TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Nálunk senkit sem ordít le a séf késsel a kezében, hogy nem úgy kell hagymát vágni
23
2017 dec.

Nálunk senkit sem ordít le a séf késsel a kezében, hogy nem úgy kell hagymát vágni

 

Egy fokkal még jobb hely lett Kecskemét azóta, hogy az egyik csendes kertvárosi utcában megjelent egy új gasztro jelenség, az OHANA Gasztroklub és Főzőiskola. Nagy kockázat ide vagy oda, Pulai Katalin, az OHANA alapítója vett egy nagy levegőt, és bátran belevágott. És milyen jól tette! Végre nem kell Pestre utaznunk főzőkurzusok miatt, helyben tökéletesíthetjük kulináris arzenálunkat.

 

 

Szülinapi buli OHANA módra


Trendalelke: A főzőiskola fogalma nem szorul magyarázatra, ellenben gasztroklubról talán kevesen hallottak ezidáig, Kecskeméten.

Pulai Katalin: Szeretnék egy közösséget építeni, aminek a tagjai mélyebben érdeklődnek a gasztronómia iránt. Ilyen irányú terveim igyekszem 2018-ban megvalósítani, tele vagyok ötlettel és inspirációval, hogy a kecskemétiek ízlelőbimbóit kifinomulttá varázsoljuk! Ha értik az emberek a minőséget, akkor azzal a város gasztronómiájának is ugrik majd a színvonala. A főzőcskén kívül más, kapcsolódó programokkal ugyancsak készülünk, például előadásokkal, gasztrofotózással.

A főzőiskola kialakítása is olyan, mintha a saját nappalidban lennél, fotelokban pihenhetünk, nem lógnak fazekak a falon, nincsenek nyitott polcok. Szóval otthonos térben mozgunk, de mégsem az az érzésünk, hogy a saját konyhánkban robotolunk: itt a cél nem az, hogy kötelező jelleggel főzzünk valamit a családnak, hanem az, hogy egy jó társaságban elkészítsünk egy új receptet, amiben segítségünk is van, majd a végén együtt elfogyasztva élvezzük saját munkánk gyümölcsét. Itt nyugodtan lehet kupit hagyni, nem kell a végén mosogatni, sőt, az alapanyagok tisztításával, konyhakésszé varázsolásával és méricskéléssel sem nekünk kell foglalatoskodni. Szóval bulisabb hangulatú főzőiskola vagyunk, afféle játsszva tanulást mívelünk felnőtt módra. A kurzus végén közösen tálalnak a résztvevők, leosztva a feladatokat, így a szép tálalás is elsajátítható.

 

A "Klasszikus torták - innovatív díszítések" kurzus végeredeményeMint ahogy botfülűekből sem lesz karmester, gasztronómiát értő ízlelőbimbókkal eleve rendelkeznünk kell vagy ez akár a nulláról is fejleszthető?

Abszolút bele lehet tanulni! Például ha valaki havonta egyszer ellátogat egy minőségi ételeket kínáló étterembe, egy idő után érezni fogja a különbséget, és kialakul benne egyfajta kritikus véna az ételek irányába.

Bizonyára nem véletlen a névválasztás… Hawaii ízekkel is ismerkedhetünk majd nálatok?

Stílusosan az első kurzusunk erről szólt, nem sokára ismételjük! Egy honolului szakácstól kaptam hozzá a recepteket. A férjemmel éltünk Honoluluban több mint 4 évet, szép emlékek fűznek Hawaii-hoz. A névnek viszont inkább a jelentése tetszik: család, közösség. Egyébként a meséből sokan ismerik is - főleg persze a gyerekek -, Lilo mondja mindig, hogy “ohana, ohana”, abban a kontextusban hazát jelent.

Milyen a hawaii konyha?

Rendkívül nehéz, úgyhogy nem csoda, hogy a világ legkövérebb embere cím gyakran valamelyik polinéz szigetre vándorol. Legfőbb alapanyaguk a sertéshús. Úgy készítik, hogy leásnak a homokba, elhelyezik a húst, alágyújtanak, lefedik az egészet pálmalevelekkel, így lassú tűzön sül 24 óráig. De mint az USA 50. állama, ott is trendik a klasszikus gyorséttermek, illetve erős az ázsai behatás, ezért sok tésztát is esznek. Az életmódjuk viszont mozgásszegény, tehát nem a legegészségesebb nép...

 

Japán gasztrokalandok JunkovalKikkel főzhetünk együtt nálatok? Gordon Ramsey magyar alteregóit szerződtetted?

Nálunk a főzőiskolában senkit sem ordít le a kurzusvezető késsel a kezében, hogy nem úgy kell hagymát vágni. Itt lehet hibázni, akkor újrakezdjük. Ha másodszor sem sikerül valami, akkor ráhagyjuk a kurzusvezetőre. A nemzetközi vonalat a japán Junko Miyama és az olasz séfünk, Manuel Cristiano Bellio képviseli, akinek a családja Brazíliában él, tehát az ottani konyhát is ismeri. Négy cukrásszal dolgozunk együtt, egyikük a mindenmentes sütikben mozog különösen otthonosan.

A kulináris praktikák elsajátításához muszáj gyakorlottnak lennünk a konyhában vagy az sem baj, ha valaki még nem tudja nevén nevezni a habverőt és a fakanalat?

Nyugodtan elmerészkedhet hozzánk az is, aki nagyon kezdő. Gyerekkurzusokat szintén tartunk.

 

Különleges szülinapi zsúr: azt eszik, amit együtt főznek, sütnekA legtöbb sztárséf férfi, viszont egy átlagos családban többnyire a nőkre marad az ellátmányozás. Nálatok milyen az arány a nemek közt?

Már mindent megpróbáltunk, hogy bevonzzuk a férfiakat, végül a csokikurzus volt a nyerő, de még mindig nem tolonganak. Előfordult, hogy egy párját kísérő férfi lecövekelt az ajtóban, még arra sem tudtam rávenni, hogy körbenézzen a konyhánkban. Remélem, majd felbátorodnak, hisz nem esszük meg őket!

Neked milyen a kapcsolatod a gasztronómiával? Hogyan csöppentél bele?

Marketingesként végeztem és dolgoztam, és egy idő után egyre szaporodott az olyan ügyfeleim száma, akik a gasztronómia szereplői. Belerázódtam és hamar bele is szerettem, nagy nevektől tanulhattam, végigjártam a legjobb magyar éttermeket.

Főzni és sütni is imádsz?

Szeretek, persze, de elsősorban azt mondanám, hogy értem a konyhaművészetet. Nagy elméleti tudást halmoztam fel, meg tudom ítélni, jó-e egy étel, szép-e a tálalás. De otthon nem fine dining vonalon mozgok, mint minden gyerek, az enyémek is imádják a sült krumplit, a virslit és a sajtos tésztát, úgyhogy alkalmazkodom hozzájuk. Sőt, időnként a KFC-t is meglátogatjuk. Egyébként Michelin-csillagos séfektől is hallottam, hogy simán beülnek a Mekibe.

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 27 december 2017 10:28
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449