Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Wed, 23 Jan 2019 08:11:42 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Időutazók, lélekbúvárok, kalandorok, gasztroangyalok, örökmozgók kerestetnek most hétvégére, Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2881-idoutazok-lelekbuvarok-kalandorok-gasztroangyalok-orokmozgok-kerestetnek-most-hetvegere-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2881-idoutazok-lelekbuvarok-kalandorok-gasztroangyalok-orokmozgok-kerestetnek-most-hetvegere-kecskemeten Időutazók, lélekbúvárok, kalandorok, gasztroangyalok, örökmozgók kerestetnek most hétvégére, Kecskeméten

 

 

 

Az avar kor madártávlatból

 

Helyszín: Cifrapalota, Rákóczi u. 1.

Megnyitó: 2019. január 25., 14:00

 

Mintegy három évszázad kincseit láthatja a közönség. Van olyan leletegyüttes, amely a 19. században került a Magyar Nemzeti Múzeumba, de láthatunk olyanokat is, amelyeket már a 21. században tártak fel. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy a bemutatott tárgyak túlnyomó többsége jól ismert ugyan szakirodalmi szinten, de ténylegesen még a szakma kutatóinak többsége sem láthatta őket eredetiben, hiszen ezek többnyire a páncélszekrények mélyén rejtőztek. Vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem voltak kiállításon láthatók.

A katalógus szövegébe egy kis avar kori történelmet is csempésztek, illetve a kiállítás kapcsán utalnak a világirodalom olyan nagy klasszikusának egyik drámájára, mint Shakespeare: „Rómeó és Júlia” c. műve. Rendkívül érdekes ugyanis, hogy már az avar kori sírokban is megtalálhatók és nyomon követhetők az igaz szerelem „tárgyiasult” formái. Ezt a szakirodalom a kettőssírok formációval írja le. Egy ilyen kettőssírt be is mutatnak, jelezve ezzel azt, hogy nem csupán a szép és különleges tárgyak, hanem a sírokban történő temetkezési szokások megfigyelésének is nagy jelentősége van a történelmi múlt rekonstruálása érdekében.

 

A tárlat a Damjanich János Múzeum vendégkiállítása.

A kiállítás megtekinthető 2019. április 28-ig, hétfő kivételével 10–17 óráig.

 

 

Kepes András - Istenek és emberek című előadása

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. január 25., 18:00–21:00

 

Az ember – „e félig isten, félig állat” a tudomány és a technika segítségével képes teremteni és pusztítani, hiedelmekkel, erkölccsel, törvényekkel szabályozza az együttélést. De mi lett a hiedelmekkel, az erkölccsel, a törvényekkel? És mi történt az emberi kapcsolatokkal? Erről beszél Kepes András új regénye kapcsán, ami ma játszódik Svájcban, a hegyek között, egy luxusvillában. A három magyar házaspárt – két „politikaközeli” üzletembert, akik istennek képzelik magukat, egy tanárt és a feleségeiket - látszólag a fenyegető természet ejti csapdába, valójában az érdek és az érzelem, a hatalom, a kapzsiság, az emberség és a párkapcsolat kelepcéjében vergődnek. Akárcsak az emberiség, amelyik nehezen találja a helyét az erkölcsi és szellemi értékeiben elbizonytalanodott világban.

 

Jegyvásárlás:

 • a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. jegypénztárában (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.) munkanapokon: 14-19 óráig
 • online jegyvásárlás

 

 

Könyv és Zene a Föld körül DJ TwoB-bal: Latin-Amerika

 

Helyszín: Kóborló Könyvesbolt, Csongrádi utca 1.

Időpont: 2019. január 25., 18:00–21:00

 

A Könyv és Zene a Föld körül rendezvénysorozat harmadik felvonásával igazi farsangi hangulatot rittyentenek a szervezők a Kóborló Antikváriumba, DjTwoB (Borda Balázs) közreműködésével. Kóboroljatok velük a latin-amerikai irodalom és zene világába!

A rendezvény ideje alatt minden használt és antikvár könyvre 20 % kedvezményt adnak.

 

 

Fermentálás egyszerűen

 

Helyszín: Vitál Élőételbár, Tavaszmező utca 111.

Időpont: 2019. január 26., 9:00–12:00

 

Mik is és hogyan készülnek a fermentált élelmiszerek? Milyen egészségügyi előnyeik vannak és hogyan hatnak? Rendszeresen fogyasztanál erjesztett ételeket immunrendszered egészsége érdekében, de nem tudod hogyan készítsd el? Most megtudhatod a savanyú káposzta készítésének rejtelmeit, továbbá megtudhatod, hogyan készíts erjesztett sajtot.

Vigyél magaddal 1 db literes befőttes üveget tetővel együtt, hogy az elkészített savanyúságodat haza tudd vinni.

 

Program ára: 8.900.- Ft/fő, ha ketten jelentkeztek 7.900.- Ft/fő

Jelentkezés: info@eloetelbar.hu vagy 70/850-6511

A jelentkezés feltétele 2.000.- Ft előleg befizetése.

Jelentkezési határidő: 2019. január 24.

