TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Ez Kecskemét legbájosabb könyvárudája!

21
2017 aug.

Ez Kecskemét legbájosabb könyvárudája!

 

Egy lelkes megálmodó + egy szuper kezdeményezés - így születnek az olyan egyedi dolgok, mint amilyen a Kóborló Könyvesbolt, amely alig több mint egy éve kezdte barangolását, a piacok és rendezvények könyvszerető látogatóinak meghódítását. A mozgó antikvárium ötletgazdája, Péteri Judit igyekszik a könyvet újra menő kikapcsolódási eszközként megszerettetni az emberekkel, gyerkőcöktől a nyugdíjasokig. Mi pedig hálásak vagyunk ezért Kecskemét és a környék nevében!

 

 

 

Trendalelke: Honnan ered a könyvek szeretete? Úgy képzeljük el a könyvekkel foglalkozókat, hogy már az oviban is könyvkupac volt a jelük...

Péteri Judit: Sokat olvastak nekem kiskoromban, de később évi 2-3 könyvvel megelégedtem, nem voltam kimondott könyvmoly - inkább sportoltam, zenéltem. Az egyetem alatt könyvesboltban dolgoztam, előbb diákként, majd főállásban. Szerettem volna egy szimpatikus, fiatalos, pörgős helyen munkát vállalni, aztán fokozatosan egyre többet tanultam, egyre jobban vonzott ez a miliő. Az olvasáshoz 18 évesen jött meg igazán a kedvem, de a könyvek iránti nagyobb rajongás a könyvesboltban bontakozott ki, ahol a hozzáértő kollégák szuper könyveket ajánlottak.

 

Hogyan fogant meg a saját vállalkozás ötlete?

Miután a könyvesboltból eljöttem, nem bírtam elvágni a köteléket a könyvekkel, így megálmodtam a Kóborló Könyvesboltot, 2016 júniusában pedig el is indítottam. Gondoltam, amíg nincs egy fix helyem, addig mozgósítok egy antikváriumot. A használt könyvek eladására már a diákéveim alatt készültem, felhalmoztam egy 5-6 ezres készletet - hagyatékból, ismerősöktől, feleslegessé vált darabokból. Szerintem aki szeret olvasni, hozzám hasonlóan kerget olyan illúziókat, hogy egy szép napon nyit egy könyvesboltot, hogy aztán belemerülhessen kedvenc tevékenységébe. Ez a valóságban azért nem ilyen rózsaszín köddel borított, de ami elérhető út volt, azt elindítottam. Nyilván nagyobb erőforrást igényel egy könyvesbolt nyitása, de nem csupán emiatt döntöttem a vándorlás mellett: szerettem volna minél több helyre eljutni, minél több embert elérni. Épp ezért olyan településeken kezdtem, ahol nincs könyvesbolt.

 

 

Milyen könyvekkel lehet zömében találkozni nálad?

Nagyjából mindennel, amit egy könyvesbolt is kínál. A standomat igyekszem ehhez igazodva kialakítani, például tematikus polcokkal. Fő profilunk a szépirodalom, de a szórakoztató lektűrtől a szakácskönyvekig minden tematika megjelenik, különös hangsúlyt fektetve az igényes ifjúsági és gyermekkönyvekre, valamint, szakmámból adódóan, a pszichológiai témájú olvasmányokra. Mindezt persze olyan választékkal, amit én is szívesen látnék egy könyvkereskedésben.

 

Ilyen rövid idő alatt sikerült már felmérned, mit keresnek legjobban az emberek?

Nagyjából igen. 50 százalékban megegyezik a kínálat, a többit pedig az aktuális közönséghez passzítom, ez mindig a helyszíntől függ. Szoktam az intuícióimra hagyatkozni, van, hogy tartok tematikus napot - például több címet viszek egy adott szerzőtől évfordulós napon vagy igazodom az ünnepekhez, mint például a Magyar Költészet Napja. Igyekszem minél szélesebb kínálatot felmutatni, de persze nagyban tükrözi a saját ízlésem is, amit ajánlani tudok. Sokan kérnek előjegyzést a Kóborló Facebook oldalán keresztül vagy személyesen.

 

 

Vevők az emberek a használt könyvekre?

Az olvasni szerető közönség számára az olvasott vagy használt könyvek nem értéktelenednek el, hiszen egy különleges kiadás, vagy egy szép régi könyv még különlegesebb. Más részről, sokan vásárolnak gazdasági és környezetkímélő szempontból. Jó példa erre a kötelező és ajánlott olvasmányok listája a diákoknál: a szülők rendre szörnyülködve fogadják a végösszeget a könyvesboltokban, pedig nagy részük beszerezhető lenne antikváriumban, töredékéért. Ha szezonja van, pikpakk el is kapkodják tőlem a kötelezőket.

