TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Mit üzen a tested az allergiával?
26
2016 ápr.

 

A betegség csak egy üzenet, megmutatja, min kell változtatnod. Vannak mögöttes lelki okai, aminek ismeretében sokkal egyszerűbbé válik a mentális-testi egészséged fenntartása. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani neked ezzel a cikksorozattal. Az első részben egy sokakat érintő „betegség” kerül a porondra: az allergia.
Az ember alapvetően test-lélek-szellem hármas egységében működik. Hiszen vannak gondolataink, érzéseink és fizikai testünk. Mindhárom terület egyformán fontos, kapcsolatban állnak, mindegyik kihat a másikra. Vagy te ismersz olyan embert, aki gondolatok és érzelmek nélkül tud létezni a testében? Tehát elme, szív és test működése nem választható el egymástól. Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor nyilvánvaló, hogy a test szintjén megjelenő tünetek sem lehetnek függetlenek a gondolatainktól és az érzéseinktől.

Íme erre egy egyszerű példa: Tapasztalhattad már dolgozat, felelés, vizsgázás során, hogy  féltél attól, sikerülni fog-e. Talán produkáltál akkor fejfájást, gyomorremegést, hasmenést, hevesebb szívdobogást stb. Vajon mire gondoltál előtte? „Olyan okos vagyok, tuti hogy ötöst kapok.” Vagy inkább az járt a fejedben, hogy mi lesz, ha olyan tételt húzok, amit nem tudok? Ha nem jönnek a válaszok a  kérdésekre? Ha nem jut eszembe semmi abból, amit megtanultam? Aztán ezeket a gondolatokat az érzések követték: izgatottság, feszültség, félelem, nyugtalanság, bizonytalanság, aggodalom. Ez a mentális, érzelmi állapot mutatkozott meg végül a testi tüneteidben.

Alapvetően akkor vagyunk egészségesek, amikor harmóniában vagyunk önmagunkkal, amikor egyensúlyban van az életünk. Amikor a belső rend felborul, ez először a tudat szintjén jelenik meg. Ilyenkor érezzük azt, hogy lehangoltak, feszültek, ingerültek vagyunk. Ha ezekre a jelzésekre nem figyelünk oda, akkor kénytelen a test is bekapcsolódni és tünetek, fájdalmak útján jelezni, hogy változtatni kell valamin az életedben.

Most akkor nézzük meg konkrétan egy sokakat érintő „betegséget”, az allergiát, hogy mit üzen ez számodra?

 Az allergia testi oldala


Allergia esetén a szervezet túlzottan reagál ártalmatlan anyagokra (allergénekre) és fokozott immunvédekezésbe kezd. Az allergia tehát a test erőteljesebb reakciója bizonyos idegen anyagokra, melyeket „külső támadásként” érzékel.

Kulcsszavak: túlérzékenység, védekezés, elfojtott agresszió, felfokozott reakció, ártalmatlan külső tényezők

Az allergia pszichés-lelki oldala


Az allergiás személy küzd valamilyen élethelyzet ellen. Valakivel vagy valamivel szemben ellenszenvet vagy agressziót él meg, valaki irritálja, de ezt nem mondja ki, hanem elfojtja. Ezzel egy belső agressziót generál magában, ami megpróbál egy idő után kitörni belőle és tünet formájában beszélni helyette.Nézzük meg, mit üzennek neked az allergiás tünetek.

A tünetnek megfelelő lelki okok:

 • köhögés: Félek valamitől, irritál valaki, de nem merem kimondani, kimutatni.
 • tüsszögés: Maradj távol tőlem. El akarok menekülni egy helyzettől vagy egy személytől.
 • viszketés: Valaki dühít, idegesít. Türelmetlen vagyok, mert nem történnek meg a dolgok elég gyorsan. Nehezen válok el valakitől vagy valakit éppen távol akarok magamtól tartani, aki irritál engem.
 • orrfolyás, orrdugulás: Nem kapok levegőt, mert nincs életterem, életerőm a közeledben. Csak sopánkodni tudok a sorsomon, változtatni kevésbé. Szeretnék elszigetelődni valakitől.


Az allergiás személy túlterhelt, de ezen nem akar változtatni. Általában fél valamitől. Amitől félünk, az ellen pedig harcolunk vagy védekezünk.


Nézzünk néhány konkrét esetet!

