TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Anya- és anyóspara - így kezeld a konfliktusokat

04
2018 máj.

Anya- és anyóspara - így kezeld a konfliktusokat

 

Május első vasárnapja, anyák napja ünnepe. Boldog izgalommal készül minden kisgyerek, az anyukák derűs mosollyal az arcukon örülnek gyermeküknek, és hálás szívvel köszöntik együtt a drága nagymamákat. Igazán idilli kép, és olyan jó lenne, ha mindenütt így lenne...

Csak az a baj, hogy az anyám nem ért meg engem. Az anyósom meg direkt keresztbe tesz és ellenem uszítja a családot. Őket köszöntsem, velük ünnepeljek, mikor annyi fájdalmat és sírást okoztak? De szabad haragudni az anyukákra anyák napján? Vagy hazudjunk szeretetet és éljük túl valahogy az egészet?

Először is szeretném elmondani, hogy direkt rossz anya/anyós nagyon kevés van. A legtöbb esetben nem az történik, hogy felkel a gonosz nő reggel és borzasztóbbnál borzasztóbb terveket szövöget arról, hogyan tehetné tönkre a saját gyermeke vagy menye életét. Nem mondom azt, hogy nincs ilyen, csak azt, hogy az elképzeltnél is ritkább. Sokkal inkább az történik az anya-lánya, anyós-meny kapcsolatban, hogy mindkét fél a saját elképzelése szerint szeretné szeretni a másikat. Az idősebb, tapasztaltabb nő segítő szándékkal szól bele unokái nevelésébe, sajnos sokszor saját tudását mindenek fölé emelve. Nem törődve a tudományos kutatások eredményeivel, és ami még szomorúbb, nem törődve saját családtagjai igényeivel. Ő csak szeretni szeretne, úgy, ahogy ő tud. Ahogy neki igénye lett volna annak idején. Megadva azt, amit ő is kapott, vagy amit nem kapott meg, bár nagyon vágyott rá. Ez azonban általában korántsem az, amire szerettének szüksége lenne. És itt kezdődnek a konfliktusok. Az eltérő szeretetnyelveknél, az érzelmi igények kommunikációjának hiányosságainál.

Nem utál és nem bántani akar és legtöbbször elképzelése sincs, miért viselkednek annyira felháborítóan tiszteletlenül vele. Egyszerűen csak idáig terjed az érzelmi intelligenciája. Ennek természetesen megvan a pszichológiai oka, a tudatalatti gyökere. Olyan korban született és nőtt fel, ahol az érzelmeket elfojtani és nem megismerni, átérezni kellett. Ezen ma már közel lehetetlen változtatni.

De ez nem jelenti azt, hogy hagyni kell, hogy "pusztán szeretetből" megkeserítse egy anya, anyós a család életét. Minél makacsabb és minél kevésbé hajlamos a család igényeit figyelembe venni, annál határozottabban kell kijelölni a határokat. Eddig és ne tovább. Viszont ettől még tudjuk, hogy szeret, hogy fontosak vagyunk, bár sokszor sejtése sincs, mit miért csinálunk.

 

Leskovics-Ortelli Andrea fogyókúrás terapeuta

 

 

Leskovics-Ortelli Andrea

 

tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta

leskovicsandrea.com

Telefon: 06 30 68 00 698

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 04 máj. 2018 08:15
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449