 

Hogyan frissíted a készleted?

Mint egy klasszikus antikvárium.

 

 

Merre kóborolsz?

Kecskeméten egyelőre a Szent László körúti vásárban, a “zsibin” bérelek helyet, havonta 3 vasárnap találkozhatnak ott az érdeklődők a Kóborló Könyvesbolttal. Különleges életérzés Szegeden a Bödön piac is, ha épp valamiért nem tudok menni, nagyon hiányzik. Nagykőrösre, Kerekegyházára ugyancsak járok. Csongrádra nemrég meghívtak a Levendula Napra, az is nagyon tetszett, hosszú távon is különböző kulturális és családi programokon tervezek részt venni, mint amilyen a Szilva Egyesület Piknikje volt a Vacsi közben. Azt hiszem, kevésbé él már a köztudatban, hogy a könyv van olyan jó kikapcsolódási eszköz, mint bármilyen más program, de jó látni, hogy egy-egy ilyen "felbukkanáskor" mennyien jönnek oda érdeklődve és őszinte örömmel.

 

Volt már olyan, akivel esetleg te szerettetted meg az olvasást?

Noha nagyon fiatal a vállalkozásom, mégis igen a válasz! Találkoztam olyannal, akinek eljött ez a csodálatos fordulópont az életében. Sokáig csak beszélgetni jött oda hozzám, aztán csak megtalálta azokat a könyveket, amik felkeltik az érdeklődését.

 

 

Mit szeretsz a legjobban és a legkevésbé ebben a munkában?

Sokféle olvasóbarát emberrel találkozom, számos helyen megfordulok - ez nagyon tetszik. A hátránya viszont az időjárásnak való kiszolgáltatottság, illetve az, hogy mindig véges a kapacitás, nem tudok elég könyvet vinni magammal. Fáj a szívem, amikor valaki olyan könyvet kér, ami tudom, hogy van raktáron, de épp nincs nálam, mert nem biztos, hogy újra találkozom vele.

 

Hova tovább, mik a célok, tervek, álmok?

Nagyon hosszú távú tervek között szerepel a webáruház és az előjegyzések digitalizálása, bár ezek nem túl vonzó feladatok számomra, hiszen pont a személyességet szeretem ebben a vállalkozásban. Kecskeméten egyszer szeretnék egy saját könyvesboltot: nem egy szimpla antikváriumot tervezek, hanem különleges arculatot vagy egy kis csavart belevinni; az új könyvektől sem zárkózom el. Eredeti végzettségemhez kapcsolódóan szívesen értékesítenék pszichológiai témájú könyveket.

 

 

A használt cikkek árusítása a fenntarthatóságot is nagyban szolgálja. Tudatos ez a vonal nálad?

Fontos számomra a fenntarthatóság! Gyönyörűek a régi kiadások, sok könyvből teljesen felesleges megvenni az újat. Erőforrásaimhoz mérten igyekszem értékmentést végezni, begyűjtöm a kidobásra szánt könyveket. Több alkalommal készítettünk home made Kóborló Könyvesbolt feliratú vászontáskákat, hogy ezzel is óvjuk a környezetet, megkerülve a nejlonzacskókat. Annyira jó érzéssel tölt el, amikor visszahallom, hogy Szegeden vagy Pesten láttak valakit ezzel sétálni!

 

Van társad a kóborlásban?

Anna barátnőm rendszeresen jön velem, valamint édesanyám szokott segíteni, aki óriási értékesítő vénával rendelkezik (gyerekkorában a piacon virágot árult), no meg Ervin, az autóm. Belekóstoltak már volt kollégáim is a piaci életérzésbe. Fő a jó hangulat minden egyes helyen!

 

 

Te miket olvasol a pszichológiai témájú szakkönyveken kívül?

Szépirodalmat, emellett elég kiterjedt verseskötet-gyűjteményem van. Újabban gyerekkönyveket is gyűjtök - egyelőre magamnak, aztán remélem, lesz kinek olvasni belőle. Szerzők közül Szerb Antal nagy kedvencem - ugyan ő nem írt sok regényt, de szívesen lapozgatom az irodalomelméleti írásait, esszéit. A történelmi könyvek, monográfiák szintén érdekelnek. Összességében azt kell mondjam, nem olvasok annyit, amennyit szeretnék.

 


Kóborló Könyvesbolt a Facebookon

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 22 augusztus 2017 14:12
Értékelés:
(15 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449