TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ A kisbaba nem egy Excel tábla, ösztönből tápláld
18
2017 ápr.

A kisbaba nem egy Excel tábla, ösztönből tápláld

 

Minden, amit a szoptatásról tudnunk kell - 13 +1 kérdésben alaposan kifaggattuk Szabóné Kis Évát, aki 22 éve védőnő Kecskeméten, a Kecsap alapító tagja, nem mellesleg szoptatási tanácsadó, akit jelöltek az Év védőnője díjra.

 

Trendalelke: A kisbaba képes szopni rögtön a születés után?

Szabóné Kis Éva: Igen, a várandósság 24-26. hetében a magzatnak már megvan a kereső és szopóreflexe, ami a megszületés után képessé teszi arra, hogy megtalálja az anya mellét és szopjon.

 

Milyen testhelyzetben érdemes szoptatni?

Érdemes különböző szoptatási pozíciókat próbálgatni, és megtalálni az anyának és a babának is a legkényelmesebb pozíciót. A tejcsatornák minél könnyebb átjárhatósága miatt is fontos, hogy többféle helyzetből szoptasson az anya. A leggyakrabban használtak a fekve szoptatás, kereszttartás és hónaljtartásos pozíció.

 

Miért jó, ha már az első óráktól kezdve próbálok szoptatni?

A bevésődésnek (orális imprinting) minél hamarabb meg kell történnie ahhoz, hogy a baba az édesanya mellét részesítse előnyben. Sokkal kevesebb a szoptatási probléma azoknál, akik mellre kerültek a megszületés utáni 2-3. órában. A colosztrum (előtej) az első „védőoltása” lesz, amely fontos immunanyagokat tartalmaz.

 

 

Honnan tudom, hogy a baba eleget evett-e?

Az újszülött babának 24 óra alatt 8-12-szer kell mellre kerülnie ahhoz, hogy elegendő anyatej termelődjön. A szopási időket nem szabad korlátozni, mert csak az igény szerinti szoptatás biztosíthatja, hogy elegendő legyen számára a tejcsi. Az első 6 hétben a vizeletes és székletes pelusok számából többnyire lehet következtetni a tejmennyiségre.

 

Mit nem ehetek a szoptatás időszakában?

Általában mértékkel mindent lehet enni, de ha pocakfájásra gyanakszunk a babánál, akkor érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről. Amit az anya megeszik, az kb. 10 óra múlva van ott az anyatejben.

 

Mit tegyek, ha fáj, sebes a mellem?

Fájdalom és sebesedés esetén általában a szopás technikájával van gond, nagy valószínűséggel nincs elég mélyen a mellbimbó a baba szájában. Amit leggyakrabban a lenőtt nyelv vagy a rossz szoptatási pozíció okoz. Mindenképpen érdemes megkeresni az okát, és nem belenyugodni a fájdalomba, hiszen hosszú távon nem lesz kellemes élmény az anyának, és ezáltal a babának sem.

 

 

Kell-e éjszaka is szoptatni?

Nagyon fontos az éjszakai szoptatás is, a kisbabák nem képesek 6-8 órát egyhuzamban aludni. Nekik egészen más az alvási periódusuk, mint a felnőtteknek. A tejtermelés szempontjából is fontos, hogy éjszaka ürüljenek a mellek, hiszen ez megalapozza a következő napok tejmennyiségét is.

 

Takarékoskodhatok az anyatejjel?

Felesleges takarékoskodni, hiszen a női szervezet olyan csodálatosan van kitalálva, hogy mindig igazodik a kereslet–kínálathoz.

 

Mit tegyek, ha kevés a tejem?

Érdemes átgondolni, hogy igény szerint szoptatok-e, 24 óra alatt 8-12-szer mellre kerül-e a babám, korlátozom-e a mellen töltött időket, hatékonyan szopik-e a kicsi?

 

Mit tegyek, ha sok a tejem?

