TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Összefonta a generációkat a 7. Nőnek lenni jó! konferencia

10
2018 márc.

Összefonta a generációkat a 7. Nőnek lenni jó! konferencia

 

Hetedik alkalommal ragyogták be női energiák a Nőnek lenni jó konferencián a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát. Generációk - hangzott az alcím: előretekintettünk a jövőbe, visszakacsingattunk a múltba, hallgattunk anya-lánya előadást, felvérteztük magunkat ötletekkel, hogyan lehet családon belül összehangolni a generációkat, és legfőképpen, hogyan tudunk önmagunkkal egyensúlyba kerülni. Előtte, utána és közben pedig természetesen szárnyalhatott a kapcsolatépítés és - ápolás, ahogy azt megálmodta Csatos Erika, a konferencia szíve-lelke, motorja.

 

Győrtől - Pakson át - Hajdúszoboszlóig jutott már a híre a kecskeméti rendezvénynek, így az ország számos pontjáról érkeztek résztvevői. Zolnay Judit, a MetLife Zrt. vezérigazgatónője - egyben az esemény fővédnöke - történelmi példákkal igazolta, a nőkben hatalmas erő rejlik, ha összefognak. Arra buzdított, az összefogáshoz ne várjunk egy krízisig, egy nehéz helyzetig, legyünk bátrak MOST! Vállaljunk felelősséget és bátorítsuk egymást!

 

 

Ha így lesz, akkor nem kell aggódnunk a jövő miatt - állítja Heal Edina, a Google Magyarország korábbi vezetője, aki azt fejtegette, hová vezet a technológiai forradalom és milyen jövő vár a gyermekeinkre. Jóslata szerint a nők évszázada következik, amelyben a jelszavak a következők: együttműködés, kapcsolatok, empátia. Visszautalt az első ipari forradalomra, mely az átlag polgárban hatalmas riadalmat keltett. Nagyjából hasonló rémület lengi körül a robotizációt és a tényt, hogy a következő negyed évszázadban az állások 47 %-a el fog tűnni. Pedig egyszerűen csak tanulnunk és alkalmazkodnunk kell az új érához. Ő a bizonyítéka, hogy nőként is megállhatjuk a helyünket férfias terepen. Igenis van keresnivalója fiatal hölgyeknek a mérnöki karon és a vezérigazgatói pozíciókban, ezzel párhuzamosan pedig a férfiak szerepköre is kell, hogy változzon, ugyanis kutatások bizonyítják, okosabbak és boldogabbak azok a gyerkőcök, akik nevelésében az édesapa is nagy szerepet játszik.

 

 

A boldog család, a boldog gyermek nyomába eredt Szalay Ádám, egykori televíziós újságíró, motivációs tréner. Az előadásra készülve lányait faggatta, szerintük milyen a jó apa, mitől lesz boldog egy gyermek. A válaszokból leszűrte a teendőjét: meg kell fejtenie gyermekei szeretetnyelvét. A testi érintés, a szívességek, az elismerő szavak, az ajándékok és a minőségi idő - mindössze erre vágyik egy csemete. És hogyan tudja neki megadni ezt egy szülő? Úgy, hogy először magát hozza helyzetbe. A felgyorsult világunkban, amely folyamatosan a figyelmünket követeli, néha meg kell állnunk, hogy minőségi időt töltsünk a szüleinkkel, sok év házasság után is rendszeresen randizzunk a párunkkal, legyen stratégiánk a gyereknevelésre vagy épp a munkánkra vonatkozóan. “Mindennek az alfája pedig az érzés, hogy az életküldetésünknek megfelelően élünk, mert ha így van, az olyan keretet ad a családnak, amelyben jó otthon lenni.” Bár a boldogság 50 %-a a genetikán múlik, és 10 %-ban az életkörülményeink befolyásolják, de 40 %-ot jelent a mi hozzáállásunk, amin bármikor változtathatunk.

 

 

Kozma-Vízkeleti Dániel jótanácsai egészen biztosan jól jönnek majd a zűrös napokon. A család egy bonyolult rendszer, amelyben a tagok ráadásul eltérő életszakaszban járnak. Emiatt egyszerűen képtelenség, hogy ugyanúgy lássuk a világot 30-as, 40-es éveinkben, mint ahogyan egy kamasz gyermek vagy egy szépkorú nagyszülő. Meg kell tanulnunk a kuszaságból összegereblyézni magunknak az előrevivő dolgokat, a többi pedig mehet a levesbe.

