Porcica http://trendalelke.hu Fri, 07 Aug 2020 04:00:27 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Sétálj a lombok között, Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3634-setalj-a-lombok-kozott-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3634-setalj-a-lombok-kozott-kecskemeten Sétálj a lombok között, Kecskeméten!

 

 

SÉTA A LOMBOK KÖZÖTT

 

Helyszín: Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola, Kecskemét-Hetényegyháza, Belsőnyír 202.

Időpontok: 2020. június 19., 18 óra és június 20., 10 óra - BETELTEK

ÚJ IDŐPONTOK: 2020. június 24. szerda 17 óra vagy június 26. péntek 17 óra

 

A 26 hektáros Szent Hubertus Parkerdő közvetlen szomszédságában megépült Lombkorona tanösvényen (kivitelező: Baugenerál Kft.) a Vackor Vár Erdei Iskolába érkező csoportok erdész szakember vezetésével ismerkedhetnek az 55 hektáros védett terület növény- és állatvilágával. A Vackor Vár Erdei Iskola látogatóit, táborozóit további természeti élményekhez segíti hozzá az idős tölgyek között húzódó lombkorona tanösvény (a járószint 4 - 6 m között változik) és torony (legfelső járószint 11,56 m). A tanösvény hűen be tudja mutatni a Kiskunságra jellemző homokbuckás felszíni formákat, az itt élő fa- és cserjefajokat, valamint a lombkoronában élő állatvilágot is.

 

 

A korlátozott férőhely miatt (max. 35 fő) a szakvezetéses túrára előzetes regisztráció szükséges: vackorvar@t-email.hu

Részvételi díj (3 éves kor fölött): 400 Ft/fő

Javasolt 10-15 perccel korábban érkezni a Vackor Vár parkolójába (Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő - Szent Hubertus Parkerdő)

Bővebb információ: vackorvar@t-email.hu, (76) 706 060

 

 

Táborokba is vár a Vackor Vár! 

Csodás környezetben ismerkedhetsz a Kecskemét-hetényegyházi Nyíri-erdő növény- és állatvilágával, íjászkodhatsz, kemencében kenyeret süthetsz, és számtalan egyéb izgalmas program közben nagyszerű barátokra találhatsz az ötnapos táborokban.

 

Kalandozzunk együtt a magoncok és a fák levelei között!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Mon, 15 Jun 2020 07:22:18 +0200
Pótolja a kecskeméti színház az elmaradt bérletes előadásokat http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3609-potolja-a-kecskemeti-szinhaz-az-elmaradt-berletes-eloadasokat http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3609-potolja-a-kecskemeti-szinhaz-az-elmaradt-berletes-eloadasokat Pótolja a kecskeméti színház az elmaradt bérletes előadásokat

 

Az elmaradt nagyszínházi 5+1 bérlet, a karácsonyi bérlet, szelvénybérlet, valamint egyetemi bérlet előadásinak számának függvényében, az alábbi kompenzációkat kínálják:

A) Akik egy nagyszínházi előadást nem láttak:

Minden bérlőnek pótolják a Száll a kakukk fészkére című előadást. Az előadások időpontjait később közlik.

 

 

B) Akik kettő vagy annál több nagyszínházi előadást nem láttak:

Minden bérlőnek pótolják a Száll a kakukk fészkére című előadást, ezen felül választhatnak, hogy a Társasjáték New Yorkban vagy a Gardénia című produkciót is megtekinthetik kompenzációként. Az előadások időpontjait később közlik.

Bérlethányadot, elmaradt bérletes előadások jegyárait nem áll módjukban visszafizetni.

 

 

Előbérletezés

 

2020. június 15.-2020. augusztus 15. -10%

 

Azok a nézők, akik június 15. és augusztus 15. között írásban jelzik a berlet@kecskemetinemzeti.hu e-mail címen, hogy szeretnék megváltani bérletüket a 2020/2021-es évadra, 10 % kedvezményt kapnak az árból.

2020. augusztus 16-tól megkezdődik a bérletezés a szabad helyekre.

