Ezt olvastad már? https://www.trendalelke.hu Tue, 12 Nov 2019 16:45:48 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Tabudöntögető előadás: Milyen volt régen és mit jelent ma cigánynak lenni Kecskeméten? https://www.trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten https://www.trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten 1930, Kecskemét, Cigányváros - Fotó: Fortepan/Jurányi Attila

 

 

Kecskemét cigánysága régen és most

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. november 19., 17:00

 

Kecskeméten több száz éve élnek cigányok is, tudj meg róluk többet! Ez egy jó alkalom arra, hogy megismerjük régi mesterségeiket, szokásaikat és legendáikat. Értsük meg, mit jelent ma cigány embernek lenni és hogyan értelmezzük társadalmi jelenségeiket!

 

Előadók:

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató, főmuzeológus, a Katona József Emlékház vezetője és a helytörténet lelkes, hatalmas tudás birtokában levő kutatója a helyi cigányok történetét és a cigányvárost eleveníti fel.

 

 

Somogyi Tímea Anna szociológus pedig a mai cigánysággal kapcsolatos társadalmi jelenségeket, sztereotípiákat, előítéleteket boncolgatja.

Tímea nemcsak beszél róla, a mindennapokban reményt, lehetőséget és végtelen szeretetet áraszt környezetére a Védőháló Karitatív Egyesület, a Kecskeméti Református Egyházközség Cigánymissziója és a Pancsinelló Játszóház munkatársaként, afféle mindenki anyukájaként. Kifogyhatatlan erejét, hitét és motivációját az adja, hogy szeretne egy jobb világot látni maga körül. Szeretné, ha az emberek másként gondolkodnának - például a közös társadalmi felelősségvállalásról, hisz rajtunk múlik, milyen világban élünk. Ugyancsak szeretné, ha a legszegényebb gyerekek és a szüleik is tudnák, elhinnék, hogy mindenki egyformán értékes, és minden gyerek ezzel a tudattal indulna iskolába, és így vágnának neki az életnek, mert akkor telve lennének önbizalommal, mernének álmodni és dolgozni a céljaikért. Ebben segíti őket Kecskemét egyik Aranyanyuja napról napra. Teszi mindezt hétgyermekes cigányasszonyként...

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 12 Nov 2019 16:04:49 +0100
Heti mottó https://www.trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3297-heti-motto https://www.trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3297-heti-motto Heti mottó

 

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Női percek Mon, 11 Nov 2019 09:00:00 +0100
Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3308-uj-allatok-erkeznek-a-kecskemeti-vadaskertbe-es-a-jatszoter-is-megszepul-jovore https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3308-uj-allatok-erkeznek-a-kecskemeti-vadaskertbe-es-a-jatszoter-is-megszepul-jovore Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre

 

 

90 ezer látogatóval büszkélkedhetnek

Dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány elnöke folyamatos látogatószám-növekedésről számolt be, míg néhány éve 50-60 ezren jártak az állatkertben évente, addig idén minden bizonnyal elérik a 90 ezret.

Tokovics Tamás, a létesítményt működtető Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, sikereik egyik alappillére a remek csapatmunka és a magasfokú szakmaiság, a másik pedig, hogy az évek folyamán az állatkert passzív kiállítóhelyből interaktív közösségi térré avanzsált. Minden hétvégén látványetetésekkel várják az állatszerető érdeklődőket, de az év folyamán számos ünnephez, világnaphoz kapcsolódva tartanak előadásokat, bemutatókat, nyáron pedig a táborozó gyerekek töltik meg a Vadaskertet élettel.

 

 

Muflon és dámszarvas érkezik

A lassan 50 éves Vadaskert néhány területen felújításra szorul, hogy a biztonsági előírásoknak és az esztétikai szempontoknak egyaránt megfeleljen, ezek elvégzése mellett a gyerekeket megújult játszótérrel várják 2020 tavaszán.

Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes lajstromba vette az állatállományt: a Vadaskert 4-5 őshonos állatfajjal indult, mára pedig 120 féle állattal ismerkedhetünk meg közelről, akik a világ legkülönbözőbb pontjain őshonosak. Magyarországon kizárólag Kecskeméten találkozhatunk petymeggel, mandrillal, örvös medvével és alaszkai fehér farkassal.