Mítoszok, rítusok, küldetések nyomán kismillió szokást, hagyományt, értéket építünk be személyiségünkbe már egészen kicsi korunktól kezdve. Szüleink minden sztorijukkal, tettükkel formálnak minket, olykor persze nem a jó irányba. Ilyenkor jön a kérdés: mit kezdjünk a nehéz örökséggel? Kovácsoljunk belőle előnyt - hangzott a jótanács. Vegyük ki a feleslegesen pörgő lemezt, hajítsuk el messzire. Lépjünk ki a biztonságot adó “mi így szoktuk és kész” szorításából, és nyissunk az újra, alakítsunk ki saját szokásokat, ne ássuk tovább a gödröt, hisz mi vagyunk életünk aktív alakítói.

Minden generációnak adott a lehetőség, hogy elrontsa ugyanazt, amit az előző, de ugyancsak adott a lehetőség arra is, hogy új mintákat keressenek, találjanak ki és illesszenek össze, majd azokat adják tovább. “Mert nem a nehéz örökség a lényeg, hanem az, miként bánunk vele. Olyan ez, mint a Gazdálkodj okosan!” - vallja Kozna-Vízkeleti Dániel.

 

 

Nagy Erzsébet, "az utolsó kecskeméti fűszereslány" fantasztikus örökséget kapott családjától. Meséje nagymamájával kezdődött, akinél gyermekkorát töltötte, hiszen szülei tőle távol dolgoztak. Tavasztól őszig dagasztotta a tésztát, megtanulta megszárítani a citromfüvet, eltenni a befőttet, megtudta, mi mindenre jó a kungyökér, libát terelt, papsajtot evett, közben pedig mamája mottóját is magába építette: higgy magadban, tedd jól a dolgod és légy őszinte! Erzsi hitt magában, tanítói, gyógypedagógiai, közgazdász diplomáit és 20 év médiatapasztalatot a szekrénybe téve megvalósította azt, ami tényleg ő: megnyitotta Fűszerkuckóját a Wesselényi utcában, és teszi a dolgát szívvel-lélekkel, no és persze kitűnő ízléssel, kifinomult ízlelőbimbókkal. Ezek kifejlesztésében talán szerves része volt annak a 2 dl rozé fröccsnek, amit nagypapája az unokát elcsendesítő csodaszerként próbált ki Erzsin, aki nem mellesleg most már két borrend tagja, és épp az alapfokú borszakértői vizsgára készül. Erzsi úgy hiszi, ha egy család egy úton, egy értékrend mentén halad, akkor ott nincsenek generációk közti problémák. Ezt lánya, Tóth Eszter is megerősítette 160 tanú előtt. Szerinte kulcsfontosságú volt saját sikeres karrierje elindításában, hogy tudta, szülei nem döntenek helyette, és akkor is mellette állnak, ha rossz döntést hoz.

 

 

Ugyancsak a felmenőkkel kezdődött minden Laposa Zsófiéknál is. Szülei hobbijából tekintélyes családi vállalkozás nőtte ki magát, melyet bátyjával közösen indítottak. Az 1900-as évek elején már virágzó badacsonyi Hableány Szálloda és Étterem a történet központi figurája, mely több évtized amortizáció után előbb mint kísérleti szárnybontogatás, vagyis Kishableányként fogadta teraszán a vendégeket, majd hamarosan új életet kezd borászati látványközpontként. Merthogy a Laposa család generációi ebben jók: a borászkodásban. Ebben támogatják és egészítik ki egymást, hogy egy üveg borba aztán belekerüljön a szeretet, a természet, a generációk, a család, a tisztelet, a kitartás, a szakértelem, a felelősségvállalás, a hagyományőrzés, a türelem, a közösség, az öröm, a megújulás, a munka és az elhivatottság. Az este folyamán meg is ízlelhettük a hangulatfokozó nedűt, s bár nem szakavatottak az érzékszerveink, elismerésünk!

