TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Itt a báli szezon, nyakunkon az esküvő idény, de mit vegyünk fel!?

23
2020 jan.

Itt a báli szezon, nyakunkon az esküvő idény, de mit vegyünk fel!?

 

Nem kell Kecskemétről Pestre utazni azért, hogy egyedi tervezésű ruhában tündökölj! Nagy Ágnes ruhatervező elkészíti az estélyi vagy a menyasszonyi ruhád! Kifaggattuk, neki milyen az álomruhája, hogyan lett belőle ruhakészítő és mekkora a kereslet az egyedi készítésű ruhákra a fast fashion virágkorában.

 

 

Trendalelke.hu: A 80-as években, aki divatosan szeretett volna öltözni, de híján volt nyugati rokonoknak, az varratott. Most meg divatkánaánban élünk, 2 hetente új kollekció rúgja ki a régi árut a fast fashion boltokban. Manapság mit varrat magának egy kecskeméti hölgy?

Nagy Ágnes: Menyasszonyi ruhára nagy igény mutatkozik. Azt vallom, a kölcsönzési árból ki lehet hozni egy egyedileg varrt menyasszonyi ruhát, amely így tényleg páratlan és örök emlék lesz.

 

Az egyediség a legfőbb motiváció?

Sokan emiatt fordulnak varrónőhöz, illetve jelentős azon hölgyek száma is, akik kilógnak a konfekcióméretekből, és az alakjukhoz megfelelő ruhát szeretnének viselni. Ilyenkor többnyire rám bízzák a fazont, a lényeg, hogy előnyösen mutasson rajtuk.

 

 

Mihez lehet kezdeni később egy menyasszonyi ruhával?

Sokszor hallom az aráktól, hogy “majd levágjuk rövidre, és akkor újra és újra felveszem”. Ez sosem történik meg.

 

Az USA-ban és Kanadában igen népszerűek az esküvői öltöztetős műsorok, van olyan különkiadás, amelyben az ara édesanyjának egykori menyasszonyi ruháját alakítják át. Te találkoztál már ilyen felkéréssel?

Még nem volt rá példa. Most viszont együtt dolgozom egy kölcsönzővel, ahol rengeteg régi ruha vár felújításra, úgyhogy kicsit belekóstolok ebbe a műfajba. Csodaszépek a régi ruhák, de jelenlegi formájukban már nem divatosak. Bízunk benne, hogy egy kis ráncfelvarrással újra tündökölnek majd.

 

 

Mi mindent varratnak még nálad?

Öltöztetek örömanyákat és koszorúslányokat is. Szeptemberben lesz a fiam esküvője, ez új kihívás nekem: a fiam ragaszkodik hozzá, hogy az öltönyét már én készítsem, így most az öltönykészítést tanulom. Estélyi ruhákat szintén készítek, de sajnos sokkal kevesebbet, mint szeretnék. Emellett kosztümöket, egyszerűbb ruhákat varrok, bármit, amit a vevő kitalál.

 

Tudsz egy átlagos árat mondani például estélyi ruhára?

Ez számos tényezőtől függ. Az anyagok ára rendkívül eltérő, vegyük például a csipkét: a francia csipke métere 60-70 ezer Forint, de 10-20 ezer forintos csipkéből is lehet szépen dolgozni. Ugyanez igaz a selyemre is: a hernyóselyem 10-20 ezer Ft között mozog, de kapni selymet 3 ezerért is, ami nagyon hasonló. Természetesen az sem mindegy, mennyi anyagra van szükség. Persze nem kell azt gondolni, hogy megfizethetetlen és luxus kategória varratni magunknak egy estélyi ruhát, 100 ezer alatti összegből is kihozható. Általában az ár szól a hölgyeknél az egyedi, varrott ruhák ellen, hiszen Kecskemét kis város ahhoz, hogy egy szezonban többször vagy egymást követő évben ugyanazt a ruhát fel tudják venni. Viszont már volt ellenpélda: varrtam egy igazi báliruhát - egy nagy szoknyát, hozzá pedig egy bodyt. Később a szoknyát egy másik felsőrésszel esküvőre is fel tudta venni a hölgy. Éppúgy igaz ez a kétrészes menyasszonyi ruhákra is: például egy ekrü bodyt egy új szoknyával nyugodtan lehet máskor is viselni.

 

 

Mennyi idő alatt készül el nálad egy ruha?

Ez attól függ, mennyire bonyolult. Pár naptól akár egy hétig is elhúzódhat a készítés.

