Ezt olvastad már? https://ftp.trendalelke.hu Mon, 16 Sep 2019 12:42:15 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Heti mottó https://ftp.trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3184-heti-motto https://ftp.trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3184-heti-motto Heti mottó

 

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Női percek Mon, 16 Sep 2019 00:00:00 +0200
Több száz mesekönyv segíti a kecskeméti kis betegek gyógyulását https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3226-tobb-szaz-mesekonyv-segiti-a-kecskemeti-kis-betegek-gyogyulasat https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3226-tobb-szaz-mesekonyv-segiti-a-kecskemeti-kis-betegek-gyogyulasat Több száz mesekönyv segíti a kecskeméti kis betegek gyógyulását

 

A Kecskemét főterén nemrég könyvesboltot nyitó Pozsonyi Pagony könyvkiadó 700.000 forint értékben, közel 300 gyerekkönyvet ajándékozott a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának.

 

 

Az értékes könyveket a kiadó képviseletében Sárdi Dóra alapító- tulajdonos és Török Judit, a kecskeméti üzlet vezetője adta át. A gyermekek és az intézmény nevében Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató és Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos mondott köszönetet az adományért, amely egy egész - szintén a kiadótól kapott - szekrényt megtölt.

A könyvek között megtalálható a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom színe-java, többek között Berg Judit, Dániel András, Harcos Bálint, Kertész Erzsi, Marék Veronika és Vadadi Adrienn legnépszerűbb könyvei. A megyei kórházban lábadozó gyerekek ezentúl válogathatnak a legkisebbeknek szóló lapozók, az ovisoknak és iskolásoknak, majd kamaszoknak szóló könyvek, vagy akár a 17-18 éveseket megszólító kötetek között, így minden gyermek talál kedvére valót.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Kórház a második intézmény, amely ilyen adományban részesült. A Pagony a jövőben további kórházi gyermekosztályoknak szeretne hasonló adományokat nyújtani, hogy könnyebbé tegyék a kórházban töltött napokat a gyerekek, kamaszok számára.

A Pozsonyi Pagony az egyik legkiemelkedőbb gyerekkönyvkiadó Magyarországon, amely 18 éves története alatt több mint 600 kötetet adott ki, és ma már 10 gyerekkönyvesbolttal is várja a gyerekeket és szüleiket szerte az országban – a legifjabb boltjukban például Kecskeméten, 150 négyzetméteren, a könyvek mellett programokkal és sok-sok játékkal is.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Sep 2019 14:06:19 +0200
Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten

 

 

 

2009-ben vette meg az első tetoválógépét, több mint két éve pedig már saját tetoválószalont üzemeltet a Hoffmann János utcán, Chalet delle Rose Tattoo néven. A kicsit nyugalom szigeteként is funkcionáló üzletben készülnek nyár eleje óta a különleges minták: Dobrovszki Angéla hetente egyszer-kétszer ingyen varr fel életmentő tetoválásokat a jelentkezők alkaljára.

“Sok tetoválószalonban készítenek hasonlókat, nekem az egyik vendégem - aki a Medina Adományboltban dolgozik - hívta fel rá a figyelmem, az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy valósítsam meg én is. Rögtön úgy éreztem, hogy ez nekem való, hiszen fontos számomra, hogy az adok-kapok mérlege kiegyenlített legyen az életemben, így pedig egy kicsit visszaszolgáltathatok a törődésből és figyelemből. Működik egy hivatalos, nemzetközi kezdeményezés, a Life Guard Tattoo, igyekszem minél hamarabb csatlakozni hozzájuk.“ 

 

 

Rengeteg betegségnek létezik nemzetközi szimbóluma, egyeseket jobban, másokat talán egyáltalán nem ismer az átlagember. A rózsaszín szalag már bizonyára mindenkiben összeforrt a mellrákkal, annyi kampányt láttunk hozzá kapcsolódóan. De például tudtad-e, hogy a narancssárga szalag szklerózis multiplexre, a lila az epilepsziára, a kék kör pedig a cukorbetegség típusaira utal?!

Angélától eddig a szklerózis multiplex és a cukorbetegség jeleit kérték, de ha bárki, bármilyen betegséggel együtt élve úgy érzi, fontos lehet számára, hogy magán viselje a logóját, ő szívesen megtervezi és kivitelezi.

Sokan első tetoválásként készíttetik el a betegségek szimbólumait, de aztán már a székben ülve vizionálják, hogy egy egyedi mintával folytatják a sort.

