TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Mit üzen neked az allergiád? Ezek a valódi okai

28
2017 nov.

Mit üzen neked az allergiád? Ezek a valódi okai

Kép: Reference.com Kép: Reference.com

 

Látjátok magatok előtt a felnagyított poratka riasztó képét, amint kegyetlen szájszervével mint egy vérengző vad, az életetekre tör? Jó, tényleg ronda egy lény, na de biztos, hogy olyan félelmetes? Meg például a szegény, üldözött parlagfű, nem beszélve a kedvenc kisállatodról - tényleg annyira rosszat akarnak? A jó hír: egyikük sem velejéig romlott és gonosz teremtmény. Csak mint valami értesítő a mobilon, ők is jelezni akarnak valamit, az üzenetet dekódolva pedig megszűnik minden idegesítő tünet a tüsszögéstől a hasfájásig.

 

A betegség csak egy üzenet, megmutatja, min kell változtatnod. Vannak mögöttes lelki okai, amiknek ismeretében sokkal egyszerűbbé válik a mentális-testi egészséged fenntartása. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani neked ezzel az írással.

 

Az ember alapvetően test-lélek-szellem hármas egységében működik. Hiszen vannak gondolataink, érzéseink és testünk. Mindhárom terület egyformán fontos, kapcsolatban állnak, mindegyik kihat a másikra. Tehát elme, szív és test működése nem választható el egymástól. Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor nyilvánvaló, hogy a test szintjén megjelenő tünetek sem lehetnek függetlenek a gondolatainktól és az érzéseinktől.

 

Íme erre egy egyszerű példa:

 

Tapasztalhattad már dolgozat, felelés, vizsgázás során, hogy féltél attól, sikerülni fog-e? Talán produkáltál akkor fejfájást, gyomorremegést, hasmenést, hevesebb szívdobogást, stb.? Vajon mire gondoltál előtte? „Olyan okos vagyok, tuti hogy ötöst kapok.” Vagy inkább az járt a fejedben, hogy mi lesz, ha olyan tételt húzok, amit nem tudok? Ha nem jut eszembe semmi abból, amit megtanultál? Aztán ezeket a gondolatokat az érzések követték: izgatottság, feszültség, félelem, nyugtalanság, bizonytalanság, aggodalom. Ez a mentális, érzelmi állapot mutatkozott meg végül a testi tüneteidben.

 

Alapvetően akkor vagyunk egészségesek, amikor harmóniában vagyunk önmagunkkal, amikor egyensúlyban van az életünk. Amikor a belső rend felborul, ez először a tudat szintjén jelenik meg. Ilyenkor érezzük azt, hogy lehangoltak, feszültek, ingerültek vagyunk. Ha ezekre a jelzésekre nem figyelünk oda, akkor kénytelen a test is bekapcsolódni, és tünetek, fájdalmak útján jelzi, hogy változtatni kell valamin az életedben.

 

 

Persze sokkal egyszerűbb kifele mutogatni és hibáztatni a port, a parlagfüvet, a kutyaszőrt, az ételeket az allergiás betegségekért. De őszintén: elhiszed, hogy a por a szobádban, a kedvenc kisállatod szőre, a növények a réten vagy a kertedben veszélyeztethetnének téged és betegséget akarnak okozni neked? Tényleg képes megtámadni téged a tej vagy a gabona valamely alkotóeleme?

 

Az viszont már sokkal izgalmasabb kérdés, hogy miért pont te vagy allergiás ezekre a külső dolgokra? És a párod, a gyereked, akikkel egy fedél alatt élsz, miért nem tüsszögnek a kiscicátok vagy a kutyusotok szőre miatt? A barátod miért nem kap fulladásos rohamot, ha megeszi a sárgarépát, amikor te pedig igen? Te miért fújod folyamatosan az orrodat a parlagfűtől, míg a szomszédod vígan nyírja a füvet? Neked miért vannak kiütéseid egy krémtől, míg a barátnőd gond nélkül használja évek óta?

 

Nagyon egyszerű a válasz! A megoldás benned van! A te gondolataid és érzéseid okozzák a testi tüneteidet, ezért csak te vagy az, aki meg is tudja szüntetni!

 

Most akkor nézzük meg konkrétan egy sokakat érintő „betegséget”, az allergiát, hogy mit üzen ez számodra.

 

 

Az allergia testi oldala:

 

Allergia esetén a szervezet túlzottan reagál ártalmatlan anyagokra (allergénekre) és fokozott immunvédekezésbe kezd. Az allergia tehát a test erőteljesebb reakciója bizonyos idegen anyagokra, melyeket „külső támadásként” érzékel.

 

Allergia esetén tehát túlérzékenység, védekezés, elfojtott agresszió, felfokozott reakció, jelentkezik valójában ártalmatlan külső tényezőkre.

 

Az allergia pszichés-lelki oldala:

 

Akinek allergiája van, az küzd valamilyen élethelyzet ellen. Valakivel vagy valamivel szemben ellenszenvet vagy agressziót él meg, valaki irritálja, de ezt nem mondja ki, inkább elfojtja. Ezzel egy belső agressziót generál magában, ami megpróbál egy idő után kitörni belőle és tünet formájában beszélni helyette.

 

Nézzük meg, mit üzennek neked az allergiás tünetek!

