TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ A léböjtkúra egy csodálatos élmény, nem önsanyargatás
25
2016 nov.

A léböjtkúra egy csodálatos élmény, nem önsanyargatás

 

Hősként tekintünk Csatos Erikára, az Álomjövő megálmodójára, ugyanis nemrég a sokadik léböjtkúráját is teljesítette. Kiderült, amennyire ijesztően hangzik napokig csupán folyadékot fogyasztani, annyira csodálatos fizikai és lelki megtapasztalásokkal jár. Kedves kecskemétiek, hátha az alább olvasottak meghozzák a kedveteket a karácsonyi elkerülhetetlen sorozatbűnözés előtt egy kis tisztulásra!

 

Miben rejlik szerinted a léböjtkúra népszerűsége?


Szerintem az a titok, hogy változásokat tapasztalhatunk meg a testünkben és a lelkünkben a böjt során és utána is. Nem véletlen, hogy többezer éves hagyománya van. Egy böjt, legyen az két-három nap, 1 hét vagy akár mint a legutóbbi böjtöm, 15 nap, teljes kíméletet jelent a testnek azáltal, hogy kizárólag folyadékot veszünk magunkhoz, abból is csak nagyon jó minőségűt. A szűrt zöldséglevesek tartalmazzák a szükséges ásványi sókat és nyomelemeket, a délutáni frissen préselt gyümölcsleveken keresztül pedig feltöltődnek a raktárak, ehhez jönnek még a gyógyteák. Közben sokat mozgunk, jógázunk, nagyokat kirándulunk. Nagyon hálás dolog ez, mert ezáltal nem csak akkor kezdünk el foglalkozni a testünkkel, ha az már kongatja a vészharangot, hanem sokat teszünk az egészségünk megőrzéséért, a betegségek megelőzéséért. Soha ne felejtsük el, hogy a testünk a lelkünk temploma. Arról nem is beszélve, hogy milyen önbizalomnövelő egy ilyen böjt, hiszen ha az ember végigcsinálja, akkor elhiszi, hogy sok minden másra is képes. Van, aki támogatja, más nem tulajdonít neki jelentőséget vagy épp ellenzi… Mint minden más kérdésben, ebben is megoszlanak a vélemények. Én a saját tapasztalataim alapján teljes szívemből ajánlom.


Milyen indíttatásból vágsz neki újra és újra a böjtnek? Van konkrét célod vagy “nagytakarítást” végzel a testedben?


10 évvel ezelőtt, mielőtt belevágtam a legelső böjtömbe, két dolog motivált igazán: egyrészt nagyon sokat olvastam, hallottam a böjt jótékony hatásairól, másrészt volt rajtam pár plusz kiló. Tudtam, hogy változtatni kell, ha meg akarom őrizni az egészségemet. Márpedig, aki változtatni szeretne az életmódján, táplálkozási szokásain, annak egy ilyen kúra nagyon sokat segíthet. Én úgy döntöttem, hogy egy léböjtházban kezdem meg az első böjtömet, ahol szakemberek segíthetnek át a kezdeti nehézségeken. Nagy szeretettel ajánlom mindenkinek a Dunakanyar Léböjtházat és vezetőjét, Dr. Sümeghyné Bartos Évát, aki már 15 éve többszáz embernek mutatta meg a böjt csodáját. Az ő tapasztalata, szaktudása a garancia arra, hogy a böjt egy csodálatos élmény, és ne szenvedés legyen.

 

 


Rutinos böjtölőként biztosan ismered a kúra nehézségeit is.


