TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Nátha vagy influenza?!
09
2015 febr.


A légúti vírusok és baktériumok a téli időszakban többnyire minden család életében "hívatlan vendégként" előbb vagy utóbb, de megérkeznek. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik rettegett vírussal, náthával vagy influenzával van dolgunk, akkor a terápiát is sikeresebben tudjuk kiválasztani. Dr. Csuka Ferencné dr. Horváth Mónika gyógyszerész hasznos tanácsai a tünetek felismeréséhez és kezeléséhez.

 

Nátha vagy influenza

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.netA megfázás, közönséges meghülés, nátha, orvosi kifejezéssel rhinitis, mind egy betegséget takar:

 

 • A felső légutak vírusfertőzése, melyet több cseppfertőzéssel terjedő vírus, leggyakrabban az ún.Rhinovírusok okozzák.
 • A felső légutak nyálkahártyáján megtelepednek a gazdasejtbe beépülve, és nagyon gyorsan elszaporodva hozzák létre a jellegzetes klinikai tüneteket, úgy mint a vizes orrfolyàst, tüsszögést, torokfájást gyakran lázzal kísérve.
 • Általában 1-3 nap alatt alakul ki a betegség és 3-7 napon belül gyógyul.
 • Akut rhinitis szövődménye lehet a bakteriális felülfertőződés, melya tünetek elhúzódásával járhat együtt. Az orrfolyást sűrű színes váladék jellemzi, a köhögés hurutossá válik. Ehhez adódik a fejfájás és az arctáji feszítő érzés(sinusitis).
 • Nincs védőoltás ellene, legyőzésében elsősorban az immunrendszerünkre támaszkodhatunk. Ebből adódóan a leggyakrabban érintett betegcsoportok a kisgyermekek és az idősebb populáció,  akiknél ez vagy még, vagy már nem tökéletes működésű. Krónikus szövődmények kialakulására is itt számíthatunk. A nátha esetében a tünetek kialakulása folyamatos, szemben az influenzával, melyre a szakaszosság a jellemző.

 

nátha vagy influenza


Az influenzát szintén vírus okozza, több törzse is létezik.

 

 • A járvány csúcsa Magyarországon általában február-március.
 • A betegség hirtelen magas lázzal és hidegrázással kezdődik, elesettségérzés és a nagyon jellegzetes izomfájdalom követi.
 • Majd csak a betegség második szakaszára jellemző a felső légúti tünet: orrpanaszok, torokfájás, köhögés.
 • A betegség szakaszos lefolyású: Az 1-5 napban szűnik meg a làz, majd további 3-5 nap alatt a légúti tünetek is nagyrészt mérséklődnek.

 

Védoltás vagy sem?


A legfontosabb dolog ami miatt érdemes megfigyelni a családban lezajló "megfázásos" megbetegedéseket, hogy mérlegeljük esetleg érdemes e jövő évben valakinek az infuenza elleni védőoltást beadatni. Távol álljon tőlem a vakcináció által kiváltott indulatok gerjesztése, de:


Egyértelmű a tudományos világ állásfoglalása arról, hogy az egyetlen valóban hatékony megelőzési lehetőség az influenza ellen a védőoltás, ami influenzaszezonban gyakoribb egyéb fertőzések indirekt megelőzését is jelentheti.

 

 

nátha vagy infulenza, tünetek, kezelés

Image courtesy of Baitong333 at FreeDigitalPhotos.net

 

Kik a veszélyeztetettek?

Sokan úgy vélik, hogy át kell esni az influenzán mindenkinek, és nincs miért aggódni az egy hetes lázas állapot kellemetlenségei miatt, de pont az így gondolkodók betegíthetik meg a környezetükben élő krónikus betegeket, csecsemőket, kismamákat. Aki általában sosem kapja el az influenzát az idén nyugodtan megbetegedhet, és ami még fontosabb, megbetegíthet másokat.

 

Új internetes oldalt hozott létre az Ántsz a tévhitek eloszlatására, érdemes átolvasni az információkat.

 

Ha valaki az oltás mellett dönt, az oltás évente ismételendő, ez az influenzavírusok változékonysága miatt van. Minden évben a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) ajánlást dolgoz ki az összetételére. A jelenlegi térítésmentes oltásban biztosított oltóanyaggal végzett oltás 3 inlfluenzavírus ellen nyújt védelmet. Az Ántsz honlapján lehet tájékozódni, hogy kinek jár térítésmentesen az oltás.

A két betegség klinikai lefolyása tehát más, de ugyanazon terápiája ismeretes.

 

 • A fellépő láz csillapítása életkor szerint megfelelő gyógyszerforma, hatóanyag és dózis kiválasztásával.
 • Az említett bakteriális felülfertőződés ellen kizárólag orvosi rendelvényre antibiotikumot szedhetünk. Napjaink egyik legkomolyabb népegészségügyi problémája az antibiotikum rezisztencia, amely a nem megfelelő antibiotikumhasználat miatt alakult ki,ezért nagyon fontos csak indokolt esetben és megfelelő ideig használni ezeket a készítményeket!!!
 • Orrfolyás megszüntetése orrcseppel vagy orrspray-vel.
 • Köhögéscsillapító, vitaminkészítmény, immunerősítő készítmény színesítheti még a skálát.
 • Ne felejtsük el az elcsépelten hangzó sok folyadék kifejezést! Ez esetünkben forró citromos tea legyen, lehetőleg csipkebogyóból , hársfából vagy menthából készítve.

 

nátha vagy infulenza, tünetek, kezelés

 


A gyógyszerek kiválasztását mindenképpen szakemberre bízzuk! Ha nem sikerül eljutni orvoshoz, akkor nyugodtan bízzuk magunkat a legközelebbi patika gyógyszerészére.

Jobbulást , illetve jó egészséget kívánok mindenkinek!

 

Dr. Csuka Ferencné dr. Horváth Mónika gyógyszerész

 

 

Dr. Csuka Ferencné dr. Horváth Mónika

gyógyszerész

 

 

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: hétfő, 09 február 2015 13:52
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449