TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Jókedvre fel Kecskemét: nálunk is indul a Boldogság Klub
13
2016 szept.

Jókedvre fel Kecskemét: nálunk is indul a Boldogság Klub

 

2016-ban ismét publikálták az egyes országok általános boldogságát vizsgáló World Happiness Report indexet, amiből kiderült, hogy Magyarország csupán a 91. helyet foglalja el. Ránk fér tehát a boldogság, hiszen nálunk még a fejlődő országok lakói is boldogabbak! A neves szakemberek - Bagdi Bella, prof. Dr. Bagdy Emőke, prof. Dr. Oláh Attila és Böjte Csaba - által kidolgozott Boldogságprogram szerint a boldogság tanulható. A programhoz kapcsolódó Boldogság Klub avagy énidő hely szeptember 22-én Kecskeméten is elindul Dr. Kovács Fatime mentálhigiénés szakember és coach vezetésével, akivel a klubéletről beszélgettünk.

 

Dr. Kovács Fatime:

Jogászként kezdtem, de idővel rájöttem, hogy a segítségnyújtás az  igazi feladatom.

 

Trendalelke.hu: Nehéz olyan technikát találni, amit még nem alkalmazol. Mentálhigiénés szakember, Theta Healing terapeuta és coach is vagy többek között. Miért érezted úgy, hogy érdemes még a Boldogság Programot is elsajátítanod?

Dr. Kovács Fatime: Ez a program abszolút belevág a tevékenységembe és a gondolkodásmódomat is híven tükrözi. Valamennyi terápiás módszer amit alkalmazok azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen szenvedések között élnünk. A Boldogság Program számomra nem újdonság, sőt több tréninget is tartottam már ebben a témában. Az motivált a klubvezetői képzés elvégzésében, hogy minél több ember számára tegyem hozzáférhetővé a pozitív gondolkodás lehetőségét és tudását. Másrészt nagyon hitelesnek tartom a program mögött álló szakértői gárdát: Bagdi Bella, prof. Dr. Bagdy Emőke, prof. Dr. Oláh Attila és Böjte Csaba.

 

Boldogság? Csak rajtunk múlik....


A boldogság tanulható - állítja magáról a program. Mégis hogyan? Az örökké morgó pesszimistából is tudtok mosolygós, pozitív életszemléletű személyt varázsolni?

Igen, mindenki lehet optimista, ez döntés kérdése. Bármilyen hihetetlenül hangzik is, de erre kutatási adatok vannak. A pozitív pszichológia képviselői - élükön Sonja Lyubomirskivel  - vizsgálták ezt a témát. Ennek eredményeként az derült ki, hogy 10%-ban függ a boldogságunk a külső körülményektől (szép ház, új autó, ékszerek…), 50-%ban genetika és 40%-ban a mi döntésünkön múlik, hogyan gondolkodunk és cselekszünk.


Aki boldog az életével, annak nem is való a program?

A boldogság nem azt jelenti, hogy sosem lesz gondod már az életben és minden rózsaszín körülötted. Sokkal inkább jelent szemléletváltást. Vagyis, hogy képes vagy egy negatív helyzetben is a pozitívat látni. Pl: reggel felkelsz és az jut rögtön eszedbe, „ó,már megint dolgozni kell mennem”. Ettől nyűgösnek, frusztráltnak érzed magad. De választhatod azt is, hogy a reggeli felkelést azzal a gondolattal indítod: „milyen jó hogy egészséges vagyok, fel tudok kelni az ágyból és van munkám.” Az, aki a pozitív gondolkodásmódot ösztönösen jól tudja működtetni, könnyebb életet élhet. De a megerősítés mindig jól jön. És hatalmas inspiráló erő van egy olyan közösségben, ahol az emberek a jót szeretnék támogatni egymásban és magukban is.

 

Ha te boldog vagy, a környezeted is


Nagyon divatos az énidő kifejezés mostanság, amire ti is nagy hangsúlyt fektettek. De hogyan kell ezt a rohanó hétköznapokban megélni, amikor egyik kötelező feladatból szinte átesünk a másikba...

Az énidő azt jelenti, hogy mennyi minőségi időt szánsz magadra. Nem csak kötelezettségekből és feladatokból áll az életünk, hanem a kikapcsolódásnak is helye és ideje van. Mindenki a saját élete irányítója és eldöntheti, hogy mire mennyi időt és energiát fordít. Lehet választani: gyógyszerekre és kórházi kezelésre költünk vagy élményekre, amik segítenek megőrizni a mentális és fizikai egészségünket. A keleti orvoslás alapja a megelőzés. Ezt szolgálja az énidő is. A Boldogság Klub pedig abban segíthet, hogy a hétköznapi taposómalomban is jobban oda tudj figyelni magadra. Mert ha te boldog vagy, a környezetedre is ezt a hatást gyakorlod.


Hogyan kell elképzelni a klubéletet? Laikusként, Bagdi Bellával, a program egyik megalkotójával kapcsolatban elsőre az ének és tánc ugrik be...

A Boldogság klub 10 hónapos programmal rendelkezik. Minden hónapnak megvan a maga témája. Ezek: hála, optimizmus, társas kapcsolatok, boldogító jócselekedetek, célok kitűzése és elérése, megküzdési stratégiák, apró örömök élvezete, megbocsátás, egészséges életmód, önbecsülés.

Minden hónapban megismerkedünk az adott témához kapcsolódó elméleti háttérrel, majd játékos csoportos vagy páros gyakorlatokkal mélyítjük el a tudást. Sok-sok információ,  izgalmas megtapasztalások, és barátságos légkör várható. 10 éves tréneri tapasztalatom alapján mondhatom, számos barátság, üzleti kapcsolat, és párkapcsolat is létrejött már a foglalkozásaimon. Nem titkolt célom ezekkel a csoportos alkalmakkal, hogy olyan teret és atmoszférát teremtsek az érdeklődőknek, ahol valódi közösségi élményben részesülhetnek.

 Terveztek eseményeket a klubéleten kívül is Kecskeméten?

Igen. jótékonysági események is szerepelnek a programsorozatban. De ez majd az adott csoport szándékán és aktivitásán fog múlni, hogy a gyakorlatban hogyan tud megvalósulni.


Szerinted a kecskeméti klubélet inkább "csajos" lesz? Milyen férfi/nő arány várható az országos tapasztalatok alapján?

Általában az a tapasztalat, hogy a klubélet inkább csajos program, mert a nők szívesebben megosztják az érzéseiket másokkal.  Én azonban nem szeretném leszűkíteni a kört csak nőkre. Sokat tanulunk a férfiaktól, amikor megjelennek egy foglalkozásomon és mindig valamilyen új színt és másfajta látásmódot visznek be a csoport életébe. Szerintem így vagyunk egyensúlyban, férfi-nő csak együtt alkothat egységet. Tehát a férfiakat is várom szeretettel. És nekünk nőknek is sokkal jobb, ha boldog férfiak élnek mellettünk.


Van-e valamilyen feltétele a Boldogság Klubba való jelentkezésnek?

Nincs. Mindenkit szeretettel várok, aki a panaszkodás nélküli,  örömteli életet választja és tenni is akar ezért.


Mikor lesz ez első klubtalálkozó?

2016. szeptember 22-én 18-20.30-ig Kecskeméten a Flow Stúdióban. Részletesebb infók megtalálhatókaz Életesszencia honlapon. Várok minden érdeklődőt szeretettel!

 

Boldogságra fel Kecskemét!

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: hétfő, 12 szeptember 2016 21:24
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449