 

 

Téli séta

 

Helyszín: Benkó Zoltán Szabadidőközpont, Nyíri út felőli bejárat

Időpont: 2019. január 26., 14 óra

 

Téli sétával folytatódik az évszakos séták programsorozat a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.

Témák: téli madarak, madáretetés, fák termései, rügyei.

Túravezetők: a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, Szabóné Ronkó Erzsébet és Gilly Zsolt.

Belépőjegyek: 14 év felett 100 Ft/fő, 14 éves kor alatt a belépés ingyenes, de csak felnőtt kísérővel megengedett.

Gyülekező a bejáratnál: 13.45

Séta indulása: 14.00

Séta várható vége: 16.00

 

A Téli sétához kapcsolódóan a Hófánk Pálya január 26-án szombaton és január 27-én vasárnap 10.00-15.30 óra között akcióan használható. A kedvezményes jegy ára 700 Ft / fő, amivel korlátlanul lehet hófánkozni.

 

 

Becsület-futás

 

Helyszín: Hunyadivárosi Közösségi Ház, Daróczi köz 14.

Időpont: 2019. január 27., 8:30

 

A kör 2,4 km, mindenki annyit fut belőle, amennyit csak akar. Az időt, távot te méred, a a Iustitia Szervezet önkéntesei csak besegítenek a számolásba.

A Közösségi Házban öltözési lehetőséget, mosdót, forró teát és szendvicset biztosítanak a résztvevőknek.

A rendezvény a Yours Truly nevű, finn kezdeményezésű futáshoz csatlakozik. Lényege, hogy az év leghidegebb időszakában, télen, amikor nincsenek versenyek, akkor is fussunk egy jót.
Bárhol, ahol kedvünk tartja: szabadban, edzőteremben, stb. A kitűzött 50 km-t két ízben, január és február utolsó vasárnapján kell teljesíteni. A távot pedig mindenki maga regisztrálja, saját bevallás alapján - innen az elnevezés.

Természetesen gyalogolni is lehet, illetve választható a Yours Truly half is, amely 25 km összesen.

 

 

Mindenki tudja

 

Helyszín: Otthon mozi, Kossuth tér 4.

Vetítések:

 • 2019.01.25. péntek, 20:15
 • 2019.01.26. szombat, 15:30 
 • 2019.01.26. szombat, 20:15
 • 2019.01.27. vasárnap, 15:30

 

Színes, magyar feliratos, spanyol-francia-olasz dráma, misztikus thriller, 132’

Laura Buenos Airesben él, de arra készül, hogy két gyerekével együtt hazatérjen Spanyolországba, egy Madrid közelében fekvő városba, hogy részt vegyen a nővére esküvőjén. A hazaúton azonban olyan váratlan események történnek, amelyek titkokat hoznak a felszínre.

R. Asghar Farhadi Sz. Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie

Jegyár: 850 Ft, online jegyfoglalás

 

 

Kitekintő: Récelesen a hartai Duna-parton

 

Találkozó: Harta, a Művelődési Ház udvarán

Időpont: 2019. január 26., 9:00

 

A túra során a Dunán áttelelő récék látványában gyönyörködhetünk és megfigyelhetjük az ártéri erdők madarait.

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2400 Ft

Információ, jelentkezés: Kovács Sándor, 30/983-7701

 

 

Előzetes: Hírös kecskemétiek

 

Helyszín: Hírös Város Turisztikai Központ, Rákóczi út 15.

Időpont: 2019. január 29., 18:00–21:00

 

Meghívott vendégek:

 • Vetéssy Katalin, aranydiplomás biológia–földrajz szakos középiskolai tanár, a Kecskeméti Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Kecskemét Városért Oktatási Díj (1999), a Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért Díj (2010) és a Keresztény Közéletért Díj (2015) díjazottja
 • Szilágyi Varga Zoltán, grafikus művész, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja
 • Szabó Sándor, nyugalmazott ének-zene tanár, karvezető, a Gregus Tárogató Kvartett művészeti vezetője, a Kecskeméti Televízió egykori főszerkesztője

A beszélgetést vezeti: Kriskó János

 

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az info@hiroskozpont.hu címen, a 76/501-176-os telefonszámon vagy személyesen a Hírös Város Turisztikai Központban (Kecskemét, Rákóczi u. 15.) lehet naponta 13:00 – 17:00-ig, illetve az előadás előtt a helyszínen.

 

 

Könyvek vagy kütyük? - Berg Judit előadásaHelyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. február 1., 18 óra

 

"Egy bizonyos korban a gyerekek egyszer csak nagyon nyitnak a külvilágra. A haverok, a számítógép, a telefon lesz fontos. És amikor a bandából délutánonként mindenki csetel, akkor nehezebb lehasalni egy ágyra, lenémított telefonnal, és könyvet olvasni" - mondja Berg Judit. 4 gyermek édesanyjaként és 42 gyermekkönyv szerzőjeként a sikeres kortárs meseírónak van jónéhány ötlete és temérdek tapasztalata abban, hogyan lehet észszerű keretek között tartani a kütyük használatát, és miként teremthetünk egészséges egyensúlyt az olvasás és digitális szórakozás között.

