Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Sat, 23 Mar 2019 15:44:01 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Tippelj, hányadik Kecskemét a boldogságranglistán! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2999-tippelj-hanyadik-kecskemet-a-boldogsagranglistan http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2999-tippelj-hanyadik-kecskemet-a-boldogsagranglistan Trendalelke Vállalkozónői Reggeli 2019. 03. 21.

 

 

Érjük utol Tatabányát!

 

A megyeszékhelyek közül Tatabánya - 2017 után - ismét Magyarország legboldogabb városa. Salgótarjánban és Miskolcon emelkedett ugyan a boldogságszint a többi megyeszékhelyhez viszonyítva, azonban továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában. A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb. Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen nem szignifikánsan, de csökkent a boldogságszint, míg Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron emelkedett a korábban mértekhez képest.

Egyébként a kistelepüléseken élők szignifikánsan boldogabbak, mint a városiak, a Budapesten élők boldogságszintje pedig változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van.

 

 

Bács-Kiskun megye átlagosan boldog

 

A legvidámabb megyék egy kupacban találhatók: Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém. A legkevésbé boldogok pedig Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy. Bács-Kiskun a középmezőnyben végzett, illetve a régiónk, a Dél-Alföld ugyancsak átlagosan boldog a felmérés szerint.

 

Magyarország egyre boldogabb

 

A World Happiness Report 2019-es jelentése szerint Magyarország a 69. helyről feljött a 62. helyre a világ országait a lakosaik boldogságszintje alapján rangsoroló listán. A trend azt mutatja, hogy évről-évre emelkedik a mért boldogságszint Magyarországon. A 156 országot rangsoroló listán 2012-ben még a 110., 2013-ban 104., 2016-ban a 91., 2017-ben a 75., 2018-ban a 69. helyen álltunk. A boldogságszint folyamatos növekedését mutatják azok a 2016 óta folyó hazai vizsgálatok is amelyeket eltérő módszertani eszköztárral az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja végez.

A főbb eredményeket összegezve megállapítható, hogy a magyar lakosság boldogsságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat. Férfiak esetében statisztikailag nem szignifikáns minimális növekedés tapasztalható a boldogságszint 10 fokú skálán mért értékében és a Globális Jóllét mutatóban. A férfi lakosság mentális egészség szintje is minimális növekedést mutat, az előző évekhez mért értékekhez képest. Nők esetében a boldogságszint-növekedés azonban szignifikáns és a Pozitív Mentális Egészség Szintje is nagyobb mértékben javult. Nőknél a kérdőívet kitöltők 16,6%-a, férfiaknál a kitöltők 14,2 %-a került a mentális egészség csúcs zónájába, a Virágzás Skálán mutatott értékek alapján.

 

 

Most először kérdeztek rá, mik az erősségeink

 

A magyar férfiak legjellemzőbb erősségei a következők:

 • őszinteség,
 • igazságosság,
 • humor,
 • szeretet képesség,
 • kíváncsiság.

Bevallásuk szerint legkevésbé jellemzi a magyar férfiakat:

 • kitartás,
 • alázat,
 • önkontroll,
 • céltudatosság,
 • bátorság.

A magyar nőkre az önbeszámolóik szerint a leginkább jellemző:

 • kedvesség,
 • igazságosság,
 • őszinteség,
 • szeretetképesség,
 • kötelességtudat.

A kevésbé jellemzők:

 • óvatosság,
 • alázatosság,
 • vezetői képesség,
 • önkontroll,
 • bátorság.

 

 

A nők minden régióban boldogabbak

 

A 2019-es felmérés is azt mutatja, hogy a nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, és a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. Akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok szignifikáns boldogabbak és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban élők. 2019-ben is a korábbi eredményeket megerősítve a legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők vallják magukat. Az iskolai végzettség fokozata szignifikáns együttjárást mutat a boldogság, a megküzdő képesség, a boldogságteremtés, a mentális egészség és az élettel való elégedettség szintjével.

