TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ 10 életszépítő dolog, amit érdemes ellesni az olasz nőktől

08
2018 márc.

10 életszépítő dolog, amit érdemes ellesni az olasz nőktől

 

Az "Olasz Nő" - ahogyan én látom - egy fogalom. Kortalan arcuk, vidám mosolyuk szinte nap mint nap beleég a szívembe, ahogy elnézem őket magam körül. Stílusuk, csacsogásuk utánozhatatlan, nagy, csillogó barna szemükben ott csücsül az otthon melege... No, és ahogyan a kávét a kezükben tartják, az pedig az olaszos életstílus minden apró részecskéjét magában hordozza. Régóta készülök már írni az "én" olasz nőképemről, arról, amit látok, érzékelek; az energiákról és magáról arról, hogy miért is lett egy fogalom számomra. Mert az: az olasz nő örök, egyedi csoda, akitől annyi, de annyi mindent tanulhatunk! Vidámságuk és energiájuk végtelen, amit sziporkázva szórnak szét a körülöttük lévő végtelen térben.

Az olasz nőket órákig csodálattal nézhetjük, finomságuknak minden momentumát apró részletekig lehetne elemezni, s minden apró részletben utánozhatatlan eredetiség rejlik. Persze az olívaolaj, a jázmin illata, a citrom, a déli napsütés, az olasz szerelem, a napon száradt ruhák illata és a kertben termő bazsalikom, no és a pasta éltető ereje is számos szempontból hozzájárul ahhoz, hogy az olasz nő miért is egy különleges kategória. Mert az... Mintás szemüvegkereteikről és remekül összeválogatott ruházatukról, ízlésükről nem is beszélve. Az olasz nő arcáról süt a "nap", gesztikulációik körbefonják a világot, mint egy nagy ölelés, és szívük mint egy nagy, fonott bevásárló kosár, mindent összegyűjt maguk körül. Olyan a lelkük, mint egy nagy virágos kert. S nem befolyásolja őket az időjárás, a kor és a mindennapok szürke teendői, a reggeli kávétól és csóktól kapott szép energiáktól nap mint nap teszik a dolguk és néznek kifejezően, előre.

Az olasz nő szervez, közben a férjéhez hangosan és gyorsan beszél, ezalatt vasal, majd virágos csatokkal felszerelkezve, dús haját felkötve, a legfőbb haditerepen - a konyhában - főz, gyereket nevel, mosolyog, érces hangon, kacagva kiabál, paradicsom- és citrommintás kötényben pizzát süt, vastag haját akárhogy variálja, mindenképpen jól áll neki, s nagyon szereti a színes szemüvegkereteket. Az olasz nő nevet, mosolyog, kacag, hahotázik, mikzöben hangos testbeszéddel adja mindenki tudtára, hogy mennyi, de mennyi vitalitással rendelkezik. Amikor mérges, akkor hangosan dühöng, minden érzelmét kifejezi és az "asztalra" teszi bánatát.

 

 

Nincsenek rejtett érzelmek, csakis kimondott érzések vannak. Belül is és kívül is. Az olasz nő mindig formásra rúzsozza a száját, melynek lenyomatát előszeretettel hagyja ott az aperolos poharak narancsos csillogásán, miközben a legújabb designer táskából veszi elő púderes tükrös piperedobozkáját és nem létező ráncait kecsesen fedi le selymes púderpamaccsal. A olasz nő kortalan, büszke és nem fél az évektől, szembenéz mindennel, legfőképpen a család minden gondjával-bajával, és a középpontban van, de ha kell, a lehető legelegánsabban a háttérbe oson, és onnan úgy koordinál, mint egy reptéri irányítótorony. Az olasz nő tervez, rendez, vezet háztartást, autót, a gyerekekkel sulinaplót, miközben hajcsavarókkal a fején hangosan kiabál le a ház alatt lévő Panificcióba, megrendelve másnapra a kenyeret. És persze közben kecsesen beszedi az ablakokban száradó színes ruhákat is, a színes csipeszekből egyet biztos beletűzve az otthon is sikkesen viselt blúzába.