Bővebben

Jegyár: 1000 Ft

Jegyvásárlás:

 • a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. jegypénztárában (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.) munkanapokon: 14-19 óráig
 • online jegyvásárlás

 

 

Trendalelke Vállalkozónői Reggeli

 

Helyszín: Veyron Ebédlő és Rendezvényház, Horog u. 9.

Időpont: 2019. február 7., 8:00–10:30

 

Egy eseménysorozat vállalkozónőknek Kecskeméten hónapról hónapra. Inspiráló témák, finoman moderált beszélgetések, találkozások és kapcsolatépítés jegyében. Mindezt könnyű, finom falatok mellett jó hangulatban.

Volt már olyan érzésed, hogy bekötött szemmel tapogatózol a piacodon? Néha egyáltalán nem érted a vevőid észjárását? A versenytársak a szívbajt hozzák rád az újításaikkal? Esetleg elégedetlen vagy a forgalmaddal? Mind a négy problémára van egy közös megoldás, úgy hívják: piackutatás. Nem csak a nagy cégek játékszere! Kevés olyan masszív tévhit él kisvállalkozások vezetőinek fejében, minthogy a „piackutatás bonyolult és drága.” A rendszerváltás utáni években valóban csak a nagyvállalatok kiváltsága volt ez a döntéstámogató módszer, napjainkra viszont soha nem látott eszköz- és információbőség köszöntött be ezen a téren is.

Mit ad neked a piackutatás? Boldogabb vevőt, Hatékonyabb stratégiát, jobb forgalmat. Ki vezet be bennünket a piackutatás világába? Egy nagyszívű ötletember, aki szeret az adattengerben halászni. És mindig van kapása. Ő Abonyi Anita kommunikációs szakember, aki számos kis- és középvállalkozás gazdaságfejlesztési pályázatában kutatta a piacot a sikeres stratégia zálogaként. Anita bemutatja nekünk, hogy mikor érdemes piackutatnod, melyik az a lépés, amit nem érdemes kihagynod, milyen ingyenes eszközök állnak rendelkezésedre. Cserkészd be a piacot, szerezz versenyelőnyt magadnak, tedd boldoggá a vevőidet és sikeressé a cégedet!

 

Részvételi díj:

 • Február 3-ig: 7.000 Ft/fő 
 • Február 4-5-6. közötti jelentkezéssel: 8.000 Ft/fő

További tudnivalók és jelentkezés

 

 

XVII. Jótékonysági Rotary Bál

 

Helyszín: Három Gúnár Rendezvényház, Festő u. 8.

Időpont: 2019. február 9., 19:30


Fellépők:

 • Kecskemét Néptánc Együttes, 
 • Ozzy Lino és Kimberley Manicaro (Málta), 
 • Radics Sándor cimbalomművész

Vacsora, tombola és éjféli svédasztal is várja majd a vendégeket.

Zene: Horizont Happy Band

 

Belépődíj: 16 000 Ft

A bál célja: Rotary Ifjúsági Tábor támogatása

A bál védnöke: GONDÁR György úr, az 1911 District Magyarország Kormányzója 2018/2019

Jelentkezni lehet: Csizmadia Lászlónál a +36 30 229 9231-es telefonszámon, valamint a klub tagjainál.

 

 

Állati JÓ tálak - kerámia workshop

 

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon, Kossuth tér 4.

Időpont: 2019. február 16., 14:00–17:00

 

Szereted az állatokat? Szereted, ha a körülötted lévő tárgyak is kedvenceidet idézik? Ha a válasz igen, akkor ott a helyed! Készíts anyukáddal, barátoddal, gyermekeddel egy különleges, egyedi kerámia tálkát. A legfrissebb dekorációs trendek nélkülözhetetlen darabja egy egyedi figurális kerámia! Lehet akár pozsgás-, kaktusz-kaspó vagy kínáló. A funkciója mindegy, mert akár önmagában is különleges dísztárgya lehet otthonodnak!

Vedd figyelembe, hogy a workshop után üres kézzel mész haza, mert az általad készített munka még a műhelyben marad, hogy kiégetésre és mázazásra kerülhessen. Így a tálkádat kb. két hét múlva viheted haza.

 

Foglalkozásvezető: Lőrincz Luca keramikus

Részvételi díj: 3500 Ft (ez egy felnőtt és egy gyermek részvételét valamint egy tál készítését jelenti)

A foglalkozást 9 éves kortól ajánlják.

Jelentkezni a részvételi díj befizetésével lehet! A jelentkezéseket február 13-ig várják!

További információ, előzetes jelentkezés: Acsai Rita, rita.acsai@hirosagora.hu, 20/4212-589

 

A sorozat további foglalkozásai:

 • Március 9. – NYUSZI-CSIBE TERÍTÉKEN: húsvéti kínálók (9 éves kortól)
 • Március 30. és Április 13. – DUPLÁN KECSKE: kecskés sajt tálalók, és kecskesajt készítés (ifjúsági és felnőtt korosztály részére)
 • Május 11. – KEDVENCEK A KAPUBAN: házszám és „welcome” táblák házi kedvenceinkkel díszítve (9 éves kortól)

 

 

Caramel koncert

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. április 5., 19:00–22:00

 

A Máté Péter-díjas magyar énekes a TV2 Megasztár című tehetségkutató műsorának 2. szériájának győzteseként vált népszerűvé. Végre Kecskemétre látogat!