Csakis olyan fajokat tartanak, amelyek hozzá tudnak szokni az állatkerti körülményekhez. Igyekeznek minden lakójukat nemcsak az előírásoknak megfelelően gondozni, hanem extra odafigyeléssel biztosítani a jólétüket. Erre kiváló bizonyíték, hogy nincsenek kényszercselekvései az állatoknak, makk egészségesek, a legtöbbjük abszolút megbarátkozott az emberekkel, és sok kifutóban rendszeres a természetes létszámnövekedés - idén közel 40 egyed született lámától a csacsiig.

A jövő évben muflon és dámszarvas költözik a Vadaskertben még üresen álló kifutókba.

 

 

A szemerkélő eső a legtöbb állatot mit sem zavarta

A sajtótájékoztatót követően keresztül-kasul körbejártuk a Vadaskertet: A tigrisek délutáni sziesztájukat töltötték a kellemesen hűsítő zuhany alatt, a lámákat mi magunk is megnassoltattuk néhány szál roppanós répával, Tóbiás, a teve érdeklődve figyelte a szakmai bejárás történéseit, végül meg is simogattuk puha orrát. Megcsodáltuk Hógolyó, a sarki róka vakító fehér téli bundáját, szemtanúi lehettünk a makákók uzsonnájának.

A nemrég érkezett afrikai leopárd kölyök egyelőre meglehetősen bizalmatlan az emberekkel, így belőle csak egy fekete szőrkupacot láttunk, de bízunk benne, hogy jövő héten érkező fajtársával együtt nagyokat fognak majd hancúrozni a kifutójukban.

A bejárás közben rengeteg humoros történetet hallhattunk a Vadaskert dolgozóitól, például, hogyan próbálnak a szökési terven munkálkodó, egymással kiválóan összedolgozó majmok túljárni a gondozók eszén.

A Vadaskert még a hűvös, szitáló esős őszi időben is erős mágnesként marasztalt minket. Nem csoda tehát, hogy ez a kis ékszerdoboz a város egyik jelentős turisztikai vonzerejévé vált. Most vasárnap is érdemes lesz kilátogatni, íme az aktuális programkínálat:

 

 

Márton Nap és Madarak Napja

 

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1.

Időpont: 2019. november 10.

 

Délelőtt:

  • 09:00 A Vadaskert megnyitja kapuit
  • 10:00-15:00 Ajándék arcfestés a gyermekeknek
  • 10:00-10:30 Látványetetések: ormányos medvék, rézusz makákók, csacsik
  • 10:30-11:30 Állati jó bemutató! a színpadnál (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)

Délután:

  • 12:00-13:00 Állati jó bemutató! (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)
  • 14:00-14:30 Látványetetések: kapucinus majmok, Hógolyó, a sarki róka, lámák

 

Galéria:

{gallery}trend/kozter/2019/Vadaskert{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Sat, 09 Nov 2019 07:52:59 +0100
Debütált a Láthatatlan vacsora Kecskeméten: sötétben, bekötött szemmel ettünk https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3307-debutalt-a-lathatatlan-vacsora-kecskemeten-sotetben-bekotott-szemmel-ettunk https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3307-debutalt-a-lathatatlan-vacsora-kecskemeten-sotetben-bekotott-szemmel-ettunk Fotó: Osztró Gábor

 

 

 

Földön landoló brownie, repülő kelbimbók, céklafoltos harisnya - megküzdöttünk a háromfogásos vacsorával

Az elsötétített teremben szemkötőt öltöttünk magunkra Nagy Renáta, az Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetőjének vezényszavára, hogy azt követően bárminemű vizuális segítség nélkül tegyük próbára érzékszerveinket a 3 fogásos menü során. Talán a levestől rettegtünk a legjobban, mégis ez bizonyult a legkönnyebben beazonosítható és elfogyasztható fogásnak. A levescsésze mérete és mélysége jól behatárolta az ételt, amit aztán viszonylag könnyedén kanalaztunk be. A sütőtökkrémlevest túrógombóccal és pirított tökmaggal mindenki felismerte.

