TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Itt a kecskeméti báli szezon és a dilemma: mit vegyek fel?

30
2018 jan.

Itt a kecskeméti báli szezon és a dilemma: mit vegyek fel?

 

Térdig érő vagy hosszú ruhát válasszunk? Ultraibolya színben pompázzunk vagy a biztonságos feketére szavazzunk? Ha a ruha megvan, akkor sem lélegezhetünk fel: rágódhatunk egy sort azon, hogy milyen cipő, táska, ékszer, óra és kabát passzol a hercegnői megjelenésünkhöz.  Szalai Éva párterapeutával, protokoll szakemberrel beszélgettünk ezekről a női dilemmákról.

 

Egy "kis" szürke

 

Meglepő élményt szereztem nemrég, egy céges évzárón: egy fővárosi partnertalálkozóra voltunk hivatalosak, állófogadással egybekötött színházi előadásra. Míg a férfiak 99 %-a elegáns öltönyben feszített, a hölgyek nemigen adtak a megjelenésükre. Már-már kellemetlenül éreztem magam az aranyszínű koktélruhámban, hiszen volt hölgy, aki virágmintás nadrágban, bőrdzsekiben, egy másik farmerben és fekete garbóban érkezett…

Szalai Éva: Magyarországon elindult egy folyamat: mindenki megvalósítja önmagát. Ennek klasszikus példája a cicanadrág, fenéktakaró felső nélkül. Önbizalom van, mögöttes tartalom nincs. Pedig ez nem csak arról szól, hogy én megmutatom, hogy engem bizony nem zavar a fenekem, én elfogadom magam így, ahogy vagyok, hanem arról is, mit látnak a körülöttem lévők. Külső szemmel pedig mindez nem ízléses. Nem szimpatikus, de tény, ami emögött megbújik: 50 évvel le vagyunk maradva. Nyugat-Európában pontosan lehet látni egy színházi előadáson, hogy az emberek egy különleges hangulatot adnak az öltözékükkel annak, hogy este 6 óra után mennek el valahova. Ha ez fogadással egybekötött, akkor különösképp fontos, miben érkezünk. A szervezőknek célszerű dresscode-ot meghatározni, a vendégeknek pedig illik ahhoz alkalmazkodni. Sajnos ez nálunk nem jellemző.

Sok csizmát is láttam…

A Nemzeti Színházba tilos csizmában menni! Vagyis persze lehet, de a helyszínen le kell cserélni magassarkúra. A milánói Scalába és hasonló színházakba be sem engedik a vendéget csizmában! A sarok természetesen nem kötelező, lehet balerinacipő is, de ne azt válasszuk, amit a hétköznapokon viselünk. A cipőnk a ruhánkhoz és az egész megjelenésünkhöz hasonlóan legyen ALKALOMHOZ ILLŐ!

Néha csapdába esnek, mert azt gondolják, csak egy kisebb színházba megyünk, és a lazább helyszínhez öltöznek, elfelejtik, hogy színházba mennek este 6 után. Ilyenkor aztán még furcsább, ha egy pár hölgy tagja így van felöltözve, míg a férfi öltönyt visel. Illendő összeöltözni a pároknak. Rengeteg protokoll témájú könyv elérhető ma már - volt, amelyik szerkesztésében én is részt vettem -, úgyhogy nem mentség a tájékozatlanság.

 

Nem lehet megunni: Monica Bellucci és Keira Knightley tudja, mitől döglik a légy

 

A ruhára visszatérve, a klasszikus kis fekete mindig bevethető?

Azzal és egy boleróval nem lehet mellé lőni, vagy egy kiskosztümmel. Nagyanyáink ruhatárában még volt olyan, hogy ünneplő ruha. Érdemes lenne ezt visszahozni divatba! Az unalmasságot is elűzhetjük belőle egy jó kendővel, csinos táskával, izgalmas kiegészítőkkel vagy egy hangsúlyosabb sminkkel, frizurával ugyancsak feldobhatjuk. A mély színek palettájáról persze lehet válogatni más színeket is, akár zöldet, kéket. De ez a színházra vonatkozik, egy gálára már nem. A cipő is gyakori bakiforrás: sokszor “jó lesz ez ide” alapon választanak a hölgyek. No meg ott a törpe tűsarkú, ami megöli a tartást. Akkor is, ha a partner alacsony, kerülendő.