 

Jegyvásárlás:

 • a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. jegypénztárában (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.) munkanapokon: 14-19 óráig
 • online jegyvásárlás

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 22 Jan 2019 20:14:33 +0100
Kerek vagy szögletes? Fánkok minden mennyiségben http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2880-kerek-vagy-szogletes-fankok-minden-mennyisegben http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2880-kerek-vagy-szogletes-fankok-minden-mennyisegben Created by Rawpixel.com - Freepik.com

 

 

Designed by Prostooleh

 

Mini fánktörténelem:

 

A farsangi fánk története vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.

 

Nincs kedved otthon bíbelődni a sütéssel, de megveszel egy finom fánkért? Nekünk ezek a kedvenc fánkozóhelyeink:

 

 

Kecskemét:

 

Piaci Ételbár, Budai utca 2.

 

Aki sokszor megfordul a piacon, bizonyára már ki sem tudná törölni a képet, amint a Piaci Ételbárban szépen sorakoznak reggelente a papírtálcára halmozott, porcukorral meghintett csörögefánkok.

Facebook oldal 

 

 

Budapest:

 

The Donut Library, Pozsonyi út 22. (XIII. kerület)

 

A kínálatuk folyamatosan változik, így a törzsvendégek is számíthatnak újdonságokra időről időre. Mindig kitalálnak valamit, ne lepődjünk meg például, ha a fánkunkat a jegeskávénk szívószálára tűzve kapjuk. Ha egyedül térünk be, a kezünkbe vehetünk egy szabadon olvasgatható könyvet, miközben élvezzük az ízorgiát.

Honlap 

 

 

The Box Donut, Teréz krt. 62.

 

Ha igazán extrém szín-, forma- és ízélményre vágysz, akkor máris írd fel az idei gasztrobakancslistádra! Ha vonattal utazol Kecskemétről Budapestre, még kitérőt sem kell tenned a kulináris izgalmakért, hisz a Nyugati Pályaudvartól néhány lépésre található a mennyei fánkozó.

Honlap

 

 

Fánki Donuts, 1133 Pannónia u. 91.

 

Szívesen összeállítanak ajándékdobozokat - van olyan, aki nem örülne a születésnapján egy ilyennek?! (Reméljük, ezt olvassák a családtagjaink…) Fánkfal, fánkgúla és egyéb kreatív, egyedi kompozíciók ugyancsak rendelhetők tőlük szülinapra, esküvőre, céges bulira. Plusz pont, hogy gondoltak a vegánokra és az ételallergiásokra is.

Honlap

 

 

Fánkimádók számára kihagyhatatlan programok 2019-ben:

 

Falánk Fánkfalók Találkozója

 

Helyszín: Monor, KultPince

Időpont: 2019. február 9., 14:00–20:00

 

Fánk és egyéb finomságok, kézműves műhely, farsangi jelmezverseny gyerekeknek - mindez jótékony céllal, az esemény teljes bevételét ugyanis a rászoruló gyermekek nyári táboroztatására fordítják a szervezők.

 

 

III. Budai Farsangi Fánkfesztivál

 

Helyszín: Budapest, XII. kerület, Gesztenyés kert (Mom Sport mögötti parkoló), Jagelló út

Időpont: 2019. február 23-24.

 

Az előző évekhez képest sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italcsodával és rengeteg új élménnyel készülnek. Minden résztvevő a bejáratnál egy részletes térképet kap az esemény kiállítóiról és hogy melyik standon, milyen fánkos finomság kóstolható meg.

Külön élménysátrat állítanak fel a gyermekek számára, ahol elsajátíthatják a fánkkészítés és -díszítés csínját- bínját!

Nagyon fontos jelszava a rendezvénynek az idei évben a hagyományőrzés, ezért az újvonalas fánkok mellett nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus fánkok is.

Az édes és sós fánkcsodák mellett forralt borok, hűttött italok, street food és még megannyi ínyencség kap helyet.

A rendezvényen egy ingyenes gyermekvidámparkot is felállítanak a legkisebbek örömére!

 

 

Országos Farsangi Fánkfesztivál

 

Helyszín: Nagykanizsa

Időpont: 2019. március 1-3.

 

Az év eleji bálok elengedhetetlen és legfinomabb velejárója a farsangi fánk. E finomságok fesztiválja és versenye kerül megrendezésre Nagykanizsán, hogy népszerűsítse, és hagyományait öregbítse a különféle, lekváros, szalagos, csöröge, krémes, rózsa- és egyéb fánkoknak. A fánkok gazdag íz- és formavilágának megismerésére és megízlelésére a legjobb döntés ez az esemény. A résztvevők szemtanúi lehetnek a Guiness-rekordkísérletnek is!

 

 

I. Fővárosi Fánk Fesztivál

 

Helyszín: Budapest

Időpont: 2019. június 22.

