TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Mázás Anikó: Nem a kövérséget népszerűsítjük, hanem a nőies teltség elfogadását!
12
2016 okt.

Mázás Anikó: Nem a kövérséget népszerűsítjük, hanem a nőies teltség elfogadását!

Mázás Anikó: Nem a kövérséget népszerűsítjük, hanem a nőies teltség elfogadását! Fotó: Petróczi Réka


A Trendalelke különdíját a kecskeméti kórház szülészetén dolgozó Mázás Anikó kapta nemrégiben a Honey arca plus size versenyen. Anikó büszkén mesélt nekünk arról, mennyire szereti nőies vonalait kiemelni, a teltségben rejlő szépséget hirdetni. Bepillantást engedett magánéletébe is: megtudtuk, hogyan fogadta a családja, kollégái a modellkedést.

 

Trendalelke: Milyen érzések kavarogtak benned a verseny után?

Mázás Anikó: Boldogság töltött el, mert két különdíjat is kaptam. Nem gondoltam volna, hogy rám esik a választás, de nagyon jól esett.

Vettél már részt máskor is hasonló versenyen?

Plus size szépségversenyen már kétszer is. A Miss Dundi és Dögös Szépségversenyen kimondottan teltkarcsú hölgyeket kerestek, idén először a 45 év felettiek külön kategóriában versenyeztek. Ebben első lettem, vagyis királynő.

Amikor épp nem uralkodónői babérokra törsz, mivel foglalkozol?

Mindig is szerettem volna gyerekekkel foglalkozni. Nem lettem óvónő, mert a gyermekem születése után kimaradt a főiskola az életemből, de nem bántam meg. 13 évig dolgoztam állami gondozott gyerekekkel, és lassan 15 éve vagyok újszülöttes nővér a szülészeten. A gyerekeket én látom el, ápolom őket, míg bent vannak. Szabadidőmben hastáncolok, ami remek önbizalomnövelő hobbi, márpedig egy nőnek sok önbizalomra van szüksége. Nekem korábban nem volt belőle túl sok.

 Mi kell ahhoz, hogy egy teltkarcsú nő felvállalja a vonalait?

Önbizalom.

Könnyű kimondani, de nehéz megszerezni. Neked mi adott önbizalmat?

Helyrekerültek bennem a dolgok, hogy nem a kilóimtól függ az, milyen ember vagyok, mennyire találnak kedvesnek, szimpatikusnak. Sokan mondták a fogyásom után, hogy úgy tűnt, mintha beteg lennék. Ők telten szoktak, szerettek meg. Ezek a visszajelzések löketet adtak, hogy meg kell magammal barátkoznom, vállalnom kell a plusz kilóimat. Nem kellett más, külső segítség ehhez. Csak fejben kellett magam összeraknom.

Szerepet játszik ebben, hogy érettebb és bölcsebb vagy? Szerintem egy 30, 40 feletti nő már nem frusztrált a magazinok címlapjaitól, nem akar minden áron megfelelni. Te hogyan látod ezt?

Igen, van benne valami. Nagyon sok fiatal nem meri felvállalni önmagát. Egyre jobban elfogadott a plus size Magyarországon, mégsem övezi olyan nagy felhajtás, mint külföldön, ezáltal nehezebben is jelentkeznek a lányok egy-egy ilyen versenyre.

 Két provokatívabb kérdés jön. Milyen válaszod van azoknak, akik szerint káros a plus size jelenség térhódítása, hiszen a jelentős túlsúly káros az egészségre, növeli a szív- és cukorbetegségek kockázatát?

Jócskán van különbség a plus size és a kövérség között. Ha valaki pár kilóval több, mint a 90-60-90, akkor az egyáltalán nem kóros, az a nő élhet egészségesen. Én magam is űzöm a pilatest, említettem, hogy hastáncolok, tehát heti többször mozgok, tökéletes a vérnyomásom, a vércukorszintem, egészséges vagyok és remekül érzem magam. Akiket ismerek, szintén így vannak ezzel.

Az étkezésed is egészségtudatos a mozgás mellett?

Igen, tartom a mértékletességet, bár nem vetem meg a jó falatokat, mint például a pacalpörköltet. De fehér kenyeret nem eszem, teljes kiörlésű kenyérrel, pufffasztott rizzsel, rozskiflivel helyettesítem.

Amerikában jóval az 50-es méret feletti hölgyek a plus size kategória legfelkapottabb modelljei, az nyilván már extrémebb. Jól tudom, hogy nálunk más a helyzet?

Nálunk 42-es mérettől számít plus size modellnek valaki. Sokszor ránézésre hihetetlennek tűnik, hogy egy 42-es méretű nő mitől plus size-os. Mi tehát nem a kövérséget szeretnénk népszerűsíteni, hanem a nőies teltséget és ennek elfogadását.

 A Facebook oldalad tanúsága szerint megtaláltak maguknak a trollok.

