TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Porcica \ Zsizsik vagy moly lepte el a konyhádat? Nem vagy egyedül!
19
2018 márc.

Zsizsik vagy moly lepte el a konyhádat? Nem vagy egyedül!

 

Időről-időre zsizsik-invázió edzi az idegeinket a konyhában, az élelmiszermolyról nem is beszélve. Megvesszük a finomabbnál finomabb, drágábbnál drágább magvakat, őrleményeket, liszteket, fűszereket, és egy idő után azt vesszük észre, barna bogarak masíroznak ki belőle. De vajon hogyan kerültek oda, mit tettünk helytelenül, és hogyan lehet elkerülni legközelebb a kellemetlen élményt? Városi legendák helyett megkérdeztünk egy kecskeméti szakértőt, Dusnokiné Tóth Zsuzsanna élelmiszerbiztonsági szakmérnököt, szaktanácsadót, aki alaposan kiképzett bennünket a témában.

 

Hogyan válnak az otthonunk hívatlan vendégeivé?

Dusnokiné Tóth Zsuzsanna: Ezek a bogarak (zsizsikek), élelmiszermolyok, élelmiszeratkák, fonálférgek egész életüket az élelmiszerben, a terményben élik le. Közülük vannak, amelyek csak bizonyos anyagféleséggel táplálkoznak (lisztbogár, gabonazsizsik), viszont például a kenyérbogár, lisztmoly sokfélével. A kártevők legtöbbje rejtett életmódot folytat, egyesek a raktározott anyagokban, vagy a mag belsejében, tehát a szemünk elől rejtve fejlődnek. Többségük fénykerülő, élettartamuk változó, 2-3 héttől 1-3 év is lehet. Egy részük hosszú időn keresztül nyugvó állapotban maradhat, majd kedvezőbb körülmények között újraélednek. Fejlődésük, szaporodásuk üteme eltérő, azonban bizonyos közös feltételek elősegítik azokat. Bekerülhetnek lakásunkba fertőzött élelmiszerrel, csomagolóanyaggal, repülve, de kisebb távolságra mászva is.

 

Trendalelke: Pontosan mik azok a kedvező körülmények?

Ha röviden szeretném összefoglalni, akkor: a konyhánk, a kamránk! A 15-40 ºC közötti hőmérséklet, a szűk repedések, hasadékok, a rejtett zugok kifejezetten kedveznek a zsizsiknek, de a hosszú ideig tárolt élelmiszer, a gyártó által meghatározott minőségmegőrzési idő után is megtartott élelem növeli a zsizsik-invázió kockázatát. A levegő páratartalma is meghatározó, bár a kártevők igénye változó: a gabonazsizsik a 12% alatti nedvességet kedveli, de például a lisztatkák a 12-18% közöttit.

 

Igazi csemege a kártevőknek

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Számos fizikai, biológiai és vegyi eljárás ismert, de ezeket első körben a termő- és feldolgozó helyeken kell alkalmazni. Legtöbbjük ellen kizárólag raktári, nagyüzemi irtási módszerek alkalmasak (gázosítás), így otthoni védekezésként marad a megelőzés, rendszeres ellenőrzés, végső esetben pedig a megsemmisítés.

 

Átválogatással, átszitálással megmenthető a zsizsikes, molyrágta élelmiszerek egy része?

Gyakran a megmaradt (egészségesnek látszó) rész sem használható fel, hiszen pl. a zsizsikes gabonából készült liszt kellemetlen szagú, kesernyés ízű, sőt, még egészségügyi ártalmat is okozhat. Az élelmiszerek tápértékét csökkentik, undort keltenek, elpusztult tetemeik, ürülékük, testváladékuk a bélcsatornába kerül, ahol közvetlen ártalmat, sokszor kideríthetetlen gyomor-béltüneteket válthatnak ki. A zsizsikes gabona, atkás liszt még takarmányozásra sem felel meg, mivel az állatok egészségét is veszélyezteti.