A 2020/2021-es évad bérletárai változatlanok lesznek, áremelés nem történt. 5 nagyszínházi és választható kisszínházi előadást tartalmaz a bérlet.

Időpontok a Jegyirodák nyitvatartására vonatkozóan:

 • Jegyek (nem bérletes jegyek!) visszaváltása személyesen a Jegypénztárakban: 2020. június 16.-június 26. Erről bővebb információ itt található.
 • június 27.-augusztus 15. ZÁRVA (Ebben az időszakban csak e-mailen érhetők el.)
 • augusztus 16-tól NYITVA

 

 

Szavazz az évad legjobbjaira!

 

Idén sem marad el az Együtt a Művészetért Díjátadó Gála, csupán az online térbe költözik. Szavazni a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2019/2020-as évadának nagyszínházi, kamara- és stúdiószínházi bemutatóira, az azokban közreműködő művészekre, jelmez-és díszlettervezőkre lehet. 

Bővebb információ

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 21 May 2020 15:51:45 +0200
Ruhagyűjtés indult a kecskeméti kórház számára http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3682-ruhagyujtes-indult-a-kecskemeti-korhaz-szamara http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3682-ruhagyujtes-indult-a-kecskemeti-korhaz-szamara

 

{loadposition user11}

 

Mit vigyél a gyűjtésre?

 • papucsot,
 • pólót,
 • pizsamát,
 • hálóinget,
 • alsóneműt,
 • melegítőt,
 • köpenyt

 

A gyűjtés időtartama: folyamatos

Leadási hely: Medina Adományboltok, Csongrádi út 4. vagy az Aradi vértanúk tere 2.

 

A leadott ruhákból egy kis raktárat hoznának létre betegeiknek, hiszen hidegebb időben akár a mentővel való szállítást is megakadályozhatja, ha nincs megfelelő ruházat.

Tisztálkodószereket tud adni az osztály, azokra nincs szükség!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 23 Jul 2020 10:09:38 +0200
Újra élvezhetjük a kecskeméti panorámát az Arborétumban: átadták a kilátót http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3608-ujra-elvezhetjuk-a-kecskemeti-panoramat-az-arboretumban-atadtak-a-kilatot http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3608-ujra-elvezhetjuk-a-kecskemeti-panoramat-az-arboretumban-atadtak-a-kilatot Újra élvezhetjük a kecskeméti panorámát az Arborétumban: átadták a kilátót

 

1991-ben létesítettek kilátót a minden évszakban pompás látványt nyújtó Kecskeméti Arborétumban, ám a tölgyfa szerkezetet az idő vasfoga igencsak megrágcsálta, valamint a környező fák is túlnőttek az építményen, így 2011-ben inkább a lebontás miatt döntöttek. Természetesen már akkor szerettek volna újat a helyére, és ez mostanra meg is valósult.

Mától végre újra megcsodálhatjuk a várost a magasból, egészen pontosan 19 méteres magasságból. Az új kilátó legteteje 25 méter magasan van. A korábbinál jóval tartósabb, hiszen acélszerkezet alkotja a vázat, amely klassz, modern fa borítást kapott.

 

 

Az új kilátót ugyanott kell keresni az Arborétumban, mint a régit: a Nyíri út felőli, székelykapus bejárattól indulva egyből balra, majd egyszer csak jobb oldalon magasodik fölénk az építmény.

Ahhoz, hogy megcsodálhassuk az Arborétum sűrű növényzetét vagy rálássunk a Benkó Zoltán Szabadidőközpontra, 112 lépcsőt kell legyőznünk.

Bátran ajánljuk tériszonyosoknak is, ugyanis a lépcsősor kellően széles, és nem látunk magunk alatt tátongó mélységet sem - ezért részünkről nagy piros pont jár a tervezőknek!

 

 

Apropó, a kilátó az alábbi kecskeméti szakemberek munkáját dicséri:

 • Tervező: FABRIQ Tervezőiroda (Kecskemét)
 • Kivitelező: BÁCS BAU GENERÁL Kft. (Kecskemét)
 • Műszaki ellenőrök: ÉPORG M&Z Bt. (Kecskemét), Markó István és Györke Gábor

Kecskemét új büszkeségét Koczka Zoltán, a Kefag Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese és Madácsi Sándor, az Észak-Kiskunsági Erdészet erdészeti igazgatója és Makra Zsuzsanna PR referens adták át csütörtökön.

