TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Van élet a gyerek után?
20
2016 máj.


Egyszer minden szülő eljut abba az életszakaszba, amikor a gyerekek elhagyják a családi fészket. Ki előbb, ki később. Ez általában a szülőknek nehezebb, mert az addig megszokott életüket teljesen át kell alakítaniuk. Az eltelt 20-25 év csak arról szólt, hogy anya és apa logisztikázott munka és család között. Ki megy a gyerekért az óvodába, iskolába? Ki viszi el a különórákra? Ki vesz ki táppénzt, ha beteg a gyerek? Megvolt a feladata mindenkinek.

 

A hétköznapok eddig arról szóltak, hogy a szülő gyereket fürdetett; mesét olvasott; leckét kérdezett ki; tanult a gyerekkel, vacsorát készített; hajnalig fent volt, ha bulizott a kamasz; szülőire járt; aggódott és vigasztalt a  szerelmi csalódásoknál és ott volt mindig készenlétben, testben és lélekben.  Ha kellett, ha nem. Mert bárhogy is működött a gyereknevelésben, Ő mindig a legjobbat akarta tenni a maga módján.

Persze tudta, hogy ez mindig nem lesz így. Minden szülőnek egy új helyzet, amikor a gyerek elköltözik otthonról és az üres lakás várja, ha hazaér. Nincs kihez szólni, nincs kiről gondoskodni, nincs kiért aggódni, nincs kivel veszekedni, hogy „már megint rumli van a szobádban”. Nincsenek közös mindennapos vacsorák, játékos esték.

Ebben az új helyzetben új gondolkodásmódra van szükség. Csakhogy ez nem olyan könnyű, ha a szülő nem készül fel erre az állapotra tudatosan. Már jóval azelőtt, hogy a gyermeke elhagyná a családi otthont. Hiszen a gyerekünk nem a tulajdonunk. Nem birtokolhatjuk őket. Ahogy egy nagyon tartalmas rádióműsor címe mondja: „Vendég a háznál”. Igen, ők a vendégeink addig, amíg nem képesek önálló lábra állni – hogy ez kinél mikor jön el, az változó – de addig ott kell lennünk mellettük, minden szeretetünkkel, törődésünkkel, figyelmünkkel. És ha eljön az ideje, szárnyakat kell adnunk nekik, és elengedni a „fészekből”. Azért, hogy megmutathassák mire képesek. Azért, hogy a saját életüket élhessék.

 


És mi lesz a szülőkkel ezután?

 

Az anyákkal és az apákkal, akik időközben elfelejthették, hogy milyen volt, amikor (még gyerek nélkül) csak úgy szerelmesen összebújtak. Amikor ezer féle dolgot csináltak együtt, csak a közös időtöltés öröméért. Amikor még jókat beszélgettek és tudtak együtt nevetni. Amikor az anyák még Nők voltak, az apák pedig Férfiak.

Mert sokszor a mindennapos rohanásban, a család körüli teendők ellátásában megfeledkeznek erről a párok. Kizárólag Anyává és Apává válnak, és amikor a gyerekek elhagyják az otthont, üresség keletkezik utánuk. Most mit kezdjünk magunkkal? Hogyan töltsük el a felszabadult időnket tartalmasan? És mit kezdjünk újra egymással, amikor eddig minden a gyerekről szólt? Miről beszélgessünk?

Ez különösen akkor okozhat válsághelyzetet, ha a szülők kapcsolata időközben megromlott és csak a gyerekek, esetleg a közös vállalkozás tartotta őket össze, vagy pusztán kényelemből maradtak együtt.

 


Mit lehet tenni ebben a helyzetben, hogy a család ne bomoljon fel és hogy megtaláld az örömöt a kapcsolatban a másik mellett, a gyerek(ek) nélkül is?

  • Először is fogadd el, hogy a fiad, lányod önállósulása az élet természetes rendje, nem történt borzalmas dolog. Most egy új életszakasz kezdődik el, ami nem rosszabb, hanem más a gyerekes korszakhoz képest.
  • Tűzz ki új célokat, amik már a saját kiteljesedésedet is szolgálják. Eddig főleg a gyerekről szólt minden, most lépj be te az első helyre az életedben! Kezdj el sportolni, hozd vissza a mindennapjaidba a régen abbahagyott kedvenc időtöltésedet, élénkítsd fel a baráti kapcsolataidat, kezdj el valami új dolgot tanulni, ami igazán érdekel!
  • Fogalmazzatok meg közös terveket a társaddal, ami összetart az „üres fészekben” is benneteket! Kezdjetek el újra randizni egymással, tegyétek izgalmassá a házaséleteteket! Találjatok ki olyan programokat, amire nem volt időtök a gyerekek mellett, de most szívesen megvalósítanátok! Utazzatok el együtt és szerezzetek minél több közös élményt! Csak az élmények tartanak össze két embert, nem a tárgyi javak. Azok bármikor elveszhetnek, de egy romantikus, finom vacsora a tengerparton, egy vidám kirándulás a hegyekben, egy felpezsdítő táncos este olyan érzéseket ad, melyeket mindig örömmel fogtok emlegetni.
  • Változtassatok a berögzült szokásaitokon! Mert a rutin eddig tartott. A megszokás nagyon könnyen megöli a lelkesedést. Motiváltság nélkül pedig nincs élvezetes élet!

 

És ne felejtsd el! Nem veszítetted el a gyermekedet, mert már nem veled él. Örülj annak, hogy életképes, mert ez az eddig befektetett „munkád” eredménye.

Légy tehát büszke, és hagyd élni szabadon őt és magadat is!

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner.

Honlap: Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: csütörtök, 19 máj. 2016 17:07
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449