Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Wed, 17 Jul 2019 04:02:47 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Csodáld meg ma éjjel a holdfogyatkozást Kecskemét felett! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3161-csodald-meg-ma-ejjel-a-holdfogyatkozast-kecskemet-felett http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3161-csodald-meg-ma-ejjel-a-holdfogyatkozast-kecskemet-felett Csodáld meg ma éjjel a holdfogyatkozást Kecskemét felett!

 

 

A fogyatkozás 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. A fogyatkozás országszerte látható lesz.

 

A fogyatkozás lefolyása:

 • félárnyékos (penumbral) idő: 5 óra 33 perc 43 mp, magyar idő szerint 20:43-tól.
 • részleges (umbral) idő: 2 óra 57 perc 56 mp, magyar idő szerint 22:01-től.
 • maximális fázis 21:30:43 UT, azaz magyar idő szerint 23:30:43 -kor lesz.

 

Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését (66 %-ot) 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így közel 3 órán át tartó jelenségre készülhetünk.

Holdfogyatkozás csak teleholdkor jöhet létre, ha a Hold áthalad a Föld árnyékán.

 

Forrás: www.eumet.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 16 Jul 2019 14:49:42 +0200
Ezek a tollasok szállnak versenybe a 2020-as Év madara címért http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3158-ezek-a-tollasok-szallnak-versenybe-a-2020-as-ev-madara-cimert http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3158-ezek-a-tollasok-szallnak-versenybe-a-2020-as-ev-madara-cimert Fotó: Kovács László - foto.designest.hu

 

 

Az "Év madara program"

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indított "Év madara" programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Sajnos a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyezteti a baglyokat, így most ők kerülnek középpontba.

 

A jelöltek:

 

 

Erdei fülesbagoly

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.

Tudtátok, hogy Kecskeméten is - különösen a Széchenyivárosban - lakik jó néhány bagolycsalád? Itt és itt meséltünk róluk.

Veszélyeztető tényezők:

 • a fiókákra számos ragadozó jelent veszélyt (róka, nyest, héja és egerészölyv)
 • közúti ütközések
 • erdőgazdálkodás

 

 

Uráli bagoly

Elterjedt a hideg- és mérsékelt égövi Eurázsiában Szahalintól és Japántól Skandináviáig és a Kárpát-medencéig. Elterjedésének határai északon nagyjából a 65. szélességi fokot, délen nagyjából a tajga déli határát követik. A zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is.

Veszélyeztető tényezők:

 • erdőgazdálkodás

 

 

Füleskuvik

Dél-Európában, a Közel-Kelet egyes részein és az egykori Szovjetunió területén át egészen Mongóliáig húzódik a költőterülete. Hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat. Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Mivel a rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát, ezért a növényvédő szerek használatának csökkentésével, valamint mesterséges költőodúk kihelyezésével növelhetjük az állományt.

Veszélyeztető tényezők:

 • mezőgazdaságban használt vegyszerek

 

A szavazás menete:

Határidő: 2019. július 25. 12 óra

Szavazni ezen a honlapon lehet

A legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2020 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 16 Jul 2019 09:28:39 +0200
Közös meseolvasásra várják a kecskeméti gyerekeket a vasútállomásra http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3156-kozos-meseolvasasra-varjak-a-kecskemeti-gyerekeket-a-vasutallomasra http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3156-kozos-meseolvasasra-varjak-a-kecskemeti-gyerekeket-a-vasutallomasra Közös meseolvasásra várják a kecskeméti gyerekeket a vasútállomásra

 

 

„Állomás irodalom – Irodalmi állomás”

 

Helyszín: Vasútállomás, Kodály Zoltán tér 7.

Időpont. 2019. július 18., 14.15 és 14.40 között (vonatmentes időben)

 

A kecskeméti MÁV pályaudvar várótermében április első napjaiban avatott Rotary Téka népszerűsége változatlan - itt mi is beszámoltunk róla. Az olvasásra, ingyenes könyvcsereberére hívogató könyvszekrény állományát a helyi jószolgálati egyesület és barátaik rendszeresen gondozzák.

