TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Különleges jógát próbáltunk ki Kecskeméten: csengő-bongó hangtálak mellett töltődtünk
09
2017 máj.

Különleges jógát próbáltunk ki Kecskeméten: csengő-bongó hangtálak mellett töltődtünk

 

A jóga és a hangtálak varázslatos muzsikája külön-külön is remek módjai annak, hogy ellazuljunk és feltöltődjünk. A kettő ötvözése pedig igazi kényeztetés testnek és léleknek egyaránt. A Yoga & Soundot Kecskeméten, a Leskowsky Hangszergyűjteményben próbáltuk ki Bajada-Gárdián Szilviával, és fantasztikusan feltöltődtünk! 

 

A foglalkozás 75 percében a manapság elterjedtebb dinamikus jógaórákhoz képest kevesebb ászanán keresztül kapcsolódhattunk ki és mélyülhettünk el a gyakorlás közben tapasztalt érzéseinkben, érzeteinkben. Ezt segítették elő a hangtálak keltette rezgések, hangok is. A rendszeresen gyakorlók arról számolnak be hogy ezek a módszerek utat nyithatnak önmagunk megismeréséhez. Elvezethetnek ahhoz, hogy megértsük és elfogadjuk önmagunkat, másokat, és egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb, örömtelibb életvitelt alakíthassunk ki. Mi is elindultunk ezen az úton...

Szilvit az óra után kifaggattuk, hogyan találta meg a jóga világának keszekusza ösvényein a saját útját.

 

Egy családi ebéddel kezdődött...

 

Trendalelke: A jóga számos irányzatában és a hangtálakkal való munkában is szakavatott vagy. A Yoga & Sound során gyakorolt jóga nagyon egyedinek tűnt, ez egy meghatározott jógastílust tükröz, amit valahol tanultál, vagy te alakítottad ki?

Bajada-Gárdián Szilvia: A Yoga & Sound az elmúlt 5 évben szerzett szakmai tapasztalatom és tudásom esszenciája. Nem egy meghatározott jógastílus szabályai szerint tanítok. Az óráimat az általam megismert több jógastílus és a hangterápia eszköztárából merítve, a jelenlévő vendégek igényei és az óra kitűzött céljának megfelelően alakítom ki.

Milyen jógastílusok voltak rád hatással?

Oktatói alapképzésemet az ashtanga vinyasa stílusban szereztem. Röviddel ezután - a hangtálak által is inspirálva - szakmai érdeklődésem a jóga lassabb, kíméletesebb, meditatívabb válfajai felé fordult, és ebben az irányban képeztem magam tovább. Ezt hűen tükrözi a Yoga & Sound óra is, ami egyértelműen az ellazulást és a stresszoldást szolgálja. Az óra szerkezete, szellemisége és eszköztára leginkább a Satyananda jóga és az itthon kevésbé ismert Vini jóga stílusokból merítkezik, melyek a hatha jóga válfajai. Nincs két egyforma órám, a tudatos struktúrán belül az intuíciómnak is teret engedek. Ehhez persze sok önbizalom kell, hiszen erre nincs egy lekövethető recept, cserébe viszont tanítás közben spontán módon adhatok önmagamból is többet. 

Mikor kapcsoltad a hangtálakat a jógához, és hogyan ismerkedtél meg ezekkel a csodálatos hangszerekkel?

