TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Térben és időben is messze repítettük a lelkünk
08
2017 aug.

Térben és időben is messze repítettük a lelkünk

 

Szakrális hangok és illatok harmóniája címmel hirdették meg az Eyva Ház eseményét, de ettől sokkal összetettebb estében volt részünk: egységélményt kaptunk a Baliról érkező Jane Chentől és egymástól.

 

Jane Chen a Nőnek lenni jó! Konferencia egyik korábbi előadója, Szilasi Márti - a budapesti Anahita Jóga és Szellemi Központ vezetője - meghívására érkezett Magyarországra, egy viszonylag rögtönzött szervezésnek köszönhetően pedig Kecskemétre is ellátogatott hangtáljaival, hogy örömzenélésre invitáljon minket. Több mint százan érezhettük át az ősi Indonézia rezgéseit az Eyva Házban.

Előbb egy Jane hazájában tradícionális frangipani illóolajjal hangolódtunk az estére, majd egymás kezét fogva, végtelen láncot alkotva a teremben, az om mantrát ismételtük néhányszor, megszabadulva minden nem odaillő gondolattól.

 

 

Jane ezután csodálatos hangokkal és rezgésekkel töltötte meg a termet: egyedi énekhangját és hangtáljait átmeneti zenésztársaival hangolta össze, így gitár, valamint az egyre népszerűbb handpan (Nagy János - Afronauta) is fokozta a hangfürdőt.

Tradícionális balinéz táncot is láthattunk, melyet Jane púdzsaként (vallási rituáléként) gyakorol rendszeresen. Bár a maszk elrejti ilyenkor arcát, beszélgetésünk során kitért rá, sokszor könnyekben tör ki a koreográfia alatt, ami a belső megtisztulás jele.

 

 

“Tervek nélkül jöttem Magyarországra, azt sem tudtam pontosan, milyen hosszú ideig maradok. Ez az első alkalom, hogy itt járok, de nagyon tetszik” - kezdte Jane mosolyogva. “Örülök, hogy megoszthatom az élményt, amit ezek a mantrák jelentenek, hiszen minden, ami ősi, tisztítja és megérinti a lelket. Épp ezért nem lehet angolra vagy magyarra fordítani a szövegeket - de nem is kell feltétlenül értenünk a jelentését, akkor is hatással van ránk.”

Ezt immár tanúsíthatjuk, hiszen a közös mantrázás többször is belső utazásra indított minket. A szavak dallamának viszont igenis van jelentősége, Jane például már korábban beleszeretett a magyar nyelvbe, amikor egy magyar hölgy énekelt neki Balin. Noha még nem fogott bele komoly nyelvtanulásba, a Tavaszi szél gyönyörűen szólt tőle. Megígérte, következő találkozásunkig a teljes szöveget megtanulja.

 

 

Jane meglepett minket, amikor azt mondta, nem tartja magát professzionális énekesnőnek, mert sosem tanult énekelni - mi nem így éreztük. Viszont már gyerekkorában is tudta, hogy a tánc és az éneklés az ő útja. 18 évesen letért erről az útról, sok évvel később azonban, amikor nővé érett, a hiányérzet visszaterelte rá, most pedig már első lemezeinek koncepcióit is büszkén újságolta nekünk. Bízunk benne, hogy Magyarországon is be tudjuk majd szerezni őket, mert egyszerűen nem tudunk betelni Jane hangjával és a mantrafeldolgozásaival.

Amikor készülődtem az eseményre, az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem Jane-hez, hogy miért olyan nyugodtak az emberek az ő kultúrájukban, és miért vagyunk mi, nyugatiak ilyen nyüzsgők, stresszesek. Nem kellett megkérdeznem, az este maga volt a válasz...

Ízelítő videóért görgess a bejegyzés végére!

 

 

Afféle nem hivatalos házavató volt az esemény

 

A hivatalos megnyitóra még várnunk kell szeptember második hetéig, akkor viszont egész napos programáradatra számíthatunk az Eyva Házban - az Eyva a lelkek fáját szimbolizálja a névben. A nem hivatalos megnyitó alkalmával megérdeklődtük, milyen programokkal várnak majd.

“Egy szellemi központ megnyitását céloztuk - azért nem használom a jógaközpont kifejezést, mert nem csak a test kerül középpontba, arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy programjainkon a lelkükkel és a szellemükkel is foglalkozzanak. A mottónk is ez: A testnek, léleknek és szellemnek” - foglalta nekünk össze Béres Éva, a hely megálmodója. “Előadások, filmvetítések, koncertek, családi napok, gyerektáborok mind szerepelnek a terveink között. Ugyancsak szeretnénk a másik épületben konyhát kialakítani, hogy ha valaki csak néhány percre térne be egy-egy egészséges falatot elfogyasztani, ő is megpihenhessen kicsit ebben a környezetben.”

 

Eyva Ház

 

Helyszín: Kecskemét, Hoffmann János utca 10.

Facebook oldal

Képgaléria

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 08 augusztus 2017 09:34
Értékelés:
(1 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449