Ha túltermel a mell és szükséges a fejés, érdemes tejtesót keresni, mert az anyatej minden cseppje aranyat ér.

 

Hová fordulhatok segítségért, ha gondjaim vannak?

Képzett szoptatási szaktanácsadót érdemes felkeresni, aki ha szükséges, személyes találkozó alkalmával ajánl megoldásokat a kialakult helyzet javítására vagy csak megerősítést ad az anyának, hogy megtanuljon bízni önmagában és a baba jelzéseiben.

 

 

Mit tartasz a legszebbnek a hivatásodban?

A legszebb a hivatásomban, hogy sok család életébe bepillanthatok, útmutatókat, válaszokat adok kérdéseikre, megerősítem őket gondolataikban. Sokszor évekkel később látom eredményét a belefektetett munkának.

 

Melyik volt a legmeghatóbb, legemlékezetesebb, legszívmelengetőbb pillanat, amit átéltél munkád során?

A legmeghatóbb pillanatok általában az első gyermeket váró párok, ők még olyan törékenyek, keresik a legtökéletesebbet a gyermeküknek. Mindent a legjobban akarnak csinálni, és amikor végre hazaviszik a kórházból kisbabájukat, akkor szembesülnek azzal, hogy amit elképzeltek, az valahogy egészen más. Nem úgy működik a baba, mint ahogy a könyvek írták. Ilyenkor szeretem bennük felkelteni az ősi ösztöneiket, hogy figyeljenek a baba jelzéseire, ismerjék meg őt, mert az sokkal fontosabb, mint Excel táblázatba beírni, hogy mikor, hány grammot evett.

Pár évvel ezelőtt voltam egy családnál, ahol nem sikerült a kórházban mellre tenni a babát, az anyának pár csepp teje volt. Nagyon el volt keseredve, hogy ő alkalmatlan a szoptatásra. Minden információval elláttam, amivel a tejmennyiségét tudta fokozni és vissza tudta szoktatni az babáját a mellére. Fél év múlva kaptam tőle egy fotót, amin a fagyasztószekérnye volt, tele anyatejjel, mellé egy köszönő levelet, mely a mai napig a fülembe cseng: "Köszönöm a megnyugtató szavaidat, hogy erőt öntöttél belém, hogy nem ítélkeztél, amiért nekünk nem sikerült, amiért olyan szépen bántál velem és kislányommal, vigyázva, szeretettel. Rengeteget jelentett akkor mindez."

 

Melyik a legküzdelmesebb emléked?

A legküzdelmesebb és legnehezebb, amikor nem figyelnek a gyerekek igényeire, nem ápolják kicsiny lelküket, nem hallgatják meg őket, csak sodródnak a nagyvilágba. Szívszorító, mert ezek a gyerekek viszik tovább a rossz családi mintákat, és csak nagy küzdelmek és felismerések árán lesznek képesek ezen változtatni.

 

 

Szavazzunk, hogy kecskeméti legyen az Év Védőnője!

 

Szabóné Kis Éva 22 éve védőnő Kecskeméten, emellett szoptatási tanácsadóként fordulhatnak hozzá az anyukák és még a város karitatív életében is aktív szereplő. Szerintünk megérdemli, hogy az Év Védőnője legyen! Szerintetek?

Ha szeretnéd Évát közelebb segíteni az elismeréshez, látogass el a Magyar Védőnők Egyesülete honlapjára, add le voksod és néhány mondatban méltasd, miért tartod őt érdemesnek a díjra, hiszen az elbírálásnál ez is számít!

Határidő: 2017. április 30., vasárnap, de ne hagyd utolsó pillanatra a voksolást, szavazz mielőbb!

Bírálat: 2017. május 25., csütörtök

 

Kérdeznél Évától?

Szabóné Kis Éva szoptatási tanácsadó

Elérhetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., (20) 410 8167

Szoptatásra felkészítő tanfolyam Kecskemét

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 18 április 2017 18:58
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449