 

Mi az idei trend a báliruhákat tekintve?

Én erre azt szoktam mondani, mindenki abban a legdivatosabb, ami jól áll neki színben, anyagban, fazonban. Persze így is divatossá tehető egy-egy részlettel. Idén az év színe a kék lett, ami az én szívemnek nagyon kedves.

 

 

Alapvetően nagyon szereted a színeket, igaz?

Nem preferálom, ha valaki csak feketében gondolkodik, hacsak nem követeli meg szigorúan a dresscode.

 

A protokollosok szerint a fekete, sötétkék, burgundi, sötétbarna, smaragdzöld való báliruhának.

Igen, tehát azért még az etikett szerint is van mozgásterünk a feketén túl. Szerintem ha valaki színes ruhát választ, azt üzeni vele, hogy foglalkozott a megjelenésével. Persze egy nagyon elegáns fekete ruhát is fel lehet dobni kiegészítőkkel, hogy kissé megtörjük a komolyságát.

 

 

Ha bemegy valaki egy ruhakölcsönzőbe, ott a kész ruhát tudja magán vizslatni. Ezzel szemben, ha varrónőre bízza a készítést, sokáig csak félkészen tudja felpróbálni, sokára látja a végleges formát. Ehhez azért kell bizalom.

Tavaly elő is fordult egy kényes helyzet ennek kapcsán: egy menyasszonyom lefotózta magát a félig kész ruhában, és igencsak megkritizálták a családtagok, barátok. Ebből tanulva nem érdemes a kész állapot előtti munkafázisokat megörökíteni. A vevőnek bizalmat kell szavaznia nekem, hiszen én már előre látom a végeredményt, ő pedig nem. Ennek ellenére mindig biztatom a hölgyeket, nyugodtan szóljanak, ha valami nem tetszik nekik, hiszen a kész ruhán már sokkal nehezebb változtatni. Sokat segít, ha a vevő már az első pillanattól kezdve rám bízza magát. Gyakran jönnek konkrét elképzeléssel, hozzák a magazinokban talált képeket. Egyből látom, hogy az vajon jól fog-e állni neki is vagy csak a 180 cm magas, 50 kilós modellen mutat. Nem rejtem véka alá a véleményem, mindig őszintén elmondom, mi az, ami számára előnyös és mi nem az.

 

Mióta foglalkozol ruhakészítéssel?

Nem ez az eredeti szakmám, de már 16 évesen is varrogattam magamnak és a barátnőmnek anyukám régi, szovjet varrógépével. Volt egy osztálytársam a kereskedelmi suliban, aki jól tudott varrni, én pedig ügyesen kötöttem abban az időben, és megtanítottuk egymást a trükkökre. Hivatásosan az első gyermekem születése után kezdtem ruhajavítással foglalkozni. Az egy igen fáradságos műfaj, folyamatosan érkeztek az vevők, nem is igazán tudtam emiatt az üzletemben dolgozni. 30 évesen álltam neki a ruhakészítői, divattervezői szakma elvégzésének. Most otthon varrok, az üzletem csak az ügyfélfogadás helyszínéül szolgál. Így tudom fenntartani az alkotáshoz szükséges kreatív miliőt.

 

 

Neked milyen álmaid ruhája?

Az apropó ugyebár adott, a fiam esküvője, abban is biztos vagyok, hogy én magam varrom majd - a második menyasszonyi ruhám is magamnak készítettem -, de még nem igazán gondolkodtam rajta. Most egy hosszú, sötét fukszia színű ruhát vizionálok.

 

A kislányod élvezi, hogy az anyukája bármilyen ruhát megvarr?

Természetesen! Az esküvő kiállításokon mindig részt vesz, többször átöltözik, imádja a ruhákat. De ez nemcsak a 10 évesre, hanem a 29 éves lányomra is igaz. A kislányom kacérkodik is a divattervezői szakmával.

 

 

Mennyiben nehezíti a helyzeted, hogy Kecskeméten és nem a fővárosban munkálkodsz?

Dolgozom rajta, hogy a hölgyek észrevegyék, nem kell felutazni Pestre, itt is elkészíthető az a ruha, amit elképzelnek maguknak.

 

 

 

Ági Design - Nagy Ágnes ruhatervező

Kecskemét, Wesselényi utca 3.

(30) 475 6115

Facebook oldal

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 23 január 2020 11:24
Értékelés:
(2 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Heti mottó Heti mottó »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449