2012-ben végeztem el az első jógaoktatói tanfolyamomat, és a hangtálak ugyanebben az évben léptek az életembe, jógaoktatói pályámat azóta is kísérve. Nem csupán a kliensekkel való munkámat segítik, de úgy érzem, meghatározó szerepet játszottak abban, hogy megtaláljam és felvállaljam a saját hangomat jógaoktatóként. Arra is rávezettek, hogy a tanítási módszereimben helyet kapjon az intuíció, a lélek hangja. A hangtálakkal egy családi ebéd során, két fogás között kerültem először kapcsolatba. A szokatlan találkozás magyarázata, hogy nagynéném, Szilágyi Zoltánné Bálint Györgyi a budapesti Hangterápia Központ alapítója és vezetője, hang- és zeneterapeuta. Náluk mindig elérhető közelségben vannak ezek a hangszerek. Amikor egy családi összejövetel során kezembe véve kipróbáltam egyet, rögtön megtetszett, majd kíváncsivá is tett, hogyan tudná a jóga és a hangtálak muzsikája egymást támogatni. Első hangtálamat Györgyitől kaptam a 30. születésnapomra, majd nem sokára elvégeztem nála az első hangtálas képzésemet. Ma már egy gyönyörű 8 tálas harmonikus hangtál szettel és egy sor más különleges intuitív hangszerrel dolgozom. Az ismereteimet jelenleg a Hangterápia Központ átfogó hangterápiás képzésének hallgatójaként bővítem tovább. Szerencsésnek érzem magam, hogy Györgyi személyében egy ilyen tiszta szívű, hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkező mesterem van.

 

Naplemente, tengerpart, jóga, hangtál...

 

Mióta létezik hivatalosan a Yoga & Sound irányzat?

2 évnyi kutatás, tapasztalatszerzés után 2014-ben érkezett el az idő, hogy a nagyközönség előtt bemutassam az óratípust, méghozzá Anglia egyik legrangosabb jógarendezvényén, az OM Yoga Show-n. Az azóta eltelt három évben sokakkal megoszthattam ezt az élményt Londonban, Manchesterben, Máltán, és persze itthon, Kecskeméten, a Leskowsky Hangszergyűjteményben.

Azóta is te vagy az egyetlen Yoga & Sound oktató, vagy igyekszel átadni a tapasztalataidat más instruktoroknak is?

A hangterápiás hangszerek ismertségének növekedésével, a hangfürdők terjedésével egyre több jógaoktató érdeklődik a hangtálak iránt, és ők meg is találtak engem ezzel az érdeklődésükkel. Én abban a szerencsés és ritka helyzetben vagyok, hogy nem csak a hangtálakkal való munkában, de a jógaoktatásban is jártas vagyok, így olyan kurzust tudtam összeállítani, ami kimondottan a jógaoktatók munkájához szükséges ismereteket foglalja össze a témában. Immár második éve tartok "Sound for yoga" néven tanfolyamokat Angliában. Ezek a hétvégék számomra is mindig különlegesek. Nagy örömmel osztom meg a tudásomat és tapasztalataimat jógaoktató kollégáimmal, tudván, hogy ezáltal még több ember életébe jutnak majd el ezek a gyönyörű hangok és harmonikus rezgések.

Magyarország, Anglia, Málta - három eltérő kultúra. A jóga szemüvegén keresztül milyen különbségeket fedeztél fel az országok között?

Angliában nagyon népszerű a jóga, rendkívül széles kört mozgat meg. Valószínűleg az esős, borongós éghajlat is közrejátszik abban, hogy az emberek folyamatosan keresik azokat a beltéren végezhető tevékenységeket, amik feltöltődést kínálnak, és a jóga egyértelműen ilyen. Máltán akkor kezdett igazán ébredezni a jógakultúra, amikor én legutóbb ott éltem, vagyis 5 évvel ezelőtt. Nemcsak a jóga, de általában véve a csoportos fitneszórák sem voltak könnyen hozzáférhetőek vagy a hétköznapok megszokott részei. Akkoriban még fitneszórákat is csak az 5 csillagos szállodák konditermeiben lehetett találni, nagyon drága tagsági díjakkal. Mediterrán országról lévén szó számtalan közösségi és kültéri program versenyez az emberek szabadidejéért. Itt tapasztaltam először olyan hozzáállást, hogy valaki egy kicsit még büszke is volt arra, hogy nem sportolt. Azóta viszont megindult a változás itt is, egyre többen megismerik a sport, a jóga örömeit, előnyeit, és űzik is. Magyarországon úgy vettem észre, hogy az emberek kimondottan nyitottak a jógára, és könnyen ráhangolódnak a jóga mélyebb tartalmaira is. Az általam megismert itthoni oktatók pedig jellemzően jól képzett, alapos, lelkiismeretes szakemberek, akik nemzetközi viszonylatban is megállnák a helyüket.