18 évestől a 60 felettiekig minden korosztályból mutatkozik igény az életmentő tetoválásra, legtöbben a Medina Adománybolt felhívásán vagy ismerősön keresztül jutnak el a Chalet delle Rose-ba. Angéla igyekszik mindenkit mihamarabb fogadni, hogy ne kelljen heteket, hónapokat várni a tetoválásra.

“Van azonban olyan vendégem is, aki cukorbeteg, de ő úgy gondolja, betegsége nem tartozik másra, nem viselné a jelét a csuklóján” - utal arra Angéla, hogy ezt mindenkinek magának kell éreznie, akarja-e egy életen át a testén látni a mintát. Épp ezért az alsó korhatár 17 év, de ebben a korban még szükség van szülői beleegyezésre.

 

 

Azt gondolnánk, manapság már senkinél nem vágja ki a biztosítékot, ha tetoválást lát és már levakarta magáról ez a kultúra az olyan bélyegeket, hogy a börtönviselt emberek bőrére való. Nos, még mindig találkozni azért hangos ellenzőkkel, főleg az idősebb generációból.

“Néha, az utcán sétálva látom a rosszalló tekinteteket. Az életmentő tetoválásra azonban mégsem így tekintenek, ennek talán jobb a megítélése. Szeretek idősebbekkel beszélgetni a szalonomban, mert ilyenkor lehetőségük van megismerkedni velem, faggathatnak a tetoválásról, és esetleg rájönnek, hogy a mintákkal fedett külső alatt egy normális ember lakozik” - meséli Angéla, aki 50-60 éveseknek is rajzolt életmentő tetoválást. “Eszméletlenül jól bírják a középkorúak, idősebbek a tetoválást, nem szisszennek fel a fájdalomtól egyszer sem.”

Angéla szerint a fájdalom leghatásosabb ellenszere a kellemes zene és a folyamatos beszélgetés mint figyelemelterelés. Különösképp szereti faggatni az életmentő tetoválást kérő vendégeit, mivel ezáltal sokat megtud arról, milyen együtt élni az egyes betegségekkel, inspiráló történeteket hall kitartásról, küzdelemről.

 

 

Hiába azonban az életmentő tetoválás, ha közönnyel fordulunk embertársaink felé.

“Elég nagy gond manapság, hogy az utcán nem feltétlenül lépünk oda ahhoz, akit a földön látunk” - figyelmeztet Angéla, aki reméli, hogy e téren is elindul némi változás az emberekben.


Te is szeretnél életmentő tetoválást?

 • Helyszín: Chalet delle Rose Tattoo, Kecskemét, Hoffmann János utca 5./a f.sz.
 • Bejelentkezés: Dobrovszki Angéla, (30) 290 7622
 • Ennyi időt vesz igénybe: kb. 30 perc
 • Díja: ingyenes

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Sep 2019 13:51:35 +0200
Kecskemét arcai: Leskovics-Ortelli Andrea pszichológus https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3223-kecskemet-arcai-a-kedvenc-pszichologusunk-leskovics-ortelli-andrea https://ftp.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3223-kecskemet-arcai-a-kedvenc-pszichologusunk-leskovics-ortelli-andrea Köszönet a fotóért Petróczi Réka fotográfusnak!

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves, kevésbé ismert, vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos: köztünk, értünk, velünk élnek.

 

 

 

Trendalelke.hu: Mesélj, hogy van egy háromgyerekes anyuka szeptemberben!

Leskovics-Ortelli Andrea: Élvezem, hogy végre visszaállt a rend! Óriási segítség, hogy a gyerekek intézményben vannak, újra lett énidőm.

 

Mi szerettél volna lenni gyermekkorodban?

Író! Anyukám viszont rengeteg pszichológiával kapcsolatos könyvet halmozott fel, amikbe én beleolvasgattam, hisz egy leendő írónak sokat kell forgatnia a könyveket. Nagyon tetszettek is, úgyhogy a top 3 vágyott szakmába bekerült a pszichológia, illetve még az állatorvosi pályával kacérkodtam. Szerettem írni egészen a középiskoláig, ott megtört a lendület. Ezután sem hagytam fel vele, de már csak a fióknak szántam a műveket. Pszichológusként viszont újra előkerült kedvelt tevékenységem, e-bookokat már írtam, de gondolkozom könyv publikálásán is. Csak az a fránya idő…

 

No, igen, mikor jut ilyesmire időd?

