TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Megtiltottam, hogy kitűnő legyen
05
2018 júl.

 

Lett egy csomó kitűnő. Ő meg nem lett az, egy híján. Szerinte ő nem jó tanuló, a négyes az rossz jegy, és neki matekból csak négyese van. A szívem szakadt ki a helyéből. Teljesítménykényszeresként pontosan tudom, milyen belefeszülni az elvárásokba. Hát ezen most változtatunk. Megtiltottam, hogy kitűnő legyen.

 

Rögtön az évzáró után történt. Először csak bizonytalanul mosolygott. Van az a nézés, amikor az őrület jeleit vélik felfedezni rajtad. Na, ő pont így nézett rám. Biztosítottam róla, hogy nem hülyültem meg, és nagyon komolyan beszélek. Persze, hitte is, meg nem is, ezért faggatni kezdett. Én meg belemelegedtem a témába, felért egy önismereti utazással, egy óra sírással a pszichológus kanapéján.

Jól esett kimondani, hogy ne legyen kitűnő. Felszabadító érzés volt nekem és neki is. Miért lenne a négyes rossz, ha a lapra jó van írva? Vagy a jó az mégiscsak rossz? Ehhez hasonló filozófiai mélységekbe bocsátkoztunk, és még mielőtt elsüllyedtünk volna az ideológiák mocsarában, bevillant valami. Előtúrtam a szekrényből a toronyház magasságú bizonyítvány halmot: általános iskolai bizonyítvány, középiskolai bizonyítvány, érettségi bizonyítvány, főiskolai, egyetemi indexek, diploma oklevelek, meg a szakmai képesítések hada. Beköltözött a derű a családunkba.

 

 

Az emlékek sok mindent megszépítenek. Az általános iskolai eredményeimet biztosan. Jót derültünk a lányokkal azon, hogy harmadikban volt két hármason év végén, pedig akkor is jó tanulónak számítottam.

Rajz: közepes. Rohadtul nem szerettem vázát rajzolni, nem is érdekelt túlságosan. Technikából is bevésték a hármast, mert nem tudtam jól megkötni a csomót a cérnára, úgy meg nehéz varrni. Technikából és rajzból a későbbiekben sem jeleskedtem, de rafináltabb lettem. Felső tagozatban szerelmes volt belém az egyik osztálytársam, és fiú létére remekül kihímezte helyettem az előrajzolt mintát. Kötni sem tanultam meg, pedig ez hetedik, nyolcadik osztályban jegyre ment. Valamit összebohóckodtam órán, és megígértem, hogy otthon befejezem. Aztán persze megköttettem a mintadarabot anyukámmal, szigorúan előírva, hogy ne legyen tökéletes, legyen benne hiba. A 90-es évek elején már valamit megsejthettem napjaink “Tanulj meg delegálni” sikertippjéből.

Ellenben faltam a könyveket. Harmadik osztályos koromban, a nyári szünetben, merő önszorgalomból egy hét alatt olvastam ki az Egri csillagok röpke 510 oldalát. Később is nagyfogyasztóként faltam a könyveket, egy sor tantárgyból (irodalom, történelem, idegenvezetés) azért nyújtottam kimagasló teljesítményt, mert állandóan olvastam.

Szonja már második osztályban belehúzott az olvasásba. Nyilván itthon is látott pár könyvet és olvasó szülőket, de a tanító néni által kitalált Arany Bagoly-díj (egy kiolvasott könyv - egy nyakba akaszthatós papír medál) lendületbe hozta. Az elmúlt 3 hónapban 3 mesekönyvet és 3 Harry Potter kötetet végzett ki. Olvas ülve, állva, az utcán, a kocsiban, reggel, este, itthon, a táborban, az étteremben, vendégségben. És ez nekem többet ér egy kitűnő bizonyítványnál.

 

 

Egész estés családi programmá nőtte ki magát a bizonyítvány lapozgatás. Nyoma sem volt már fáradtságnak és szomorúságnak, amikor fél tízkor sorra kerültek a hármasnál cifrább jegyeket is tartalmazó főiskolai és egyetemi indexek. - Anya! Kettest kaptál gazdasági matematikából és informatikából is? Igen, drágám, de ne aggódj, abban majd apa segít neked, ha kell. Ha már apa szóba került, a gyerekkórus követelni kezdte az ő bizonyítványait is.

Apa egyelőre nem fedte fel előttünk az iskolai előéletét - állítása szerint fogalma sincs, hol vannak a bizonyítványei - de várjuk a tanulságokat!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 05 július 2018 15:31
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449