Az olasz Nő nekem - valahol egy kicsit önmagam, mert én úgy érzem, hogy ebben a végtelen sok ponton szerethető országban végre megtaláltam azt, amit mindig is kerestem, s ami ott legbelül már régóta vagyok, egy kicsit olasz Nő - én, saját magam. Ezért most szóljanak ezek a szavak értük, kikből oly sokat merítek, s kiknek életébe besimulva, magam is egy kicsit Ők lettem, s ahol belső mosolyom végtelen folyamát és azokat az energiákat, melyek még sok sok nap munkája után is feltöltenek - nekik is köszönhetem.

Jöjjön az én 21-em, az én kis titkos listám, hogy nekem mitől is nagybetűs "NŐ" az olasz nő, aki egy végtelen módon szeretnivaló példakép, s egy kellemes, kortalan csoda, mely sok apró momentumában és érzésvilágában érdemes arra, hogy kövessük Őt.

 

 

1. Stílus per sempre

Van egy ország, ahol a nőknek jól áll a kockás nadrághoz a virágos ing, a zöld kalaphoz a narancsos sál, s a virágmintás szemüvegkerethez tökéletesen passzoló táska sem hiányzik a repertoárból. Olaszországban a nők szeretik megmutatni magukat, élvezik a színeket és azt, ami jól áll nekik. Nem félnek, nem burkolóznak sötétségbe, nehéz anyagokba, mert szeretik, ha megakad rajtuk a szem az utcán egy mosollyal kísérve, engedve a szavaknak, mint ché bella, meraviglia és így tovább. Olaszországban a szépség öröm, a jól ápoltság pedig alapvető része a napoknak, a lehető legízlésesebb stílusokkal kombinálva. Itt az érzelmek a ruházaton is meglátszódnak, legyen az masni, szőrme vagy színes gombok és gyöngyök. S mindez a legtöbb esetben nem pénz kérdése, mert számos remek olyan hely, üzlet és kis helyi manufaktúra van, ahol remek árakon lehet beszerezni a stílusos darabok sokaságát. Olaszország stílus- és divatkánaán, de emellett az olasz - mindezen tollakkal ékeskedve - tökéletes harmoniában él a stílusával és szépérzékével.

 

 

2. Az ebédlőasztal, ami többet jelent még a gardróbnál is...

A családi asztal egy szentély. Az olasz nők, családanyák egyik központi tere, ahol általában az asztalfőn a nagyi ül, a konyha illatos kis zegzugából pedig dőlnek a hangos szavak. Az asztal, mint mindennek központja, a családot és az összetartozást jelképezi, ahol a finomságok, az olasz konyha gyöngyszemei az asztalra kerülnek, így a terítéknek is mindig tökéletesnek kell lennie. Színesnek, vidámnak, jó anyagú textilterítőnek és szép, kézzel vasalt textilszalvétának mindig van és kell is, hogy legyen helye az asztalon. Ellenben a mobiltelefonnak helye nincs, és ha ezt Nonna meglátja, azonnal villámokat szóró szemmel néz oda, s a telefonok azonnal eltűnnek a fehér erős textíliából készült, csodás terítőről. Az asztal az olasz nő lelkének fontos része, ahol főztjének minden íze, illata, finomsága és energiája csoportosul, s összehozza a családot.

 

 