A szervezők új kezdeményezés gyanánt egy rövid könyves délutánt is társítanak a Rotary Tékához: kedvelt helyi szerzőket szólítanak meg „Állomás irodalom – Irodalmi állomás” címszóval. Elsőként Pásztor Andrea „A platánfa álma” című könyvéből hangzik el néhány rövid részlet. A közösen olvasós délutánon jelen lesz a képes könyv illusztrátora, Nagy-Bán Kitti is.

 

A Rotary Téka kollekciójának nyári gyarapításában a Rotary Club Kecskemét egykori tagjainak és elnökeinek egyike: a jelenleg Budapesten élő Cseh Gábor és családja jeleskedik. Július 18-án, csütörtök délután Gábor és két kiskorú gyermeke 100 kötet könyvvel ajándékozza meg a vasútállomás „mozaikos kultúr-váróját”.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Mon, 15 Jul 2019 09:40:40 +0200
Alföldi borok, street food, strand, gasztroszínház - jön az I. Tóparti piknik Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3155-alfoldi-borok-street-food-strand-gasztroszinhaz-jon-az-i-toparti-piknik-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3155-alfoldi-borok-street-food-strand-gasztroszinhaz-jon-az-i-toparti-piknik-kecskemeten

 

 

I. Tóparti piknik - Pusztán a Gyümölcsök

 

Helyszín: Domb Beach, Csabay Géza krt. 7.

Időpont: 2019. július 27., 17.00-22.00

 

A Duna Borrégió Borút Egyesület tömöríti a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidék borászatait, ezzel lefedik az ország szőlőültetvényeinek nem kevesebb, mint 40 százalékát. Az itt készült borok sorra nyerik a díjakat, külföldön is egyre népszerűbbek, mégis Kecskeméten és a megyében kevésbé favorizáltak. Ezen szeretne az Egyesület változtatni az eseménnyel, illetve igyekeznek a borturizmust is fellendíteni a térségben.

Természetesen egy nyáresti koccintáshoz illő, könnyed tételekből álló borsort hoznak majd a borászatok, mint például a Koch Borászat, a Szentpéteri Borpince vagy a Frittmann Borászat. A mennyei nedűk mustrája közben személyesen megismerkedhetünk a borászokkal, faggathatjuk őket a szakma kulisszatitkairól. 

 

Program:

17.00 kapunyitás

17.30 megnyitó

17.30-22.00 Korlátlan borkóstolás a Duna Borrégió Borút Egyesület kiállító borászainál

 

 

19.00-20.00 A Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadása

Turistáskodni jó. Közben 3 borvidéket meglátogatni és megkóstolni hozzá helyi specialitásokat még jobb. Végül rábízni magunkat a VÉLETLENRE és hatalmasakat kacagni…, na, annál már tényleg csak kevés jobbat lehet elképzelni. Beneveznél egy ilyen utazásra? Akkor ülj fel a WINE TOURIST járatára, és tegyél egy minden érzékre ható gasztrokulturális utazást! A WINE TOURIST formája improvizációs színház, tehát a nézők aktív alakítói lehetnek az előadásnak, az ő közreműködésükkel alakulnak ki a karakterek, gördül tovább a cselekmény. A színészek pedig érzékenyen, kreatívan és vidáman rögtönöznek a nézők reakcióira, valamint a különböző borvidékek ihlette csodálatos nedűkre.

 • Szereplők: Boncsér Sára Luca és Bárnai Péter
 • Zenész: Pozsár Máté

22.00 A rendezvény zárása

 

Jegyár: 5500 Ft

Jegyvásárlás:

 • DiVino Borbár, Kecskemét, Kéttemplom köz 14.
 • Koch Borház, Kecskemét, Bethlen krt. 12/c
 • Szentpéteri Borház, Kiskőrös, Rákóczi Ferenc u. 2.

