TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Így telik Danyi Judit, a Príma-díjra jelölt kecskeméti színésznő egy napja
15
2018 nov.

Így telik Danyi Judit, a Príma-díjra jelölt kecskeméti színésznő egy napja

 

Van-e egyáltalán egy színésznőnek napi rutinja? Hogyan férnek be a próbák és előadások ritmikus és sűrű váltakozásába a családi élet és a háziasszonyi teendők? Danyi Judit, a Kecskeméti Katona József Színház művésze adott nekünk betekintést a magánélet kulisszái mögé.

 

Új sorozatunkban híres, neves, érdekes kecskemétieket faggatunk, hogyan telik egy átlagos napjuk 24 órája. Gondolatban elkísérjük őket a reggeli kávétól a hivatásuk izgalmain át az esti szabadidőig.

 

 

Név: Danyi Judit

Családi állapot: házas - férje Hegedűs Zoltán, a KKJSZ színésze; két gyermek édesanyja

Foglalkozás: színművésznő (Kecskeméti Katona József Színház)

Díjai, elismerései: Magyar Arany Érdemkereszt, Katona József-díj, Pék Matyi-díj, A legjobb színésznő, Aranykecske-díj, Az évad színésznője, Domján Edit-díj, Radó-díj

 

7:00 Ébresztő, irány a konyha!

Reggel időben kelek és megfőzöm az ebédet a családnak. Más tevékenységre teljesen használhatatlan vagyok ebben a napszakban, egyáltalán nem pörög az agyam, mivel ahhoz szoktam hozzá, hogy este kell topon lennem és az energiáim maximumát adnom.

 

10:00 Próbára fel!

A délelőtti próba 10 órakor kezdődik, jelenleg épp Az ügynök halálára készülünk, amelyben A nő szerepét játszom.

 

 

14:00 Egy kis szusszanás

A próba után hazamegyek ebédelni, majd az aktuális elvégzendő teendőimre kerítek sort, most például ruhapróbán jártam, aztán jöttem az interjúra. Máskor épp vasalok vagy egyéb klasszikus háziasszony feladatokat látok el - ugyanúgy vezetem a háztartást, mint egy átlagos nő, nem jár hozzánk bejárónő. Noha szeretek lustálkodni, de nem túl sokat, kellenek a hasznos tennivalók. A bevásárlásra nincs gondom, azt a férjem intézi (bár a listát én írom hozzá).


Nehéz az “elengedő szeretet”

Jelenleg mindkét gyermekünk velünk lakik, Fanni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen utolsó éves, Dani pedig a Katona József Gimnáziumban 10. osztályos. Fanni már élt tőlünk külön, előbb kollégista volt, majd albérletben lakott a fővárosban, így nála már túlestem az elengedésen, megszoktam, hogy kevesebbet időzünk együtt. Persze a szülői szeretetben az elengedő szeretet egy nagyon nehéz, ugyanakkor természetes megtapasztalás. Sokkal rosszabb lenne azt látni, ha nem akarná a saját útját járni. Bizonyos szinten most már ezt teszi, de még szüksége van ránk.

 

 

18:00 Vissza a színházba

Ha 19 órától előadásunk van, akkor is be kell jönnünk eddigre, hogy végezzünk a fodrásztárban és a sminkeléssel, illetve az esti próba ugyancsak ilyenkor kezdődik.

Ha délutáni előadást tartunk 15 órakor, úgy módosul a menetrend, hogy 13 óra felé engednek minket haza, 14 órára pedig már vissza is kell érnünk.

 

Mottó: “Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” - Henry Ford

Nincsen okostelefonom és digitális naptárat sem használok, ragaszkodom a hagyományoshoz, aminek elejébe minden évben írok egy idézetet. Idén erre esett a választásom.

 

 

21:00 Kezdődik a 200 első randi!

Előadás előtt én nem tudok enni, mert elálmosít, ezáltal nem tudom fenntartani azt a koncentrációt, amire a színpadon szükségem van, így későn vacsorázom, hiába tudom, hogy nem egészséges. Vacsora után pedig kell még valamilyen tevékenység, ami ellazít és felkészít az alvásra: rengeteget olvasok, illetve a tévézés ugyancsak kikapcsol. Minden magyar filmet és sorozatot igyekszem megnézni, mert látni akarom a kollégák munkáját. A 200 első randi esetében különösen szeretem, hogy a nagyközönség számára kevésbé ismert színészek játszanak benne, míg az összes többi sorozatban mindig ugyanazok a nevek váltogatják egymást a stáblistán és a csatornákon.