3. ... és akkor jöjjön a gardrób

Az olasz nő imád öltözködni, leginkább és elsőként a maga örömére, mert szereti a szépet, a finomat, a mívest, a puhát, a stílusosat, a színeset és az egyedülállót. Aztán azért is, hogy a férjével, szerelmével vagy partnerével mindig frissen és decensen jelenjen meg, harmadrészt pedig azért, mert Olasz... és a vérében van a diat, amihez tagadhatatlanul és oly módon értenek, mellyel maximum a franciák vetekszenek. Gardróbjában mindig megtalálhatóak a nagy olasz márkák, csakúgy, ahogyan a kisebb, kevesek által ismert kézműves brandek is, mert az olasz nő szereti a helyit, ami ott készül a közelében, szereti, ha ismeri, ki készítette, mikor, miből és hogyan, mert így még közelebb érzi magához azt, amit magán hord. S amit jó érzés látni egy olasz nő gardróbjában, az az, hogy nem csak az XXS méretű ruhák lógnak a fogasokról. Mert Olaszországban nő a nő akár vékony, akár telt, akár karcsú, akár duci, de lényében, lelkében nő. A jelszó pedig öltözködés kapcsán mindig az, hogy a kevesebb több. Az olasz nő gardróbja nincs csúrig tele, viszont minden darab beszélni tudna, s a kötelező alapdarabok nélkül nem is létezne az ország, mint divathatalom. Az öltözködés alapdarabjai pedig általában a jó minőségű, egyszínű, remek vonalú darabok, melyekhez fantasztikus kiegészítőket, cipőket, táskákat, kabátkitűzőt és még sok-sok csodát használnak.

 

 

4. Pasta = fatto di casa

A házilag készült dolgoknál nincs is jobb, sőt, az olasz nő háztartásának kötelező eleme, hogy a nagy események pasta csodái, így például a karácsonyi 2000 db tortellini is, az mindig fatto di mano és fatto di casa. S nemcsak azért mert, finomabb. Sokkal fontosabb indok, hogy az ilyen nagy hadd el hadd tésztakészítő folyamatoknál az egész család jelen lesz. Van, akit a kíváncsiság hajt, van, akit a kóstolás vágya, van, aki imádja készíteni a tölteléket és van, aki csak egyszerűen szeret elveszni a nagy konyhai színtér tökéletes tésztakészítő mámorában. A házilag és kézzel készült finomságok a gondoskodás olyan formái, amikor a családtagjainknak a legjobbat szeretnénk adni, melybe a mi munkánk által a szívünk is belekerül. Az olaszoknál pedig az evés = boldogság, és ha mindehhez hozzájárul a család női tagjainak szíve-lelke, nos, ott garantált, hogy finomságok kerülnek az asztalra.

 

 

5. Virágok, kertek, akikkel beszélgetni kell

Nagyon sokszor megfigyeltem már, hogy az olasz nők szeretnek beszélgetni a növényeikkel. Rendszeresen gondozzák őket, simogatják, metszik és boldogan mutogatják is őket, hiszen nincs olyan ház, ablak, terasz, kert, ahonnan ne csüngne, lógna, függne valami szépség, minek színeiben és illatában mindenki gyönyörködik. A növények az olasz nő környezetének apró éltető, lüktető energiái. Olyan kiegészítők, melyeknek lelke van, melyekkel jó törődni, s melyek színükkel és szépségükkel meghálálják a törődést. Élni hagyni, szeretni, gondoskodni - ez mind megmutatkozik abban is, hogyan bánnak a természettel és a növényekkel. No és a színekről nem is beszélve, melyek a virágok, növények és kaspók által körbeveszik a nőket, az aurájukat és a családot. Nem lehet vacsoraasztal friss virág nélkül, ahogyan a citromfát sem lehet csak úgy meglocsolni, az aznapi történetek elmesélése nélkül. A rügyező magnóliafák utcára, földre hulló szirmairól pedig nem is beszélve, melyeket finoman szednek össze, hogy a szirmokat bevigyék a házba és illatukat még akkor is megőrizzék. Nincs ablak virág nélkül, ahogyan nincs nőnapon vacsoraasztal mimóza virág nélkül sem, melyet ilyenkor mindig a férfiak visznek a nőknek, szeretetük jeléül.