 


Egy fiatal nő bőrallergiával járt nálam. Semmilyen kenőcs és gyógyszer nem használt már neki. Kérdésemre, hogy kivel hadakozik; mitől fél; mi az, amivel nehéz szembenéznie, de feszültséget kelt benne, az jött fel, hogy nagyon maximalista édesanya van, aki óriási elvárásokat támasztott vele szemben már gyermekkorában is. Jó tanuló, szorgalmas kislány volt, de ha négyest hozott haza, nem dicséretet, hanem számonkérést kapott, hogy miért nem ötös lett. Felnőttként sem volt jó semmi az anyukának a lányával kapcsolatban. Ezt ő már nagyon nehezen viselte, de sosem merte kimondani, mert félt édesanyja szeretetének elvesztésétől. Tudattalanul, de annyira távol akarta már magától tartani az anyját, hogy viszkető kiütéseket produkált, így hozzá sem lehetett már érni.

Egy másik nő hosszú évek óta minden nyáron nagyon erős szénanáthával küzdött, annak minden kínzó tünetével. Kiderítettük, hogy az első szexuális élménye egy nyári táborban történt és igen kellemetlen volt számára, mert nem állt még készen rá, csak a fiúnak akart megfelelni. Azóta a teste emlékszik erre az elfojtott érzelmi traumára, és heves reakciókkal (tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés) jelzi nyaranta, hogy távol akarom magamtól tartani az élet élvezetét. Talán nem meglepő ezek ismeretében, hogy bár egy kedves, szép nőről volt szó, a kapcsolatai mégsem működtek az intimitás tekintetében.


Mit jelez tehát az allergia?


- hogy elutasítasz valamit, amivel nem akarsz szembenézni;
- hogy szeretnél valakinek megfelelni, vagyis más lenni, mint aki vagy, de ez küzdelmes út;
- hogy valakivel szemben haragot, dühöt, félelmet, feszültséget, ingerültséget, irritációt élsz meg. Ez feszít belülről, mert nem adod ki magadból;
- hogy ellenzel valamit, de ezt nem mered felvállalni;
- hogy nem fogadod el a személyiséged egy részét és ezt az elutasítást tudattalanul önmagad ellen fordítod;
- hogy túlterheled magad (pl: munkában), de nem változtatsz a helyzeten.

 


Mit mutatnak meg az egyes allergia fajták?

 • állatszőr allergia: szexualitás elutasítása, szexuális vágy elfojtása. Kutyaszőr: barátság, hűség hiánya miatti harag, frusztráltság; Macskaszőr: női oldalad negatív megélése; intuitív képességek elutasítása
 • pollen allergia (szénanátha): a virágpor elleni allergia a megtermékenyülés, szaporodás, nemiség elutasítását mutatja. Tudattalan elutasítása a szexualitásnak vagy annak bizonyos formájának. Nehezen tud nemet mondani, szeretne elkerülni bizonyos helyzeteket, de a véleményét nem meri felvállalni.

(Mindkét fenti allergiafajta azt jelzi, hogy az allergiás személyben a szexualitás, termékenység szorongást, félelmet okoz és ezt belső agressziójával hárítja el.)

 • darázs, méhcsípés: kritizálásra, csipkelődésre való hajlam, illetve ezekkel szemben elfojtott harag. Másoknak való megfelelés.
 • por allergia: az élet bizonyos területei tisztátalanok (pl: szexualitás). Haszontalanság, értéktelenség érzetére utal.
 • ételallergia: élettel szembeni bizalom hiányát; az élet élvezettel való megélésének az elutasítását jelenti.
 • tejallergia: anyaságtól való félelem, anyaság elutasítása; saját édesanyával való kapcsolat frusztráltságára, diszharmóniájára utal.


Segítő kérdések:

 • Ki az, aki irritál, akit nem tudok elfogadni, de ezt magamban tartom?
 • Mi az, ami hosszabb ideje félelemmel tölt el és nem tudom megoldani?
 • Van e bennem elfojtás, hiányérzet a szexualitás terén?
 • Kit vagy mit utasítok el, akarok távol tartani magamtól?
 • Kivel szemben nem mutatom ki a haragomat, feszültségemet, mi ellen van bennem elfojtott agresszió?
 • Mi az, amit nem tudok magamban elfogadni?
 • Mi az a helyzet, amit elfogadhatatlannak érzek az életemben?


Megoldás:

Találd meg magadban, hogy mit utasítasz el, kinek akarsz ellenállni, miért nem fogadod el magadat és az életedet jónak! Dolgozd fel a feljövő információkat egyénileg vagy terápiában és fogadd el, hogy mindez érted történik és nem ellened!

Ha szeretnéd megtudni az allergiád igazi okát és egyedül nem bírsz magaddal, várlak egy hasznos terápiás foglalkozásra!

A következő témánk: a pajzsmirigy betegségei.

 

 

Üdv,

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner.

Honlap: Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 26 április 2016 21:23
Értékelés:
(3 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449