Amikor mindhárom gyereket elaltattam, éjszaka. Ez egyfelől egy kényszerhelyzet, másfelől viszont egyébként is ilyenkor száll meg az ihlet, napközben képtelen lennék írni.

 

 

Állítólag minden suszternek lyukas a cipője. Te hogy állsz ezzel a dologgal? Jársz pszichológushoz?

Nekünk, szakmabelieknek is nagyon fontos foglalkozni a lelki egészséggel. Pszichodráma önismereti csoportba, szupervízióra és időnként egyéni pszichoterápiára egyaránt járok. Önismeret nélkül nem tudnék jól működni a szakterületemen.

 

Pszichológusként, a válaszkész nevelés szószólójaként halmozottan hátrányos helyzetű anyának tűnhetsz, aki soha nem lehet türelmetlen, fáradt és ingerült.

Miért ne lehetnék? A válaszkész nevelésnek pont az a lényege, hogy megélheted a saját érzéseid, csak ne a gyereken töltsd ki. Igenis elfáradhatok, válhatok ingerültté, még az is előfordul, hogy kiabálok - persze nem ez az állandó állapot. Szintén nem rejtem véka alá a véleményem, korlátokat szabok, szabályokat alkotok és ezeket be is tart(at)om. Emiatt már megkaptam, hogy szigorú szülő vagyok. Én inkább azt mondom: következetes.

 

 

Hogyan viszonyulsz a gyerekek kütyühasználatához?

Bizonyos időben (suliidőben hétvégén, az ebéd utáni csendespihenőben), bizonyos feltételekkel (ha hétköznap reggelente minden flottul megy a beágyazástól az elindulásig) természetesen lehet használni őket másfél-két órát. Mindenkinek van saját kütyüje, amihez más nem nyúl és csak a saját kis dolgait tárolja rajta, nyilván a megfelelő szűrőprogramokkal ellátva. Telefonja egyik gyerkőcnek sincs még, szerencsére a mi sulinkba nem is engedik bevinni. Néha előfordul, hogy hétköznap is szeretnének “kütyüzni”, ilyenkor megbeszéljük, hogy majd hétvégén lehet, biztosan tudnak várni addig. Persze érezhetnek emiatt szomorúságot, csalódottságot, dühöt, kütyüzni attól még nem lehet, de feszültséglevezetőnek remek ötlet egy kiadós tollasozás.

 

Szerintünk óriási önbizalom és bátorság szükségeltetik ahhoz, hogy más életét befolyásoló tanácsokat adj valakinek.

Ha egy mód van rá, nem adok tanácsot. Inkább csak hallgatok, majd nézőpontot kínálok. Alapvetően az a célom, hogy mindenki megértse, mi miért történik vele. Igaz, hogy tanácsadó szakpszichológus vagyok, de a képzés elején azt tanították, hogy direktben nem osztunk tanácsokat.

 

Fotó: Petróczi Réka

 

Mit takar pontosan a tanácsadó szakpszichológus titulus?

Egészséges embereknek segítek a hétköznapi vagy pont a hétköznapin túli nehézségeket megélni, feldolgozni. Ezen belül résztémám a krízis szakirány - például egy munkahelyváltás, gyász, válás, katasztrófa, de krízis lehet egy gyermek születése is, bármi, ami után az életünk már soha nem lesz ugyanolyan, mint volt. A másik kedvelt témám a fogyókúra sikerének vagy sikertelenségének a pszichológiai megközelítése - ezzel nagyon sokan foglalkoznak, de konkrétan ilyen szakirány nincs az egyetemen, ebben magamnak tapostam ki az utat, integráltam a sok olvasott információt, kutatást, és ez alapján igyekszem támaszt nyújtani. Sokan jönnek hozzám pusztán azért, hogy közelebb kerüljenek önmaguk megismeréséhez.

 

Mi mindennel foglalkozol egyszerre?

