TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Fogyókúra napló: 5 hete tesztelem a Kontroll Diétát

18
2017 okt.

Fogyókúra napló: 5 hete tesztelem a Kontroll Diétát


Nem vagyok túlsúlyos, csak 20 centivel alacsonyabb a kelleténél - akár én is kitalálhattam volna ezt a fájdalmasan vicces mottót, de az érdem Shelley Wintersé. Évek óta hiába várok a jótündérre, Jézuskára, a Sorsra  és társaikra, hogy ajándékozzanak meg azzal a 20 centivel, így most már muszáj volt a diéta mellett döntenem... Az interneten szembejött velem Turu Balázs kiskőrösi személyi edző életmód programja. Az impozáns eredményei láttán le is informáltam őt az ottani ismerősöktől: mindenki lelkesen ajánlotta, messiásként vártam a programot.  Hogy megérte-e?A 4 hetes programra egy tréninggel készítette fel a jelentkezőket Balázs. Kaptunk 3 mintaétrendet és rengeteg gyakorlati útmutatást. Csodákat ő sem ígér, a rántott túró rudi és sajtos-tejfölös lángos nála sem játszik. Mint minden normális programban (a káposztaleves-kúra nem tartozik ide), így a Kontroll Diétában is a főszerepet a zöldségek, húsok viszik, kevés gyümölccsel és jó szénhidrátokkal kiegészülve. Balázs órára lebontva adta meg miből, mikor és mennyit lehet enni, de a lelkünkre kötötte, hogy a nyúlfarknyi lista ellenére is igyekezzünk változatosan enni. A mozgás természetesen kihagyhatatlan elem, de hát mit is vártunk volna egy személyi edzőtől… :)Kimenős napon is van jó választás étteremben: Roston sült csirkemell grillezett zöldségekkel, pesto szósszal (az abonett szelet véletlenül lemaradt a fotóról)

 


1. hét

Hétfőn egy mérlegeléssel kezdetét vette a diéta. A zöldséget szeretem, nullás vércsoportú ragadozóként a húst szintúgy, nagy baj nem lehet - gondoltam, amikor belevágtam a diétába szeptember 11-én. Felszerelkeztem abonett kenyérből, és pompás húsétkeket terveztem be a menümbe. Az első héten még rizst, gluténmentes tésztát, bulgurt, hajdinát, kölest is engedélyezett a mester, nem is volt gondom napokig.

A diéta első botrányos mozzanata a hétvégére esett, amikor 5 nap után először ettem a családom társaságában. Nos, a fúria jelző talán még szerény címkézésnek is tűnhet a szombati és vasárnapi ebédnél tanúsított viselkedésemre. Kajafrusztrációmnak köszönhetően szegény gyerekeknek leordítottam a haját minden apróságért. Mosogatás közben (ez az én meditálós tevékenységem) önvizsgálatot tartottam, és Szabinak arról elmélkedtem, hogy vajon hogy fogom ezt bírni 4 hétig. Szabi iróniája szerencsére soha nem hagy bennünket cserben, így megtudtam, hogy a kérdés nem az, hogy én hogy fogom bírni, hanem az, hogy ők elbírnak-e engem viselni.

1 óra mozgás, hangzott erre a hétre az ukáz Balázstól, szerinte az egyik legjobb választás a biciklizés. Nos, vasárnap dél körül már igencsak stresszeltem, hogy eddig 0 percet mozogtam, hétfőn meg jön a rettegett mérlegelés, így aztán amint elvonultak a viharfelhők, rögvest lefújtam a port a bicajomról. Készülődés közben elég szürreálisnak tűnt az egy óra drótszamarazás, merthogy az elmúlt 15 évben talán összesen ha bicikliztem egy órát…

A szürrealizmus úgy a 7. perc környékén csengetett be hozzám, amikor az órára pillantva majd leszédültem a bicajról. 420 másodperc tekerés után a combomban már ólmos fáradtság honolt, és ez a hátralévő 3180 másodpercre nem vetített túl bizalomgerjesztő képet.

Egy-két orrfújásnyi pihenővel, jónéhány agyvelőt rázó kátyúba huppanás ellenére mégis letudtam az egy óra tekerést, és zsibbadt lábakkal támolyogtam be a családhoz. Állítólag ők biztosak voltak benne, hogy képes vagyok erre a teljesítményre, nekem mindenesetre meglepetés volt.