Noha színpompás tavaszi ruháját már a letisztultabb, egységes zöldre cserélte az Arborétum, így is csodás fentről és lentről egyaránt.

 

Nyitvatartási idő:

A Kecskeméti Arborétum minden nap 8-tól 20 óráig látogatható.

 

Galéria:

{gallery}trend/ESEMENY/2020/kilato_atado{/gallery}

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 21 May 2020 13:25:34 +0200
Elfogyott a gyerekek motivációja, a szülők is elkészültek http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3621-elfogyott-a-gyerekek-motivacioja-a-szulok-is-elkeszultek http://trendalelke.hu/index.php/otthon-melege/item/3621-elfogyott-a-gyerekek-motivacioja-a-szulok-is-elkeszultek

 

 

"Designed by Freepik"

 

2 hónapnyi digitális tanrend után egyre nehezebb motiválni az iskolásokat. A személyes kapcsolatok és a közvetlen, azonnali visszajelzések hiánya elvették a kedvüket a tanulástól, ezért az aznapi penzum nyúlik mint a rétestészta, délelőttről délutánra, aztán egyik napról - és igen, olykor egyik hétről - a másikra. A szülő próbálja szép szóval, aztán ingerülten, utána fenyegetéssel, majd urambocsá’ ordibálással teljesítményre sarkallni a csemetéjét. A végén már mindenki veszekszik mindenkivel, a testvérek jól fejlett titkosszolgálatként is teszik a dolgukat, zseniális besúgóhálózatokat működtetnek, hogy ő miért csinálna házit, ha a tesója is csak Youtube-videókat néz fülessel a fején, angol hanganyagok hallgatása címszóval… Nálunk például 1 hónappal ezelőtt visszaszámláló centi készült, és én ellenőrzöm a legtöbbször, hogy mennyi nap van még a tanév végéig.

Május 4. óta enyhültek a korlátozások, vidéken kinyithattak a boltok, a szolgáltatások is újra gőzerővel űzhetőek. A híreket hallva, Zsanna könnyes szemmel állt meg előttem: “És lesz iskola is?”- kérdezte. A nemleges válasz hallatán kis híján sírógörcsöt kapott a 8 éves, karakán nőszemély. Kóros iskola után sóvárgásra nem sokan fogadtak volna még év elején a Tippmixen. Ezt is megértük.

 

 

"Designed by Freepik"

 

Én otthon anya vagyok

Vannak, akik a digitális oktatás mindkét oldalán hadat viselnek: pedagógusként ők is tanulják az új rendszer fortélyait, szülőként pedig megküzdenek a saját gyerkőceik iskolai kihívásaival.

“Az elején, az újdonság erejével hatva tetszett az önállóság a kisfiamnak, szuperül végezte is a feladatokat. Később jöttek a hibák, kudarcok, fokozódott a fáradtság, és a motiváció ennek hatására elkezdett csökkenni. Pedagógusként minden májusban tapasztalom, hogy a gyerekeknél van egy kis lendületvesztés. Addigra már messze tűnik a tavaszi szünet, fáradtabbak, a szép idő kinti mozgásra, zsizsegésre csábít, nekik viszont bent kell ülniük a padban, miközben a gondolatuk máshol jár. Ráadásul ilyenkor van még az év végi hajrá a tanulásban. Most pedig még az az eszközünk is elveszett, hogy személyesen motiváljuk, biztassuk a gyerekeket, hiszen nem találkozunk velük. Hiányoznak azok a jó hangulatú beszélgetések, melyektől új erőre kapnak. Nem tudjuk megölelni, megsimogatni, minden apróságért megdicsérni őket. Ebben a helyzetben tehát borítékolható volt a motivációvesztés” - meséli egy kecskeméti tanítónő ismerősünk.

