TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Ha látjuk őket, felszökik az önbizalmunk: éljenek a szuperhősnők!
12
2018 nov.

Ha látjuk őket, felszökik az önbizalmunk: éljenek a szuperhősnők!

 

Nem különösebben rajongunk a szuperhősös és -hősnős filmekért. A minap pedig pont megakadt a szemünk egy újabb ilyen kategóriájú filmremek(?) bemutatóján, ahol épp egy olyasmi mondat hangzott el: “túl sok már a szuperhős”. Nos, egy csapat amerikai kutató arra jutott, hogy a fiatal lányok önbizalmára és önértékelésére igencsak kedvezően hatnak a tv-ben és a mozivásznon megjelenített erős, bátor, kockahasú női szuperhősök, és ha ez tényleg így van, akkor legyenek csak még többen!

 

A téma nyomába a Women’s Media Center és a BBC America munkatársai eredtek - előbbi folyamatosan a lányok, nők megjelenítését monitorozza a médiában és a kultúrában. Tapasztalataik szerint a gyengébbik és az erősebbik nem között elég nagy a szakadék önbizalom tekintetében, és a mérleg két serpenyőjének közelítésében kiemelkedő szerepet kapnak a szuperhősnők. Ezáltal ugyanis a lányok állítólag elhiszik, hogy bármit képesek megvalósítani, amit az elméjük kitalál, sőt, roppant hatásos inspirációforrás is egyben egy-egy ilyen film. Jobban lelkesíti őket legyőzhetetlen szerepekben látni a nőket, mint amennyire a fiúkat ösztönzi Superman vagy Batman.

 

 

Zéró önbizalom

Majdnem kétharmada a tanulmányban résztvevő 10 és 19 év közötti lányoknak úgy véli, a filmekben kevés a női főszereplő és az erős női karakterek sem tolonganak a filmtörténetben.

Ami igazán elkeserítő statisztikai adat, hogy a 15 és 19 év közötti lányok sokkal kevésbé jellemzik magukat magabiztos, bátor és hasonló jelzőkkel, mint teszik ezt ugyanezen korosztály ellenkező nemű tagjai. Több mint 50 százaléka a lányoknak ráadásul úgy érzi, nem hallgatják meg őket.

 

 

A szuperhősnők szállítják a gyógyírt

A tanulmányban résztvevők döntő többsége úgy nyilatkozott, a filmekben látott erős nők révén könnyebben tudnak ők is azonosulni olyan tulajdonságokkal, mint bátorság, magabiztosság, motiváltság. Nem meglepő tehát, ha azt szeretnék, legyen több meghatározó női karakter a mozikban!

“Ha nem látod, nem is lehetsz ő! Ideje tágítani a látómezőt!” - szól Sarah Barnett, a BBC America elnöknőjének intelme.

A kutatók szerint még a lányok életpályáját is kedvezően befolyásolhatják az okos, befolyásos, kitartó nők a képernyőn, mert őket látva mernek olyan területre lépni, ahol klasszikusan a gyengébbik nem képviselői alulreprezentáltak - ilyen például a tudomány és technológia.

A tanulmány ugyancsak hangsúlyozza a jelentőségét a különböző származású és bőrszínű nők szerepeltetésének.

A teljes tanulmány itt olvasható el.

 

 

Fogadd meg egy óvodás tanácsát!

Gal Gadot, a 2017-es Wonder Woman főhősnője egy interjúban mesélt arról, ő maga is rádöbbent, milyen jelentőséggel bírnak ezek a filmek, miután érdekes párbeszédet folytatott 4 éves kislányával hercegekről és hercegnőkről az esti meseolvasás közben.

  • Alma: Igen, a hercegek mindig nagyon erősek. 
  • Gal Gadot: És a hercegnők? 
  • Alma: Azok gyengék. Mindig elalszanak és a hercegek ébresztik fel őket.
  • Gal Gadot: Szerinted milyenek legyenek a hercegnők, Alma? 
  • Alma: Erősek.

Talán nem csoda, hogy Alma így gondolkodik egy olyan anyuka mellett, aki két évet lehúzott az izraeli hadseregben harci kiképzőként, miközben szemernyit sem sérült nőiessége...

 

Kedves lányok, hölgyek, asszonyok, legyetek erősek!

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 12 november 2018 12:49
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449