TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ A féltékenység csapdája
02
2016 jún.


„Hol voltál eddig? Kivel találkozgatsz már megint? Miért nevetgéltél másokkal a társaságban? Miért volt jobb nálam az exed? Miért nézted meg annyira azt a nőt/férfit? Miért ő kapta meg, és nem én a jobb pozíciót? Miért mész el már megint itthonról? Miért érdeklődsz annyira XY. iránt? Miért voltál olyan barátságos a szomszéddal?” Ismerős mondatok? Te éreztél már féltékenységet? Vagy éltél már együtt féltékeny társsal? Nehéz a féltékenység „ördögével” együtt élni. Ráadásul egyenes út lehet a kapcsolat felbomlásához.De miről is szól ez sokakat érintő probléma?

 


A Féltékeny ember jellemzői:


1. Birtokolni akarja a másikat. Ha nem kapja meg amit akar, erős érzelmi indulatokat él meg. Ez lehet sértődöttség, duzzogás, rögeszmés gondolkodás, érzelmi zsarolás, kiabálás, erőszakos kommunikáció, megalázás, akár a tettlegesség is.

2. A féltékeny személy az agresszor szerepében érzi jól magát, hiszen így tudja elérni a célját: a másik kisajátítását.

3. Azt akarja, hogy csak vele törődjenek. Ő élhet szabadon, a kedvtelései szerint, de a másiknak az ő igényei szerint kell léteznie, gondolkodnia, viselkednie.

4. A Féltékeny nem nézi jó szemmel a társa külön programjait. Mindig mindenről tudni akar. Az ő szabályai szerint kell élnie a Másiknak.

5. Kommunikációjában leuraló, mindenre megvan a saját válasza. A kompromisszumot nem ismeri a szótára.

6. Az érzelmi zsarolás az egyik legfőbb fegyvere. Tipikus mondatai: „Miért pont Ő?” „ Mivel jobb Ő nálam?” „ Senki sem fog úgy szeretni téged, mint én.” „ Nélkülem boldogtalan leszel.” „Nélküled nem vagyok senki.”

7. A Féltékeny szemében mindig a Másik a hibás. A Féltékeny nem vállalja a felelősséget a gondolkodásmódjáért, mindenben a Másikat okolja. A másik a hibás, ha vannak barátai; ha jól érzi magát egy társaságban; ha szívesen kimozdul otthonról; ha sikerei vannak a munkában. A Féltékeny azonban olyan dolgokért hibáztatja a Másikat, aminek nincs valóságalapja.

A féltékenység oka soha nem az, ahogyan a Másik viselkedik, hanem ahogyan a féltékeny személy reagál erre. Kinek is a problémája akkor ez igazából?

8. A féltékeny ember bizalmatlan. Nem bízik meg a Másik szavában. Valójában nem bízik önmagában.

 


Mi áll ennek a hátterében?


Kisebbrendűségi komplexus. Önbizalomhiány. Valójában nem a másik olyan, akiben ne lehetne megbízni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a féltékeny ember saját magában nem bízik. Bár ez sokszor nehezen észrevehető, mert a féltékeny ember ezt a tulajdonságát a kifele mutatott magabiztosságával leplezi.


Valójában az az ember féltékenykedik, aki lebecsüli önmagát. Aki a saját értékét mindig másokhoz méri. Legyen szó munkáról, kapcsolatokról, anyagiakról, külső jellemzőkről, ő úgy érzi, alulmarad másokhoz képest. Mivel nincs tisztában a saját pozitív tulajdonságaival, mindig megtalálja és bevonzza az életébe azokat az embereket, akiket jobbnak gondolhat magánál. És így máris megvan az önvád és a visszaigazolás, hogy mások sikeresebbek, szebbek, jobbak, okosabbak nála. Ők azok, akik a saját életüket, eredményeiket mindig a külső körülményektől teszik függővé. Ez azonban egy veszélyes és kudarcra ítélt hozzáállás: hiszen mindig találhatunk olyan személyeket, akiknek valamilyen szempontból jobban megy az életük. Legalábbis látszólag.

A féltékeny ember attól fél a legjobban, hogy elveszíti féltékenysége tárgyának szeretetét. Attól retteg, hogy visszautasított lesz, hogy elhagyják. Az nyomasztja, hogy ő nem szerethető. Nem elég jó. De hogyan várhatja el bárki a másiktól, hogy szeressék, ha ő önmagát nem szereti, értékeli. Amíg a másiktól akarja kikényszeríteni a szeretetet, addig magányos lesz. Mert ez a szeretet koldulásáról szól, az pedig a hiányban tartja benne az embert.

A féltékenység nem függ iskolai végzettségtől, kortól, nemtől. Bárki, akinek alacsony az önértékelése, beleeshet ebbe az érzelmi csapdába. Érzelmi csapdába? Igen. Csapdahelyzet, mert a féltékeny ember pont azt üldözi el maga mellől, akinek a szeretetéért sóvárog. Lehet, hogy tudja, hogy az érzelmi kitörései nem vezetnek célra, mégsem tudja kontrollálni magát.

 Mit tegyen tehát a féltékeny személy, ha nem akarja elveszíteni a társát?


1. Elsődlegesen nézzen szembe önmagával és vallja be, hogy féltékeny.

2. Ezután üljön le és írja össze, milyen értékei vannak. Mire büszke önmagát illetően?

3. Ezeket a tulajdonságokat memorizálja és alkalmazza is a mindennapi helyzetekben.

4. Majd legyen hálás és mondjon köszönetet a társának, hogy eddig kibírta őt, ha még nem ment rá a féltékenykedésre a kapcsolatuk.

5. Ha pedig már elvesztette a másikat, ügyeljen arra, hogy a következő kapcsolatában ne kövesse el ugyanezt a hibát.


Tehát szeresd önmagad és a féltékenység ördöge megsemmisül benned!


 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó és terapeuta, coach, tréner

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: csütörtök, 02 június 2016 10:56
Értékelés:
(1 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449