TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Mit üzen a betegséged? Íme a fejfájás és a térdfájdalom lehetséges okai
17
2017 júl.

Mit üzen a betegséged? Íme a fejfájás és a térdfájdalom lehetséges okai

 

Ha fáj a fejünk, bekapunk egy gyógyszert. Ha fáj a térdünk, fáslizzuk, rohanunk a gyógyszertárba valami csodakrémért. Ezzel viszont csak kezeljük a problémát, de megoldásra nem jutunk. Testünk a fájdalommal üzen számunkra, hogy valami félrecsúszott mentális-lelki síkon. Jó, ha megtanuljuk dekódolni ezeket az üzeneteket, hogy megelőzzük a nagyobb bajt és megszüntessük a kellemetlenségeket.

 

 

Amikor egészségről beszélünk, az nem csak a testünkről szól, hanem a mentális-lelki állapotunkról is. Nem létezhetnénk csak testben, gondolatok és érzések nélkül. Ha a gondolataink és az érzéseink negatívak, és erre nem figyelünk oda, akkor a testnek kell jeleznie, mert a fájdalomra kénytelenek vagyunk tenni valamit.

A betegség nem más, mint egy iránytű. Megmutatja, hogy hol tértünk le az utunkról, a lélek üzenete, hogy változtatásra van szükség. Mekkora nagy áldás, ha ismerjük ezt az üzenetet, és még időben tudunk cselekedni - nem várjuk meg a betegség kialakulását, hanem megelőzzük a bajt.

 

 

A stresszelmélet kidolgozója, Selye János mutatta ki, hogy a fel nem dolgozott érzelmi stressz növeli a betegségre való fogékonyságot. Vagyis ha valaki nem dolgozza fel az érzelmi elakadásait, akkor az előbb-utóbb megmutatkozik a testben jelentkező tünet vagy betegség formájában.

Az egyik leggyakoribb jelzése a testnek a fájdalom. Bármelyik testrészben is jelentkezzen fájdalom, az arra hívja fel a figyelmet, hogy az életerő nem tud akadálytalanul áramolni az életedben. Ennek oka lehet, hogy valamit elutasítasz, ellenállsz a változásnak, nem akarsz szembenézni egy helyzettel, elakadtál, megrekedtél, valami ellen tiltakozol, valamiben bekorlátozod magad. Ezek a hozzáállás-formák pedig akadályozzák, hogy az életedben szabadon tudjanak áramolni a lehetőségek, a pozitív megtapasztalások.

 

Amikor a fájdalom jelentkezik valahol a testedben, tedd fel a kérdést magadnak:

 

 • Miben nem mondok „igent” az életemre?
 • Mely területen érzem korlátozva magam?
 • Mit vagy kit utasítok el, ahelyett hogy szembenéznék vele?
 • Milyen élethelyzettel „büntetem” magam, amiben rosszul érzem magam, mégsem változtatok rajta?
 • Mi az az új szemléletmód, aminek nem akarok helyet adni az életemben?

 

Nem elég azonban csak a fájdalom meglétére fókuszálni, azt is érdemes megnézni, hogy melyik testtájékon jelentkezik. Hiszen ennek is fontos üzenet értéke van számodra. Két nagyon gyakori fájdalomról szeretnék írni, ami talán te is megtapasztaltál már.

 

 

Fejfájás

 