 

A Boldogságtérkép 6770 mintára kiterjedő sztenderdizált, pszichometriailag hiteles és validált kérdőíveket alkalmazó internetes vizsgálat eredményei alapján készült március 20-ra, a boldogság nemzetközi napjára.

Aki még több statisztikát böngészne, a Boldogságprogram oldalán megteheti. 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 22 Mar 2019 10:45:49 +0100
Senki nem úszta meg szárazon a vízzel zenélést a Leskowsky Hangszergyűjteményben http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2998-senki-nem-uszta-meg-szarazon-a-vizzel-zenelest-a-leskowsky-hangszergyujtemenyben http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2998-senki-nem-uszta-meg-szarazon-a-vizzel-zenelest-a-leskowsky-hangszergyujtemenyben Senki nem úszta meg szárazon a vízzel zenélést a Leskowsky Hangszergyűjteményben

 

 

Az intézmény diákjainak egy pályázat keretében nyílik lehetőségük rendhagyó tanórákon részt venni a Hangszergyűjteményben: első alkalommal megismerkedtek a hangszerekkel, majd gospellel hangolódtak a karácsonyra, most pedig a víz világnapját ünnepelték az impozáns kiállítóteremben.

 

 

Szilágyi Áron, a gyűjtemény vezetője tanár úrrá avanzsált, és fizikát, kémiát, földrajzot, no, és persze a zenét ötvözve ismertette meg a diákokkal a víz izgalmas tulajdonságait. Meghallgatták, hogyan zenélnek vízzel a vanuatui hölgyek, játszottak hangfelismerősdit, szóba került a környezetvédelem, majd kézbe vehették a vízzel működtetett, illetve a víz vagy a természet hangjait utánzó hangszereket: esőbotok, aquafon, tibeti hangtálak, madársíp, handpan és óceándob szólaltak meg.

 

 

Áron ugyancsak megmutatta, hogyan lehet otthon is könnyedén hangszert kreálni: elég hozzá egy vízzel töltött PET palack vagy pohár. A házi készítésű hangszereket aztán a hangológéppel is letesztelték.

 

 

Végül mindenki tartott a kezében valamilyen hangszert, így összeállt a rögtönzött kórus, amely rögtön stúdióban érezhette magát, Áron ugyanis rögzítette minden megszólaltatott hangszer hangját, a kész kórusművet pedig minden lelkes résztvevő megkapja majd emlékbe.

A diákok részéről felmerült egy egész napos látogatás a Hangszergyűjteményben, akár már a következő napra beiktatva. Az biztos, hogy unalomnak akkor sem lenne nyoma.

 

Galéria:

{gallery}trend/ESEMENY/2019/vizvilagnapja{/gallery}

 

Fotók: Trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 21 Mar 2019 21:03:17 +0100
Lefogytam, méghozzá négyszer is. Na és milyen volt közte? http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2997-lefogytam-meghozza-negyszer-is-na-es-milyen-volt-kozte http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2997-lefogytam-meghozza-negyszer-is-na-es-milyen-volt-kozte Fotó: Petróczi Réka - www.petroczireka.hu

 

Igen, négyszer, mert mindig újra visszahíztam őket. A visszahízásról már nem tettem ki képet, elvégre az a kudarc volt, a fogyás meg a siker. Könnyen és mérhetően elválasztható fogalmak, gondoltam én, és tükrözte vissza mindenki más. Pedig lefogyni és meghízni is egy folyamat eredménye, mégis valahogy hajlamosak vagyunk abba ragadni, hogy a két állapoton kívül nincs más, hiszen senki sem beszél arról, hogy mi történik a két kép között.

Nem beszélünk arról, hogy milyen nehéz volt lemondani sok kedvenc ételünkről. Nem beszélünk arról, hogy a frászkarikának sem volt kedve futni reggelenként, ágyban döglés helyett. Nem beszélünk arról, hogy mennyi szorongással járt egy-egy zabálós családi esemény, hogy vajon kibírom-e vagy nem. Nem beszéltünk arról, hogy mekkora lelkiismeret furdalással járt, ha túlléptük a kalóriakeretet, vagy ha olyat ettünk, amit „nem szabad”. Nem volt szó arról, hogy választani kellett sokszor edzés és a gyerekünk között. Nem beszéltünk arról, amikor túlettük magunkat, nem találtunk vissza a rendszerbe, és megint hízni kezdtünk, és szép lassan feladtuk az egészet.