A főétel azonban igazi küzdelmet tartogatott számunkra. Arról elég hamar letettünk, hogy a megfelelő kombinációban ízleljük meg a finomságokat, örültünk, ha két üresjárat után végre valami fent maradt a villánkon. A sorminta így egészen meglepetésszerűen alakult: három óriási falat húst követett némi püré, egy üres villa, még egy üres villa, aztán horogra akadt egy darab zöldség. Minden asztaltársaságban akadtak olyanok, akik állították, ők bizony nem bénáznak, és hipp-hopp el is fogyasztották a fogást.. Később töredelmesen bevallották, nem fáradoztak azon, hogy villával kergessék a sok összetevős fogást, inkább kézzel ettek, és a zöldségpüréket is az ujjukkal fogyasztották el. Náluk valószínűleg makulátlan maradt a terítő. Nálunk nem. A kelbimbót alattomosan megpöckölte a hús vágás közben, így aztán röppályára állt az asztal körül. És valahogy a cékla is kilőtt a tányérról, hogy villanyfényben konstatálni tudjuk majd, hogyan fest a céklafoltos harisnya. A szuvidolt csirkemell őszi zöldségekkel, pürékkel, grillezett polentával igazi ízbomba volt és bizonyára impozáns látványt nyújtott a tányérunkon, az utóbbiban való gyönyörködésről ezúttal lemaradtunk.

 

 

A menüsort csokoládéorgia zárta, egyértelmű volt, hogy brownie-t szervíroztak nekünk sós karamell öntettel, a mentes étkezést igénylőknek pedig erdei gyümölcszselével borított, kókusztejes panna cottával. Nincs mit szépíteni, a záró fogást sem tudtuk esztétikusan és az etikettnek megfelelően elfogyasztani. A kelbimbót megirigyelve egyes brownie-k szárnyra keltek, és az asztal alatt landoltak.

Óriási sikerként könyveltük el, hogy szinte 100 százalékban megfejtettük, mi mindent tálaltak fel nekünk az est folyamán, igaz, a legtöbb felismerés nem az ízlelőbimbóinkkal való első találkozásra jött össze. Olyan érzésünk támadt, mintha egy érzékszervünk kiiktatásával a többi is romlott volna. A kelbimbó viszonylag karakteres íze ellenére sem volt elsőre egyértelmű, illat alapján pedig nagyjából semmit sem sikerült azonosítani a céklán kívül. Az asztaltársaságunk tagjaival folytatott beszélgetésnél különösképp hegyeznünk kellett a füleinket, hogy a másik mondandója ne vesszen el az alapzajba olvadva, mert a látásunk romlásával a megszokottnál jóval hangosabban beszéltünk.

 

 

Közelebb kerültünk egymáshoz

Nagyokat derültünk a vacsora közben adódott helyzetkomikumok sokaságán, de épp ilyen elánnal érintett meg minket az esemény komolysága és valódi mondanivalója. Hallhattuk látássérült társaink megindító, mélységekkel és magasságokkal tarkított életútjait, megismertük a mindennapi kihívásaikat.

Ahogyan oldódott a hangulat, egyre interaktívabbá vált a társaság, végre feszengés nélkül feltehettük a kellemetlen kérdéseket, és válaszokat kaptunk a dilemmáinkra, például, hogyan segítsünk, egyáltalán kell-e a segítségünk bizonyos szituációkban. Az akarata ellenére a zebrán átkísért vak hölgy sztoriját mindenki ismeri, aki nem is arra akarta folytatni az útját, de a lelkes segítők legalább megbonyolították a közlekedését. A vacsorán az is kiderült, segítségre akkor van szüksége a vak embernek, ha láthatóan bizonytalanul halad, tanácstalan, meg-megáll, illetve ő maga kér segítséget.

“A buszon gyakran elráncigálják őket egy szabad ülőhelyre, pedig nem az a fontos, hogy a vak ember mindenképpen leüljön” - mesélte sorstársairól Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének alelnöke. “A vak ember vak, nem mozgássérült. Van két jó lába, meg fog tudni állni.” A legfontosabb, hogy mielőtt a jármű mozgásba jön, fix, biztonságos kapaszkodót adjunk a kezébe, fix fogantyúra rakjuk a kezét.