Ha a fájdalom a fejben jelentkezik, az arra utalhat, hogy

 • valamilyen témában mentális-szellemi feszültséget élek meg. Lehet ennek a hátterében valaki iránt megnyilvánuló harag, csalódás, szomorúság, elhagyottság, megbántottság érzet stb., mindenképp ezzel túl sokat foglalkozom fejben és ez feszültséget okoz bennem. 
 • Mivel a fej az irányító központunknak is tekinthető, meghúzódhat a háttérben olyan ok is, hogy mennyire tudom irányítani a saját életemet vagy hagyom, hogy másnak megfelelve éljek, mások mondják meg, hogy mi a jó nekem, mit tegyek vagy ne tegyek.
 • Szorongás, aggódás a jövő miatt, múltbeli sérelmek el nem engedése, az ezen való görcsös agyalás, ami már belső párbeszédet eredményez magaddal, szintén oka lehet a fejfájásnak.
 • Amikor nagyon kritikus vagy másokkal vagy önmagaddal kapcsolatban, vagy túlzottan szigorú vagy, és az emiatti feszültséget belül éled meg gondolati szinten és nem adod ki magából.
 • Oka lehet, amikor csak racionálisan akarsz létezni a világban, mindenre magyarázatot akarsz, a megoldás pedig jöjjön lehetőleg azonnal. De a válaszok és a megoldások elmaradnak és ez feszültséget okoz, mert úgy érezheted, kicsúszik a kezedből az irányítás.
 • Ha félsz attól, hogy szembenézz egy problémás helyzettel és inkább a homokba dugod a fejed, és elmenekülsz a probléma elől, akkor a fejedben lehet hogy megvannak az elképzeléseid, de amíg nem oldod meg az életedben, addig az feszültséget fog okozni neked.

Migrén esetében – amikor a fájdalom hányással és látászavarral is jár – látni és befogadni sem akarod, ami veled történik. A migrénes roham arra utal, hogy már rég meg kellett volna oldani valamit, amibe azonban beletörődtem, és képtelennek érzem magam arra, hogy meghozzak egy döntést, ami kimozdítana a holtpontról. Egy régóta fennálló belső konfliktus feszül bennem az el nem ért vágyaim, céljaim és az állandóan gyötrő gondolataim között.

 

Lehetséges megoldás:

 

 • Ki kell lépned a gondolati-mentális síkról a tettek mezejére. Meg kell cselekedni azt, ami már régóta várat magára.
 • Erősíteni kell a belső hitedet, hogy minden érted, a maga idejében és helyén történik, ahelyett hogy mindent előre ki akarnál számítani, előre megtervezni.
 • Szembe kell nézni a problémás helyzettel és fel kell vállalni önmagad. Ha ehhez változtatásra van szükség, akkor lépni kell, nem csak fejben „okoskodni”.

 

 

Kép: http://www.maximumchiro.com

 


Térdfájdalmak


Itt arról a belső ellentmondásról van szó, ami abból fakadhat, hogy:

 • mennyire vagyok rugalmas vagy inkább makacs módon tartom magam egy elképzelésemhez és aztán abba belemerevedek.
 • Ehhez a merevséghez aztán görcsösen ragaszkodom, mert valami miatt akkor érzem magam biztonságban, ha nekem van igazam.
 • Meg kellene hajolnom egy helyzet, személy előtt, el kellene fogadnom, hogy nemcsak az én álláspontom lehet az egyedüli helyes út.

Engedelmeskednem kellene egy újfajta látásmódnak, de az egóm ezt nem engedi. El/be kellene fogadnom valami mást, de ezt nem tudom megtenni. Ezért inkább ellenállok és görcsösen ragaszkodom a helyesnek gondolt véleményemhez.

 

Mire tanít a térdfájdalom?

 • Az alázatra. Az imádság során nem véletlenül ereszkednek térdre, hisz a saját akarat helyett a „legyen meg a te akaratod” elvét követik alázattal.
 • Ez azonban nem megalázkodást jelent, hanem annak elfogadását, hogy egyenrangúak vagyunk, senki sem több vagy kevesebb a másiknál.

 

Lehetséges megoldás:

 

 • Engedd el a merev, görcsös ragaszkodást ahhoz, hogy csak úgy lehet jó, ahogy te gondolod.
 • Engedd be az új látásmódot az életedbe, ha kell, tanulj meg segítséget kérni és elfogadni.
 • Meg kell nyitni magad egy új életminőség felé, amit lehet, hogy nem tudsz kontrollálni. De hinned kell abban, hogy a lehető legjobbat nyújtja majd neked az élet.

 

 

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó, coach, tréner, Theta Healing konzulens

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 17 július 2017 19:07
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449