A belépőjegy tartalmazza:

 • Strandbelépő
 • Korlátlan borkóstoló a Duna Borrégió több mint 50 borából
 • A Hirös Gasztroszinház Wine Tourist című interaktív műsora
 • Elegáns Duna Borrégiós logózott üvegpohár

Részvételi jegyek korlátozott számban elérhetőek, a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

 

Az eseményen gyűjtést szerveznek a Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Emlékalapítványnak.

Az alapítvány célja a Magyarország területén élő leukémiás és egyéb vérképző megbetegedésekben szenvedő betegek életkörülményeinek javítása, szociális gondjaik enyhítése, a gyógyulásra való esélyük növelése. Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a betegséggel küzdőknek mind fizikailag, mind lelkileg. Legfontosabb célja felhívni az emberek figyelmét a véradás fontosságára, ösztönözni az embereket, hogy jelentkezzenek minél többen csontvelő donornak, mert ezzel megmenthetik egy ember életét.

Az alapítvány megálmodója Lázár Bence (az Újpest FC és a Nyíregyháza labdarúgója, a Sport Tv szakkommentátora), aki személyes érintettségénél fogva szembesült a leukémia hosszadalmas és embert próbáló kezeléseivel. Sajnos Bence már nem tudta az alapítványt létrehozni, így családja kötelességének érezte, hogy életre hívja azt.

Aki úgy érzi, támogatná ezt a jó ügyet, a pikniken megteheti a kihelyezett donációs dobozba.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Sun, 14 Jul 2019 12:23:25 +0200
Rajzolj hullócsillagot! Íme egy bájos kecskeméti pályázat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3153-rajzolj-hullocsillagot-ime-egy-bajos-kecskemeti-palyazat http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3153-rajzolj-hullocsillagot-ime-egy-bajos-kecskemeti-palyazat Rajzolj hullócsillagot! Íme egy bájos kecskeméti pályázat

 

 

TUDNIVALÓK:

 • A rajzpályázat témája: HULLÓCSILLAGOK A BENKÓ ZOLTÁN SZABADIDŐKÖZPONTBAN
 • Technika: bármely technikával készülhetnek az alkotások (ceruza, toll, tempera, akril, grafit)
 • Kategóriák korosztályonként: 7 éves korig és 8-12 éves kor között
 • További kategóriák: a szervezők különdíja és a legtöbb Facebook szavazatot kapott pályaművek. A beküldött képeket a Benkó Zoltán Szabadidőközpont Facebook oldalán albumba rendezik, és a legtöbb like-ot kapott alkotás „Közönségdíjban” részesül.
 • Beérkezési határidő: 2019. augusztus 4. vasárnap
 • Facebook szavazás időtartama: 2019. augusztus 6. kedd – augusztus 11. vasárnap
 • Díjátadás: a rendezvényen, 2019. augusztus 12-én, hétfőn
 • A pályaműveket a Benkó Zoltán Szabadidőközpont jegypénztárában (6000 Kecskemét, Csabay Géza krt. 7., Nyíri út felőli bejárat) lehet leadni. A hátoldalán feltétlenül legyen feltüntetve olvashatóan a gyermek neve, életkora, a mű címe, a szülő/gondviselő neve, telefonszáma és e-mail címe, valamint mellékeljék a pályázat érvényességéhez szükséges kitöltött „Hozzájáruló nyilatkozat - Hullócsillagok Éjszakája rajzpályázat” dokumentumot, amely megtalálható itt, az oldal alján, a Letölthető dokumentumok között. 
 • További információ kérhető a marketing@hiros-sport.hu e-mail címen, vagy a 76/500-320-as telefonszám 230-as mellékén.

 

DÍJAZÁS:

 • 1 alkalmas korlátlan Hófánk Pálya családi jegy,
 • 1 alkalmas családi belépőjegy a Kecskeméti Fürdőbe,
 • 1 alkalmas családi bérlet a Kecskeméti Planetáriumba,
 • ajándékcsomag.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 12 Jul 2019 07:12:55 +0200