A természetes méregtelenítési folyamatnak vannak következményei. Ugyanis a böjt alatt a szervezet minden igyekezetével azon van, hogy megszabaduljon a felhalmozott méreganyagoktól. Amikor ezek bekerülnek a véráramba, az okozhat az első napokban fejfájást, gyengeséget, levertséget, esetleg hányingert. Ingadozhat a vérnyomás és a vércukorszint is. Ennek mértéke egyénenként változó. Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy a böjt második napjától jelentkezhetnek ezek a tünetek, de nem szabad megijedni, mert ahogy telnek a napok, egyre energikusabbá válunk, csillognak a szemek, megy le a pocak, megszűnnek a kellemetlen velejárók. Véleményem szerint az említett tünetek miatt nagyon fontos, hogy orvosi felügyelet mellett vagy böjtvezető szakember támogatásával vágjunk bele az első alkalomba.


Az orvos pontosan mit felügyel, miben segít?


A böjtházak egy általános egészségi állapotú embernek valók. A léböjtre mindenkinek hoznia kell egy teljes vérképet, amit átbeszélünk az orvossal, aki természetesen meg is vizsgál minket. Fontos, hogy előre kiderüljön, kinél, milyen tünetekre lehet számítani, például magas vérnyomással küzdőknél a böjt hatására csökkenhet a vérnyomás, ilyenkor az ő gyógyszeradagjukat vissza kell venni, és az is tapasztalat, hogy a magasabb vércukorszintre ugyancsak jó hatással van a böjt.

 

 


Hogyan néz ki egy napotok a léböjtházban?


Ébredés után mindenkinek meg kell innia egy pohár keserűsós oldatot, hogy tisztuljon a szervezet. Utána egy közös reggelivel indítjuk a napot, a gyógyteák elkortyolgatása közben megbeszéljük, ki hogyan aludt, hogy érzi magát. A böjt ugyanis nemcsak testi értelemben jelent tisztulást, hanem lelki síkon is hatással lehet az emberre. Lehetőségünk van arra, hogy beszélgessünk erről egymás közt, de bizalommal fordulhatunk a böjtvezetőhöz is. A szoros napirend abban segít, hogy szinte röpül az idő. A reggelit követően jóga, gyógytorna a következő program, de lehet menni masszázsra, csontkovácshoz is. Az ebéd és vacsora minden nap más és más szűrt zöldségleves. Ebéd után kétórás csendes pihenőre vonulunk vissza, ilyenkor melegvizes palackot helyezünk a májunkra, amivel a test tisztulását serkentjük. Minden délután a fő program egy 5-6 km-es túra. Mondanom sem kell, mennyire fontos a mozgás, hisz ez is segíti a méreganyagok távozását a szervezetből. A kirándulás után megiszunk 2 dl frissen facsart gyümölcslevet. Aki nem böjtöl, az el sem tudja képzelni, milyen fantasztikusak ezek az ízek, hiszen az ízlelőbimbóink is kitisztulnak. A nap többi részében forrásvizet és gyógyteákat iszunk. Esténként infraszaunázunk, utána beszélgetéssel vagy egy-egy maximális kikapcsolódást nyújtó, pozitív filmmel ér véget a nap. Ez az év különleges volt, ugyanis minden este elbűvölve néztük a Konyhafőnök következő epizódját.


Mennyi ideig tart általában egy kúra?


Én eddig 7 napos böjtökön vettem részt, de nagyon sok ismerősömtől hallottam, hogy munka mellett beiktatnak egy-egy böjtös hétvégét az életükbe.


Most mégis azt láttuk a Facebookon, hogy 15 napig böjtöltél…


Én ezúttal nem tudtam ott maradni egy teljes héten át, szerdán haza kellett jönnöm a munkám miatt. Azonban olyan jól éreztem magam a böjtömben, hogy úgy döntöttem, folytatom itthon, munka mellett is. Lehet, hogy meglepő, de napról-napra egyre energikusabbnak és élettel telibbnek éreztem magam. Szívesen folytattam volna még, mert nagyon jól éreztem magam, de egyéb elfoglaltságok miatt most ennyi fért bele. Két hét után a mérleg -5 kg, és szuper jó közérzet.

 

 

Hogyan töritek meg a böjtöt? 7 nap után jöhet a töltött káposzta meg a rántott hús?