Könyvek tekintetében minden jöhet, ami jó: ugyanúgy elolvasok egy Dan Brownt - ami szórakoztat, hisz végtelenül sziporkázó, sodró lendületű és fantáziadús -, mint egy regényt Krasznahorkai Lászlótól vagy Alessandro Bariccótól.

 

Danyi Judit könyvajánlója: Krasznahorkai László: Báró ​Wenckheim hazatér, Alessandro Baricco: Történet, Fejes Endre: A fiú, akinek angyalarca volt

 

24:00 Már csak egy napirendi pont maradt: a pihenés

Éjfélre általában elálmosodom, ilyenkorra magam mögött tudom hagyni a napi gondolatokat, problémákat. Egyébként sem visszük haza a színházban történeteket a férjemmel, ha van valami, amit ki kell magunkból beszélni, azt még ott megtesszük. Régebben gyakran játszottunk közös darabban, akkor megesett, hogy otthon összemondtuk a szövegeinket, de nem jellemző, hogy színpadot kreálunk a nappaliból.

 

 

Danyi Judit filmajánlója: Mindenki tudja, Egy jobb világ, Érkezés

 

Hétvége = barátok

Nagyon szoros és állandó baráti társasággal járunk össze havi rendszerességgel. Ha épp előadásunk van a férjemmel, akkor mi utána csatlakozunk be a buliba. Most, hogy a gyerekek már nagyok, könnyű dolgunk van, de korábban sem volt szükségünk bébicsőszre, mert a nagyszülők szerencsére tudtak segíteni nekünk.

Mivel többnyire én főzök, külön esemény, ha elmegy a család étterembe - kedveljük Kecskeméten a Rozmaringot, a Saloon Pizzériát és a Fekete Gólyát. Moziba szintén szeretünk járni, jöhet egy-egy művészfilm a művészmoziban, de szívesen nézek jó közönségfilmeket is.

 

 

A karácsony szent

Az idei adventi időszak kissé rohanós lesz, a férjemmel együtt próbálni fogjuk A Baal nevű ember életpályáját, szóval a karácsonyhoz vezető út rázós, de maga az a pár nap teljesen szabad. A szüleink segítenek: anyukám süti a bejglit, anyósom hozza a rétest, apukám főzi a halászlét és a kocsonyát, de azért jut nekem is dolog a konyhában… Nagyon készülök a karácsonyra, van egyfajta összetartó szerepem ilyenkor. Épp ezért fontos számomra a kikapcsolódás ezekben a napokban, nem izgulok a következő darab próbáin, nem gondolkozom a nemrég játszott előadásokon, semmilyen probléma nem foglalkoztat, egyszerűen élvezem a családdal töltött időt. Ha mégis felmerülne egy oda nem illő gondolat, iszom egy puncsot! A színház a mesterségem, a szenvedélyem, de nem öleli fel az egész életem.

 

 

Az álomnap

Kifeküdnék egy napozóágyra, hogy a hátamról a hasamra fordulás legyen az összes dolgom. Mellém jöhet egy kávé vagy tea és persze elmaradhatatlan egy kellemes olvasmány a kezembe. Tömény semmittevés. Nyaranta szerencsére meg is szokott valósulni az álomnapom, amikor nincs semmi kötelesség, nem kell főznöm sem. Az álomhetem pedig a közös nyaralás a férjemmel és a gyerekeinkkel. Minden évben felfedezünk egy új helyet. Nagy a világ, minél többet szeretnénk belőle megismerni, megélni.

Ha korlátlan szabadidőm lenne, sokkal többet olvasnék és kipipálnék jó néhány tételt a filmes bakancslistámról. Szeretek gyöngyöt fűzni a szeretteimnek, mert ebbe a tevékenységbe bele tudom tenni az ízlésem, így biztosan erre is több időt szánnék, illetve kipróbálnék bonyolultabb sütirecepteket.

 

 

Danyi Juditot a 2018/19-es évadban a következő előadásokban láthatod: 

  • Fekete Péter,
  • A Baal nevű ember életpályája,
  • Az ügynök halála,
  • A játék vége

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 15 november 2018 16:00
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449