 

 

A szervezet két elnökségi tagjának vállalkozását is romba döntötte a betegség. Tusori Nikoletta 10 évig volt vendéglátós vállalkozó, majd 32 évesen fény derült egy genetikailag öröklött, gyógyíthatatlan szembetegségére. A látása napról-napra fokozatosan romlott, emiatt vállalkozásáról is le kellett mondania. Fekete Attila fényképész-fotográfusként dolgozott, és a sors fintoraként pont azt az érzékszervét vesztette el, ami ehhez a szakmához nélkülözhetetlen. Az egész életüket felülírta a látásvesztésük, és Niki nem titkolta, hogy mélyre zuhant az életkedve, de az egyesületi munka újra értelmet adott a mindennapjainak.

A finom falatok, a kellemes beszélgetések, a megsüvegelendő életpályák ellenére a legegyszerűbb mozzanat jelentette számunkra az est fénypontját: amikor visszakaptuk a látásunkat. Aznap este hálával telve és jó adag érzékenységgel tértünk haza.

Köszönet mindkét szervezetnek és a Veyron Rendezvényteremnek az élményért!


Kövesd a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház oldalát és értesülj a hasonlóan klassz programokról!

 

Galéria - Fotók: Osztró Gábor

{gallery}trend/ESEMENY/2019/Lathatatlan_vacsora{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara - Pajkó Andrea) Köz - tér Fri, 08 Nov 2019 16:43:04 +0100
Mózes és Réka a legvagányabb kecskeméti kutya-gazdi páros! https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3302-mozes-es-reka-a-legvaganyabb-kecskemeti-kutya-gazdi-paros https://www.trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3302-mozes-es-reka-a-legvaganyabb-kecskemeti-kutya-gazdi-paros Mózes és Réka a legvagányabb kecskeméti kutya-gazdi páros!

 

Púza András fejében fogant meg a verseny gondolata, amelyhez életének néhány meghatározó élménye vezetett el: A kutyákhoz fűződő kapcsolata - ahogyan ő fogalmaz, kutyaszőrbe kapaszkodva tanult meg járni. Később egy személykereső mentőkutyás csapat tagja lett, majd katonaként szolgált a Magyar Honvédségben, kutyavezető tűzszerészként részt vett egy afganisztáni misszióban. Innen szerelt le kutyájával, Roninnal. Tetten érhető a HDR gondolatában a harcművészetek, a küzdősportok világa is, amelyet gyermekkorában ismert meg, illetve nagy hatást gyakoroltak rá az extrém akadálypályás futóversenyek, amelyek után azonban sosem hagyta nyugodni a kérdés: „Jó, ez szuper volt! De hol a kutyám?!” Így szinte adta magát a Hard Dog Race ötlete.

 

 

“Nem tudom pontosan megválaszolni a miértjét, de ahogy először megláttam a versenykiírást, tudtam, hogy ez nekünk szól. Nem egy szokványos séta, hanem egy igazi természetközeli kaland, amely összehozza a kutyát és a gazdit. Nagyon megfogott a történetet arról, milyen érzelmek töltötték el a Hard Dog Race kiötlőjét, amikor túléltek egy-egy nehéz helyzetet és összebújtak a kutyájával. Nagyon ritkán él meg az ember ilyen érzéseket, ilyen közelséget a házi kedvencével” - kezdi Réka.

Innen a “Hat láb, két szív, egy büszkeség” mottó, ami nemrég “Hat láb, két szív, egy ölelésre” módosult. “A tavaszi versenyen nem érkeztek meg időben az érmek, helyette a célban mindenkit egy ölelés várt. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy az októberi versenyen érmet és ölelést is kaptunk” - meséli a duó kétlábú tagja.

Tavasszal a 6 kilométeres afféle bemelegítés az őszi 12 kilométeres távra. Réka és Mózes mindkettőn helyt álltak már, a mostani, októberi volt a hatodik Hard Dog Race, amelyen versenyeztek. A rengeteg közösen megtett kilométer, az összecsiszolódás és a bizalomépítés elengedhetetlen komponensei a felkészülésnek.

