Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Sun, 29 Mar 2020 13:18:26 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Activityzz a kecskeméti színészekkel! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel Fotó: Kőszegi Ákos - A király beszéde

 

 

A videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, az Activityből ismert mutogatás, körülírás és rajzolás technikájával, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat.

A nap végén a helyesen tippelt kommentelők között nyereményjegyeket sorsolnak majd az adott előadásra.

A műsorismertetés érdekessége, hogy a társasjáték-formulához nem a járvány szolgált alapötletként, hanem eredetileg is így tervezte évadbejelentését a teátrum. A sors iróniája, hogy az ötlet kompatibilissé vált a kialakult helyzettel, hiszen így biztonságosan tudja egy kis játékra hívni közönségét a színház.

Az első videó-rejtvényt március 28-án szombaton teszik közzé a színház Facebook oldalán.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 11:09:35 +0100
Tavaszköszöntő természetismereti online játékra várják a felsősöket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket

 

 

Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedő

 

Korosztály: 5-8. osztályos tanulók (szüleik segítségével alsósok is megoldhatják a feladványokat)

Időtartam: 2020. március 26. - május 31.

Itt találod a feladatlapokat: csütörtökönként a a nemzetipark-igazgatóság weboldalán

Eddig kell megoldani: a feladatlap megoldására egy hét áll rendelkezésre

Ide küldd vissza: a következő hét szerdáig kell emailben visszajuttatni a megoldásokat a ronkoe@knp.hu e-mail címre

Noha az elmúlt több mint húsz évben nyolcfős csapatok mérték össze tudásukat, ezúttal egyénileg lehet csatlakozni hétről hétre.

Nyeremények: A visszaküldők között hetente kisorsolnak egy-egy nyereményt, ami lehet mesekönyv, bögre vagy egyéb ajándék. A „digitális” Tavaszköszöntő végén azok között, akik a 10 hét alatt a legtöbb feladatlapot beküldik, a KNPI egy évre szóló családi belépőket (5 db) fog kisorsolni, melyek az Igazgatóság szakvezetéses túráin való ingyenes részvételre jogosítanak fel.

 

További információ: Gilly Zsolt (KNPI Ökoturisztikai és környezeti nevelési Osztály, osztályvezető), 30/488-4565

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 27 Mar 2020 10:44:41 +0100
Sötétbe borítjuk Kecskemétet szombat este? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu

 

 

Föld Órája 2020 


2020. március 28. 20:30 óra

 

A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében arra kérnek mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Hiszen mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, ezért itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra.

 

 

Mert amit ma teszel, az lesz a holnapod!

 

 

Légy részese az idei Föld Órájának, mert hisszük, hogy együtt lehetséges!

 

Mit kell tenned?

A kihívás a Föld Órája napján, március 28-án indul és rendkívül egyszerű lesz: arra kérnek, fogalmazd meg, mit fogsz másképp tenni az életedben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Min változtatnál a mindennapjaid során, hogy a bolygónk állapotán segíts, és egészségesebb környezetben élhessünk? Ha ez megvan, akkor nyilvános posztként oszd meg a vállalásod Facebook vagy Instagram oldaladon a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel. A vállalásod lehet egy egyszerű, szöveges poszt, de lehetsz kreatív is: szavalhatsz verset, vehetsz fel egy videót vagy megoszthatod színes sztoriként is a közösségi oldaladon, hogy te hogyan veszed ki a részed abból, hogy megóvjuk a természetet – és vele együtt saját magunkat is.

Bárki csatlakozhat a Föld Órájához otthoni fényeinek leoltásával, elektromos gépeinek kikapcsolásával. Idén azonban a feliratkozók nemcsak a 60 perces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly vállalásra is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

 

Tégy Föld Órája esküt!

Regisztrációddal az alábbiakat fogadod:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 28-án este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

 

A Föld Órájáról

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális – és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára –, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Otthonodban követheted ezt a példát is: március 28-án 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:13:09 +0100
Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

 

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek.

Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.

Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. 

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Hogy mi minden számít alapos indoknak, arról itt található részletes leírás.

 

Maszkokat kapnak a kecskemétiek

 

Az önkormányzat úgy határozott, a kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítanak, jelentette be csütörtökön Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere. A maszkokat a Rösch Mode gyártja hétfőtől, a csomagolást a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozói végzik majd. A lakossághoz postai úton jutnak el a maszkok, lakcímenként, postaládánként 2 db.

A gyártó napi kapacitása 5000 darab, ezért kérik a lakosság szíves türelmét, egy kis időbe telik, amíg sikerül minden postaládához eljutni.