Mérlegelés az első hét után: - 1,7 kg

Hurráoptimizmus a köbön… Talán egyetlen egyszer produkáltam hasonló súlyvesztést az utóbbi években, bár a hányás-hasmenés vírusnak több köze volt hozzá, mint az életmódváltásnak. A mérlegelés után a föld felett jártam napokig, mert hát megy ez, mint a karikacsapás, és fejben már rengeteg kiló elvesztését vízionáltam.

A rizsnek és társainak búcsút intettünk ettől a héttől, helyette van abonett kenyér… Elsőre ambivalens érzés volt a csirkecombfiléből készült pörkölthoz abonettet ropogtatni köretként, de egyéb szénhidrát hiányában igencsak felértékelődött a szememben.

Pénteken jött a kontroll kérdés Balázstól: Mennyit mozogtatok a héten? Az én számlálóm konkrétan 0 percet mutatott, így aztán szégyenkezve írtam meg a nagy semmit. A hétvégén azért behoztam a lemaradásomat. Egy óra biciklizés esővel, szembeszéllel tarkítva szombaton, aztán 1 óra kardio edzés a Youtube-on fellelt fitneszvideókból vasárnap. Már este jelentkezett az izomláz, ami hétfőre konkrétan mozgáskoordinációs problémává fajult. De a mérlegre valahogy mégis rá kellett állni...

A város tüdeje (Benkó Zoltán Szabadidő Központ) több mint tökéletes választás bicajozáshoz...

 

Mérlegelés a második hét után: -0,7 kg

A gyorsan jött első heti siker megszédített, és ugye magasról lehet nagyot esni... Kőkemény diéta és 2 x 60 perc mozgás, kínzó izomláz után a 70 dkg fogyást nem túl acélos teljesítménynek éltem meg az előző heti szám után. Majdnem sírva mentem haza a mérlegelésről.

Meg is ettem bánatomban hétfő délután egy fél teljes kiőrlésű kakaós csigát. Ez persze felkeltette az 5 éves Zsanna érdeklődését: - Anya, te már ehetsz ilyet? - Nem, kicsim.  - Akkor te most csalsz? Elég égő, amikor egy ötéves világít rá az emberi gyarlóságomra. Egy csaló étkezés engedélyezett ugyan a 4 hetes programban, de én ezt a fél kakaós csigát csak fél csalásnak vettem, a gyerek meg persze egy elég jelentős tényezőnek.

Balázs, miután látta, hogy padlót fogtam, dobott egy mentális mankót, ugyanis biztosított róla, hogy ez egy jó eredmény, és igyekezett lelket önteni belém. Aztán átértékeltem magamban a helyzetet, összekapartam magam a padlóról, és újra beleálltam a diétába.

Erre a hétre már minimum 3 x 60 perc mozgást írt elő Balázs, amit a terv szerint két Pilates Plusz órával és egy óra bicajozással teljesítettem volna. Csakhogy jött még egy csalás, és még egy óra biciklizés. Szonja szülinapi csokitortájának nem tudtam ellenállni, egy vékony tortaszelet képében letudtam a csaló étkezésem másik felét. Ennek ellenére mardosott a bűntudat, így a vendégek távozása után vasárnap délután öt órakor bringára pattantam, és 1 óra alatt többször is körbetekertem a Szabadidőközpont tavait.

Jöhetett a várva nem várt mérlegelés...
 

Gasztrokreativitásom az egekbe szökött: paradicsomos padlizsánfőzelék és póréhagymás mángoldfőzelék, bitang jó párosítások

 


Mérlegelés a harmadik hét után: - 1,3 kg.

Megkönnyebbülés és elégedettség! Jó, hogy nem adtam fel előző héten. Az egyik legjobb döntés volt az életemben.

Még egy hét volt hátra, néha bitang nehéz volt ellenállni a vágyakozásnak. A krémes ízek hiányoztak, ezért a gasztrokreativitásom az egekbe szökött. A diéta szűk keretei pazar főzelékeket ihlettek. Szatmári Feri, alias Főzelékes Feri kimeríthetetlen inspirációs forrás a témában, már csak diétakompatibilissé kellett varázsolni az ötletadó recepteket. Rántás, habarás, keményítő és vaj nélkül is készülhet isteni főzelék: tavaszt idéző zöldborsófőzelék, paradicsomos padlizsánfőzelék, currys sült karfiol főzelék. Kéritek a recepteket?