A kevesebb több

 

Schiffer Miklós nyilatkozta egyszer: a magyar nők nagyon bájosak, de túl sokat mutatnak magukból…

Igen, gyakran elfelejtik, hogy egy gálán nem hagyjuk szabadon a karokat, akkor sem, ha valaki fiatal és sportos, tökéletes alakkal rendelkezik. A karoknál súlyosabb probléma a cicik előtérbe helyezése… Mint párterapeuta azt mondom, a férfiak is jobban szeretik, ha egy ruha zártabb, szolidabb. A férfi általában azt szereti, ha a választottja csak az ő jelenlétében szép. A nők viszont egy-egy eseményen hajlamosak gyűjteni a skalpokat, az elismerő pillantásokat. Ebből is adódik, hogy a nők egy-egy rendezvényen akarnak nagyon szépek lenni, és ez pont a visszájára sül el. Jobb lenne a mindennapokban is szépnek lenni, és akkor könnyebben betartanák a nagyobb eseményeken a kevesebb néha több elvet.

Lassan jön a báli szezon. Miket tanácsolsz a kecskeméti hölgyeknek?

A színekkel mindenképp bánjanak ízlésesen: a rikító sárgát, világos zöldet nagy mintásat ne ilyen alkalomra húzzák elő a szekrényből. Vannak nyári és téli színek.

A feketén túl

 

Báli szezonban a nagyestélyitől a mini koktélruháig bármi szembe jöhet velünk. Mi a jó megoldás?

A helyszín határozza meg. Jó esetben a szervező a dress code-dal megkönnyíti a helyzetet. Azt gondolom, hogy egy klasszikus, elegáns bálhoz mindenképp hosszú ruha dukál. Fekete, arany, ezüst, sötétkék, bordó és a szürke árnyalatai - ezekből a színekből válogathatunk. Bátran lehet inspirálódni, mondjuk Náray Tamástól vagy Schiffer Miklóstól. Fontos a minőség, az anyag, a varrás, a szabás. Hiába nagyestélyi, ha olcsó hatást kelt.

 

A stílus soha nem megy ki a divatbólA férfiaknál kisebb a hibalehetőség, náluk az elrontott cipőválasztást szoktam látni, illetve a zokni hosszába lehet gyakran belekötni. Az óra - cipő - öv kombinációja náluk is fontos, éppúgy, mint a szín, minta és varrás. Sportos órák helyett bálba elegáns, úgynevezett öltönyös órát viseljen a férfi.

Oykor télen is szandálban...

 

Mi a szabály a női kiegészítők terén?

Az óra a hölgyeknél is sarkallatos: elegáns megjelenéshez csakis az aranyóra a megfelelő választás, illetve nagyestélyihez semmi. Az ékszerek harmonizáljanak, ez alapszabály!

A táska-kérdés több sebből vérzik: kizárólag borítéktáska használható ilyenkor, a gyakorlatban ez látható, a nagyobbik gond pedig, hogy a hamisítványok országa vagyunk, ez pedig kínos és látványos egyben. Elegáns nő nem hord hamisítványt, helyette a minőséget választja.

Mivel a báli szezon télen zajlik, érdemes beszélni a kabátról. Bálba hosszú fekete szövetkabátot veszünk, a férfiak is az öltönyre fekete szövetkabátot vegyenek. Szintén a protokoll szerint nagyestélyihez nem veszünk harisnyát, és csakis szandált húzhatunk a lábunkra. Ilyenkor bizony nagy szerepe van a férfinak a kiszállásnál, illetve a szervezőknek, hiszen a piros szőnyegnek bizony illik az autóig húzódnia.

Persze az elegáns megjelenéshez hozzátartozik a szakember által készített frizura és a smink is. Ha már bálba indulunk, adjuk meg a módját!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 30 január 2018 16:03
Értékelés:
(2 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449