Részmunkaidőben a kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központ dolgozom pszichológus tanácsadóként, ahol olyan felnőttekkel foglalkozom, akiknél vagy a saját gyermekkori kríziseket, traumákat kell feldolgozni, vagy a gyermekei nevelésében szembesültek nehézségekkel, esetleg bántalmazó kapcsolatban élnek és a továbblépésben szorulnak segítségre. A Nők a családban és a munkahelyen című pályázat keretében működő kecskeméti Család és KarrierPONT szintén pszichológus tanácsadóként alkalmaz. Itt az álláskereséshez, elhelyezkedéshez tudok támaszt nyújtani: például, ha valaki önbizalomhiánnyal küzd, fél, újra és újra elnyomott helyzetben találja magát a munkahelyén, megalázzák, netán családi nehézség miatt nem tudja a munkáját megfelelően ellátni. A magánpraxisom egyik része a fogyókúrás terápia - ennek legerősebb része az érzelmi evés -, de ezen kívül bármilyen krízis vagy gyermeknevelés kapcsán fordulhatnak hozzám. Önbizalom-témában tréningeket tartok, illetve igyekszem önkénteskedni is, most például a Hordozós Hét Fesztivál szervezésében tevékenykedem.

 

 

Egy idealizált országban és társadalomban mindenkinek járna a pszichológus?

Úgy gondolom, ha az emberek megtanulnák felismerni, kezelni, feldolgozni az érzelmeiket, ha tudnák, mi a teendő abban az élethelyzetben, amin épp keresztülmennek, ha lehetne szabadon beszélni, ha nem kellene félni a megszégyenítéstől és ha nem kellene tartani a társadalmi nyomástól, akkor nem lenne szükség a munkánkra.

 

Álmodtál már pácienseddel vagy esettel?

Pont az idei nyáron, az eltolódott szabadság előtt merültem ki annyira, hogy az egyik páciensem rémálmaival álmodtam, közben pedig tudatosult bennem, hogy ezek nem a saját álmaim, és mennyire durva, hogy az ügyfelem álmaival álmodom, és mikor mehetek már pihenni. Ettől mélyebb élményem nem volt, ezt meg tudni kell kezelni.

 

 

Nemrégiben puska és céltábla társaságában láttunk viszont a Facebookon. Te így vezeted le a feszültséget?

Ez csak a férjem sportja, az ő egyesületüknek is szoktam segíteni koordinációs, szervezési munkákkal. Engem kimondottan frusztrál, hogy nem találom el a célokat ezekkel a légfegyverekkel. A feszkólevezetés nálam a tollas, futás a kutyával és a biciklizés, emellett imádok zenét hallgatni, mostanság Pintér Béla szólít meg leginkább a vallási töltete miatt. Mostanság elmaradozott idő hiányában a templomba járás, ezt valamelyest pótolja. A séta is kikapcsol, gyűjtöm a lépéseket, a napi 10 ezret igyekszem elérni, a belvárosban kizárólag gyalog közlekedem.

 

Milyen tanácsokkal igyekszel felvértezni a gyerekeid, hogy egészséges lelkű felnőttekké váljanak?

Hogy merjenek hibázni, mert a hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük. Hogy nem kell tökéletesnek lenni, inkább azt találják meg, amit szívesen csinálnak, de abban legyenek kitartóak. Igyekszem nekik átadni a sport örömét és hogy milyen fontos az őszinteség és a sok nevetés. Nagyon szeretem egyébként a pozitív fegyelmezést, régóta alkalmazom, de Dorka lányom már agykontrollon is járt.

 

 

Nem érezted úgy, hogy a fővárosban még nagyobb karrier várhatna rád?

Azt szoktam mondani, ha Pesten élnék, elköltöznék onnan Kecskemétre. Lehetőségem innen is lenne például a kereskedelmi televíziókban szerepelni, volt is már rá példa, de nem vágyom erre. Nekem sokkal többet ér, hogy a családommal is lehetek és nem darál be a sok munka.

 

Tősgyökeres kecskemétiként melyek a kedvenc helyeid a városban?

Imádom a főteret, ha van egy kis szabadidőm, beülök egy kicsit feltöltődni a Nagytemplomba. A Széchenyivárosban nőttem fel, felnőttként költöztem ki Hetényegyházára. Sokaknak az csak egy panelrengeteg, de én szerettem és hiányzik. Sétatávra van tőle a belváros, a domb, a játszótereken sokkal több a gyerek, mint a külvárosiakon. A férjemmel szoktunk is nevetni, hogy a paneldzsungelekben én tájékozódom jobban, az erdő pedig az ő terepe. Beülős helyekből minden kategóriában megvan a kedvencünk, sokszor ebédelek az Aranyhomokban, de kedvelem a Vincentet is.

 

Fotó: Petróczi Réka

 

Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

A közlekedésen sokat javítanék, hogy könnyebb legyen a bejutás Hetényből és a bicikliutakat is rendbe tenném. Emellett azt kívánom, hogy az emberek élvezzék és használják azt a sok szépet és jót, amivel Kecskemét rendelkezik.

