TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Új kecskeméti szerzővel bővült a könyves bakancslistánk

04
2018 ápr.

Új kecskeméti szerzővel bővült a könyves bakancslistánk

 

Bencsik B. Orsolya Egyedül odabent című kisregénye egy különös álomvilágba, egy ódon, zegzugos házba kalauzol minket, ahol a főszereplők háziállatai egyben lélekpárjaik. Hogy mindez hogy pattant ki a kecskeméti szerző igen élénk fantáziájából? Így:

 

Trendalelke: Filmtörténetet tanultál, múzeumpedagógusként dolgozol, nyomozós szerepjátékot komponálsz, novellákat írsz, most pedig épp könyvet publikáltál. Mi a közös nevező?

Bencsik B. Orsi: A közös nevező a történetfüggőség. Múzeumpedagógiai, múzeumandragógiai munkám során is mindig a történeteket helyezem előtérbe: ha van egy érdekes, fordulatokkal teli sztorim egy kiállításhoz kapcsolódóan, akkor máris ütőkártyákat érzek a kezemben. A filmelméleti, filmtörténeti tanulmányaim során is mindig a történetmesélés módszerei, az elbeszélések szerkezetei, a szereplők jellemének felépítése, a drámai csúcspontok felvezetése és kibontása és hasonló finomságok hoztak lázba. Aztán addig tanulmányoztam ezeket, míg végül azon kaptam magam, hogy írok. Persze, mindig is írtam, de főleg fejben (ha lehet egyáltalán fejben írni). Mikor befejeztem a filmes tanulmányaimat, akkor rájöttem, hogy nem az elemzések éltetnek, hanem az alkotás, ezért most inkább ebben élem ki a történetmániámat. A nyomozós szerepjáték kidolgozását is az alkotás egy alternatív fajtájának tekintem.


A történeteid drámai fordulatokkal teliek és elárulják, milyen gazdag fantáziavilág lüktet a fejedben. Ez a gyerekkorodra vezethető vissza? Sokat olvastak neked?

Sokat olvastak, és persze rengeteg mesét néztem. Annyit, hogy az már majdnem beteges volt. Ha valami tetszett, akkor kétszázszor megnéztem, elolvastam, vagy felolvastattam. Apukámat mindig azzal nyúztam, hogy vetítsen nekem diafilmes meséket. És ő vetített és mesélt, az én hétköznapjaim pedig gyakorlatilag egy olyan mesevilágban teltek, melyet én hoztam létre a fejembe áramló történetekből. Mondanám, hogy azóta felnőttem, és ez a fantáziavilág már megkopott, de igazából ma élénkebb, mint bármikor.

 

Mi adta a könyv kezdő ihletét, vezérfonalát?

Nehezen tudom visszavezetni, hogy honnan jönnek a kezdő ötletek. Néha csak úgy bevillannak dolgok. Az agyam sokszor magától gyártja a jeleneteket, ilyenkor nem is kell rajtuk gondolkoznom. Az első jelenet, ami ebben az esetben beugrott, egy mondatban összefoglalható: (és most spoiler következik) egy lány egy tetszhalottra bukkan a padláson. A regényem ebből a mondatból nőtt ki.

 

Az Egyedül odabent főhősei állatok, akik szimbólumok is egyben. Hogyan alkottad meg a karaktereket?

Ezek az állatok tulajdonképpen nem főhősök, hanem a főszereplő emberek, Hanna és Ezra „háziállatai”, szimbolikus értelemben lélekpárjai. Olyan, mintha a személyiségüket két részre lehetne osztani, s az egyik részük egy állat formájában jelenne meg. Ezt a motívumot bizonyára az olvasmányaimból és filmélményeimből merítettem. Úgy találtam ki, hogy az állatok legyenek az aktívabb személyiségrész képviselői, és az emberek testesítsék meg a szorongóbb, kevésbé domináns lélekpárokat. Hanna párja, a macska egy sokkal flegmatikusabb, ám szükség esetén tettrekészebb személyiség, mint a gazdája, Ezra legjobb barátja, Nebra, a fehér róka pedig a férfi tudatos, éleslátó és egyben agresszív énjét formálja meg.

 

Kiknek ajánlod?

Azoknak, akik szeretik az olyan elbeszéléseket, amiket úgy kell összerakni, mint a kirakósjátékot, mert a cselekmény bizonyos részei hiányosak. Azoknak, akik nem riadnak vissza a hétköznapokban megjelenő fantasztikumtól. És végül azoknak, akik szeretik a szemtelen macskákat és titokzatos rókákat.

 

„Az életünk betűk összessége. Mi lesz a következő oldalon?” Íródik már az a bizonyos következő oldal?

Az életem folyamatosan íródik magától, mint mindenkié. Kíváncsian várom, hogy mi születik meg bennem a mostanában átélt eseményekből. Valami tragikusra lehet számítani, és nagy valószínűséggel ez a blogomon olvasható Ookami álma című folytatásos mesémben ölt majd formát. De lehet, sőt, biztos, hogy ezzel még évekig fogok dolgozni. Addig pedig további meghökkentő novellákon agyalok.

 

Bencsik B. Orsolya: Egyedül odabent

Underground Kiadó, 2018

Minden együtt van, ami kell. Egy különös, zegzugos, ódon ház, egy fiatal lány, aki telepatikusan érintkezik a macskájával, egy kortalan, titokzatos nagybácsi és persze a háttérben újabb, még titokzatosabb, nyugtalanítóbb karakterek színre lépésével fölsejlik egy még nagyobb titok... Minden olyan, mint egy különös álomban, ahol a végén még az is kétségessé válik, hogy egyáltalán ki is az, aki álmodik. Ezek a legfontosabb hozzávalók, amelyekből Bencsik B. Orsolya kikavarja egyedi ízű és zamatú regényét.

Tzvetan Todorov szerint a fantasztikus hatás lényege, hogy kizökkenti a szemlélőt a hétköznapiság nyugalmából, bizonytalanságot ébreszt benne a világ megismerhetőségét és normalitását illetően, megrendíti a hitét a realitásban, és ezzel az újonnan támadt zavarral a megismerésnek valamilyen – ha nem is a korábbinál magasabb, de legalább újabb – szintjére emel. Amivel találkozunk, abból nem lesz megvilágosodás. Nem lesz tudás. Csupán tapasztalás lesz valamiről, ami talán itt van mellettünk, vagy még inkább bennünk, de eddig nem vettünk róla tudomást. Bele kell törődnünk, hogy ezen az utazáson leginkább önmagunkról tanulhatunk.

„Bárcsak a halála után mindenki elnyerhetné a maga mennyországát. Én Középföldére sietnék olyan gyorsan, ahogyan csak lehetséges” – írja a modern kori fantáziairodalom nagymestere, G. R. R. Martin abban a vallomásában, amit a fantasy lényegéről föltett körkérdéssel kapcsolatban vetett papírra. Vajon tényleg a mennyországba repít el bennünket a fantázia?

Galuska László Pàl irodalomtörténész

 

Egyedül odabent - Könyvbemutató és kiállítás

 

Helyszín: Budapest, Andrássy út 98.

Időpont: 2018. április 6., 18:00–19:30

 

Könyvbemutató Bíró Erika képeivel. Galuska László Pál irodalomtörténésszel. Játékkal és könyvnyereménnyel. Mókával és kacagással.

 

 

Az e-book megvásárolható itt

A nyomtatott verzió megvásárolható itt 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 04 április 2018 08:48
Értékelés:
(2 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449