TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Leteszteltük! Szalay Tamás alaposan megizzasztott minket
26
2018 nov.

Leteszteltük! Szalay Tamás alaposan megizzasztott minket

Fotók: Petróczi Réka Fotók: Petróczi Réka

 

Szeles, esős novemberi nap, 2 fok - csoda, hogy melengető érzésre vágytunk? Chilis sütőtök krémleves és forró tea helyett azonban egy egészen másfajta módszerre szavaztunk, hogy javítsunk hőérzetünkön. Háromfős csapattal, háromféle edzettségi szinttel kommandóztuk be magunkat a TRX HOUSE-ba és tettük próbára Szalay Tamás TRX edzőt, hogy egy vegyes vágott társaságból vajon mit tud kihozni. Egy edzett gokartversenyző magabiztosságával, egy jógára és pilatesre szakosodott újságíró kíváncsiságával és egy rendszertelenül edző főszerkesztő félelmeivel érkeztünk a terembe.

 

 

 

A TRX-ről

A TRX Suspension Trainer a funkcionális edzés egyik alapeszköze, amely izomláncok edzését teszi lehetővé. Az eszközt Randy Hetrick fejlesztette ki az amerikai haditengerészet elit alakulatánál, az ezredforduló körüli években. A TRX egy mozaikszó, jelentése teljes testtel végzett ellenállásos edzés (Totalbody Resistance Exercise). A felhasználó kezét vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben a másik végtaggal a talajon támaszkodik. Ellenállásként a saját testsúlyt használja, az intenzitást a test talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja. Gyakorlatok százainak elvégzését teszi lehetővé. Alkalmazható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz. Használatával erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot és a core izmok stabilitását tudjuk fejleszteni.

 

 

4 gyakorlat, 2 sorozat, 3 kör

Tamáson nem fogott ki az eltérő fittségünk, a lehetetlennek tűnő helyzet pillanatok alatt megoldódott: ugyanazzal az eszközzel, ugyanazt a gyakorlatot hajtottuk végre, személyre szabva, Tamás útmutatásai alapján. Mindhármunkat meglepte, mennyire változatos edzésformáról van szó annak ellenére, hogy mindössze egyetlen kötéllel dolgoztunk.

Bemelegítéssel kezdtünk - belső hőmérőnk higanyszála már itt emelkedni kezdett, de igazán forró csak ezután lett a helyzet. Egyszerű a képlet, 4 gyakorlatból áll egy sorozat, amit duplázunk kicsi pihenővel a kettő között, és a 60 perces órába kb. 3 kör fér, ez összesen tehát 12 féle mozdulatsort jelent. Persze végigcsinálni sokkal nagyobb kihívás, mint leírni. Főleg, hogy minden körben egyre nehezebb feladatokat kaptunk. Fotósunk, Petróczi Réka időnként letolt bennünket, hogy egy-egy egyszerű gyakorlatnál miért is nem mosolygunk. Ilyenkor sűrűn ajánlgattuk neki, hogy dobja el a fényképezőt, és álljon be ő is.

Szerencsére motivációban nem volt hiány, hajtott minket a kíváncsiság és Tamás lelkesítő szavai, ugyanis sokat dicsért bennünket, ha jól vettük fel a pozíciót. Ha meg épp helytelen testtartást vélt felfedezni valamelyikünknél, azt finoman kiigazította. A pörgős zene ugyancsak segített fenntartani a lendületünket, de az igényesen berendezett, hangulatos teremre sem panaszkodhattunk.

 

 

Az edzőről

Szalay Tamás 17 évesen kezdett ismerkedni az edzőtermi sportokkal, a TRX-et pedig 4 éve oktatja. Az edzéseit a sokéves edzőtermi tapasztalataira és az ART Edzőképző Testépítés – Fitness Sportoktató szakán megszerzett tudására alapozva alakítja ki. Gyakorlat -és tudástárát a TRX Suspension Training Course elvégzésével tovább bővítette. Tamás nem csak az edzőteremben bizonyít, 2017-ben magyar kupa 3., a nemzetközi svájci kupa 6. helyezettje lett ifbb men's physique kategóriában. Barátságos és határozott személyiség egyben, nem hagy lazsálni az órán, de nem is egy rideg katonai kiképzésen fogod magad érezni!