 

Tervezett programok:

 • 10:00 - Kapunyitás
 • 11:00-15:00 - Koncertek, fellépések
 • 15:00-16:00 - Fánk evő verseny
 • 16:00-16:30 - Eredményhírdetés
 • 16:30-20:00 - Koncertek, fellépések

 

A folytatásban, hamarosan: profiteroltól a sütőben sült fánkig, Spanyolországtól Amerikáig - a legtutibb fánkreceptek.

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 22 Jan 2019 12:40:33 +0100
Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2878-osszefogtak-a-kecskemeti-szakemberek-a-szoptatas-es-az-anyatejes-taplalas-nepszerusiteseert http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/2878-osszefogtak-a-kecskemeti-szakemberek-a-szoptatas-es-az-anyatejes-taplalas-nepszerusiteseert Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért

 

Dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa nem győzte hangsúlyozni, mennyi jótékony hatása ismert az anyatejnek az immunrendszer fejlődésétől - az anya-gyermek közti lelki kapcsolat erősítésén át - a betegségek megelőzéséig, mint például a diabétesz vagy a különféle allergiák. Sőt, az anyatejjel táplált babáknak bizonyítottan magasabb az intelligenciájuk felnőtt korban.

“Nagyon nagy hiba, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a babák hozzájussanak ehhez a folyékony, fehér aranyhoz” – szögezte le.

 

 

“A cumisüveg nem a babakelengye tartozéka!”

 

Utal Dr. Kelemen Edit neonatológus, az Újszülött és Koraszülött Osztály vezető főorvosa az indokolatlan méreteket öltött tápszerhasználatra. Sok anya elhatárolódik a szoptatástól, illetve általános probléma, hogy nincsenek tisztában az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókkal, ezért összezavarodnak, félnek, elszunnyad bennük az anyai ösztön.

A kecskeméti anyák viszont olyan szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy a városban rendszeresen tartanak ingyenes születés- és szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, a kórházon belül is.

A kecskeméti kórház szintén nagy hangsúlyt fektet az ún. aranyóra biztosítására, amikor is a babát közvetlenül a születés után a szülők mellkasára helyezik, mert a csecsemő a 45-50. percben ösztönösen keresi édesanyja mellét, így máris egymásra tudnak hangolódni. Kelemen doktornő elmondta, szeretnék az aranyórát kétórásra nyújtani.

 

 

A nők 98 %-a tud szoptatni, csak nem hiszi el magáról

 

“Felnőtt egy olyan generáció, amelyben elvették az anyától a szoptatás örömét - például az olyan szabályokkal, mint a baba három óránkénti etetése. Ez aláásta az anyatej termelődését, amit a tápszergyártó cégek remekül kihasználtak és egy jól profitáló iparágat építettek rá. Pedig tényleg nagyon ritka, mindössze 2 % az, aki betegség vagy bizonyos kezelések miatt nem szoptathat. Az anyák 98 %-a képes szoptatni gyermekét a megszületés után” - magyarázza Szabóné Kis Éva védőnő és laktációs szaktanácsadó, aki szerint az egységes kommunikáció hozhat fellendülést a szoptatás és az anyatejes táplálás újból népszerűvé tételében. “Az összes egészségügyi dolgozó, a védőnő, a szülész-nőgyógyász, a gyermekorvos és bárki, akivel egy terhes nő vagy egy friss anya találkozik, ugyanazt kell, hogy mondja, és akkor az anyák eltántoríthatatlanok lesznek.”

A méhlepény leválása indítja be hormonális szinten a tej termelődését, a tejelválasztást pedig onnantól az serkenti, ha az anya a csecsemő igényei szerint, a megfelelő technikával szoptat. Alapesetben ez elég, nincs szükség gyógyteákra vagy bármi egyébre a tejtermelődés fokozására.

Az anyatejet nem lehet túladagolni, amikor a baba jelzi, hogy éhes vagy szomjas, nyugodtan szoptathatja az édesanya, nem jó, ha egy külső irányítás programozza ezt be. Mint ahogyan azt sem lehet beszabályozni, meddig kell szoptatni. A szopási ösztönt 15 hónapos és 4 éves kor között növik ki a gyerekek. Kerülendő, hogy az anya csak a társadalmi nyomás miatt, kényszerből hagyja abba a szoptatást, mert a környezete szerint már túl nagy a gyermeke ehhez, miközben még esetleg sem ő, sem a baba nem érett meg az elválasztásra.

 

 

Tudtad? Kecskeméten leadhatod és igényelhetsz is anyatejet!

 

Persze sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor saját édesanyja mégsem tudja szoptatni csecsemőjét, ilyenkor nyújt óriási segítséget az Anyatejgyűjtő Állomás, amely összegyűjti az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő teje is van. Noha sokan idegenkednek attól, hogy más anya tejével táplálják gyermeküket, a rendszer teljesen biztonságos, az anyák szigorú orvosi vizsgálatokon esnek át, illetve a tejet hőkezelik. Háztól-házig ugyancsak működik az anyatej adása, az orvosi vizsgálat és a pasztörizálás természetesen ilyenkor is kötelező.

