TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Gyorsan jót \ Gasztronómiai időutazás: fellapoztuk a századforduló izgalmas receptjeit

10
2018 okt.

Gasztronómiai időutazás: fellapoztuk a századforduló izgalmas receptjeit


Állok tanácstalanul a hűtő előtt – van, aki ezt csak a reggeli hajrában a szekrény előtt tudja abszolválni (az adekvát „Nincs egy rongyom se… kezdetű felkiáltással), de nekem prímán megy a hűtő előtt is, fél lábon. Picit tetriszes, picit mikádós az elrendezés a frigóban, de ettől függetlenül gyors és ütős megoldást kell találnom, kábé fél percen belül. Holnap kórusbuli, a kisboltos viszont átvert, nemhogy nem friss a töpörtyű, de a cipőtalpamat könnyebben elnyiszatolnám. Márpedig isteni töpörtyűkrémet ígértem a kórustársaknak holnapra – ropogós bagetten, illatos lilahagymával… és még tanulnom kellene, szombaton MBA, ott aztán nem viccelődnek az emberrel, plusz Ketteskének videónézést ígértem, Hármaskának meg még mesélni fogok. Bezony. Igencsak elgondolkoztam rajta, hogy a viharba boldogult – például – a nagyanyám, amikor ennél sokkal, de sokkal több melója volt otthon is, plusz a föld, plusz az állatok - ellenben se hűtője, se botmixere, se Mindmegette, se Trendalelke…?!

 

 

Hogy csinálhatta? Mázlim van, tök legálisan kutathatok a régi háziasszonyok titkai után, a Mesélő házak, mesélő konyhák projektből kimazsoláztam a javát, mármint a konyhákat természetesen. 

Egy kézzel írott, aprókockás füzetet bújok hetek óta, az 1900-as évek elejéről. Vicces és megható, például azért, mert az ismeretlen szerző a szakácskönyve elején a könyveit veszi lajstromba szerzők szerint, sorszámozva… de a recept mellett feltünedező kommentek sem semmik: „Bemondta a rádió”, „Vízvári Mariska büszkesége”, „Nem jó tiszta nullás lisztből, olyan, mint a súly”.

Néhány különleges receptet válogattam ki belőle Nektek. A castingnak csak és kizárólag szubjektív szempontjai voltak: vagy legyen benne különleges technológia, vagy már elfeledett ízvilágot ígérjen, vagy csak a humora miatt

 

Pácolt nyúlgerinc – egy derék állat újjászületése

A pác vörösborból, citromléből vagy ecetből, egy-két babérlevélből, karikára vágott sárgarépából, petrezselyemgyökérből, néhány szem borsból, kevés cukorból és sóból áll. Egy-két napra ebbe a pácba tesszük a nyúl gerincét, vagy a hátsó combot. Amikor kivesszük, megtűzdeljük füstölt szalonnával s egy kevés zsírt téve alája, sütőbe tesszük. Közben öntözgetjük a páclével, sütés közben locsolgatjuk a saját levével, végül néhány kanál tejfellel is nyakon öntjük a derék állatot. Az átszűrt és megmaradt páclevet kevés pirított kockacukorral és egy kanál liszttel barnamártássá „képezzük ki”, áttörjük és részben ráöntjük a nyúlra, részben kis csészében hozzáadjuk. Zsemlyegombócot vagy burgonyakrokettek tálalunk melléje…

 

Régi magyar pecsenye – kuktafazék úgy 150 évvel ezelőtt

Jó nagy darab marha fehérpecsenyét dugdalj meg jó sűrűn borsba hengerített szalonnával (előbb verd meg a húst) és kevés foghagyma (sic!) gerezdekkel. Egy lábos alját rakd ki szalonna szeletekkel.
Tégy belé mindennemű zöldséget, kakukkfüvet, szemesborsot. Ha beletetted a húst, öntsd fel gyenge borecettel, tapaszd körül a fedőt tésztával, hogy a gőz ki ne jöjjön. Gyakori rázás közben párold 4 óráig, sertéshúst 3 óráig is elég.

 

Ribiszke bor – kis magyar Provence

Az érett bogyókat leszedjük a fürtökről, összezúzzuk és kisajtoljuk. A mustot lemérjük. Minden liter mustra 2 liter vizet számítunk. A kisajtolt ribizkehéjat szétmorzsoljuk, a lemért vizet ráöntjük és mintegy 8 órán át állni hagyjuk, közben néhányszor jól felkeverjük. Utána kisajtoljuk és a levet a musthoz öntjük. Ismét megmérjük (literezzük), és minden literre 25-35 dkg cukrot veszünk. Beleadva a cukrot, azt keverés közben felalvasztjuk, majd szélesszájú üvegekbe töltjük, és mintegy 2 hétig erjesztjük. Utána hűvös helyen hagyjuk ülepedni, és szűrőpapíroson keresztül gondosan átszűrjük.
Palackokba töltjük – ne nagyon tele – jól ledugaszoljuk, és hűvös helyen elrakjuk. Ha hosszabb időre tesszük el, és nem akarjuk, hogy az üvegben ismét erjedjen, akkor kidunsztoljuk az üvegeket. De nem több mint 80 C° fokig melegíteni, majd félretenni. Körülbelül negyedóra múlva kiszedni az üvegeket a vízből, szárazra megtörülni, és ha kihűltek, fekvő helyzetben a konyhában elrakni.

 

 

Gurábi – két falat mennyország

Omlós tésztát készítünk, mint például a pozsonyi kiflihez. Négyszögletesre, jó vékonyra kinyújtjuk. A töltelékhez darált diót cukorsziruppal leforrázzuk, belekeverjük a gorombára vágott diót, mandulát, datolyát, fügét, malagát vagy (mazsolát), cukrozott narancshéjat, cukrozott gyümölcsöt, kevés rumot és ribiszke- vagy málnaízt.

 

Utóirat: a töpörtyűkrém végül mesés lett… Valami rettenetes félreértés folytán az összes bókot a szoprántársam zsebelte be, de sebaj. Íme az eredeti recept, csakazértis:

Cheat code pástétom

Végy kétmaréknyi friss (!) töpörtyűt, némi kacsazsírt, lilahagymát, újhagymát, Piros Aranyat, cseppnyi mustárt, sót-borsot és pár darab 7, azaz hétperces tojást. Botmixer, kis kitartás, utána alaposan keverd össze a jól bevált, bolti, dobozos töpörtyűkrémmel. Soha, senki nem fog rájönni.

A jó kenyér ellenben fontos! Fordítsd meg, nézd meg az alját. A boltosok nem fognak szeretni érte, sag’ schon… Ha pöttyös, akkor formában sült a cucc, nem az igazi. Ellenben ha szép ráncos, lisztes-hamus, akkor van remény!

 

Sárik Szilvia

CédrusNet Egyesületirodavezető

6000 Kecskemét, Kápolna u. 24.

20/964-07-01

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 10 október 2018 17:14
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449