Senki nem mondja, hogy ez nehéz, hogy nem egy napig kell észnél lenni, hanem folyamatos figyelmet kíván, és az úton lesznek kudarcok, kisebb-nagyobb sikerek, megcsúszások, sírva röhögések, elégedett pillanatok és fogcsikorgató szakaszok. Mert ez ilyen, és ha nem harcolod meg ezeket, ha nem éled meg, akkor hiába fogysz le, újra meg fogsz hízni, de minimum, hogy az első sikerek után nem leszel elégedett, mert voltaképpen csak egy képet akartál elérni, nem pedig a saját utadat végigjárni.

Mert az utána képek a legnagyobb rózsaszín hazugságot azzal közvetítik, hogy elhitetik: egyszer kell elérni ezt az állapotot, és onnantól minden rózsaillatúan csodás lesz. Ha lefogysz, akkor mindenki szeretni fog, természetesen az önbizalmad is a csillagos egekben lesz, mert végre tetszeni fogsz másoknak, és innentől boldogan élünk, míg meg nem halunk.

 

 

Hát, a nagy frászt!

A fogyás nem egy végleges állapot (és szerencsére a hízás sem), úgyhogy nem érdemes egy előtte-utána kép alapján eldönteni, hogy vannak nyertesek és vannak vesztesek. Mert ezek relatív és éppen csak pillanatnyi állapotot tükröző dolgok.

Persze, jó lenne azt hinni, hogy egyszer kell elérni a nagybetűs BOLDOGSÁGOT és onnantól minden rendben van, de az a fránya boldogság vagy elégedettség tünékeny állapot.

Jó lenne valami csillámporos felütéssel befejezni a cikket, azzal, hogy ha ezt meg azt csinálod, milyen jó lesz, de a lényeg pont az, hogy nincs csodaszer sem az örök vékonyságra, sem arra, hogyan legyél örök életedre boldog és elégedett.

A valószínűbb és életszagúbb forgatókönyv az, hogy merj hibázni, merj visszanézni a kudarcaidra, az áldozataidra, a jó-rossz megéléseidre, és akkor közelebb leszel ahhoz, amit valódi élet(ed)nek hívnak… Nem pedig egy leegyszerűsített „utána” képnek a Facebookon.

 

A szerzőről:

Adamik Zsanett vagyok, terápiás munkatársként foglalkozom szenvedélybetegekkel a kecskeméti Rév Szolgálatnál. Emellett autogén tréninget és önismereti csoportokat tartok azoknak, akik szeretnének a saját életükben betöltött szerepükre jobban rálátni. Szemléletem fontos része, amelyet szeretnék átadni, hogy senkinek sincsen eredendően jó vagy rossz oldala, mindannyian valamilyenek vagyunk, a különbség csupán annyi, hogy mennyire látunk rá a önmagunkra.

Elérhetőségem: adamikzsanett@gmail.com

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Adamik Zsanett) Női percek Thu, 21 Mar 2019 19:08:34 +0100
Áldás vagy átok egykének lenni? És elsőszülöttnek? http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2996-aldas-vagy-atok-egykenek-lenni-es-elsoszulottnek http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2996-aldas-vagy-atok-egykenek-lenni-es-elsoszulottnek Áldás vagy átok egykének lenni? És elsőszülöttnek?

 

 

 

Elsőszülöttek:

 

Mottója: „lehettem volna még jobb is”

 

Az elsőszülött kialakulhat úgy, hogy elsőnek születik valaki és úgy is, hogy túl nagy a korkülönbség a testvéréhez képest.

 

Mik a legfőbb jellemzői az elsőszülötteknek?