 

Fejezd be a mondatot: Ha tehetném, …

Délig aludnék!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Thu, 12 Sep 2019 13:24:57 +0200
Fergeteges programokkal jön a kecskeméti Színházak éjszakája! https://ftp.trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3222-fergeteges-programokkal-jon-a-kecskemeti-szinhazak-ejszakaja https://ftp.trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3222-fergeteges-programokkal-jon-a-kecskemeti-szinhazak-ejszakaja Fergeteges programokkal jön a kecskeméti Színházak éjszakája!

 

 

Színházak éjszakája Kecskeméten

 

Időpont: 2019. szeptember 21., szombat

 

 

A kecskeméti Katona József Színház programja:

 

Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház, Rákóczi út 15.

Időpont: 2019. szeptember 21., szombat, 17:00-19:00

 

A kamaraszínház elé várják a gyerekeket 17 órától 19 óráig:

Játékok, Színezzük ki az Aladdin jelmezeit! Jelmezes fotózás – avagy fényképezkedés színházi jelmezben és díszletben.

 

A kamaraszínház előterében:

 • Játéksarok, közös társasjátékozás Urbán Richárddal e.h
 • Én is lehetek Jázmin hercegnő – arcfestés Märcz Fruzsinával


A színházteremben:

Társasjáték – Együtt hozzuk létre a csodát! – ízelítő az évad előadásaiból

Csoportok indulása 17.00, 18.00

Házigazdák: Hegedűs Zoltán és Aradi Imre színművészek

Decsi Edit és Koltai-Nagy Balázs A pillangók szabadok előadásra invitál bennünket.

„Nyílik az ajtó” – játék

Varázsoljunk a fényekkel

Bepillantunk a Liliomfi előadásba! – közreműködik Hegedűs Zoltán, Decsi Edit, Lakatos Máté, Kelecsényi Anna e.h., Kovács Martin e.h., Váry Károly

Danyi Judit és Aradi Imre az Állami áruházból énekel.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív hangszerbemutatója.

Előzetes regisztráció szükséges! 

Regisztrálás: a színház portáján, az 501-170-es telefonon

 

Bérletvásárlási akció a kamaraszínház jegypénztárában csak ezen a napon 17.00-19.00 óráig:

 • 50 % kedvezmény az 5+1-es típusú bérleteknél erkély bérlet vásárlása esetén.
 • 20 % kedvezmény a szelvény- és kamara/Ruszt József Színházi bérletre!

 

 

A Hírös Gasztroszínház programja:

 

Wine Tourist - meglepetés vendég: Bata Éva

 

Helyszín: Ciróka Bábszínház, Budai utca 15.

Időpont: 2019. szeptember 21., szombat, 19:00–22:00

 

Adott három kiváló színész, akik a rögtönzés mesterei. Az alapszituáció egyszerű, ám ha a néző fantáziájával keveredik a dráma, a komédia és a tragédia ezer színe kel életre a játékban. A színészek a nézőktől kapott információk által újabb és újabb szituációkba kerülnek, melyek megoldása a cél. A nézők, a történetbe belekeverhetik kedvük szerint, munkahelyi dolgaikat, főnöküket, a közéletet, a párkapcsolatot, a családot és bármit ami aktuálisan érdekli, vagy megnevetteti őket. A színészek - Bata Éva, Boncsér Sára Luca, Fodor Dávid - bármilyen kihívást vállalnak és brilliánsan meg is valósítanak.

 

Gasztronómia:

 • a kiemelt helyekhez jár egy welcome drink
 • 3 tételes borkóstoló a Koch borház legújabb boraiból (Irsai Olivér, Néró Rose, Kadarka)
 • az asztalokon pogácsa és gyümölcsök
 • az előadás után lehetőség van újra kóstolni, a borok meg is vásárolhatóak

A 3 tételből álló borkóstoló, valamint a színházjegy ára:

 • Kiemelt helyár 12 hely: 5.000 Ft (A jegyek közvetlen a színpad előtti legjobb helyekre szólnak, a kiemelt jegyet vásárlóknak egy pohár pezsgővel kedveskednek.)
 • Normál helyár: 4.000 Ft
 • Pótszék 10 hely- 3.000 Ft (Pótszékes jegyekhez asztal nem tartozik.)

A jegyek megvásárolhatók itt. További információ: 06-30-502-4810

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 12 Sep 2019 11:56:08 +0200