TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Miért tűnik el a Férfi?

22
2019 aug.


Mert fél. Mert bizonytalan. Mert nem bízik. Mert nem tud már hinni. Mert elvárások nélkül akar élni. Mert önmagát akarja megtalálni. Mert az erejét keresi. Mert elfáradt. Mert ember ő is.

 

Sokszor hallom ezt a problémát nőktől a munkám során, hogy nem értik, miért menekül el a férfi. Miért válik köddé, pedig olyan jól indult minden. És a Nő nem érti, mit rontott el.

Semmit. Egyszerűen csak nem értjük női aggyal a férfi működést. A hozzám forduló férfiak nagyjából ugyanazt mondják el a „menekülésük” okáról. Nézzük akkor összefoglalva, hol csúszik el a dolog, ami miatt nincs meg az összhang férfi és nő között a kapcsolódásban. Szeretnék különbséget tenni az ismerkedés és a már működő kapcsolat között. Mindkettőben eltűnhet a férfi, de más a mögöttes energiája, a dinamikája ennek.

 

I. Ismerkedés fázisában:

 

Ilyenkor a Nő még tele van reményekkel, örömmel, elképzelésekkel, vágyakkal a férfi iránt, akit szeretne maga mellett társként tudni. A megismert férfi azonban nem ezt a formát hozza.

 

Lássuk, ennek mik lehetnek az okai:

 

1. Még nem rendezte le a múltját.

A Férfinek sokkal nehezebb ez a folyamat, mert alapvetően racionális, míg az elválás, elengedés nagyon is szól az érzésekről. De mit kezdjenek a fájdalmukkal, a szomorúsággal, ha nincs erre eszközük? Általában szakember segítségét is sokkal nehezebben kérik, hisz úgy gondolják, nekik kell tudni megoldani a problémáikat. Egy válás, megcsalás, a nő kilépése a kapcsolatból egyet jelent a férfinek a kudarccal. Olyan veszteség élmény, amit lehet, inkább besöpör a szőnyeg alá, de ettől még az nincs rendezve benne, csak jó mélyre el van temetve.

Viszont egy új nővel való találkozás felhozhatja benne a régi csalódásokat, akár önmagában, akár a nőben. Ezért inkább elmegy, ahogy azt érzi, komoly kapcsolat is lehet a dologból. Nehogy újra sérüljön.

 

2. Nincs kész még egy komoly kapcsolatra.

Ha túl gyorsan keresi a szakítás után a következő nőt, akkor még egyszerűen nincs kész. Még levegőhöz akar jutni, még nyalogatni akarja a sebeit, még bizonyítani akar. Bizonyítani azt, hogy ő igen is férfi, akkor is, ha nem tudott helytállni a múltbeli kapcsolatában. Főleg akkor, ha gyerek is volt és szétesett a család a különválással.

Tehát ha olyan nő vagy, aki most nem csak szórakozást keres a férfi oldalán, hanem az elköteleződést is, akkor ez a férfi minőség még nem a te embered.

Az ismerkedés során ez könnyen kiderül egyébként, mert ha első alkalmakkor sokat beszél, „drámázik” még a múltján, az exén, akkor még biztos, hogy érzelmileg nincs kész egy új tartós kapcsolatra.

 

3. Fáradt, erőtlennek érzi magát.

A férfinek nagyon fontos egy kapcsolatban, hogy FÉRFI-nek érezhesse magát. Hogy tudjon adni, védelmezni, biztonságot nyújtani. Hogy érezhesse a nő, mellette nem kell semmitől félnie.

De a férfi sokat harcol, küzd a világban, önmagával és a nőkkel is. Amikor ebben az enervált állapotában van, akkor nem tud adni. Csak igyekszik kilátni a mélyvízből és összeszedni magát. És ha ilyenkor a nő elkezdi istápolgatni, akkor még szerencsétlenebbnek fogja magát érezni, tehát menekül, hogy ne lássa meg a nő, hogy ő még gyenge. Hogy még erőt kell gyűjtenie ahhoz, hogy büszke lehessen magára. Természetesen lehet mellette állni és támogatni, bíztatni, de nem biztos, hogy veled fog tudni ebből a helyzetből talpra állni és meg is maradni melletted.

 

4. Kevésnek gondolja magát.

Ha sok csalódáson ment keresztül a férfi és ez nincs feldolgozva benne, akkor rögzül benne az a kép, hogy nem lehet elég jó a nőnek.

Ettől ő még próbálkozik, ismerkedik. De amint érzékeli, hogy a nő látja benne a Férfit – mert valljuk be, azért mi mesterei vagyunk annak, hogy olyat is lássunk a férfiben, amit ő még nem lát magában – megijed. Mert bekapcsolnak benne azok a tudattalan tartalmak, hogyha megteszek mindent a nőért, dolgozok, utazni viszem, stb., akkor annak az az eredménye, hogy úgy sem leszek elég jó. Így egy újabb kudarc elkerülés miatt inkább eltűnik.