 

A tünetnek megfelelő lelki okok:

 

 • Köhögés: Félek valamitől, irritál valaki, de nem merem kimondani, kimutatni. 
 • Tüsszögés: Maradj távol tőlem. El akarok menekülni egy helyzettől vagy egy személytől. 
 • Viszketés: Valaki dühít, idegesít. Türelmetlen vagyok, mert nem történnek meg a dolgok elég gyorsan. Nehezen válok el valakitől vagy valakit éppen távol akarok magamtól tartani, aki irritál engem.
 • Orrfolyás, orrdugulás: Nem kapok levegőt, mert nincs életterem, életerőm a közeledben. Csak sopánkodni tudok a sorsomon, változtatni kevésbé. Szeretnék elszigetelődni valakitől.

 

Az allergiás személy túlterhelt. Általában fél valamitől. Amitől félünk, az ellen pedig harcolunk vagy védekezünk.

 

Nézzünk két konkrét esetet:

 

Egy fiatal nő bőrallergiával járt nálam. Semmilyen kenőcs és gyógyszer nem használt már neki. Kérdésemre, hogy kivel hadakozik; mitől fél; mi az, amivel nehéz szembenéznie, de feszültséget kelt benne, az jött fel, hogy nagyon maximalista édesanya van, aki óriási elvárásokat támasztott vele szemben már gyermekkorában is. Jó tanuló, szorgalmas kislány volt, de ha négyest hozott haza, nem dicséretet, hanem számonkérést kapott, hogy miért nem ötös lett. Felnőttként sem volt jó semmi az anyukának a lányával kapcsolatban. Ezt ő már nagyon nehezen viselte, de sosem merte kimondani, mert félt édesanyja szeretetének elvesztésétől. Tudattalanul, de annyira távol akarta már magától tartani az anyját, hogy viszkető kiütéseket produkált, így hozzá sem lehetett már érni.

 

Egy másik nő hosszú évek óta minden nyáron nagyon erős szénanáthával küzdött, annak minden kínzó tünetével. Kiderítettük, hogy az első szexuális élménye egy nyári táborban történt és igen kellemetlen volt számára, mert nem állt még készen rá, csak a fiúnak akart megfelelni. Azóta a teste emlékszik erre az elfojtott érzelmi traumára, és heves reakciókkal (tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés) jelzi nyaranta, hogy távol akarom magamtól tartani az élet örömforrásait. Talán nem meglepő ezek ismeretében, hogy bár egy kedves, szép nőről volt szó, a kapcsolatai mégsem működtek az intimitás tekintetében.

 

Mit jelez tehát az allergia?

 

 • hogy elutasítasz valamit, amivel nem akarsz szembenézni
 • hogy szeretnél valakinek megfelelni, vagyis más lenni, mint aki vagy, de ez küzdelmes út
 • hogy valakivel szemben haragot, dühöt, félelmet, feszültséget, ingerültséget, irritációt élsz meg, és ez feszít belülről, mert nem adod ki magadból
 • hogy ellenzel valamit, de ezt nem mered felvállalni
 • hogy nem fogadod el a személyiséged egy részét, és ezt az elutasítást tudattalanul önmagad ellen fordítod
 • hogy túlterheled magad (pl: munkában), de nem változtatsz a helyzeten

 

Kép: Washington Hospitality Association

 

Mit mutatnak meg az egyes allergia fajták?

 • állatszőr allergia: szexualitás elutasítása, szexuális vágy elfojtása
  kutyaszőr: barátság, hűség hiánya miatti harag, frusztráltság
  macskaszőr: női oldalad negatív megélése; intuitív képességek elutasítása
 • pollen allergia (szénanátha): a virágpor elleni allergia a megtermékenyülés, szaporodás, nemiség elutasítását mutatja, tudattalan elutasítása a szexualitásnak vagy annak bizonyos formájának, nehezen tud nemet mondani, szeretne elkerülni bizonyos helyzeteket, de a véleményét nem meri felvállalni

  Mindkét allergiafajta azt jelzi, hogy az allergiás személyben a szexualitás, termékenység szorongást, félelmet okoz és ezt belső agressziójával hárítja el.
 • darázs, méhcsípés: kritizálásra, csipkelődésre való hajlam, illetve ezekkel szemben elfojtott harag, másoknak való megfelelés
 • porallergia: az élet bizonyos területei tisztátalanok (pl: szexualitás), haszontalanság, értéktelenség érzetére utal
 • ételallergia: élettel szembeni bizalom hiányát; az élet élvezettel való megélésének az elutasítását jelenti
 • tejallergia: anyaságtól való félelem, anyaság elutasítása; saját édesanyával való kapcsolat frusztráltságára, diszharmóniájára utal

 

Segítő kérdések:

 

 • Ki az, aki irritál, akit nem tudok elfogadni, de ezt magamban tartom?
 • Mi az, ami hosszabb ideje félelemmel tölt el és nem tudom megoldani?
 • Van-e bennem elfojtás, hiányérzet a szexualitás terén?
 • Kit vagy mit utasítok el/akarok távol tartani magamtól?
 • Kivel szemben nem mutatom ki a haragomat, feszültségemet, mi ellen van bennem elfojtott agresszió?
 • Mi az, amit nem tudok magamban elfogadni?
 • Mi az a helyzet, amit elfogadhatatlannak érzek az életemben?

 


Megoldás:

 

 1. Találd meg magadban, hogy mit utasítasz el, kinek akarsz ellenállni, miért nem fogadod el magadat és az életedet jónak! 
 2. Dolgozd fel a feljövő információkat egyénileg vagy terápiában, és fogadd el, hogy mindez érted történik, és nem ellened!

 

 

 

Dr. Kovács Fatime

mentálhigiénés tanácsadó, coach, tréner, Theta Healing konzulens

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 28 november 2017 11:39
Értékelés:
(17 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449