Állítólag egy jó mentor nem csak támogat, fenékbe is rúg, ha kell…  A “Mit ettél tegnap?” kontroll kérdéssel megint kibillentem az egyensúlyomból. Tettem egy-egy evőkanál cukormentes  szójajoghurtot a párolt karfiolomra ebédnél és vacsoránál is. - Túl sok benne a zsír, ha ebédnél használtál is egy kanállal, akkor a vacsoránál már nem kellett volna - hangzott az azonnali válasz, késdöfés a szívembe. Olybá tűnt, mintha fejből tudná az összes termék 100 grammra vetített élelmi érték...

A heti három edzésből ad hoc jelleggel négy lesz. Szabó-Dobos Kata a Pilates Plusz órái mellett új edzést indított Power Kate néven. Egy életem, egy halálom, kipróbáltam. Köredzés trx-szel, step paddal, kardiogyakorlatokkal. Döglesztő. Félig meghaltam. Izomláz ezerrel. De élveztem. Változatos volt, és a fitnesz alkalmazás szerint igazi zsírgyilkos. Akárcsak a heti edzésmenü: 1 Pilates Plusz, 1 Power Kate, 1 óra bicaj dühből (remek stresszlevezetésnek bizonyult), 1 idegszálkisimító, mennyei aromaterápiás jóga Benkő Ildivel (Danu Jóga) a Sheratonban.

 

Rendszer az életemben: súlykontroll, helyes táplálkozás, mozgásMérlegelés a negyedik hét után: - 1 kg

Összesen 4,7 kg a 4 hét alatt

Büszke vagyok magamra. Küzdelmes 4 hét volt, de abszolút megérte. 2 év után újra be tudom gombolni a kedvenc sárga kabátomat, meg egy sor másik ruhámat is hordhatom - megfizethetetlen élmény. Kifogytam a farmeremből is, örömmel ajándékoztam el a Malom Központ farmergyűjtő akciójának keretében.

Energikusabb és fittebb vagyok, elkerül az ebéd utáni kajakóma és vércukorhinta. A kaja továbbra is kardinális kérdés az életemben, csakhogy most nem az étel irányít engem, hanem én vagyok a főnök. Rendszer van az életemben, előre tervezek, szisztematikusan bevásárolok, és abszolút egészségesen főzök. Az elején borzasztó kínként, lemondásként éltem meg a diétát, pedig ha belegondolok, most eszem helyesen.


A súlyvesztésen felül a program egyik legjobb hozadéka, hogy megtanultam nemet mondani. Nemet mondani az arcomba tolt dögös tortaszeletekre, egy egész ládányi friss, ropogós, illatos rétesre. A heti három-négy edzést korábban abszolút elképzelhetetlennek tartottam, most pedig már konkrétan igénylem.

Szeptemberben 53-an vágtunk bele a diétába Balázzsal, és együtt 295 kilogramot fogytunk.Hogyan tovább?

Nyilván a 8-10 év alatt szorgosan összegyűjtött kilók nem tűntek el maradéktalanul 4 hét alatt. Azóta túl vagyok az ötödik mérlegelésen, ahol újra egy kilóval mutatott kevesebbet a mérleg, én pedig egyre lelkesebb vagyok!  Balázs a kecskeméti csoport kiemelkedő teljesítményét látva úgy döntött, az eredetileg 4 hetes program helyett további két hétig mentorálja a csapatot, és utána is bármikor fordulhatunk hozzá tanácsért. Szóval vége van, és még sincs vége. Számomra 6 hét után sem ér véget a program, hiszen messze vagyok még a végső célomtól, ezért sem láthattok egyelőre előtte-utána fotót a cikkben.

Fogalmam sincs, hogy minek nevezzem Balázst. Személyi edzőnek? Életmódtanácsadónak? Mentornak? Bármi is legyen a titulusa, hálás vagyok neki!

Hálás vagyok, mert

  • sokat tanultam magamról az elmúlt hetekben,
  • megingathatatlanul hitt bennem és biztatott,
  • hétről hétre jobb teljesítményre sarkallt,
  • és elindított az úton.


Ha Te is szeretnél változtatni és változni, akkor jó szívvel ajánlom neked Balázst és a Kontroll Diétát.


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 április 2019 12:18
Értékelés:
(41 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449