 

5. Szabadságot akar.

„Miért nem hív már?” „Tegnap se találkoztunk és ma sem, biztosan átvágott ez is.” „Ha nem keres naponta, akkor nem is vagyok neki fontos” „Én már úgy bemutatnám a családomnak, ő meg csak lapít.”

Na, ezek azok a női elvárások, amiktől a férfi megriad. Mert az is előfordul a férfinél, hogy pusztán azért nem jelentkezik, mert más a ritmusa. Már tempóban tud megnyílni, más módon tud befogadni.

Ha te nőként azonnal az összeköltözést és a gyereket tervezgeted vele, lehet ettől megijed és befékez. Mert neki először látnia, éreznie kell, hogy te vagy e az a nő, akivel ő közös jövőt akar élni. És ez a férfinál több időt igényel, mint nálunk nőknél, akik alapvetően érzelem vezéreltek vagyunk. Időt kell hagyni neki és figyelni az ő igényeire is.

 

6. Más a jövőképe.

Egy kapcsolat hosszú távú működésének egyik alappillére, hogy a két fél hasonlóan tud-e gondolkodni a jövőjükről. Hisz nem lehet a közös hajót két irányba kormányozni.

Ha pl. a nő már gyereket szeretne, de a férfi még nem áll készen a családalapításra, akkor valószínűleg nem lesz tartós a kapcsolat. Hiszen nem várható el, hogy a férfi úgy változzon, ahogy a nő akarja, mert neki is van egy saját elképzelése, ritmusa, életszakasza. Ha a nő erőteljesebben fejezi ki a jövőre vonatkozó vágyát és a férfi nem tud ezzel azonosulni, lehet, elmarad a tartós kapcsolat lehetősége.

 

 

II. Ha már kapcsolatban éltek:

 

Ebben az esetben már ismeritek egymást valamennyire. Sőt, lehet, már sok éve éltek együtt és bele is szürkülve a hétköznapokba. A férfi „eltűnése” ilyenkor gyakran abban nyilvánul meg, hogy nincs ott érzelmileg. Sokszor fizikálisan sem. Bütykölget a garázsban, vagy túl sokat van a munkahelyén, vagy inkább a barátokkal „kocsmázik”, vagy minden szabadidejét a hobbijával tölti vagy szeretőt tart, vagy alig kommunikál, vagy nem ad érintést, intimitást. Bármelyiket is választja, azt érezheted, a férfi nem veled van. Nem neked adja a figyelmét. Nem te vagy a fontos. A reakciód lehet erre a „beszéljük meg”, vagy a számonkérés, a duzzogás, a vita, az érzelmek megvonása, a szex letiltása.

De valahogy eljutottatok ebbe az állapotba, amiben ugye mindkettőtöknek szerepe volt.

A férfi akkor menekül a kapcsolatból, ha azt érzi, a nőnek sosem jó semmi, amit ő csinál. Ha a nőnek nem tud megfelelni. Ha a nő mást vár el tőle, mint amit ő adni tud.  Ha folyamatosan kritizálják, minősítik, utasíthatják.  Vagyis ha a nő elvár tőle.

Ilyenkor a férfi azért megy el, mert nem érzi magát elég jónak. Nem akar bántani, csak nem tudja, mit tegyen. És persze a nő sem rossz szándékból mondja a férfinak a mondandóját, csak neki is van egy múltja, amit hordoz magában. Alapvetően biztonságot akar a nő, legfőképp érzelmi biztonságot.

És a férfi? Valójában ő is ugyanezt. Hiszen mindannyian egyetlen dologra vágyunk. Minden igényünk, tettünk, szándékunk mögött egy mozgatórugó van: hogy szeressenek és szerethessünk. Hogy érezzük, fontosak vagyunk valaki számára és nekünk is értékes lehet valaki.

Ezt azonban Férfi és Nő másként tudja adni. A férfi alapvetően a tettein keresztül, azzal, hogy védelmez, biztonságot teremt, hogy igyekszik teljesíteni azt, amire képes. Amire képes adott életszakaszában. A Nő pedig az érzelmein, a gondoskodásán, a törődésén keresztül. És az által, hogy a hitét adja a Férfinak. Hogy hisz benne, az ő férfias teremtő erejében.

Így lehet a Férfi és Nő együttléte egy kölcsönös teremtés, amiben mindketten megélhetik magukat és emellett inspirálhatják, emelhetik is egymást. Tehát nem rossz a férfi, alapvetően nem akarja bántani a nőt. Ő is csak arra vágyik, hogy szeressék. Türelem, elfogadás, megértés, elvárás nélküliség, befogadás, és szeretet minden mennyiségben, amit adhatunk nekik. És persze mindezeket magunknak is! Azért, hogy Nőként ne a hiányból, a szűkségből, hanem az örömből, a könnyedségből, a szívűnkből, elvárások nélkül kapcsolódhassunk a férfihez!

 

 

 Dr. Kovács Fatime

holiszta

Életesszencia

Életesszencia a Facebookon

+36-20-362-22-88

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 22 augusztus 2019 12:38
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449