 

Anyatejgyűjtő Állomás

 • 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.
 • Telefon: 76/514-065
 • Védőnő: Török Zita
 • Anyatej átvétele, kiadása: minden nap 6.30-8.30 között

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 21 Jan 2019 16:29:13 +0100
Érzelmileg labilisnak érzed magad? Nem csoda, itt az év első teliholdja! http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2877-erzelmileg-labilisnak-erzed-magad-nem-csoda-itt-az-ev-elso-teliholdja http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/2877-erzelmileg-labilisnak-erzed-magad-nem-csoda-itt-az-ev-elso-teliholdja Fotó: Facebook / Országos Meteorológiai Szolgálat: Lakotárné Lőrincz Edit

 

A szuperhold azt jelenti, hogy a Hold éppen telihold éjjelén jár pályájának azon a pontján, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik a szokásosnál.

A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld pont a Hold és a Nap között halad át, így bolygónk beárnyékolja a Holdat.

A vérhold elnevezés abból adódik, hogy a szuperhold miatt a Nap fénye másképp verődik vissza, ettől a Holdra vetülő árnyék vöröses színű lesz.

 

De hogyan hat ki mindez ránk?

 

A Hold hatásait régóta kutatják népi megfigyelések alapján, valamint egyre több olyan vizsgálatot is végeznek, amelyek a holdfázisok alatt tapasztalható jelenségeket elemzik. Ahogyan a természeti jelenségek közül a Hold befolyásolja az apály-dagály jelenséget, így az emberi szervezetre is hatással van.

 

A holdfázisok közül most a telihold az aktuális, ami mind pozitív, mind negatív értelemben hatással van ránk.

 

Amire érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, hogy:

 • Érzékenyebbek lehetünk mind mentálisan, mind fizikálisan. 
 • Romolhat a koncentrációnk, könnyebben felbosszanthatjuk magunkat, érzelmileg labilisabbak lehetünk. 
 • Testi szinten gyakoribbak a balesetek, felerősödhetnek a fizikai fájdalmak, a sérülések lassabban gyógyulnak. Alvászavarok is felléphetnek ilyenkor. Nem ez a legmegfelelőbb időszak például a fogyókúra elkezdésére sem.

 

A Telihold időszakában érdemes pozitív megvalósításra használni az erejét: 

 • A céljaink, vágyaink, terveink megvalósításához kaphatunk lendületet. 
 • Mivel egy erős energiáról van szó, törekedhetünk arra is, hogy a negatív hatásait mérsékeljük. Teliholdnál érezhetjük azt, hogy ingerlékenyebbek vagyunk és ez felerősítheti bennünk a nehézségeket, a problémákat. Ezért célszerű ezt észben tartani és tudatosan odafigyelni, hogy ne most hozzunk meg nagyobb, fontosabb, hosszabb távra szóló döntéseket. 
 • Segíthet az is, ha olyan tevékenységeket végzünk, ami inkább kikapcsol, mint szellemi vagy fizikai megterhelést okoz. 
 • Hasznos lehet a meditáció, relaxáció, pihentető masszázs, gyógynövényekből (citromfű, levendula, orbáncfű) készült tea fogyasztása.

 

Asztrológiai szempontból:

 

A Rák jegyűek vagy akiknek a Rákban van a Holdjuk a születési horoszkópjukban, még érzékenyebben élhetik meg ezt az időszakot.

Mivel a Nap most a Bak jegyében áll, szemben a Rákban álló Holddal, így ez azt okozhatja nekünk, hogy érzelmileg most jobban érintettek leszünk.

Lehet, szeretnénk racionálisan látni a helyzetünket, de most nem tudunk csak a logika elvei alapján dönteni. Az érzéseink is megdolgoztatnak, főleg a tekintetben, hogy mennyire tudunk felelősséget vállalni a korábban meghozott döntéseinkért.

Előfordulhat, hogy erővesztettnek érezhetjük magunkat most. Mégis képesek lehetünk túlfeszíteni a határainkat és többet vállalni be munkában, tevékenységeinkben. Ettől fáradtabbnak, enerváltabbnak érezhetjük magunkat.

Felbukkanhatnak a múltból le nem zárt kapcsolatok, ügyek, melyek a lelki világunkat mozgatják meg. Nem kerülhetjük el őket, érdemes most szembenézni velük, hogy rend lehessen a lelkünkben és az elménkben is.

Figyeljünk tehát oda, hogy most ne hozzunk meg kardinális döntéseket, inkább adjunk egy kis pihenőt magunknak. Ami a sorsunk része, azt úgy is meg kell oldani, megvár minket!

 

 

 Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

kovacs.fatime@vipmail.hu, fatime@eleteszencia.hu 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Dr. Kovács Fatime) Női percek Mon, 21 Jan 2019 09:57:27 +0100
A 15 legjobban várt kecskeméti és környékbeli program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2872-a-15-legjobban-vart-kecskemeti-es-kornyekbeli-program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/2872-a-15-legjobban-vart-kecskemeti-es-kornyekbeli-program A 15 legjobban várt kecskeméti és környékbeli program

 

 

 

Szerelmi kalandtúra

 

Helyszín: Kecskemét, több helyszínen

Időpont: 2019. február 8.-április 6.