 

 

6. Az olasz nő lelke, a színek birodalma

Színek nélkül az olasz nő nem is lenne nő. Nagy, loboncos, sötét hajukban a színes hajpánt vagy valamilyen bődületesen klassz színes masni mosolyog, arcukon terrakottás vagy kellemes rózsaszínes pír, szájukon pedig valami kis kellemesen csillogó fény vagy élénk szín, ami tökéletesen illeszkedik aznapi sziluettjükhöz. Azt figyeltem meg, hogy a korral együtt a rúzs színe is intenzíven változik, és hogy a sok kellemes korú, elegáns asszony milyen stílusosan viseli az élénkebb színű rúzsokat, pírt és az archoz tökéletesen illeszkedő szemüvegkereteket, ékszert és egyéb kiegészítőket. Minden olasz nőn van valami formabontó, valami, ami nem hétköznapi, és valami, ami miatt biztosan ránézünk. Ez sokszor már önnmagában a szemük, amely az olasz nő egyik legszebb ékszere, de ahogyan "be vannak csomagolva" a színekbe, abból tanulni lehetne. S önmagában a színek mellé még társulnak az anyagok minőségei, a textliák mintázatai, a szőrmék és a kiegészítők teljes hada, melyek egymás mellett a legnagyobb harmóniban rendezőnek össze, viselőjük lelkével, bájával és szépségével. Ehhez amúgy meg kell jegyezzem, hogy egy hatalmas nagy segítség az a végtelen széleskörű választék is, amit az olasz "mini brandek" lehetősége kínál, hiszen a jól ismert nagy márkák mellett megannyi helyi, szuperklassz kis olasz designer márkák léteznek, és igazából az olasz nőnek megvan az a korlátlan lehetősége, hogy szépérzékének minden apró részescskéjével bevonzza mindezt a széles kínálatot.

 

 

7. A család apraja - nagyja

Egy olasz nőt sok dolog miatt lehet boldognak látni, de az tény, hogy akkor a legboldogabb, ha a családjával lehet. A család egy olyan mágnes és erő, ami az olaszoknál a legfontosabb színtér arra, hogy hová tartozunk, honnan jöttünk és merre megyünk. S az olasz nő okosan irányít, vezényel a háttérből, megbújva osztja a pillantásokat, mindenki érti és lesi a testbeszédét, hiszen a Mamma mindig tudja, mit miért és hogyan kell csinálni. Nem véletlen, hogy az olasz nőre a férje felnéz, megpaskolja a csipőjét és alig várja főztjének minden rejtéjét. Az olasz nő fürdik a családi energiákban, élvezi, ahogyan több térben egyszerre irányíthat, s egyúttal könnyedén leveheti a lábáról a családtagokat a csinos kis kötényében, mosolygó szép szemeivel és az asztalra kerülő finom falatokkal. Az olasz nőnél nincs kérdés, mindent tudni akar, így vagy úgy, előbb vagy utóbb úgyis megtudja, amit akar, és megkapja, amit akar, ezért a legjobb, ha már az elejétől jóban vagyunk vele, mert számára a család szent és sérthetetlen, és ha valami zavart észlel a térben, a legnagyobb szirénák szólalnak meg a fejében, és azonnal többszörös védekező mechanizmust épít fel, véd, mint egy anyatigris, küzd, mint egy oroszlán és simítja meg a fejed búbját, mint egy kedves nővér. Az olasz nő nem kérdez, csak mondja a magáét - mert már szinte a kérdés előtt tudja a választ, olvas a gesztusokban, a szemünkben és a lelkünkben, mert hihetetelen remek érzéke van ehhez.

 

 

8. A stílusos kétkerekű

A városi közlekedésben a kerékpár, a kisrobogó az olasz nő tökéletes kelléke, melyen haját fújja a szél, klassz színes kendőkkel utazik az átkötött homlok és robog a kis fonott kosár a járgány orrában, az aznap reggel a piacon beszerzett frissességekkel. A kétkerekű konkrétan történelmi viszonyban van az olasz nőkkel, mert olyan jó rájuk felpattanni! És ami pedig pláne, hogy kedvünk szerint lehet őket cicomázni. S egy kétkerekű hogy szereti, amikor virágos kosarat dobunk az orrára, pöttyös bukósisakot teszünk a fejünkre, és miközben a szomszédasszonynak kiabálunk az alattunk robogó vagy ütemesen tekert kerekeken, élvezzük a városi száguládást. A stílusos két keréknél már csak egy, ami jobb, a kis Fiat 500-as stílusos, kuckós mivolta, melyről még sokat mesélek majd.