 

 • Ők a legönállóbbak, de nagyon maximalisták is. Megbízhatóak, jól követik a szabályokat, mert tisztelik a tekintélyt.
 • Meglehetősen célorientáltak és törekvőek, az érdekeiket hatékonyan tudják érvényesíteni.
 • Született vezetők, gyakran felelősségteljes pozíciót töltenek be vagy önállóan dolgoznak.
 • Hajlamosak kritikusak lenni magukkal és másokkal is a maximalizmusuk miatt.
 • Nagy teljesítményre képesek, mert hajtja őket a becsvágy, hogy minél jobban teljesítsenek.
 • Fontos nekik a külső, ápolt a megjelenésük.

 

 

Miért lesznek belőlük vezetők?

Mert rájuk hárul a legnagyobb felelősség. Az elsőszülött az, akin a szülők gyakorolják a gyereknevelést. Nagy nyomás ez nekik, és ez megy át a gyerekbe is. A szülők gyakran tőlük várják el az álmaik beteljesülését, ezért úgy érzik, nekik magasabb szinten kell teljesíteniük.

 

 

Mi a kettősség az elsőszülött személyiségében?

Meg lehet élni a szuverén, irányító oldalukon keresztül a dominanciájukat, de úgy is, hogy szolgálatkészen dolgoznak, hiszen a felelősségvállalás könnyen megy neki.

A szolgálatkész elsőszülöttek többnyire jó tanulók és megbízható munkaerők. Ők belül nagy megfelelési kényszerrel küzdenek. Hiszen ők voltak a felelősségteljes rangidősök, akinek kézben kellett tartani a dolgokat, kisebb testvéreik helyett is.

„Te vagy a nagyobb, csináld meg, te ezt úgy is tudod!”

Másik eset az, amikor domináns, erős akaratú és irányító személyiségek. Ők azok, akik rengeteget dolgoznak és nem tudnak pihenni a szabadságuk alatt sem. Képtelenek ellazulni, állandóan jár az agyuk valamin. Ennek viszont az az ára, hogy lehet jó az anyagi, egzisztenciális helyzetük, de a családi, baráti kapcsolataik nagyon megsínylik ezt.

 

Mi a legfőbb tulajdonsága?

A maximalizmus. Sosem elégedettek magukkal, túl kritikusak másokkal is, nagyok az elvárásaik mindenkivel szemben. Ezzel nagy stressznek tudják kitenni magukat és a munkatársaikat is. Többet vállalnak, mint amit elbírnak, mert nekik mindent teljesíteniük kell.

A maximalizmus szorongást okoz, ez pedig betegségekhez vezet. Migrén, hátfájás, gyomorpanaszok. A felszínen tökéletesnek látszanak, de belül frusztráltak lehetnek, görcsösek, mert azon rágódnak, hogy elég jó lesz-e, amit csinálnak.

A halogatás is a jellemezőjük lehet, mert attól félnek, hogy hibázni fognak vagy olyan magasak az elvárásaik, hogy félnek belekezdeni. Azt mondják: ha több időm lett volna, sokkal jobban sikerülhetett volna.

 

Feladatuk:

Meg kell tanulniuk nemet mondani. Ugyanis hajlamosak túlvállalni magukat a tökéletesség hajszolása miatt.

Fontos lenne, hogy merjék felvállalni a hiányosságaikat és hogy nem kell tökéletesnek lenniük.

Azt kell tudatosítani magukban, hogy kiváló képességekkel rendelkeznek és hogy a tehetségüket a legpozitívabb módon kamatoztassák.

 

 

 

Egykék:

 

Ők az elsőszülöttek hatványozott formában.

 

Jellemző tulajdonságaik:

 • Gyerekként érettebbek a kortársaiknál.
 • Hajlamosak az önközpontúságra, mert sosem kellett testvérekkel versengeniük a szüleik figyelméért.
 • Ez a kiemelt figyelem magabiztossá teheti, de ugyanakkor belül lehet kishitű is, aki a magabiztosságával csak ezt akarja elrejteni. Mivel magasak az elvárasaik, nehezen viselik el a kudarcot.
 • Ők azok, akinek a legnehezebb lehet az alkalmazkodás, hisz nem volt testvérük, akihez kellett volna.