 

7. alkalommal rendezi meg a Parázs Központ a Szerelmi kalandtúrát Kecskeméten, amely több héten át tartó párkapcsolat-építő játék számos helyszínnel és feladattal.

 

 

Honeybeast koncert

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. március 5., 19 óra

 

Legyen tánc! címmel a nemzetközi hírű Szegedi Kortárs Balett táncosaival áll színpadra a Honeybeast.

„Szeretnénk a koncertnek egy olyan ívet adni, hogy az ne pusztán dalok egymásutánja legyen, hanem amelyből egy történet bontakozik ki. Egy valós, mai, korunk kibogozhatatlan zagyvaságaira iróniával reflektáló történet” – foglalja össze a koncepciót Bencsik-Kovács Zoltán, az együttes szerzője, gitárosa.

Jegyár: 5900 Ft, online jegyvásárlás itt

 

 

Nőnek lenni jó! Konferencia

 

Helyszín: Kecskeméti Katona József Színház, Katona József tér 5.

Időpont: 2019. március 11.

 

Egy kecskeméti konferencia nőktől nőknek: életstratégiák szakmai karriered, családi- és magánéleted kiteljesítéséhez, inspiráló, közösségépítő hangulatban.

Facebook oldal

 

 

Fotó: Schindl Gabriella

 

28. Bohém Fesztivál

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. március 29-31.

Izgalmas koncertekkel, nagyszerű művészekkel, a megszokott hangulattal, ízig-vérig jazz-zel készülnek a szervezők.

A fesztivál programja:

 • 2019. március 29. péntek 19.00-21.00: Péntek esti gálakoncert (Bohém Ragtime Jazz Band) 
 • 2019. március 30. szombat 10.30-13.30: III. Országos Jazzműveltségi Vetélkedő döntő – belépés ingyenes
 • 2019. március 30. szombat 15.00-16.45: Kamarajazz
 • 2019. március 30. szombat 19.00-22.30: Szombat esti gálakoncert (Vintage Dolls)
 • 2019. március 31. vasárnap 11.00-14.00: Zárókoncert az Aranyhomok Hotelben

Bérlet ára: 9000 Ft, online jegyvásárlás ezen a linken

 

 

Szakmák éjszakája

 

Helyszín: Kecskemét, több helyszínen

Időpont: 2019. április 12.

 

Tudod mi leszel ha nagy leszel? Tudod egyáltalán mi lehetsz? Esetleg állást keresel? Tedd magad próbára a Szakmák Éjszakáján! Megtalálhatod álmaid szakmáját vagy ha az már körvonalazódott, a neked passzoló pozíciót.

Honlap

 

Fotó: Facebook/Hírös Város Turisztikai Központ

 

III. Húsvétoló

 

Helyszín: Hírös Város Turisztikai Központ, Rákóczi út 15.

Időpont: 2019. április 20., 10:00–19:00

 

Kézműves foglalkozások, népi játékok, bábelőadás, állatsimogató, Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár, szép muzsikaszó, finom falatok és vidám hangulat várja majd az idelátogatókat.

Facebook esemény

 

 

Fülemülék éjszakája

 

Helyszín: Kecskeméti Arborétum, Nyíri út 48.

Időpont: 2019. április 26., 19 óra

 

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan felnőttek és iskolás gyerekek számára rendezik ezt a varázslatos esti programot! Madarász szakember által vezetett séta keretében ismerkedünk az arborétum madárvilágával, felismerjük az esti madárhangokat, gyönyörködünk a fülemüle változatos énekében.

Információ: Siposné Mónika, +36 30 689 73 47, arboretum@kefag.hu, www.kecskemetiarboretum.hu

A Kefag Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. további programjai 2019-re

 

 

Dr. Almási Kitti: Elvárások szorításában

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Időpont: 2019. április 30., 19:00–21:00

 

1998-ban végzett az ELTE pszichológia szakán. Ezt követően a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója volt, majd 2003-ban Ph.D. fokozatot szerzett. 2004-ben tette le klinikusi szakvizsgáját. 2000 óta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (Lipótmező) dolgozott, a III.-as Pszichiátriai Ambulancián, az intézet bezárása óta magánpraxist folytat. Kezdetben főként drogproblémákkal jelentkezőkkel foglalkozott, majd inkább a szexuális bántalmazást/zaklatást elszenvedett nők és férfiak terápiája töltötte ki ideje nagy részét. A Lipótmezőn ismerkedett meg közelebbről a hangulat- és szorongásos zavarok terápiájával, jelenleg ez tartozik fő terápiás területei közé. Emellett a család/párterápiás módszert alkalmazza a legszívesebben, mely többek között a házassági/párkapcsolati problémák, kommunikációs zavarok, evészavarok esetében elengedhetetlen.

Jegyár: 2500 Ft. A rendezvényre jegyek a Hírös Agóra jegypénztárában, vagy online vásárolhatók.

 

 

Születésünnep

 

Helyszín: Kecskeméten, több helyszínen

Időpont: 2019. május 5-15.

