TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Így telik a kecskeméti SBO-s angyal egy napja
20
2018 dec.

Így telik a kecskeméti SBO-s angyal egy napja

 

Tényleg csak 24 órából áll egy nap? Székelyné Nagy Ritával beszélgetve elbizonytalanodtunk, nem tudjuk-e rosszul… A Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán dolgozó ápolónő hihetetlen, Wonder Womant meghazudtoló erővel teljesíti küldetéseit napról napra, a háttérben. Most viszont kikerült a komfortzónájából: színpadon ismerték el kedvességgel, kitartással, odaadással végzett munkáját: ő lett az egyik az idei Mindennapok angyalai közül. Az elismeréssel a Bács-Kiskun Megyei Kórház ápolóit és egészségügyi dolgozóit méltatták ezúttal immár ötödször, a Hovány Alapítvány jóvoltából.

 

Sorozatunkban híres, neves, érdekes kecskemétieket faggatunk, hogyan telik egy átlagos napjuk 24 órája. Gondolatban elkísérjük őket a reggeli kávétól - a hivatásuk izgalmain át - az esti szabadidőig.

 

A mosoly Rita állandó sminkje

 

Név: Székelyné Nagy Rita

Családi állapot: házas, két gyermek édesanyja

Foglalkozás: ápolónő (Bács-Kiskun Megyei Kórház)

Díjak, elismerések: Mindennapok angyalai (2018)

 

Székelyné Nagy Ritának egyáltalán nincs napi rutinja, minden egyes napja más ritmusban telik. Esetében tehát átlagos napról sem beszélhetünk, riportunkkal ezáltal inkább azt igyekszünk bemutatni, mennyi mindennel foglalkozik ápolónői munkáján kívül, milyen tartalmasan tölti minden szabad percét, miközben, még ha fáradt is, jó kedv és nyugodtság sugárzik belőle.

 

8:00 Jó reggelt, világ!

Ha szabadnapom van, vagy ha éjszakára megyek, akkor szeretek sokáig aludni, csak 8 körül kelek. Megtehetem, hiszen már nagyok a gyermekeim, nem igénylik a segítségem a reggeli készülődésben.

Két műszakban dolgozom: reggel 6-tól este 6-ig, illetve fordítva. Emellett vállaltam egy másodállást is, ahol délután 4-től este 10-ig tevékenykedem a betegosztályozásban (triázs), a sürgősségi betegellátáson belül.

 

A sport kiváló feszültséglevezető

 

9:30 Irány az edzőterem!

15 éve sportolok - régen aerobikoztam, most TRX-re járok Doszkocs-Franczia Viktóriához, a Viktória Fitnessbe. Arra törekszem, hogy heti háromszor eljussak. Általában akkor tudom beiktatni, amikor éjszakás műszakra készülök, mert olyankor előtte szabad a napom. Az edzésen lelazulok, kiengedem a gőzt. Nézni ugyancsak szeretem a sportokat, egy jó focimeccs vagy egy forma-1-es futam elé mindenképp leülök, de követem a kézi- és a vízilabdát is. Apukám rászoktatott ezekre gyerekként. A gyermekeim szintén sportolnak: a lányom lovagol, a fiam kézilabdázik.

Egy újdonság az életemben: hamarosan az edzőteremben előadást tartok, ugyanis nemrég elvégeztem egy tanfolyamot a laikus újraélesztésről, így már én is oktathatom a lépéseit.

 

11:00 Kapcsolás háziasszony üzemmódra

Nálam nincs olyan, hogy heti egyszer, mondjuk szombaton takarítok, mindig olyankor végzem a házimunkát, amikor éppen időm van rá. Mielőtt az interjúra jöttem, elindítottam egy mosást. Nincs holtidő… Próbálom logikusan felépíteni a teendőket, de néha előfordul, hogy túl sok mindent igyekszem belesűríteni egy napba és elcsúszom az idővel. Ebből adódóan soha nem érek oda előbb, bárhová is kell mennem. Persze azért arra ügyelek, hogy ne késsek.

 

A kiérdemelt elismerés

 

Mindennapok angyalai - az első kitüntetés

25 éve dolgozom az egészségügyben, ebből 18 évet magánszférában töltöttem. Úgy érzem, az állami szférán belül, pontosabban az SBO-n jobban elismernek. Nem feltétlenül gondolok díjakra, nekem már az is nagyon jól esik, ha megköszönik a munkámat. A Mindennapok angyalai kitüntetéstől kissé zavarba jöttem. Szeretek inkább háttérben maradni, mintsem kiállni a pódiumra, de a színfalak mögött folyamatosan nyüzsgök!

 

Az SBO sárkányhajós csapata

 

16:00 Beszállás, vízre szállunk!

Az SBO-sokból nyár elején formálódott egy sárkányhajós csapat, amely rendszeresen együtt edzett, majd szeptemberben versenyen is indultunk. Mind nagyon jól éreztük magunkat, csapatépítőnek ugyancsak beillett. Klassz, hogy mindenki megmutathatta a munkán kívül is, miben jó. A munkatársak közül sokan szurkolni jöttek ki, ami szintén jóleső érzés, igazán összetartó közösség vagyunk.