 

 

9. A mindennapi kávé mágia és beszélgetős jó energiák

Sokan kérdezik tőlem is, hogy mitől van annyi vitalitás a családomban, hogyan bírja az anyósom és nagyi a mindennapok sok-sok teendőit. Emellett mindig szuperül néznek ki, és a nagynénik is, akik dolgoznak és robognak ide meg oda, mindig olyanok mintha a Vanity fair címlap fotózására készülődnének... (A következő írásban őket is bemutatom majd! :) ) Egyrészt a kávé a titok nyitja: egy olyan napi motor és energiabomba, amitől mindig csillog a szemük, és a kávé nemcsak önmagában mint a kis fekete, hisz a kávé egy szeánsz, minden egyes alkalommal kapcsolatteremtő, beszélgetős, elgondolkodtatós, csacsogós perceket varázsol mindenki életébe. Az olasz nő ezt oly stílusosan, általában társasággal teszi, ami irígylésre méltóan kecses, feltöltő és valahol utánozhatatlan. Nem beszélve az olasz kávé remek minőségéről, de beszélve annak szocializációs energiáiról, mely jelentősen hozzájárul az olasz nők nyitottságához, hiszen a kávé társaságban jó, a sarki kis bárban, becsücsülve, napi sajtót olvasva, barátokkal, kollégákkal összefutva, beszélgetve a gyerekekről suli előtt, után vagy akár közben, mikor várnak rájuk. A kávé egy szépségkomplex is, mert nevetőssé varázsolja a percet, mit vele töltünk.

 

 

10. A tenger illata

Az olasz nő egyik legfontosabb parfümje a tenger illata. A sós víz lehellete, a lengedező Pineta fenyvesek nyugtató szuszogása, s a tiszta levegő mindent elsöprő nyugalma. Az olasz nő, amikor csak teheti, kimegy a tengerpartra, leül egy jó könyvvel akár egyedül, akár karonfogva és becsomagolva a csipetcsapatot, gyerekeket és unokát, de a tenger az egyik lételeme. A szél, mely kimossa az agyból a mindennapokat, a nap, amely mosolyt csal és a boldogsághormon készletünket növeli, ahogyan kell, s a homokban való végtelen szaladgálás, mely a szabadság létének egyik nagyon fontos alapeleme. A tenger íze, fénye és kéksége elengehetetlen szezonális kellék, akár legyen tél, nyár, ősz vagy csodás sirályoktól zengő-bongó tavasz, az olasz nő mesés bőrének az alapszínét a nap és a tenger finomsága adja meg együtt. S teszi azt mindig mosolygóssá.

 

A történeteket azt hiszem, a végtelenségig tudnám folytatni... S mivel az olasz nő megérdemli, mindenképpen lesz még folytatás. Az pedig, hogy mi érkezik még a következő részben, röviden elárulom:

Az olasz nőről kisegényt lehetne írni, de mindenképpen mesélnem kell még az il marito és a nő rendkívül fontos kapcsolatáról, arról, hogy Velence és a Florián miért játszik fontos szerepet az olasz Nő életében, hogy a divatnagyvárások kulisszatitkai az olasz nő melyik lelki kispolcán helyezkednek el és hogy mitől is Gucci a Gucci és Prada a Prada. Jön még sok gondolat arról, hogy az olasz nőnek miért fontos a hegyi levegő, a frissebbnél frissebb alanyagok, s a család minden apraja-nagyja, akiket imád elkáprázatni főztjével, mosolyával és szíve lelke minden apró bájával. Mesélnem kell még az olasz nő "rohanás" faktoráról, a mozarella, pomodoro és olívaolaj gyors hármasáról, a narancsról és a citromról, az édességekről, a mosolyról és a soha el nem múló olaszos érzelmekről, az életető és kortalan energiákról - középpontjában a szerelemmel. Olaszosan és nőcisen - a 2. rész is hamarosan következik a blogon.

 

 

Semperger-Sommariva Kinga

Egy kis Itália blog

Facebook oldal

Instagram

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 08 március 2018 10:41
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449