TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Nálad van már kézfertőtlenítő? Féljünk a Hepatits A-tól?
22
2014 okt.

Nálad van már kézfertőtlenítő? Féljünk a Hepatits A-tól?

Nálad van már kézfertőtlenítő? Féljünk a Hepatits A-tól? Fotó: Búho Comunicaciones

Úgy látszik, ez a nap az egészség jegyében zajlik. A városban terjedő hírekre és rémhírekre válaszul a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az alábbi tájékoztatást adta ki.

Kecskeméten augusztus közepétől egyre nagyobb számban fordulnak elő vírus hepatitis megbetegedések. Bács-Kiskun megye hepatitis járványügyi helyzete több mint két évtizede kimagaslóan kedvező volt, megbetegedést csak igen ritkán észleltek. Ez a kedvező jelenség azonban együtt járt azzal a nem kívánatos következménnyel, hogy közben a felnövő új nemzedéknek nem volt alkalma találkozni a betegség kórokozójával, így az általános fogékonyság megnőtt.


Mi okozza a betegséget?

A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel -itallal terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust.

A betegségről:


Hirtelen kezdet néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Néhány nap elteltével étvágycsökkenés, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2
-3 hónapig is el tarthat.

A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők,
melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van.

A megelőzés lehetőségei:

 

  • személyi higiénés magatartás (kézmosás fontossága)
  • védőoltás


A kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek, különösen ételkészítés, étkezés előtt, WC használata után fontos szerepe van a betegség megelőzésében. Amennyiben fertőző májgyulladásban szenvedő beteg van a családban, közforgalomban kapható vírusölő hatással is rendelkező, OTH engedéllyel ellátott kézfertőtlenítő használata szükséges, a használati utasítás szerint.

A Hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. A betegek környezetében megbetegedési veszély elhárítása céljából térítésmentesen biztosítjuk az oltóanyagot.

Forrás: kecskemet.hu

Utoljára frissítve: szerda, 22 október 2014 16:19
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449