TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ Ásó, kapa, nagyharang, … ügyvéd
02
2015 márc.


Szerelem, eljegyzés, esküvő, rózsaszín köd. Aztán jönnek a szürke hétköznapok problémái, a meg nem értés és meg nem értettség, majd a válás, és bizony sokszor csak a válás során szembesül a házaspár a házasság vagyonjogi hatásaival.

 

 Dr. Patyi Renáta

Dr. Patyi Renáta

egyéni ügyvéd

Iroda: 6000 Kecskemét, Hornyik J. krt. 4.
Telefon: +36 20 514 5129
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

Köztudomású tény, hogy a házasságkötéssel a felek között a jogszabály erejénél fogva házastársi vagyonközösség jön létre.

Mi a közös vagyon?


Ide tartoznak azok a vagyontárgyak, és a közös vagyon terhei is, melyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereztek, osztatlanul, egyenlő arányban. Ebben az esetben egy esetleges vagyonmegosztás során a feleket a közösen szerzett vagyon fele-fele arányban illeti meg.  Ezt nevezzük a törvényes házassági vagyonjogi rendszernek, ami az életközösség kezdetétől hatályosul.

Mi számít életközösségnek?


A házassági életközösség fogalom ismérveit a törvény nem határozza meg. Az ítélkezési gyakorlat szerint a közös háztartás (együttlakás), közös gazdálkodás (az együttesen kitűzött célok érdekében való vagyoni együttműködés és a bensőséges személyi viszony (érzelmi, lelki közösség, szellemi-kulturális kapcsolat, rendszeres nemi élet együttes értékelése alapján lehet általában megállapítani azzal, hogy nem kell ezeknek együttesen fennállniuk, egyik másik hiányozhat, illetve az általánostól eltérően jelentkezhet.

Házassági szerződés 

 

Nem csak a filmekben van rá szükség


Kevésbé ismert azonban, hogy a jogszabály a házassági vagyoni viszonyok szerződéses rendelkezésének elsőbbségéről rendelkezik, vagyis lehetővé teszi, hogy a házasulók és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösség időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel ettől eltérően rendezzék. Ebből az következik, hogy a felek a jövőre nézve meghatározhatják, hogy milyen vagyonjogi rendszer az irányadó számukra az együttélés alatt: a törvényes, azaz fele-fele arányban való részesedés, vagy a házassági vagyonjogi szerződés szerinti, melynek tartalmát a felek szabadon határozzák meg.

Néhány terület, amire a házassági vagyonjogi szerződés kiterjedhet:

  • a közös és külön vagyon meghatározása
  • a közös lakás használata
  • az egyik alvagyonból a másik alvagyonba történt beruházások
  • a lakás fenntartási és kezelési költségeire
  • a közös életvitel körében elhasznált vagy felélt különvagyon pótlása
  • a megtérítési igényekről történő lemondás
  • a tulajdonszerzés arányainak a meghatározása
  • a házastársak egymás közötti egyéb – vagyoni viszonyait érintő – megállapodásai


A házassági szerződés megkönnyítheti a vagyonmegosztást, illetve számos probléma megoldása lehet a későbbiek során, különös tekintettel arra, hogy egy vagyonközösség megszüntetése iránti peres eljárás évekig elhúzódhat, ráadásul a kimenetele is bizonytalan, mert a bizonyítás eredményeként a bíróság mérlegelés alapján hoz ítéletet, ami általában valamelyik félnek sérelmes, de még az is előfordulhat, hogy egyik félnek sem kedvező. Éveken át húzódó válásokról, befőtteken való osztozkodásról és más értelmetlen dolgokról szóló vitákról, sárdobálásról mindannyian hallotunk már.

A felek közötti megállapodás szabadságának korlátja a méltányosság és a gyengébb fél védelmének az elve. Nincs tehát jogi akadálya annak, hogy a bíróság a méltányos rendezés elve alapján orvosolja a felek által kialakított szabályokkal megteremtett méltánytalan helyzetet, amennyiben ez valamelyik fél számára olyan hátrányt jelent, ami beavatkozást igényel.

 

Házassági szerződés

Image courtesy of arztsamui at FreeDigitalPhotos.net

 

Mikor kössünk házassági szerződést?

Házassági vagyonjogi szerződést a házasságkötést megelőzően, illetve a házasság fennállása alatt is bármikor lehet kötni a szerződésben meghatározott időponttól az életközösség időtartamára vonatkozóan, kivéve ha erről a felek a szerződésben másként rendelkeztek. Ez azt jelenti, hogy az életközösség idejére köthető, de mind a kezdőidőpont, mind a végső időpont szabadon meghatározható, a szerződés bármikor módosítható vagy meg is szüntethető.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Házassági vagyonjogi szerződést csak személyesen lehet kötni, melynek további érvényességi feltétele a közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalás. Amennyiben a szerződés nem felel meg ezen feltételeknek, úgy joghatások nem kapcsolódnak hozzá: olyan, mintha nem is kötötték volna meg és a törvényes vagyonjogi rendszer elvei érvényesülnek, úgy szintén, ha felek a szerződést megszüntetik.

Fontos tudni, hogy a szerződés harmadik személlyel szemben csak akkor hatályos (akkor érvényesíthető), ha a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába bevezették vagy a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett. A házassági vagyonjogi szerződés nem tartalmazhat olyan visszamenőleges hatályú rendelkezést, amely bármelyik házastársnak harmadik személlyel szemben a szerződés megkötése előtt keletkezett kötelezettségét a harmadik személy terhére változtatja meg. Ez a hitelezők védelmét szolgálja, mert ezáltal az érintett fél kibújna  a felelősség alól, miközben harmadik személynek jogsérelmet okoz.

Az alaki feltétel okán mindenképpen szükséges szakemberhez fordulni. További jelentősége az ügyvédi közreműködésnek, hogy felek a jogaikról, illetve a jogkövetkezményekről tájékoztatást kapjanak, melynek ismeretében megkötik a szerződést.    
    

 

 

 

Utoljára frissítve: hétfő, 20 április 2015 10:42
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449