Békeidőben változatosan és lelkesen tanítja, terelgeti tanítványait, motivációs eszköztára ezerféle megoldást rejt, otthon azonban az anyaszerep felülírja a pedagógiai fortélyokat. “Én otthon anya vagyok a gyermekem szemében, nem pedagógus” - szögezi le. A mélypontokon a szeretet nyelve segíti át őket. “Az elsődleges célom, hogy megnyugtassam, különben alkalmatlan lesz a feladata elvégzésére. Most, hogy már kamaszodik, hagyom őrjöngeni egy picit, utána jöhet a megszokott összebújás, szeretgetés, puszilgatás” - fejti ki a praktikáit. Persze nehéz megállni szülőként, hogy soha ne fakadjunk ki, de a kioktatás nem vezet sehová.”

 

"Designed by Freepik"

 

Sztrájkol a gyerekem!

A hiányzó feladatok halmozódása, az idültté váló zúgolódás, a rendszeres veszekedések és sírás egyértelműen jelzik a bajt a szülőnek, aki úgy érzi, magára marad a problémával.

“Ha nincs megfelelő kommunikáció a szülővel, a pedagógus nem is tudja, hogyan éli meg a tanítványa ezeket az időket” - emeli ki a tanítónő, aki szerint a szülőknek megéri a pedagógust bevonni a problémakezelésbe. “Az online órákat mindig beszélgetéssel kezdjük, meghallgatom az elakadásokat, sikerélményeket, bármilyen sztorit. Emellett a szülők vészjelzéseire reagálva egy-egy gyerekkel külön is foglalkozom, hogy a lelkimasszázs meglegyen.”

 

"Designed by Freepik"

 

Csalás vagy Vekerdy-féle cinkosság?

Az ország kedvenc pszichológusa, Vekerdy Tamás egy 5 évvel ezelőtti interjújában szemtelenül magabiztosan cinkosságra biztatott bennünket a túlterhelt és kétségbeesett gyermekek láttán. Korábban sokan elutasították ezt a módszertant, de mióta minden szülő visszaült az iskolapadba, azóta változott a helyzet:

A sokgyermekes anyuka magának készíti az anyák napi ajándékot, mert az határidős feladat technikából, és jegyre megy, a gyerekek pedig azon a hétvégén az édesapjuknál vannak…

A gimnazista lány irodalom házi dolgozatához összeül a családi kupaktanács: orvos, történészprofesszor, irodalomtanár családtagok közösen szakértik az írást, de együtt is csak egy négyesre futja.

Az alsós szövegértés dolgozat igencsak fejtörő kérdései felett kétségbeesetten ülő gyermek segítségére siet a több diplomás szülő, de hiába, csak 60 % a helyes válaszok aránya.

A nemszeretem tantárgy hetek óta leadatlan feladatának oroszlánrészét a nagytesó vállalja magára, hogy a sírdogáló testvért kirántsa a gödörből.

A közgazdász apa segítségével elkészül ugyan az egyetemi, gazdasági beadandó, de a tanárnő visszajelzett, hogy amennyiben szeretne rá jó jegyet kapni a hallgató, készítse újra (mert ugye az iskolának és nem az életnek tanulunk - a szerk.)

 

"Designed by Freepik"

 

Csalók lettünk ezáltal vagy segítsünk jó szívvel?

“Ha az illik a nevelési módszeredhez, akkor segíts. Az enyémbe ez nem fér bele, nem tudom levetkőzni a pedagógus énem, ezért én nem segítettem. A lényeg, hogy a gyerek érezze: számíthat a szülőre. Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenben segíteni kell, de ha már nagyon elfáradt, egy-egy feladatban miért ne? Még ebből is tanulhat. Anno, a főiskolai vizsgákon én is még rengeteget tanultam az oktatóktól, ahogyan kiegészítették a feleletem - vallja ismerősünk a cinkosság vs. csalás témában.