 

 

A család sikeréhez az összefogás mellett kell az is, hogy minden családtag harmóniában éljen önmagával. Ennek elérése talán nagyobb falat, mint gondolnánk. Szerencsére Köves Zsuzsanna kineziológus megfogta a kezünket, hogy ne botorkáljunk az úton önmagunk felé. Felnyitotta a szemünket: oké, hogy a szüfrazsetteknek hála immár szavazhatunk, dolgozhatunk, tanulhatunk, de közben persze nem mondtunk le a klasszikus női szerepekről sem, hisz háztartást vezetünk, gyereket nevelünk. Aztán egyszer csak összeroppanunk a sok megfelelési kényszertől - ami egyébként már gyerekkorunktól végigkísér minket -, és elgondolkodunk: hol van az öröm az életemben? Hol van az, amit én szeretnék? És kiderül: egyenrangúságot akarunk a férjünkkel, a munkahelyünkön, a társadalomban, közben a legfontosabbal nem vagyunk egyenjogúak: önmagunkkal. Zsuzsanna arra buzdított minket, tegyük azt, ami a mi örömünket szolgálja, és felejtsük el azt, ami másét! Döntsük el, tényleg egyenrangúak akarunk-e lenni, és ha igen, vállaljunk felelősséget a gondolatainkért, szavainkért és tetteinkért, és ne rendeljük alá magunkát másoknak.

 

 

Ezt tette Jaksa Tímea, aki a diplomahalmozás és sorozatos munkahelyváltás után rátalált az útjára esküvői fotósként, ám ez később minden energiáját felőrölte, és ekkor meg kellett tanulnia az elengedést. Dillemmák sorát élte meg, pakolgatta a pro és kontrákat a mérleg serpenyőibe, a személyes és a céges márka közé, majd újra rálelt az útjára. Le is tett a teendőiből, közben mégsem távolodott messzire szenvedélyétől: fotóstúdiót alapított, melyet ugyanolyan lelkesedéssel vezet, mint amilyen szeretettel fotózta a szerelmeseket. Csak közben jut idő lefotózni a családját és anélkül lazulhat a barátaival, hogy a kötelesség a laptop elé vonzaná. Így zabolázta meg a karrierváltás hullámvasútját.

 

 

Ismét jótündérekké válhattunk

A rendezvény támogatóinak, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a MetLife biztosítótársaság, és számos helyi vállalkozás szerepvállalásának hála, a jegyekből származó teljes bevételt - a hagyományok szerint - két nemes ügy javára tudták felajánlani a szervezők: az Együtt a Kecskeméti Családokért Egyesület és az Élethinta Alapítvány tiszteletreméltó munkáját tudják ily módon előrelendíteni. A két szervezet bemutatkozásakor igencsak jól jött a székünkre helyezett zsebkendő…

Az Élethinta Alapítvány a súlyosan és halmozottan sérült kecskeméti fiatalok és családjuk jelenéért és jövőjéért küzd, hosszabb távon átmeneti és állandó elhelyezést nyújtó lakóotthon létesítése a nagy álmuk. A szervezők nem tudtak elmenni szó nélkül a Kecsap pártfogoltja, a 16 hónapos Lizi ügye mellett sem: a kicsi lány ennyi idősen már óriási harcot vív az agresszív, rosszindulatú vesedaganattal.

 


Az előadások közt sem unatkoztunk

A Generációk témája egy kiállítás keretében is megelevenedett három kiváló kecskeméti női fotós, Csák-Hajas Bori, Jäger Zsuzsi és Petróczi Réka képein. A fotóválogatás a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában megtekinthető 2018. március 23-ig, hétköznapokon 8 és 16 óra között.

 

 

Nevetésben soha nincs hiány a Nőnek lenni jó konferencián, most azonban tényleg könnyesre nevettük magunkat. Rendenczki Marcsi kecskeméti humorista színpadra lépése után szükségünk lett a szervezők által előkészített második zsebkendőre is. Nagy halom családi sztori, megspékelve egy csipet öniróniával és egy sugárzó személyiséggel... Marcsi, vissza, vissza!

 

 

Visszatapsolták a hölgyek Czeróczki Mórt is, aki eredeti végzettségét tekintve vágó, ám most énekesként, egy jó kis házibuliélménnyel hozta össze a generációkat: 42 magyar klasszikust fűzött egybe a ‘70-es évektől a Wellhellóig. Teljesen véletlenül az édesanyja is visszajáró közönsége a konferenciának.

 

 

A kávészünetben a hölgyek a Fűszerkuckó étel- és életízesítőivel, a Berns Swarowski for you ékszereivel ismerekedhettek meg. Ferencz Judit a stílusos megjelenéshez, a Kreatív Kertcentrum pedig az otthonunteremtéshez adott tippeket. A csokoládérajongók az Asvini édességeiből válogathattak.

 

A konferencia fő támogatói:

  • Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Álomjövő
  • MetLife
  • Trendalelke

 

KÉPGALÉRIA

Köszönet a fotókért, Petróczi Réka - Képek Rékától.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 11 március 2018 15:29
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449