Nyomtatás
30
2020 jan.

2021-ben ismét lesz Repülőnap Kecskeméten!

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala

 

A kecskemétieknek gyakran egy sima hétköznap is légibemutatóval tarkított, ha gyakorlatoznak a Gripenek. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy bosszankodott kicsit a nagy robaj miatt, de mi az esetek többségében egyből az égre sasolunk és próbáljuk fellelni a napfényben meg-megcsillanó vadászgépeket (kisebb-nagyobb sikerrel). Anno imádtuk a különleges festésű repülőket, látványos formációkat felvonultató Repülőnapot, az utóbbi években pedig tűkön ülve vártuk a nagy bejelentést, mikor lesz újra parádé a város légterében. Kiderült: már csak egy évet kell rá várnunk!

 

 

Együttműködési megállapodást kötött ugyanis Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia csütörtökön, a Honvédelmi Minisztériumban. Benkő Tibor ennek apropóján bejelentette: miután a szerdai kormányülésen is megkapta a támogatást, úgy készülnek, hogy 2021-ben ismét nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten.

 

Egy kis történelem:

Az első repülőnapnak Kecskemét adott otthont 1990. augusztus 18–19-én. A következő repülőnapra új helyszínen, Taszáron került sor 1991-ben. A nagy sikernek köszönhetően 1992-ben újra megrendezték a repülőnapot, majd egy hosszabb, ötéves szünet következett. 1997-ben került sor a következő repülőnapra, és ekkor véglegesen a kecskeméti katonai repülőtérre költözött az esemény.

1998-ban Jubileumi Repülőnapot tartottak, ugyanis abban az évben ünnepelte a Magyar Honvédség a 150., a magyar katonai repülés pedig a 60. Évfordulóját. Az angol RIAT eső miatti elmaradásával 2008-ban Kecskeméten rendezték Európa legnagyobb repülőnapját, 2010-ben pedig elnyerte az év legjobb repülőnapjának járó díjat.

 

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldala

 

A 2010-es rendezvényen utoljára mutatkozott meg magyar színekben, magyar közönség előtt, nyilvánosan a MiG-29-es típus, a leszerelése előtt. A gép szimulált légiharcot mutatott be az új magyar felségjelzésű JAS 39 Gripen gépek ellen. A típust véglegesen 2010. december 7-én vonták ki a hadrendből.

2013. augusztus 3-4-én rendeztek utoljára nemzetközi repülőnapot a kecskeméti MH-59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

 

Forrás: MTI, Wikipédia

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned