TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Mennyire öko, bio, fair trade a ruhatárad? Most kiderítheted!

28
2018 febr.

Mennyire öko, bio, fair trade a ruhatárad? Most kiderítheted!

Fotók: Kamorka/Petróczi Réka Fotók: Kamorka/Petróczi RékaVan egy kecskeméti anyuka, aki zölddé varázsolja a gardróbod! Ronkóné Papp Tünde ruhaipari terméktervező mérnökként a divat csillogó, művészi oldala mellett ismeri a technológiai-, ipari oldalát is. Édesanyaként a környezetszennyezésről és a gyártási folyamatok emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásairól egyre többet tanulva úgy döntött, segít felnyitni a szemünket, kis odafigyeléssel milyen klassz ruhatárunk lehet, ami sem minket nem mérgez, sem a környezetünket nem terheli. Bloggerként és stílustanácsadóként csalogatja felszínre egyéniségünket az öltözködésben.

 

Trendalelke: Egy évtizeddel ezelőtt még a Budapest Fashion Weeken a te ruháidban is vonultak modellek a kifutón. Manapság már egy sokkal tudatosabb vonalon mozogsz. Mi hozta az életedbe a fordulópontot?

Ronkóné Papp Tünde: A gyerekek születésével elkezdtem egyre jobban odafigyelni arra, hogy mit eszünk, mivel takarítok, milyen ruhát adok rájuk, stb. Mivel a végzettségem ruhaipari terméktervező, erre a szegmensre különösen rálátok. Beleástam magam a szakirodalomba, hogy bővítsem a már meglévő alaptudásom a fenntartható divatról, hisz a főiskolán a ruhakészítés egész folyamatát tanultuk, tehát nem ért meglepetésként, hogy sok vegyszert használnak, azt viszont nem tudtam, melyik milyen élettani hatással bír.

 

Egy anyuka, aki a fenntartható divat kecskeméti úttörője - Fotó: Petróczi Réka

 

Aztán erre egy vállalkozást kezdtél építeni.

Először a Facebookon indítottam egy gondolatébresztő, informatív oldalt azoknak, akik nyitottak erre a kérdéskörre. Emellett elkezdtem a Stílusökológia blogot, aztán továbbgondoltam, hogyan tudnék közvetlenebbül segíteni az embereknek, és így jött a stílustanácsadás. Ezt is tanultam a főiskolán, de én a fenntarthatóságot szem előtt tartva szeretném ellátni tippekkel az embereket. Megkaptam, hogy tervezőként magam alatt vágom a fát, ha arra buzdítom a hozzám fordulókat, hogy bátran vásároljanak másodkézből, sőt, ha lehet, minél kevesebb ruhadarabból álló gardróbot tartsanak fenn maguknak, de ezek az én elveim, nem támogatom a túlfogyasztást, ami jelenleg a világban zajlik. Sokan nem gondolnak bele, milyen negatív hatásai vannak hosszú távon ennek a tendenciának, pedig óriási terhet ró a környezetre. Szóval én így alakítottam ki a koncepcióm: a minimalizmust, a helytakarékosságot és a költséghatékonyságot figyelembe véve segítek az ügyfelek ruhatárát rendbe tenni. Azt próbálom sugallni, hogy nem az ár az elsődleges szempont a gardróbépítésnél, sokkal inkább a minőség és az, hogy a napi szintű ruházkodásban kielégítse az igényeinket. Igyekszem leszoktatni az embereket a ruhahalmozásról, hisz nem kell egy óriási gardróbnyi ruha, cipő és kiegészítő, elég néhány jól variálható darab. Esküvői stílustanácsadással és babakelengye összeállítással ugyancsak foglalkozom a fenti elvek mentén.

 

Mennyire nyitottak a kecskemétiek?

Alapvetően úgy érzem, Magyarországon még ciki turiból öltözködni, mert azt a szegénység jeleként értelmezik. Pedig jó minőségű, egyedi darabokat foghatunk ki, amiken sokszor még az eredeti árcímke lóg. Ugyanakkor tapasztalható egy divathullám: trendi lett zölden öltözködni. Azt szoktam mondani, ha valakinél kevésbé tudatos ez az irány, ha csak azért kezd el biocuccokat venni és környezetbaráttá válni, mert az sikkes, ám legyen, a lényeg, hogy ráterelődik erre az útra.

 

Férfi “páciensed” volt már?

Még nem, pedig egy alap ruhatár kialakításában (színek, szabásvonalak, alapanyagok) az uraknak is tudnék segíteni.

 

Sokan a struccpolitikát választják és az egy fecske nem csinál nyarat mondás mögé bújnak. Nekik mit mondasz?

Az egyik kedvenc idézetem Anna Lappe-től jó választ ad erre: “Minden egyes vásárlásod egy szavazat arra a világra, amelyben élni szeretnél.” - Ez így igaz! Igenis nagy a felelősség az egyénen, hisz ezzel üzenhetünk a nagy cégeknek. Ha észreveszi egy nagyvállalat, hogy több fogy a biopamut termékeiből, mint a simából, akkor nyilván abból fog többet gyártani.

 

Ez itt biza az egyik legtöbb vegyszerrel kezelt ruhaipari alapanyag. Meglepődtél, ugye?

 

Bio, öko, fair trade és társai. Segítesz elkalauzolni minket a fogalmak erdejében?

Kezdjük az emberi oldallal: sokat lehet hallani a médiában arról, milyen nyomorúságos feltételek mellett foglalkoztatnak nagy cégek óriási tömegeket. A fair trade arra utal, hogy a gyártásban résztvevő munkaerő jó körülmények között, korrekt juttatásokért dolgozik.

Az öko- vagy biotermékek fogalma azt jelenti, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból, egészségre káros kellékanyagok, technológiák és egyéb kemikáliák nélkülnek kerül előállításra. Ezekre is léteznek különböző minősítések, amelyeket minden esetben külön címkén kell feltüntetni.

A biopamut felirattal valószínűleg már mindenki találkozott. Sokan a sima pamutról azt gondolják, lévén természetes anyag, tökéletes viselet, ez azonban hatalmas tévedés, ugyanis az egyik legvegyszerezettebb alapanyagról beszélünk, hiszen már a pamut alapanyagául szolgáló gyapotot is 14-szer permetezik egy termesztési ciklusban! A biopamut ezzel szemben vegyszermentes a gyapot termesztésétől a gyártásig, illetve a kiegészítők sem lehetnek allergének, például a patent nikkelmentes. Azt szoktam tanácsolni, hogy legalább a fehérnemű kiválasztásánál fokozottan ügyeljünk erre, illetve a babaruháknál. Alapvetően a természetes anyagok - pamut, len, selyem - esetében beszélhetünk bio termékekről, de akadnak olyan technológiák, melyek a szintetikus anyagok gyártását ugyancsak környezetbarátabbá teszik, ezek esetében fenntartható vagy környezetbarát termékekről beszélünk.

A selyem esete egész speciális, mert az hiába bio, az állat halálával jár. A selyemhernyó gubóját fejtik le egy hosszú szálként, ennek biztosítása érdekében pedig a hernyót elpusztítják. Itt kapcsolódik be a vegán ruhatár fogalma, ebben is tudok segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek. A birkáknak nagy nehézség, ha nincsenek nyírva, de például egy vegán életmódot követő nem hord gyapjú ruhákat. Én nem gondolom, hogy káros az állat számára a lenyírt gyapjú hasznosítása, inkább az a fontos, hogy a birkákat jó körülmények között tartják-e, erőszak- és vegyszermentes farmon. Mindenkinek az egyéni küszöbeit kell megtalálnia ebben a kérdéskörben, ebben is tudok mankót nyújtani.

 

Meredekebb téma a bőr…

Azt gondolom, ma még van létjogosultsága a bőrnek, hiszen egyik átlagos műbőr nem tudja reprodukálni azt a minőséget például egy csizma esetében, amit egy valódi bőrtől megszoktunk, akár a tartósságát, akár a szellőzést nézzük. Viszont mivel már kapiskáljuk, hogy ez nem fenntartható, örvendetes a helyettesítő termékek kutatása. Ma már képesek vagyunk növényi alapanyagból strapabíró, a bőrhöz nagyon hasonló matériát előállítani. Szeretem kutatni, mely márkák azok, akik az innováció hívőiként nyitnak az új, vegán alapanyagokra, és még elérhető áron is dolgoznak. Aki a bőr mellett teszi le mégis a voksát, azt szoktam javasolni, hogy legalább több évre, és magyar forrásból vegye az adott terméket.

 

Nem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést a fenntartható divattal - ez itt épp egy csini anya-lánya szett a Kamorkától

 

Hazai viszonylatban mi a trend? Zöldül a ruhagyártás?

Több magyar tervező és tervezőcsoport állt már át a bio alapanyagok használatára, ilyen például a Kamorka vagy a Touch Me Not. Nyilván a minőségi, közelből származó alapanyagok és a rabszolgamunka elítélése miatt ezek magasabb árkategóriát képviselnek, de erre azt szoktam mondani, aki megteheti, az gondolkodjon el, hogy biztosan szüksége van-e egyféle ruhadarabból sokra, vagy beéri egy kisebb, de jól variálható és minőségi árukból álló gardróbbal. Ezek az egyedi és jó minőségű ruhák akár 10 évig is jó barátaink lehetnek.

 

Külföldi “zöld” tervezők közül van kedvenced?

Nagyon szeretem Stella McCartney ruháit és szemléletét, üzenetét, példamutatását.

 

A fast fashion üzletek egyértelműen tiltólistásak nálad?

A divat egy folyton megújuló, impulzusokra éhes vásárlói szemléletet generál, ami ma már kristálytisztán látszik, hogy nem fenntartható. Ugyanakkor a fast fashion üzletek között is látni a fenntarthatóságra irányuló törekvéseket. A kirobbant szemétégetési botrány után sokan kérdezték tőlem, vásároljanak-e a H&M-ben. Most épp őket vették górcsó alá, de ha belegondolunk, valahogyan a többi cég is megszabadul az el nem adott termékektől… Közben a H&M-nek van egy Conscious nevezetű kollekciója, ami a fenntarthatósági elvek mentén készül, például újrahasznosított anyagokból, biopamutból. Amit muszáj konfekcióból megvennem, azt én szigorúan a Conscious vonalról szerzem be. Például a C&A is próbál fenntartható irányba menni, így nagy hangsúlyt fektet a biopamut alapanyagok használatára és a fair trade-re. ÖKO-TEX minősítésű ruhákat is már egyre több üzletben vásárolhatunk. Szóval én ezt mindenkinek a lelkiismeretére bízom, vásárol-e fast fashion üzletben.

 

 

Érdemes lefotózni a szemünkkel ezeket a logókat

 

Nehéz úgy vásárolni, hogy közben ennyi mindenre ügyelni kell?

Hamar bele lehet jönni, hisz ott vannak a védjegyek és minőségbiztosítási tanúsítványok, amik mankót nyújtanak ebben. Összességében azt szoktam mondani, hogy egy komplex szemléletváltásra van szükség. És ez persze nem azt jelenti, hogy ki kell vonnunk magunkat a divatból, hisz van egy társadalmi norma, egy iránymutatás, de nem látom a jövőjét ennek a divattempónak. Nem beszélve arról, hogy egy ennyire uniformizált világban hogyan tör felszínre az egyén?

 

Hogyan tudjuk előcsalogatni az egyéniségünket?

Azt tanácsolom, mindig legyen rajtunk legalább egy valami, ami minket tükröz, mert ha talpig egy márkában felöltözünk, úgy, ahogyan a modellek a katalógusban, akkor az elnyomja a személyiségünket. Persze sokszor már eleve az problémás, hogy felismerjük, kik is vagyunk mi, és ezt hogyan tudnánk visszaadni az öltözködésünkkel, hiszen ebben a felpörgött világban egyszerűen nincs időnk az önismeretre. Ha viszont megismertük belső valónkat, és fel is merjük vállalni, azt gyönyörűen vissza tudjuk adni akár csak pusztán a színekkel - egész más az üzenete egy pasztell színnek, mint egy élénk pirosnak. A tanácsadásokon a színkendők segítségével kiderítem, kinek milyen színek, árnyalatok állnak jól, de az ebből kapott színpalettát nem szükséges vasszigorral tartani - egyébként sem szeretem beskatulyázni az embereket -, az évszaknak, az aktuális divatnak megfelelően ki lehet kacsingatni, persze megvannak ennek is a trükkjei, hogyan. Ha épp egy erős lila a divatszín, és számomra vonzó, de engem sápaszt, akkor nem egy kabátot veszek, csak mondjuk egy karkötőt. Egy az egyben felülni egy trendre nem tanácsos, inkább mindenki találja meg az adott divatszínből a saját árnyalatát. A színek egyébként a lelkivilágunkra is hatnak, energiákat hordoznak, így a hangulatunkat ugyancsak képesek befolyásolni, szóval reggel, ha úgy érzed, ma egy kis megerősítésre lesz szükséged, viselj a te palettádhoz passzoló pirosat, és így tovább.

 

 Nincs minden veszve, ha egyenruhában dolgozunk!

 

Mit tehet az, aki egyenruhában dolgozik?


Ez nyilván egy bonyolultabb dolog, hisz az egyenruha nem valószínű, hogy pont az ő egyéniségét tükrözi. Sok helyen még a színes, egyedi kiegészítőket sem engedi a protokoll. Ilyen esetekben a szabadidőben kell feltöltődni “színvitaminokkal”, illetve a munkakörnyezetben, például az íróasztalon kialakított színvilág segíthet átlendíteni a munkaidőn.

 

A protokolláris öltözködést megnehezítik a fenntarthatóság elvei?

Igen, gondoljunk csak a kosztümre vagy öltönyre. Nem olyan könnyű még Magyarországon öko minősítésű alapanyagból készültet találni, ami szó szerint bírja a gyűrődést a napi használat során, de azért nem megoldhatatlan ez sem, hiszen már önmagában az is környezetbarát megoldás, ha kevés darabból álló, de egymással jól kombinálható, jó minőségű ruhatárral és hozzá tartozó kiegészítőkkel rendelkezünk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 március 2018 11:30
Értékelés:
(8 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449