A hetedik nap délelőttjén egy piros alma elfogyasztásával térünk vissza a szilárd táplálkozásra. Ha tudnátok, milyen mennyei íze van egy hét után annak az almának! Persze nagyon fontos, hogy csak fokozatosan lehet visszatérni a megszokott táplálkozásra. Ehhez étrendet és pontos iránymutatásokat kapunk, amit ha jót akarsz magadnak, nagyon fontos betartani.


A házban, a többiekkel együtt vagy otthon jobb léböjtkúrázni?


Ha megtehetjük, szánjuk rá az időt, hogy elvonuljunk erre az egy hétre, hiszen ez egy nagyon értékes énidő. Egyrészt a testednek megadod a lehetőséget a tisztulásra, másrészt ez idő alatt csak az ottani pillanatok megélésével kell foglalkoznod, nem gondolsz a hétköznapi problémákra, kizárod a stresszt és a zavaró gondolatokat. Olvasol, tornázol, jógázol, kikapcsolódsz. Nem beszélve arról, hogy nem esel kísértésbe. Velem megesett már, hogy otthon böjtöltem, és pont abban az időszakban ünnepeltük a férjem születésnapját. Igazi kihívás volt, amikor a terített asztalhoz leültem a paradicsomlevemmel, de megcsináltam!


Férfiak is belevágnak a kúrába?


Igen, mindig voltak férfiak is a csoportokban, akikkel együtt böjtöltünk. Most például a nyolc hölgy mellett két bátor férfi is részt vett a kúrán. Nem tudom, ki hogy van vele, de én azt tapasztalom, hogy a férfiak egyre tudatosabbak az egészségük megőrzésében.

 

 


Hogyan fogadta a környezeted, hogy te léböjtkúrázol?


Sokan néztek elvetemültnek, ugyanakkor sokan csatlakoztak is hozzám. A Facebook oldalamon megosztottam többször, hogy éppen mit fogyasztok, majd jöttek kommentben a többiek képei is. Többen rám írtak, érdeklődtek a léböjtkúráról, szóval úgy érzem, nem csupán magamnak tettem jót, hanem másokat is ösztönöztem erre.


A mindennapokban hogyan vigyázol az egészségedre?


Igyekszem tudatosan táplálkozni, például törekszem arra, hogy vacsorára már könnyebb ételeket fogyasszak. A mostani böjtöm után is a Vital Élőételbárnak hála a szuperegészséges nyers konyha mellett tettem le a voksom. A mozgást is fontosnak tartom, mi elég sokat sétálunk, túrázunk a férjemmel. Nagyon hálás vagyok a Kundalini jógacsoportomnak is. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy ezen az életterületemen van mit javítanom.


Te mit tanácsolsz annak, aki nem meri elsőre bevállalni a léböjtkúrát, milyen lépésekkel közelíthet felé?


A böjtnek vannak különböző formái: az is idesorolható, ha heti egy nap csak gyümölcsöt eszel vagy tartasz egy húsmentes napot. Szeretnék egy filmet ajánlani azoknak, akiket érdekel a böjt és hatása az emberi szervezetre, a film címe: Kövér, beteg és majdnem halott. Egy ausztrál fiatalember 3 hónapos kúráját kísérhetjük benne figyelemmel. Nagyon tanulságos!

 


Ha karácsony közeledtével Te is kacérkodsz a gondolattal, hogy nekiveselkedsz egy léböjtkúrának, mindenképp konzultálj orvosoddal, valamint az sem árt, ha utánaolvasol, így nem érnek meglepetések. Érdemes beszerezned például A gyógyböjt és a kiegészítő módszerek című könyvet, melyet dr. Otto Buchinger írt. Népszerű az otthon végezhető léböjtkúra Dr. Steinberger összeállításaiból is.

Tudnivalók a Buchinger-kúráról

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 25 november 2016 18:09
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449