 

 

Az egykeség két lehetséges oka:

 1. Nem lehetett több testvér: ilyenkor a szülők szeme fénye lesz és burokban nevelkedhet. Ő lesz a legfontosabb. Ez felnőttként okozhat beilleszkedési zavarokat, alkalmazkodási problémákat.
 2. Eleve csak egy gyereket akartak: ilyenkor mini felnőttként kezelhetik őket a szülők. Mivel ő gyerekként nem nagyon tudta megélni a gyermeki létet, lehet majd később fog lázadni vagy lesz infantilisebb felnőtt.

 

Feladatuk: 

Tegyék lejjebb a lécet és fogadják el magukat és másokat a tökéletesség hajszolása nélkül is.

 

Következő írásomban a középső gyerek, a másodszülött és a legkisebb gyerek helyzetét és jellemzőit mutatom majd be.

 

Felhasznált irodalom: Kevin Leman: Születési sor(s)rend

 

Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

kovacs.fatime@vipmail.hu, fatime@eleteszencia.hu 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Dr. Kovács Fatime) Női percek Thu, 21 Mar 2019 18:37:27 +0100
Mutatunk egy kihívást, ami nagyon jót tenne Kecskemétnek! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2995-mutatunk-egy-kihivast-ami-nagyon-jot-tenne-kecskemetnek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2995-mutatunk-egy-kihivast-ami-nagyon-jot-tenne-kecskemetnek Mutatunk egy kihívást, ami nagyon jót tenne Kecskemétnek!

 

 

Nemrég bizonyára mindenki legalább 10 ismerősénél vagy általa követett oldalnál szemügyre vehette, ki mennyit öregedett 10 év alatt. Nekünk rögvest az jutott eszünkbe, vajon a tömegesen feltöltött előtte-utána képek nem landolnak-e egy öregedést szimuláló szoftver fejlesztőinél, akiknek így önként, dalolva és persze ellenszolgáltatás nélkül toljuk a szekerüket. Épp ezért mi ebből (is) kimaradtunk inkább. Aztán megjelentek a környezetünk, élővilágunk pusztulását szemléltető előtte-utána fotók - a korallzátonyos képpel tuti, hogy mindenki találkozott. Ezen a ponton úgy éreztük, mégis kapott valami értelmet ez a játék. Most viszont már kimondottan lelkesen figyeljük, mibe csapott át a kezdeményezés!

 

Fotó: Byron Roman Facebook oldala

 

#TrashTag Challenge - a legmenőbb kihívás!

 

A Forbes szerint a kihívás még 2015-ben indult az UCO Gear nevű cégtől, de aztán feledésbe merült egészen mostanáig, amikor is egy Byron Roman nevű fiatalember lőtt egy előtte-utána fotót magáról és az általa megtisztított területről.

A megmozdulás lényege, hogy az embereket arra biztassa, fogjanak össze, tegyenek környezetükért, szépítsék meg lakóhelyüket és mindezt dokumentálják egy összehasonlító képpel. Innen kapta a nevét a kihívás: a trash jelentése szemét, ezt vonták össze a jól ismert hashtaggel, azaz a kettőskereszttel, amely segítségével kulcsszavakat adhatunk a közösségi médiás posztjainkhoz - ezek aztán követhetők, kereshetők.

Byron eredetileg az “unatkozó tiniknek” címezte posztját, de végül minden korosztályt megfogott vele. Nem mellesleg 332 ezer megosztásnál és 101 ezer reakciónál jár a bejegyzés. És még hirdetnie sem kellett…

 

Mi is buzdítunk mindenkit, hogy lendüljön akcióba, akár az épp a héten zajló TeSzedd - Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom keretében. A weboldalon található térkép segítségével mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső nyílt találkozási pontot. Kecskeméten is több ízben szedik a szemetet az önkéntesek.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 20 Mar 2019 22:32:50 +0100