TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ A pszichológus megnyugtat: legkésőbb húsvétra készen leszel a karácsonyi teendőkkel!

11
2018 dec.

A pszichológus megnyugtat: legkésőbb húsvétra készen leszel a karácsonyi teendőkkel!

 

Sokszor abban reménykedem, hogy nem általános, amikor azt tapasztalom, hogy felpörögnek az emberek decemberben, ahelyett, hogy lecsendesednének. Talán túlzás a karácsonyi pörgésről beszélni. Talán a legtöbb helyen béke van és nyugodt készülődés, nincs stressz, nincs kapkodás, nincs idegbaj.

 

Aztán egy ártatlan decemberi szombat délelőtt bemegyek a belvárosba, mert részt veszek egy eseményen a bevásárlóközpontban és mire vége, azt tapasztalom, hogy alig tudom elhagyni az épületet. Mindenhol tumultus, az emberek mereven maguk elé néznek, lökdösődnek, alig egy-egy nyílt tekintet, mosoly. A parkolóból való küzdelmes kijutás után találkozom csak az igazi káosszal. Szombat délben nagyobb dugó van, mint hétfő reggel 7.45-kor, pedig eddig azt hittem, azon nem lehet túltenni. Az autósok dudálnak, türelmetlenek, én pedig egyre szomorúbb vagyok.

Mert mindenki siet. Annyi elintéznivaló van még: ajándékok, csomagolás, bevásárlás, főzés, mosás, takarítás és a lista végtelen. Hiába vagy kész valamivel, ha tudod, hogy van még legalább 10 dolog, amit meg kell csinálnod. És most nem lehet elsumákolni, mint októberben, mert mindjárt itt a karácsony és addigra kész kell lenni mindennel.

 

 

Elárulok egy titkot, lehet megbántalak vele, előre is bocsánat.

Nem leszel mindennel kész.

Most még egy közhelyet is ide szúrok:

A nap neked is csak 24 órából áll.

Ennyi időd van megcsinálni a saját elvárásaid szerint összerakott minden listádat. Egészen biztosan nem fog sikerülni. És emiatt valószínűleg csalódott és frusztrált leszel. Pedig olyan jó lenne egy nyugodt karácsony.

Tudod, ha tehetném, adnék neked egy időgépet, hogy annyi óra álljon a rendelkezésedre, amennyit csak szeretnél, hogy beleférjen minden. De időgép nem létezik, így más oldalról megközelítve tudod megoldani ezt a stresszkeltő helyzetet.

 

 

Először is, arra kérlek, hogy engedd el a „mindent”. Nincs olyan, hogy minden, ez egy túl általános fogalom, ami kevés konkrétumot takar. Inkább határozd meg magadnak, hogy neked konkrétan mit jelent a minden. Pontról pontra, lépésről lépésre vedd végig, hogy mit akarsz még megcsinálni. Azt is nézd meg, hogy az adott lépések mennyi időbe telnek. Most add össze az időket és látod, hogy ha nem alszol, akkor talán a síszünetre, de legkésőbb húsvétra kész leszel.

Ha már úgyis van egy listád az elintézendő dolgokról, akkor kicsit újra nézz rá. Alkoss fontossági sorrendet. Hogyan néz ki számodra a csodálatos karácsony, és miket kell hozzá elvégezned. Válaszd ki a három legfontosabbat, és foglalkozz azokkal. Annak a megnyugtató tudatával, lehet, hogy még ezzel sem leszel kész.

De ez nem is baj. Ha a készülődés tud egy kicsit csendesebb, nyugodtabb, áldottabb, elmélyültebb és emberibb lenni, akkor bizton megéri.

Kérlek, mielőtt belefogsz a karácsonyi rutinba, állj meg egy percre. Gondolkodj el rajta, mit miért csinálsz. Határozd meg, számodra és a családod számára mi a fontos, mi az érték és csak ezután cselekedj.

 

Nyugodt, áldott, békés adventi időszakot kívánok!

 

 

Leskovics-Ortelli Andrea fogyókúrás terapeuta

 

 

Leskovics-Ortelli Andrea

 

tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta

leskovicsandrea.com

Telefon: 06 30 68 00 698

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449