 

A Mindennapok angyalai díjátadóján

 

18:00 Kezdődik a műszak

Ha éjszakára megyek, este 6-kor már a kórházban vagyok, de ha az edzés és az otthoni teendők után marad időm, be szoktam még iktatni egy-egy találkozót a barátaimmal.

Nem ijedek meg a munkától, nem riaszt, hogy a munkahelyemen töltött idő folyamatos pörgés, zéró szabadidővel. Szeretem a hivatásom, de másképp nem is lehetne ezt űzni, csakis szeretettel. Nincs két egyforma probléma, az emberek bármilyen panasszal érkezhetnek hozzánk. Amikor egy-egy izgalmas, érdekes esettel találkozunk, olyankor előfordul, hogy nyomon követjük a beteg gyógyulását a megfelelő osztályra való kikerülés után is.

Rendkívül kevesen vagyunk az SBO-n - de a munkaerőhiány alapvetően jellemző az egészségügyre jelenleg -, így tényleg nagyon megterhelő a 12 órás műszak. Ráadásul az emberek félreértelmezik az SBO fogalmát: mi sürgősségi ellátást nyújtunk a sürgős esetekben, sokan ellenben úgy értelmezik, hogy gyorsasági osztály vagyunk. Rengetegen jönnek hozzánk olyan problémákkal, amik nem hozzánk tartoznak, ráérnének, de egyszerűen így kényelmesebb nekik. Inkább bejönnek éjszaka, hogy ne essenek ki másnap a munkából amiatt, mert elmentek a háziorvosukhoz. Így azonban a valóban súlyos esetektől veszik el az értékes időt. Nagyon nehéz ezekben a szituációkban toleránsnak maradni, főleg, hogy sokszor reklamálnak is a betegek a hosszú várakozási idő miatt. Azonban nyilván mindenkinek a saját betegsége a legfontosabb, tehát mi mindig igyekszünk a tőlünk telhető tempóval és empátiával dolgozni. Az nagyon rosszul tud esni és elkeserít, ha ezt mégsem méltányolják a betegek vagy hozzátartozóik, és a legnagyobb pörgés közepette számon kérnek tőlünk dolgokat vagy siettetni akarnak. Sokkal kevesebben köszönik meg a munkánkat, mint ahányan kritikával illetnek minket.

Viszont amikor az előző munkahelyemről eljöttem, megfogadtam, hogy nem lesz többé a munkám az első. Otthon tehát nem beszélek a családomnak a benti lelki, fizikai megterhelésekről. Annyit viszek haza a munkából, hogy egy SBO-ról szóló Facebook oldalt kezelek, és ezzel otthonról is szoktam foglalkozni. De meg lehet bízni a munkahelyi karácsonyi ajándékok beszerzésével vagy bármi ilyesmivel is.

Ha nappalos műszakon vagyok túl, hazafele bevásárolok, otthon megfőzöm a vacsorát, és utána általában már úgy érzem, megérdemlem a pihenést. Szeretek éjszakába nyúlóan olvasni vagy filmet nézni, igazi éjjeli bagoly vagyok. Imádom például Guy Ritchie és Tarantino filmjeit. Tetszik, ha hatással vannak az emberre és akár napokon keresztül lehet rajtuk gondolkodni.

 

"A lányommal és a barátnőmmel"

 

A család és a barátok már alkalmazkodtak az összevisszasághoz

A barátaim nagy része szintén ebben a munkakörben dolgozik, úgyhogy velük könnyű a dolgom, a család pedig “ebbe nőtt bele”. Amíg kisebbek voltak a gyerekeink, rendszeresen megkérdezték: “ma ki lesz itthon?”, ugyanis ritka, ha mind a négyen egyszerre otthon vagyunk. A napok pedig teljesen összefolynak, a hétvége pontosan ugyanolyan az SBO-n, mint a hétköznapok.

 

Karácsonykor sem állhat meg az élet az SBO-n

Idén 24-én nappalos leszek, 25-én éjszakás, 26-án cserébe alszom. 23-án már igyekszem rákészülni a karácsonyra, főzök, sütök, aztán bízom benne, hogy mire szenteste hazaérek, a család felállítja a fát. 24-e általában kicsit lazább a kórházban, de aztán újra beindul a sürgés: a túlevés, túlivás klasszikus probléma ilyenkor.

 

Jó kezekbe kerül, ha valaki Rita közelében lesz rosszul


“Attól, hogy nekünk rossz kedvünk van, még nem lesz kevesebb a beteg, ezért sokkal hatékonyabb jó kedvűen, együttműködően dolgozni” - ez Rita és kollégái szemlélete.

 

Az álomnap is csupa pörgés!

Nehéz megmondani, mihez kezdenék egy teljesen üres nappal, mert általában ilyen nem fordul elő. Ha szabadságon vagyok, mindig csak azt veszem észre, hogy máris eltelt. Találkozók szerveződnek, igyekszem utolérni magam a teendőimmel. A nyaralás szintén nem a láblógatásról szól. Szeretünk persze strandolni, de mindig beiktatnunk kirándulásokat is, hogy megnézzük az adott hely látnivalóit. Mindig máshová utazunk, mert vágyom az újdonságokra - feltölt, motivál.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 20 december 2018 17:02
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449