Nem gyakran, de elő szokott fordulni ilyesmi. Nem tudom, mi váltja ki a rosszakaróim aktivitását, de nem veszem komolyan őket. A többi plus size modellnek is hasonló tapasztalatai vannak, akadnak lenéző pillantások, de semmi gond. Másképp ezt nem is lehet felfogni, emiatt nem dől össze a világ. Mindenkinek lehet véleménye. Én nem becsmérelem a másikat, nem nézem le a vékonyakat, de én nem éreztem úgy jól magam, én így vagyok boldog.

Mi a helyzet nálad fogyókúra fronton? Próbáltál korábban csodamódszereket?
 
8 éves koromban költöztünk Budapestről Ágasegyházára, ahol a mai napig élek. Ki tudja, miért, talán a friss levegő miatt, de akkor kezdtem el felszedni magamra a kilókat. Aztán a gimnáziumban sok sportolási lehetőség adódott, kézilabdáztam - kapus voltam. Később jött a karate, jazz ballet, pilates, spinning - szóval a sport mindig része volt az életemnek, de sosem tudtam igazán vékonyra fogyni, esetleg kisebb-nagyobb magánéleti válságok miatt. Néhány éve például 52 kilóra csökkent a súlyom.

Akkor nem lettél Bridget Jones követője, miszerint szerelmi bánat után takaró alatt jégkrémet kell enni?

Nem, nem, én olyankor ideges vagyok és nem tudok enni. Amikor vékony voltam, rájöttem, hogy nem lettem boldogabb tőle. Emellett sok olyan pozitív visszajelzést kaptam, hogy teltkarcsúan a nőiességet képviselem. Én végre - sok nővel ellentétben - fel is vállaltam ezt. Három éve egy fehérneműcég dús keblű modelleket keresett, és jelentkeztem. Beválogattak, és ekkor azonosultam azzal, hogy igenis, mi is szépek és szexik vagyunk a néhány plusz kiló ellenére. Rengetegen írtak ismerősök, ismeretlenek, hogy büszkék rám és arra, hogy felvállalom, ami, aki vagyok. A mostani verseny után is özönlöttek a gratulációk.

 Milyen lehetőségek állnak előtted?

Nagyon sok modellügynökség létezik. Egyre jobban elismerik a plus size modelleket, viszont itt is szigorú feltételeket támasztanak. A legtöbben 170 cm alatti hölggyel szóba sem állnak. Én két modellügynökséghez regisztráltam és bizakodóan várom, hogy megtörjön a jég.

A Honey arca esetében hogyan zajlott a verseny?

Gyöngyösi  Szilvi keresett meg, ő már évek óta ismer, tudja, hogy modellkedem. A segítségemet kérte, hogy verbuváljak lányokat - egyúttal én is leadtam a jelentkezésem. Nagy örömmel töltött el, hogy beválogattak a versenyre. Volt felkészítés a verseny előtt, megtanultuk a koreográfiát, ismerkedtünk, barátkoztunk. Néhány lányt ismerek a versenyzők közül, de új arcokat is jó volt látni. Összetartás alakult ki, nem tekintettünk szigorú riválisként a másikra.

A családod támogat a plus size modellkedésben?

Nagy lökést ad, hogy a család mögöttem áll, nem szégyenkeznek miattam, ez pedig fontos nekem. A párom minden fellépésen ott van, kameráz, fotóz. Most is elkísért, elhozta anyukámat, aki nagyon szeretett volna már látni. Szerencsére nagyon büszke rám. A 28 éves fiam ugyancsak biztat. Kérdeztem már tőle, nem zavarja-e, hogy az édesanyja fehérneműben végigvonul a kifutón, de abszolút nem, maximális bizalmat szavaztak nekem.

 A munkahelyeden is felvállalod? Ott mit szólnak hozzá?

Sokan támogatnak a kolléganők közül. Segítenek a beosztásban, ha épp dolgoznék, de verseny van. Szokták érdekelni őket, egy-egy ruhát hol tudnak beszerezni. A főnökeim is biztosan tudják, de velük nem beszédtéma a modellkedés.

A hétköznapokon is hangsúlyozod a nőies vonalaidat?

Igen. Nem rakok ki mindent, de szeretek nőiesen öltözködni. Ha egy rendezvényen, bálban, esküvőn kell megjelenni, akkor a testhez álló ruhákat is merem használni, és szívesen mutatom meg, hogy van cicim, csípőm. A munkában természetesen visszafogottan öltözöm.

A modellek élete sokszor szól a szépészeti kezelésekről, beavatkozásokról. Te hogy állsz ezzel?

Egyedül reggelente használok az arcomra hidratáló krémet, sminkelni is minimálisan szoktam csak magam. Kozmetikushoz időnként persze járok arctisztításra, valamint most elkezdtem egy vákuumos kezelést a bőröm feszesebbé tétele érdekében, de ódzkodom a durvább beavatkozásoktól. A természetességet tartom szépnek, azt részesítem előnyben.

Köszönet a fotókért Petróczi Rékának

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: kedd, 25 október 2016 16:22
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449