TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Porcica \ Az ecet mégsem csak salátába való…

09
2014 máj.

Az ecet mégsem csak salátába való…

Az ecet mégsem csak salátába való… Fotó: Image courtesy of franky242 / FreeDigitalPhotos.net

Őszintén bevallom, az ecetbe és a mosogatógép-szerelőkbe vetett hitem megingott egyszer, de aztán gyorsan korrigáltam, nem hagytam, hogy bedaráljon a marketinggépezet. Rendszeresen takarítottam, sőt mostam már ecettel a mosógép-szerelőm tanácsára , amikor a Calgon reklámból „megtudtam”, hogy az csak salátába való, és tönkreteszi a mosógépet. Rendesen furdalt a lelkiismeret, hogy a nagy környezettudatosságom majd százezerbe fog fájni, ha tönkremegy a mosómasina. Néhány hétig vacilláltam a vízlágyító beszerzésén, de aztán letettem róla. Győzött a józan ész. 2011-ben a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult megtévesztő reklám gyanújával, és a hivatal aztán 15 milliós büntetéssel jutalmazta a Calgon gyártóját, mivel nem tudta bizonyítani az állításait.

Szóval, ne hagyjuk magunkat bedaráltatni a marketinggépezettel, a minőségi ecet finom a salátában, az egyszerűbb fajtája pedig legalább olyan hasznos a takarításban is: olcsó, mindenhol lehet kapni, sokoldalú és természetes.

 

Kíváncsi vagy, mit és hogyan tudnál takarítani vele?


Ami fontos:

 • Biológiai erjesztésű ecetet használj a takarításban is, mert sajnos már ebből is léteznek szintetikus verziók.
 • Használj gumikesztyűt, ha érzékeny a bőröd, hiszen mégiscsak savról van szó. Ha 20 %-os ecettel dolgozol a gumikesztyű szinte kötelező.
 • Nyitott ablak, ajtó mellett takaríts ecettel, hogy a felszálló ecetgőz (károsodást nem okoz) ne zavarjon.


Íme a felhasználási területek:

Mosás:

 

 • Öblítő helyett: 10-20 csepp illóolajhoz vagy mosóparfümhöz egy evőkanál ecetet hozzáadva illatos és puha ruhákat kapsz végeredményül.

 

 • Vízkőoldó: Félévente, - ha nagyon sokat mosol, akkor negyedévente, egy üveg 20 %-os ecettel mosd át a mosógépet, hogy megszabadítsd gépedet a lerakott vízkőtől. Öntsd az ecetet a mosógép dobjába, majd 90 fokon indíts el egy üres mosást.


Általános tisztítószer:

 

 • Ablaktisztító: töményen vagy hígítva is alkalmazhatod az ecetet tükör- és ablaktisztításkor. Ha hígítod, akkor 1:1 arányban alkalmazd, tehát fél liter vízhez, fél liter ecetet adj. A hatékonyságot tovább fokozhatod, ha kevés gyógyszertári alkoholt adsz a keverékhez (bár nehéz hozzájutni, az utóbbi években megszigorították a tiszta alkohol kiadását).

 

 • Felmosószer: 10 liter vízhez 2 dl ecet, 20 csepp illóolaj vagy mosóparfüm hozzáadásával illatossá és tisztává varázsolhatod a helyiséget.

 

 • Általános tisztítószer: töményen vagy hígítva is használhatod fertőtlenítésre, vízkőtelenítésre. Tömény alkalmazásával csillogóvá varázsolhatod a csempét, csaptelepet, fürdőkádat és mosdót is. Fél liter vízzel, fél liter ecettel és egy kevés mosogatószerrel habzó folyadékot kapsz.

 

 • Szódabikarbónás tisztítószer: Keverj el 2 evőkanál szódabikarbónát 2 evőkanál ecettel, majd adj hozzá 5-6 dl vízet. Permetezős flakonba töltve hatékony tisztítószer. Szódabikarbónát takarításhoz  bioboltokban találsz, például Kecskeméten a Margaréta Bioboltban, a Margaréta utcán biztosan tartanak belőle.

 

 • WC tisztító: Tömény vagy hígított formában is beválik, fertőtlenít, tisztít kívül-belül.

 

 • Mosogatószer: Jól oldja a zsírt, ezért a mosogatószeredet 0,5-1 dl ecettel keverve még jobb zsíroldó hatást érsz el. A zsírtól nehezen megszabadítható műanyag edényekkel is csodát tesz az ecetes áttörlés.

 


Neked is van jól bevált ecetes praktikád?

Kipróbáltad és működik?

 

Írd meg!

Utoljára frissítve: hétfő, 12 máj. 2014 13:43
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449