 

"Designed by Freepik"

 

Robotokká váltunk

“A gyerekem panaszkodott, hogy míg korábban szuper órákat tartott az egyik pedagógus, mostanság kevésbé valósul ez meg. Kérdeztem, hogy szóltak-e neki ez ügyben. Persze, hogy nem… Kicsit olyan érzésem van, mintha a gyerek egy robot lenne. Jön a feladat, a tanuló megoldja, majd visszaküldi” - ilyen gépiesített folyamattá is válhat a digitális tanrend Török Tímea Kids’ Skills tréner, gyermeknevelési coach és gyógypedagógus szerint, aki sajátos nevelési igényű tanulók logopédiai ellátását végzi és hallássérült gyerekeket tanít Kecskeméten és vonzáskörzetében.

Míg gyógypedagógusként szinte csak pozitív tapasztalásai vannak ebből az időszakból Timinek, anyaként ő is belefutott kihívásokba.

“Nagyon sok tényező közrejátszik abban, hogy egy-egy család hogyan és milyen gyorsan hangolódott újra a digitális tanrendre való átálláskor. Pedagógusként törekedtem könnyebb, játékosabb feladatokat adni, támogatni és elismerni a megküzdéseket a tanítványaim és a család részéről. A nagyobbakkal heti rendszerességgel igyekeztem videókapcsolatban maradni, hogy lássam az arcukat, a lelküket - az érettségi előtt állókét méginkább. Kerestek is egészen magánjellegű problémákkal, dilemmákkal. Egy egészen másfajta bizalmi kapcsolat alakult ki sok tanítványommal, ami az iskola falain belül nem biztos, hogy megtörtént volna. Anyaként, amikor úgy láttam, hogy nagy szükség van rám vagy meg lettem szólítva, csak akkor vettem részt a feladatok elkészítésében. Van egy vicces sztorink is ezzel kapcsolatban, hogy az élet ismétli magát. Anno, felsős koromban anyukám segített nekem a színkör megrajzolásában, 3-ast kaptunk rá. Most én segítettem a gyerekemnek, szintén ezt a feladatot kapva, ami újfent egy közepesre volt elég. Persze büszkeséggel éltem meg, amikor a fiam visszautasította a segítséget a dolgozatírások alkalmával is, mert úgy gondolta, egyedül kell megoldania. Lehet, hogy nem lett ötös, amit beadott, de az mindenképp az ő munkája. Fontos az egyéni felelősségvállalás.”

 

"Designed by Freepik"

 

Timi Kids’ Skills-es tanácsai:

 • Minden szülőnek és gyereknek rá kell jönnie, nekik mi segít. Mindenkinél más válik be. Ami működik, csinálj belőle többet!
 • Először azt kell látnia a gyerekeknek: miért jó nekem az, ha elvégzem az adott feladatot. Ha nincs indíték, akkor nincs motiváció sem, és a cselekvés is vakvágányra fut.
 • Kérdezzük meg, hogyan szeretné ünnepelni, ha vége lesz ennek az extrém helyzetnek.
 • Vegyük észre és dicsérjük is meg a legapróbb erőfeszítéseket is!
 • Segítsünk, ha kell, de a segítségnyújtás mértékét tudjuk differenciálni.
 • A hibák keresése helyett az erőforrások, értékek keresésére, a negatív dolgok átkeretezésére koncentráljunk!
 • Az ideális helyett elégedjünk meg az optimálissal, és mondjuk ki bátran: a legjobb tudásunknak és az aktuális állapotunknak megfelelően erre voltunk most közösen képesek.

 

"Designed by Freepik"

 

Digitális tanrend mint szürreális csapatépítő tréning

Bár a vészhelyzet miatt felfordult az életünk, és munkavállalói, szülői, háziasszonyi létünk mellett most “koronázatlan” házitanítóként is küzdünk az elemekkel, lássuk meg a jót ebben a szituációban a Kids’ Skills tréner szerint.

“Van bennem egy olyasmi előfeltevés, hogy azt, ami mostanság történt velünk, a családban, a környezetünkben, majd csak akkor fogjuk tudni értékelni, ha minden visszaáll a régi rendszerbe. Legyen ez az egész egy olyan mese, aminek az életünkben később pozitív hozadéka lehet, találjuk meg, mit tanultunk ez idő alatt magukról” - összegzi Timi a digitális oktatás családi tanulságait.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Otthon melege Fri, 29 May 2020 10:51:24 +0200