 

El tudnánk viselni ezt az életérzést!A nyugati kultúrákban ismerkedtél meg a jógával. A hazája, kelet nem vonz?

De, nagyon is vonz, csak eddig sosem alakult még úgy az életem, hogy megvalósuljon egy-egy ilyen utazás. Szakmailag nem érzem hiányát, mert itthon és Angliában nagyon hiteles forrásokat találtam mind a jóga, mind a hangterápia területén. Remek mesterektől tanulhattam, akik a keleti tradíciót behatóan ismerik és hűen közvetítik, egyben a nyugati tudomány ide vonatkozó vívmányaiban is jártasak. A személyes érdeklődésem viszont továbbra is megmarad, és amikor alkalmam nyílik rá, nagy kíváncsisággal fedezem majd fel a jóga szülőhazáját.

Neked milyen személyes tapasztalataid vannak a jógával kapcsolatban, hogyan vált életed részévé? Volt valami előzménye?

Gyerekkoromtól kezdve mindig sportoltam, a mozgás mindig is része volt az életemnek. A jógával többéves aerobikedzői gyakorlattal a hátam mögött találkoztam először. Az első dolog, ami megfogott a jógában, hogy úgy éreztem, ez egy olyan mozgás, ami nem kimerít, inkább feltölt. Igazi kényeztetés volt a testemnek, és az óra után nem fáradtabbnak, hanem könnyebbnek, testi-lelki feszültségektől mentesnek éreztem magam. Már heti egyszeri jógázás mellett is észrevettem, hogy bár az akkori rendezvényszervezői állásom továbbra is sok stresszel járt, tovább tartott a cérna, kevésbé viselt meg a munkám során felmerülő feszültség. A jóga egyúttal egy fontos átalakulást indított el bennem, a fitnesz világából a tudatosabb mozgás felé indított el. A dinamikus oldalamat továbbra is ápolom, de a szakmai érdeklődésem inkább az érzékenyebb vonal felé terelődött.

Hogyan kezeled, ha rossz napod van? Van ilyen egyáltalán? Létezik olyan, hogy stresszes jógaoktató vagy te mindig kiegyensúlyozott vagy? És ha valami történik, ugyanúgy tudsz olyankor is jógát tanítani?

Persze, hogy nekem is vannak nehezebb napjaim, csak talán ma már kicsit máshogy tudom kezelni őket, mint régebben.Egy jógaoktató élete is számos kihívást tartogat. Nekem is van olyan, hogy késik a villamosom és rohannom kell, hogy odaérjek valahova. Az önfoglalkoztatói státusz, amellett hogy nagy szabadságot biztosít, egy bizonyos mértékű anyagi bizonytalansággal is jár. Az emberekkel való munkát gyönyörű ajándékként élem meg, de sokszor nekem is próbára teszi a türelmemet egy-egy ügyfél. És persze az ember magánéletében is mindig vannak helyzetek, amik feszültség forrásai lehetnek. Amikor viszont a tanításra kerül a sor, úgy érzem, ezek a turbulenciák nem nyomják rá a bélyegüket az óráimra. Amikor tanítok, egy különleges térben érzem magam, a figyelmem csakis a jelenlévőkre irányul, akkor csak ami ott, abban a térben és időben történik, az a fontos. Egy koncentrált, mégis fesztelen, egyfajta meditatív állapot ez. Szerintem a jógaoktatóvá válásom része volt az is hogy ebbe az állapotba bele tudjak helyezkedni a körülményektől függetlenül. Összességében azt tudom mondani, hogy a jóga nagyon sokat segített nekem is az élet által támasztott kihívások kezelésében, persze ez nem azt jelenti, hogy én sosem borulok ki. De tudom az utat előre, ha valami kibillent, nem futamodom meg az érzéseimtől. Azoknak teret adva, az élményeimnek helyet találva így előbb vagy utóbb mindig kialakul egy új egyensúly.

 

Különleges jóga, különleges kecskeméti helyszín

 

A következő Yoga & Sound órák időpontja a Leskowsky Hangszergyűjteményben:

Bejelentkezés az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Bajada-Gárdián Szilvia oldala

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 09 máj. 2017 14:36
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449