TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Te is este eszed túl magad?

18
2016 máj.


A Születésünnep alkalmából beszélgettem anyukákkal arról, hogy mikor a legnehezebb számukra jól enni. Szinte mindenki azt mondta, hogy a legnehezebbek az esti időszakok. Ilyenkor fáradtabbak, alig várják, hogy a gyerek ágyba kerüljön, kimerítette őket az egész napos készenlét, és stresszesebb napokon bizony nehéz az evésben mértéket tartani. Na de miért van ez így? És lehet egyáltalán tenni valamit ellene?A legrosszabb, amit ebben a helyzetben az ember tehet, ha akaraterőből akarja megoldani a problémáját.

 „Mert nem igaz, hogy mindenre képes vagyok, mégsem tudok ellenállni annak a zacskó pilótakeksznek…”

Akaraterőből nem sokáig fog menni. Akaraterőből nem enni túlevéses időszakban, olyan mint visszatartani egy tüsszentést. Egy darabig menni fog, a következmények pedig aztán magukért beszélnek.

Aki hajlamos rá, annak a kisgyermekes anyaság kifejezetten túlevéses időszak. Annyi mindenre kell figyelni, annyi mindennek meg kell felelni, olyan kevés dolog felett van szabad akarata az ember lányának ilyenkor, hogy ott pihen, ott enged a szorításon, ahol a legkönnyebben tud. Sokaknál ez a pont az étkezés. Mert egy finom étel lehet jutalom testnek és léleknek. Egy pár jó falat lehet vigasz, egy csoki lehet megértő társ (addig a pár percig persze, amíg tart), a még egy pár falat étel pedig lehet az énidő, mikor mindenki békén hagyhat végre, mert eszem. 

 

 

Az étel ebben az időszakban sokkal több funkciót lát el, mint az egyszerű táplálkozás, az étel  menekülés, megnyugvás, stresszoldás, és még ki tudja mi más.

És mikor van a legnagyobb szükség ezekre a kis „instant szeretetekre”? Amikor a legfáradtabb, legkimerültebb vagy, amikor se időd, se energiád máshogy megszerezni azt, amire a lelked éhes. Ezek általában az esti időszakok, az egész napos hajtás végén,  fürdetés, altatás előtt, vagy után.

Tehát, amikor meg akarod szabni magadnak, hogy mennyit eszel, ezt a plusz kis törődést akarod elvenni magadtól, amire a lelked reagálni fog, rossz érzés lesz nem enni, sőt inkább még többet akarsz, hátha akkor jobb lesz. Ez nem  az akaraterődön múlik, hiszen gyakorlatilag a saját igényeiddel harcolsz. Az agyaddal (mit kellene tennem) küzdesz a lelked (mi lenne jó nekem) ellen. Ebben a küzdelemben bármelyik fél veszít, te is veszíteni fogsz.

Ezért arra kérlek, ne küzdj! Ne küzdj magad ellen, ne akarj kevesebbet enni, mert ez csak jo-jo diétákhoz, sikertelen fogyókúrákhoz és ahhoz a rossz érzéshez vezet, hogy nem te irányítod az életed. De ez nem azt jelenti, hogy add meg magad, hogy dőlj hátra a kanapén, csokit egyél bonbonnal. Egyáltalán nem erről van szó.

 


Másképp változtass. Az „instant boldogságot” váltsd be valódira. Ismerd fel a saját igényeidet, hogy mi az, amit kompenzálsz az evéssel, hogy mi az, amire valójában szükséged van. Erre reagálj és nem lesz szükséged a túlevésre. Egyszer csak azt veszed észre, hogy elég egy-két kocka csoki, hogy nem kell mindent megenned. Bármit megkóstolhatsz anélkül, hogy túlennéd magad. Mert az étel, már csak étel lett.

Leírva ez nagyon könnyűnek tűnik. Végigvinni kicsit macerásabb, de nem lehetetlen. Fontos, hogy megismerd magad, az étkezési szokásaidat és a lelki igényeidet is.

 

Fontos, hogy megtudd, mire vagy éhes, mire van szükséged.

Elismerésre? Ölelésre? Énidőre? Alkotásra? Pihenésre?

 

Ha megtaláltad mit képvisel számodra a túlevés, akkor elkezdhetsz végre a valódi problémával foglalkozni és ha megoldod azt, megszabadulsz a túlevéstől is. Amíg ezt nem tudod végigvinni, addig pedig tartsd szem előtt, hogy túlhajszolt életmódban a fogyókúra soha nem megoldás, ismerd fel mire van szükséged, próbáld kielégíteni. Az evéssel, pedig igyekezz mértéket tartani.

Ha úgy érzed eljutottál egy pontig, ahonnan egyedül már nem megy, kérj szakszerű segítséget!

 

Leskovics-Ortelli Andrea fogyókúrás terapeuta

 

Leskovics-Ortelli Andrea

tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta

JóLeszek.hu

Telefon: 06 30 68 00 698

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 18 máj. 2016 14:55
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449