 

 

“Szerencsém van, mert Móz elég bátor természetű kutyus, illetve meglehetősen világlátott: Spanyolországban született, ott került hozzám, de élt velem Hollandiában is. Mindig próbáltam arra nevelni, hogy ne féljen semmitől, a biciklizéshez nagyon fiatalon hozzászoktattam, de ültünk már együtt óriáskeréken is. A versenyre való felkészülésünk szintén arról szólt, hogy igyekeztem minél több helyzettel megismertetni, erdőt jártunk, úsztunk, hidat másztunk, hogy semmilyen akadály előtt ne torpanjon meg a versenyen.

23 embert- és kutyát próbáló akadály és 542 m szintkülönbség nehezítette a 12.39 kilométeres futást Egerben: akadtak egyszerűbbek - mint például a pókjárás vagy a kifeszített hálóban lépdelés -, voltak vizes és sáros akadályok, stílszerűen kutyaházon átbújás, kutyatáphordás és különféle nehézségű mászós és ügyességi feladatok.

 

 

“A majomlétra majdnem megtréfált minket, mert annyira magasan volt, hogy nem tudtam felugrani rá. Egy másik versenyző segített nekem, de utána meg Mózes akart folyton megmenteni és lecibálni róla. Van pár karmolásnyom és lila folt a lábamon… Jövőre ezt is gyakorolnunk kell. A majomlétra mellett a legnehezebb akadály számunkra az volt, amikor egy platós autóra kellett fel-, majd leugrani, ráadásul többször. Én 50 kg vagyok, Mózes 30, szóval nem volt egyszerű őt felküzdenem, ráadásul az első leugrásnál megbicsaklott a lába és elesett, ezért másodszorra már hezitált egy kicsit, de végül megoldottuk. A verseny egyik fontos célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kutyát és a gazdit, ez ilyen helyzetekben tényleg remekül érződik. Olyan is előfordult, hogy meg kellett állnunk, mert Móz teljesen felpörgött vagy túlságosan megindult egy másik kutya után. Ilyenkor meg kell várnom, míg kicsit csillapodnak nála a kedélyek” - ecseteli Réka a kihívásokat. “A személyes kedvenceim a vizes-sáros akadályok, mert kellemesen lehűtenek, illetve az agility cső, amiben rengeteget fejlődtünk az első verseny óta. Akkor még labdával kellett becsalogatnom Mózest, mert be sem mert menni, most pedig már csak lazán átkúsztunk rajta mindketten.”

Szintidő nincs, így edzettségtől függetlenül bárki rajthoz állhat a Hard Dog Race-eken. Kutyák terén sincsenek megkötések, mindenkinek meghagyják a lehetőséget, hogy maga mérje fel kedvence teljesítőképességét. Azért az akadályoknál ügyelnek rá, nehogy baleset érje a kutyákat vagy az embereket, illetve természetesen állatorvosi vizsgálat előzi meg a versenyt.

 

 

“Találkoztunk már Yorkshire Terrierrel, illetve a 6 km-es versenyen hallottam olyanról, aki fél tüdővel is bevállalta és 6 óra alatt lesétálta a távot a kutyájával. Ha valamelyik akadályt nem tudja teljesíteni a csapat egyik tagja, azt ki lehet váltani guggolással. Itt az élmény és a csapatmunka a lényeg! Persze büszke vagyok az időnkre: 1 óra 48 perc alatt értünk célba, vagyis fél órát javítottunk a tavalyi eredményünkhöz képest.”

Mózes, a pitbull-staffordshire terrier keverék januárban lesz 11 éves, de egyelőre nem tervezik, hogy lassítanának.

“Úgy érzem, simán bírja még egy jó pár évig az extrém igénybevételt, sőt, ez tart minket fiatalon! Ha pedig azt látom majd rajta, hogy túl fárasztó neki a versenyzés, akkor szeretnék egy menhelyi kutyával futni - erre is van lehetőség a Hard Dog Race-en.”

 

Galéria:

{gallery}trend/kozter/2019/Reka_Mozes{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 07 Nov 2019 11:15:09 +0100