TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Csak szökőévente jut saját magadra időd? Vajon hányadik vagy a listádon?
13
2016 okt.

Csak szökőévente jut saját magadra időd? Vajon hányadik vagy a listádon?

 

“Csak ezen legyek túl!  Csak ennek a hétnek/hónapnak/évnek legyen vége, és utána majd teszek magamért… Csak a gyerekek legyenek egy kisit nagyobbak/ az üzlet induljon be rendesen/ a hitelt fizessük végre vissza és majd utána lesz időm magamra is…” Ismerős? Akkor neked nincs énidőd!

 

 

 

Miért nincs énidőnk?

Az énidő, a saját magunkra fordított idő - amikor lelkiismeret-furdalás nélkül feltöltődhetünk, pihenhetünk, relaxálhatunk, meditálhatunk, sportolhatunk, vagy bármi hasznosat tehetünk magunkért -, a legtöbbünknél luxusnak számít. Valahol a fontossági sorrend közepe, vége felé található, a teendőlista olyan távoli pontján, ahova szökőévente csak egyszer jut el sok ember.

Mert úgy érezzük, hogy minden fontosabb önmagunknál, magunkból szívesebben áldozunk fel egy újabb kis darabot, mint hogy másoknak kelljen nemet mondani, mert akkor mit fognak gondolni rólam, mit fogok gondolni magamról. Pont ez az önfeláldozás, ez a magamról, magamnak festett hamis kép az, ami megmérgezi a lelket.

A lelki egészség nem egyenlő a lelki betegségek hiányával, talán a kifejezés is megtévesztő. Mert a lelki egészség azt jelenti, hogy megengedhetem és meg is engedem magamnak, hogy jól legyek, hogy odafigyeljek magamra. Hogy ismerem a saját belső világomat, igényeimet, hogy felismerem, ha elfáradtam, tudom, hogyan tudok pihenni és meg is engedem magamnak a pihenést. Hogy felismerem az átélt érzelmeket, megengedem magamnak, hogy megéljem őket, tudom kezelni a helyzetet. Hogy törekszem arra, hogy tudjam, ki vagyok, mit akarok és ehhez teret is engedjek magamnak.

Hogy ez miért tűnik utópisztikusnak olyan sok magyar ember számára, annak kifejtésébe nem mennék bele, elkezdhetjük okolni az iskolarendszert, vagy úgy magát a rendszert, amiben élünk, esetleg a szüleinket, felmenőinket, de ennek nincs értelme.

 

 

Kezdd el jól érezni magad a bőrödben!

Aminek van, az a változás. És úgy tűnik, erre van igény. Egyre-másra tűnnek fel a különféle önsegítő könyvek, tanfolyamok, képzések, egyéni és csoportos foglalkozások, ahol segítenek, hogy végre elkezd jól érezni magad a bőrödben. Mindenki választhat, hitrendszere, érdeklődési köre szerint, vannak profi szakemberek és persze olyanok is, akik meglovagolják a változás eme erőteljes hullámát. De egyre több szó esik róla, egyre több ember fejében fogalmazódik meg a gondolat, hogy nekem is jár, hogy jól legyek. Hogy én is szeretném jól érezni magam a bőrömben, hogy nem csak túlélni, hanem élvezni szeretném a hetet/hónapot/évet/életet.

Lehet, hogy nem lesz könnyű, biztos, hogy lesznek csalódások, de egyvalamiben biztos vagyok. Hogy megéri. Megéri törődni önmagaddal, ez a legjobb befektetésed, mert ha te jól leszel, az a környezetedre is kihat és ha elég sokan odafigyelünk, saját magunk számára fogunk egy élhetőbb, boldogabb világot teremteni.

 

Leskovics-Ortelli Andrea fogyókúrás terapeuta

 

Leskovics-Ortelli Andrea

tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta

JóLeszek.hu

Telefon: 06 30 68 00 698

 

 

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449