Kérik a kecskemétieket, hogy saját egészségük védelme érdekében tartsák be a maszkokhoz csomagolt használati utasítás tartalmát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 08:31:33 +0100
A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig

 

 

 

MOZGÁS

 

Ingyenes online SZÉK JÓGA

 

Könnyed, egészségmegőrző és átmozgató jógagyakorlás, amely bárkinek ajánlott, nemre és korra való tekintet nélkül. A gyakorlatokat széken ülve végezhetjük.

Videó megtekintése

 

 

FILM

 

Nézz magyar filmeket és meséket ingyen, online!

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Részletek

 

 

MÚZEUM"Virtuális múzeumpercek"

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei, a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naív Művészek Gyűjteménye naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek a látogatók számára, mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon.

"Virtuális múzeumpercek" címmel rovatot indítottak, melyben minden hétköznap friss múzeumi tartalmakkal készülnek, virtuális "sétát" téve a kiállítóhelyeken, bemutatva mindazt az értéket és kincset, melyet a Kecskeméti Katona József Múzeumban és tagintézményeiben őriznek.

"Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek" című rovatunkban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal, játékokkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára.

 

 

A British Library Harry Potter kiállítása

 

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját a múzeum kiállítással ünnepelte. A jó hír a magyar rajongók számára, hogy online is bebarangolhatják a nagyszabású tárlatot, így láthatják például J.K. Rowling korai rajzait és vázlatait, okosodhatnak a mágia tudományában és megtudhatják a halhatatlanság titkát is.

 

 

Reneszánsz párkapcsolati kalauz

 

Vajon milyen titkok húzódnak meg egy-egy „szerelmes” kép mögött? A Szépművészeti Múzeum virtuális látogatásából kiderül. 

 


IRODALOM

 

Hangoskönyvek a Rádióarchívumból

 

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tett ingyenesen hallgathatóvá: olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Abigél, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, Az aranyember, az Iskola a határon, az Utas és holdvilág, a Szindbád hazamegy, a Rómeó és Júlia, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

 

Szegvári Juli

 

Felolvasások a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészeivel

 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának tagjai meséket, novellákat olvasnak fel gyermekeknek és felnőtteknek.

Továbbá minden nap bemutatják egy művészüket egy nézők által kevésbé látott oldaláról: mivel foglalatoskodnak otthon, a szabadidejükben. #színészatakarásban #aszínészotthon

A színház Facebook oldala

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hogyan fogjunk csillagot?

 

Időpont: 2020. március 29., 10:30–11:15

 

Égi és földi kalandok angyalszárnyon

Az angyalok jók. Mennyei harmóniákat énekelnek, tökéletes, felhő-alakú felhőket göndörítenek, ők vigyáznak a csillagokra az égen és az emberekre a Földön. Egy angyal maga a megtestesült jóság, bölcsesség és nyugalom. Vagy legalábbis annak kellene lennie…
Történetünk hőse egy kisangyal, Theo. Kissé hamisan szól az éneke, unja a tökéletes felhőket és nem igazán képes bárkire, vagy bármire vigyázni. Saját magára a legkevésbé. Így eshet meg, hogy Theo egy nap véletlenül elveszít egy csillagot. Leszáll a Földre, ahol egy nyüzsgő város zűrzavarában találja magát. Az idő gyorsan telik, neki pedig meg kell keresnie az elveszett égitestet napnyugtáig… És ez csak a kalandok kezdete.

  • Író: Gimesi Dóra
  • tervező: Mátravölgyi Ákos
  • zeneszerző: Ágoston Béla
  • Rendező: Kuthy Ágnes
  • Játsszák: Ivanics Tamás, Lendváczky Zoltán, Szörényi Júlia

Itt nézheted majd: Ciróka Bábszínház Facebook oldala és weboldala

 

Március 29-től folytatódik a Bábszínház Vasárnapi Mesébelépő játéka is:

“A játékban résztvevőknek virtuális matricagyűjtésre is lesz lehetősége. Ehhez nem kell mást tenni, csak vasárnaponként ellátogatni közösségi oldalunkra, megnézni az előadást és válaszolni a meséhez kapcsolódó kérdésekre. Március 29-én 10.30-kor a Hogyan fogjunk csillagot? előadásra várjuk az érdeklődőket! A virtuális matrica begyűjtéséért választ várunk négy kérdésre, illetve egy rajzra is számítunk.

1. Ki volt a kedvenc szereplőd?

2. Miért ő a kedvenc szereplőd?

3. Mi volt a legvidámabb pillanat számodra a mesében?

4. Mi volt a legszomorúbb pillanat számodra az előadásban?

Rajzoljátok le és töltsétek fel a kedvenc jeleneteteket!”

Emellett a Ciróka színészei önálló produkciókon dolgoznak, amelyekkel heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek a Facebook oldalon.

 

 

Pom Pom meséi

 

Csukás István: Pom Pom meséi című könyvéből hallható egy-egy rész Keresztes János színész, narrátor, konferanszié tolmácsolásában.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 26 Mar 2020 18:56:15 +0100