 

 

Először edzettünk náluk, mégis fesztelen hangulatban izzadtunk. Sokat nevettünk annak ellenére is, hogy az izmaink visítva feszítették a kötelet. Tamás mentálisan is megtámogatott minket: pont annyira űzött bennünket, hogy a határainkat jólesően feszegessük, de ne toljuk fájdalomküszöbig a gyakorlatot.

 

 

Levezetés gyanánt alaposan lenyújtottuk megfáradt tagjainkat. Bár férfi tesztelőtársunk szerint “csak úgy elrepült az egy óra”, nekünk az edzés végeztével jól esett lehuppanni a kanapéra és kibeszélni az új élményeinket. Lejegyzeteltünk pár dolgot, de nem volt egyszerű: karizmaink írás közben remegtek, mint a kocsonya, de ez is csak annak a bizonyítéka, hogy hatásos volt a TRX. Grátisz szőlőcukorral és vegán kókuszitallal csillapítottuk izmaink elektrolit-éhségét.

Tamás szerint nem meglepő az izmok idegessége, hiszen a nők genetikailag nehezebben bírják a karmunkát, a pasik viszont általában a lábmunkától “fekszenek ki”.

 

 

Viszlát, integető izom!

A felsőtestre fókuszáltság ellenére is hihetetlenül népszerű a hölgyek körében a TRX, Tamásnál a koedukált órákon több a nő mint a férfi. Talán pont azért, mert búcsút inthetünk az integető izmunknak, amivel minden női magazin frusztrál (mi a trendalelke.hu-n jófejek vagyunk, nem szoktunk riogatni benneteket). Attól viszont nem kell félnünk, hogy Popeye-féle dagasztó muszklinkra ezentúl egyetlen dögös felső sem jön majd rá, TRX-szel ugyanis szexis, tónusos izomzatot építünk, illetve növeljük állóképességünket és az erőnket.

 

 

Kiakadt az izomlázmérő

Legalábbis, ha volna ilyen kütyü, háromból két csapattagnál kereshettük volna a garanciapapírokat. Másnapi megpróbáltatásaink:

 • “Jó, hogy senki sem látta, ahogy behajlított térd helyett egyenesen merev lábakkal próbálok lemenni a lépcsőn.”
 • “Már éjjel 5 kilós súlyzóval ért fel a félig töltött vizespohár felemelése, reggelre pedig az eddigi legkomplexebb izomláz alakult ki, amit valaha éreztem. Olyan kar-, hát-, mell-, váll- és nyakizmaim is fájtak, amiknek a létezéséről sem tudtam. A nadrág felhúzása komoly bicepsz és tricepsz gyakorlatként hatott.”

Ennek ellenére a lelkesedésünk töretlen, jöttünk, láttunk, visszamennénk - köszönjük, Tamás!

 

 

Értékelés (1-től 5-ig, ahol az 1 a leggyengébb, az 5 a legjobb minősítést jelenti.)

 • Hatékonyság: 5
 • Követhetőség: 5
 • Változatosság: 5
 • Izomlázmérő: 5
 • Helyszín: 5
 • Oktató: 5
 • Hangulat: 5

 

 

TRX HOUSE

 • Hol van? Illyés Gyula u. 4. (a széchenyivárosi Spar mögött) - INGYENES PARKOLÁS!
 • Mit vigyél magaddal? Vizet, törölközőt, váltócipőt és -ruhát.
 • Férfi/nő arány: enyhe női fölény
 • Kinek ajánlott? Minden korosztálynak, akár gerinc- és térdproblémákra is
 • Mennyiért?
 • Nyitvatartás: hétfőtől szombatig

 


Szolgáltatások

 • TRX Easy: kezdőknek és újrakezdőknek, ha még nem ismered ezt a mozgásformát tökéletes választás
 • TRX Classic: ha már ismered a TRX-et, és hetente egyszer-kétszer jársz edzeni
 • TRX Hard Core: csak az igazán elszántaknak, ha szereted a “katonai kiképzést”.
 • Személyi edzés egyéb eszközökkel: meglepően sok diák választja nála ezt az edzésformát. Ezen mi jól meglepődtünk, de Tamás szerint egyszerű az ok: tetszeni akarnak a másik nemnek.

 

Galéria:

 

Fotók: Petróczi Réka  

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 26 november 2018 16:13
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449