 

Kecskemét rengeteg lehetőséget kínál a várandósoknak, kisbabás, kisgyermekes családoknak. Nem mindig könnyű azonban ezekre rábukkanni, ezért a szervezők úgy döntöttek, megmutatják és “kihangosítják” mindazokat, akik a várandósokkal, a szülő nőkkel és a kisbabás, kisgyerekes családokkal foglalkoznak.

Honlap

 

 

 

X. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál

 

Helyszín: Főtér

Időpont: 2019. május 10-12.

 

Hungarikum kiállítás és bemutatók, néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, népi kismesterségek bemutatója, kézműves foglalkozások, állatsimogató, lovaskocsizás, pecsétgyűjtő játék garantálja minden korosztály részére a kellemes időtöltést. Emellett az Aranyhomok Portéka tanyai termék és kézműves vásár árusai idén is várják a vásárlókat.

Facebook esemény

 

 

V. SZÉP Kihívás

 

Helyszín: Kecskemét

Időpont: 2019. május 11., 8:00–20:00

 

Ahogy a futóknak a maratoni táv, a bringások számára a kétszáz kilométeres lélektani határ az érettségi vizsga. Választóvonal. Nem az a kérdés, hogy le tudod-e tekerni, hanem az, hogy akarod-e? Hiszen mindenki képes lehet rá, viszont annál kevesebben veselkednek neki, pedig az önmagad hitetlensége felett aratott, és önmagad ilyen tiszta megismerésével együtt járó győzelemnél erősebb siker aligha létezik ezen a világon. Nem leszel egyedül, az utóbbi években 300-350 résztvevő mormolta maga elé - ki-ki a saját maga ritmusában - a számokat, és csapott a levegőbe diadalmasan a végén. Nem verseny, ízig-vérig Teljesítménytúra! A Te teljesítményedé! Az alföldi bringások Balaton-köre.

Honlap

 

 

KAFF - Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

 

Helyszín: Kecskemét

Időpont: 2019. június 19-23.

 

Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje programdömpinggel várja a hazai és külföldi szakembereket, valamint az érdeklődőket. A KAFF különlegessége, hogy a teljes magyar animációs szakma eredményeit számba veszi és láthatóvá teszi, mivel arra a világ bármely pontján élő magyar alkotó benevezhet. Az európai versenyben pedig az egész estés animációs filmek, televíziós speciálok és sorozatok indulhatnak.

A külföldiek március 4-ig, a magyarok március 18-ig nevezhetnek.

Az esemény előreláthatóan 14 országból állítja össze filmkínálatát, a díszvendég ezúttal Afrika lesz.

Honlap

 

 

Kitekintő: Víz Világnapja a Kolon-tónál

 

Helyszín: Kolon-tó

Időpont: 2019. március 23., 9:00–16:00

 

Az egész napos kiránduláson a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érintve, a kora tavaszi időszakban sétálunk ki az Aqua Colun tanösvényen. Ezután körbesétálunk a Bikatorok tanösvényen, ahol bemutatjuk a Kolon-tó tájtörténetét, természeti értékeit és a Nagy-vizet. Végül a Matyó-dűlőn át megyünk vissza Izsákra.

Találkozó: 6070, Izsák, Mező utca 4., a focipálya parkolójában

A túra hossza 16 km, földúton.

Részvételi díj: felnőtt 1200 Ft/fő, kedvezményes 800 Ft/fő, családi jegy (2 felnőtt és min. 2 gyerek) 3000 Ft.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. További információk, jelentkezés: Morvai Edina,+36/70-4118-445, kolonvilag@kolon-to.com

 

 

Pünkösdi Nagy Retro Fesztivál

 

Helyszín: Lakitelek - Tőserdő, Holt-Tiszapart, Napsugár u.

Időpont: 2018. június 8.

 

Bács-Kiskun megye és a régió második legnagyobb szabadtéri zenei és kulturális fesztiválja. Fellép többek közt Dj Dominique, Ken Laszlo, Vincze Joe, Kozmix, Fresh, Groovehouse, de lesz például légtorna és rúdtánc bemutató, illetve Rainbow Laser Show is.

Early bird jegyek: 3.490 Ft/fő. A belépőjegyek egyben támogatói szelvények, amellyel a Tőserdőért Alapítványt támogatják a résztvevők.

Facebook esemény

 

 

Múzeumok éjszakája Fehér-tónál

 

Helyszín: Szegedi Fehér-tó

Időpont: 2019. június 29., 19:00–22:00

 

Múzeumok éjszakája a Tisza-völgyi Bemutatóházban: esti/éjszakai túra a szegedi Fehér-tónál egy rendhagyó múzeumi bemutató és tárlatvezetés után.

Találkozó: 19.00, a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (E5 út; a 158-as km szelvénynél)

Megközelítés: Szegedről helyközi buszjárattal vagy személyautóval az E5-ös úton.

Részvételi díj és kiállítás-belépő: felnőtt 1200 Ft, diák és nyugdíjas 800 Ft

Információ, jelentkezés: Ábrahám Krisztián 30/638-0297, abrahamk@knp.hu

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 17 Jan 2019 16:57:11 +0100