 

Rovarbiztos tárolás

 

13 szakértői tipp a kártevőmentes konyhához:

 

1. Legyünk gyanakvóak és tudatosak!

2. Megbízható helyről vásároljunk, lehetőleg üzletből, és ne ismeretlen, bizonytalan, internetes oldalról. Üzlet esetén sokat elárul annak általános tisztasági állapota, a polcok, termékek állapota, esetleges szóródási nyomok, „porkupacok".

3. Alaposan vegyük szemügyre a termék csomagolását, és az azon szereplő jelöléseket, minden esetben keressünk magyar nyelvű címkét, amely megléte jogszabályi előírás.

4. Ellenőrizzük a csomagolás épségét: ne legyen sérült, perforálódott.

5. Nézzük meg az előállító kilétét. Hazánkban megtermő gabona, őrlemény, fűszer, stb. lehetőleg ne az óceánon túli térségből, hanem lakóhelyünk környezetében, minél közelebbi termőhelyről származzon, lecsökkentve a termékek utólagos szennyeződési kockázatát, segítve a minőségmegőrzés lehetőségét, továbbá az előállító kilétének beazonosíthatóságát, az ún. nyomonkövethetőséget.

6. Feltétlenül ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési időt, amelyen belül, megfelelő tárolási feltételek mellett az előállító garanciát vállal a termékre, és csak olyan mennyiséget vásároljunk, amit ez idő alatt vélhetően felhasználunk. Ne tárazzunk be!

7. Ha átlátszó a csomagolás, akkor alaposan vegyük szemügyre annak tartalmát is!

8. Szagoljuk meg, nincs-e idegen, kellemetlen, termékre nem jellemző illata.

9. Otthon a kinyitott tasakokat minden esetben figyelmesen zárjuk vissza (záró csipeszek vagy hermetikusan záró dobozok alkalmazásával), megelőzve a kártevők bejutását.

10. A kamrában, konyhában nagyon fontos az élelmiszerek rendszeres figyelése, átvizsgálása, a károsodott termékek eltávolítása.

11. A hulladéktárolóban sem szabad őrizni őket, azonnal távolítsuk el a lakásból.

12. Aktív bejutásukat megnehezíti, ha a nyitható ablakfelületekre, esetleg a huzamosabb ideig nyitva tartott ajtóra rovarhálót szerelünk fel.

13. Az élelmiszer- és a hulladéktaroló helyeket, helyiségeket, szegleteket és réseket is takarítsuk, tisztogassuk rendszeresen, alaposan, szükség esetén fertőtlenítsünk is. Ebben könnyít, ha résmentesek, sérülésmentesek a járó- és falfelületeink, polcaink.

 

Köszönet Dusnokiné Tóth Zsuzsanna élelmiszerbiztonsági szakmérnök, szaktanácsadónak a cikkhez nyújtott segítségért.

27 év élelmiszer ellenőrző hatóságoknál szerzett közegészségügyi-járványügyi ellenőri és élelmiszerbiztonsági felügyelői, ezen belül 4 év osztályvezetői gyakorlatot követően, 3 éve szaktanácsadóként az élelmiszer-ipari, kereskedelmi, vendéglátó és közétkeztető vállalkozások munkáját segíti, úgy az előzetes szakmai tervezés, kialakítás, mint engedélyeztetés, vagy működtetés egyes szakaszaiban, akár teljes folyamatára vonatkozóan. Munkája magába foglalja az élelmiszer-higiénés, élelmiszerbiztonsági feltételek megteremtésére, vagy javítására szolgáló un. „próbaellenőrzést”, a jó higiéniai gyakorlatok egyéni kidolgozását, a jelölés-nyomonkövetés, a belső minőségbiztosítási rendszer (HACCP), illetve az önellenőrzési rendszer kialakítását, esetenként az un. NÉBIH Minősítésre történő felkészítést is.

Az elmúlt évtizedekben számos szakmai előadás készítése és oktatás mellett részt vállalt a „Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlati Útmutató” (GHP) munkacsoport és a NÉBIH munkatársaként a „Minőségvezérelt közétkeztetés” programban.

Ha kérdeznél Zsuzsától, itt teheted meg:

  • E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Tel.: +36209490920

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 20 március 2018 07:31
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449