TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ 2 kecskeméti hölgy, kétféle böjt

14
2017 márc.

 

A böjt szó hallatán egy útvesztő jelenik meg a fejemben: a hagyományos, vallással összeköthető, 40 napos böjt, a léböjtházak léböjtkúrái, a sima, otthon végezhető tisztítókúrák. Most akkor melyik miben járul hozzá az én jóllétemhez? A böjti időszak apropóján kecskemétieket faggatunk, ők melyik változatot preferálják és miért böjtölnek.

 

 

 

Szabadkai Anna

Tulajdonképpen egy életre szóló böjtöt folytatok, immár három hónapja. Voltam egy 5 napos léböjttáborban januárban, mert éreztem, hogy a testemnek megtisztulásra van szüksége. A visszaépítés során (amikor szépen fokozatosan újra elkezdünk mindent enni) úgy döntöttem, nem hozom vissza a mindennapi étkezéseimbe a húst, valamint elhagytam a tojást és a tejtermékeket is, szóval vegán lettem. Úgy voltam vele, hogy 50 évesen elég volt, nem eszem több olyan élelmiszert, ami nem jó nekem, hiszen a léböjt során megtapasztaltam, milyen hihetetlenül jól érzem magam nélkülük. Sok vegán ismerősöm van, akiket évek óta figyelek. Kezdetben kinevettem őket, most viszont már azt érzem, hogy ez nekem is jó. Azóta nekem kell magyarázkodnom a szkeptikusoknak...

Mankót adott, hogy elkezdtem követni Ann a Szénhidrátlány oldalát, így egyre többet megtudtam a széndhidrátdús vegán étkezésről. Bizonytalan voltam, mit ehetek, mit nem, mi a jó, mi a rossz szénhidrát, de az ő segítségével átlendültem ezeken a problémákon. Konzultáltam vele például arról, mennyi datolyát ehetek, mert egyszerűen datolyafüggő lettem! Megnyugtatott, hogy bármennyit, mert ez jó széndhidrát, a benne lévő természetes fruktózt felhasználja a szervezetem. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt két hónapban erőfeszítések nélkül fogytam 3 kilót. Teákat és kávét sem fogyasztok már, de a reggeli datolyaevés tökéletesen ellát energiával, így nem is érzem ezek hiányát.

Emellett sokkal jobban alszom, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok. Sokat eszem, még sincsenek emésztési problémáim.

Nagy titok, hogy nem szabad keresni a régi ízeket, hiszen nem lesz sem olyan illata, sem olyan íze a vegán ételeknek, mint egy húsból készültnek, viszont én teljesen jól megvagyok nélkülük. Tudatosabb és türelmesebb is lettem az ételek, élelmiszerek kiválasztásánál az új étrendemnek köszönhetően.

Reggel jó sok datolyával nyitom a napot, de nem viszem túlzásba az evést. Eszem és iszom felváltva, főként gyümölcsöt. Dél és egy óra között aztán kiadósan megebédelek, maximálisan jól lakom, különben pár óra múlva megint éhes lennék, megint ennék, akkor viszont a gyomrom nem tudna pihenni. A nyers és a készételeket vegyítem, ügyelek a megfelelő szénhidrátbevitelre, és tényleg sokat eszem főétkezésre. Ugyancsak ügyelek a 80-10-10 százalékos szabályra, miszerint 80 százalék szénhidrátot kell bevinni, 10-10 pedig a fehérje és a zsír. Este nem is mindig vagyok éhes, ha mégis, akkor készítek magamnak párolt zöldséget, salátát vagy valamilyen más könnyű finomságot. Mindeközben figyelek a testem üzeneteire, ha valami nem esik jól, nem eszem meg: volt például, hogy egy ideig nem ettem epret, utána egyszer csak újra megkívántam.

A napokban újra elmegyek egy 5 napos léböjttáborba, de természetesen csak addig fogom tartani magam hozzá, amíg jól esik.

 

 

Leskovics-Ortelli Andrea

A hagyományos, katolikus egyházi böjtöt követem, tehát 40 napon keresztül napi háromszor étkezem, egyszer lakhatok jól, a húst pedig mellőzöm. Hamarabb kezdtem el böjtölni, mint ahogy megtértem, mert komoly étkezési zavaraim voltak: pont a kontrollal akadt bajom, ami ebben az időszakban a legfontosabb. Amikor a második gyermekem kb. 2 éves volt, akkor próbáltam ki először a valláson alapuló böjtöt, és utána nagyon sokáig helyesen is étkeztem. Az újabb terhesség és a szülés után azonban nem tudtam annyira ezzel foglalkozni, de tavaly újra nekivágtam. Az még nem volt annyira komoly, idén igyekszem szigorúbban venni.

Az evési tiltáson felül az Isten felé fordulás (Bibliaolvasás, imádkozás) és a jótékonykodás, mások segítése is része a böjti időszaknak, idén ezt már én is komplexebben tudom végezni. Nekem komoly problémát jelent, ha nem tartom az étkezéssel kapcsolatos szigorhoz magam, mert ez a gyenge pontom. Utánajártam, mi a papok álláspontja, és ők azt tartják fontosnak, hogy nem is feltétlenül az étkezésben kell keresnünk az önmegtartóztatást - akár a Facebook elhagyása is lehet ez. Viszont én e tekintetben a konzervatív vonalon megyek, nekem maradnak az étkezési tiltások, mert ezt tartom be a legnehezebben. Nehezítő körülmény, hogy Máté fiam az utóbbi időben nagyon rosszul alszik, így rettentően kimerült vagyok. Pedig az ember önkontrollja annál gyengébb, minél fáradtabb. A böjt előtt ebből fakadóan előfordult, hogy egész nap ettem, nassoltam, most viszont már tartom magam a napi háromszori evéshez.

Közben arra azért figyelek, hogy ne csapjon át fogyókúrába a böjt, mert nem ez a célom. Ahhoz sokkal tudatosabban kellene étkeznem. Ha most táplálkozásszakértőként nézem az étrendem, akkor azt mondom, nem megfelelő. Ugyanazt eszem, amit a családomnak főzök, csak elhagyom belőle a húst. Egy diétához jobban kellene ügyelni a megfelelő tápanyagbevitelre, amire az idő hiányában most nem vagyok képes. Ebben az időszakban tehát nem is állok mérlegre - ez nagyon nehezemre esik! A fogyás most inkább egy pozitív mellékhatás, mintsem cél.

Amikor elkezdtem a böjtöt Hamvazószerdán, az éhség két nap után megszűnt, csak hirtelen érezte meg a szervezetem a megvonást. Azóta jól vagyok, bár nyilván nem ugyanolyan a hatása az én böjtömnek fizikailag, mint aki elmegy egy léböjttáborba. Ők a pihenésre is nagy hangsúlyt fektetnek, erre nekem esélyem sincs a gyermekek mellett. Sokkal fontosabb most nekem a lelki oldal az egészben: a vallási rész és az önkontroll egyaránt. Tegnap este például túrós csuszát és máglyarakást készítettem a családnak, és először szinte gyászként éltem meg, hogy aznap lemondok a máglyarakásról, csak reggel eszem belőle. Itt jött a felismerés, hogy pont ez az, amit el szeretnék kerülni, így amikor fejben helyretettem magamban mindezt, reggel sokkal jobban esett az a máglyarakás!

Húsvét után igyekszem majd - ha kevésbé szigorúan is - a napi háromszori étkezéshez tartani magam.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 14 március 2017 09:30
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449