Köz-tér http://trendalelke.hu Sat, 25 May 2024 08:14:40 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Legyél te is Jane Goodall! Nem kell hozzá Afrikában élned! http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4102-legyel-te-is-jane-goodall-nem-kell-hozza-afrikaban-elned http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4102-legyel-te-is-jane-goodall-nem-kell-hozza-afrikaban-elned Legyél te is Jane Goodall! Nem kell hozzá Afrikában élned!
Legyél te is Jane! Mindegy, hogy ki vagy, hol élsz, mit dolgozol. Kecskemétiként, átlagos hétköznapokon is tehetünk akár a közvetlen környezetünkért, akár az afrikai élővilágért, ha tudatos vásárlói döntéseket hozunk - ez a Fashion Reggeli most nem a trendekről szólt,…

 

 

#Be Jane


Tudtad, hogy 17-féle fémet nyerhetünk vissza a megunt vagy épp használhatatlanná vált mobilokból, táblagépekből? És azt, hogy ezeknek a fémeknek a bányászata Afrikában történik, és a gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyét veszélyeztetik?


Petróczi Réka fotográfus pár évvel ezelőtt első kecskeméti gyűjtőhelyként csatlakozott a „Passzold vissza, Tesó!” akcióhoz, így Kecskeméten is tehetünk az afrikai élővilágért. Rékához nagy örömmel és szép számban társultak a Trendalelke Vállalkozónői Közösség tagjai, és üzleteikben hivatalos kihelyezett gyűjtődobozokkal népszerűsítették a kezdeményezést. Réka igazi nagykövete lett a programnak, így különböző kecskeméti vállalkozások és intézmények az utóbbi 2 évben többször is a legeredményesebbnek bizonyultak a kampányokban.


Májusban Jane Goodall háromnapos látogatáson járt hazánkban, mindenhol telt ház és hatalmas szeretet fogadta. Réka is állt vele egy színpadon a Jane Goodall Intézet tagjaként, önkénteseként, és egy újabb akciót ajánl a kecskemétiek figyelmébe.  Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. A program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy felépítsék, megszervezzék és véghez vigyék a saját projektjüket is, amely ezeknek környezetvédelmi, természetvédelmi problémáknak a megoldására irányul.

Legyél te is Jane!

Ez a Jane Goodall Intézetek szlogenje világszerte, és sokkal könnyebb dr. Goodall nyomdokaiba lépni, mint gondolod.

Réka gyűjtődobozt hagyott a Malom Központban, az információs pultnál ti is leadhatjátok június 15-ig a már nem használt mobiltelefonokat, táblagépeket, GPS-eket, hogy Afrika jobb, élhetőbb hely legyen csimpánzoknak és embereknek egyaránt.

 26 kg ruha fejenként, évente...


Évente kb. 150 milliárd ruhadarabot állítanak elő, ezt 400 százalékkal (!) több mint a 2000-es években. Az Európai Unió országaiban kb. 26 kilónyi ruhadarabra teszünk szert fejenként évente, ebből 11 kg a hulladékban végzi hamarosan… Farkas Ágota stílus- és színtanácsadó riasztó statisztikai adatokkal szolgált, amiket a fast fashion üzleteknek és ultra fast fashion online vásárlási lehetőségeknek köszönhetünk. A 4 évszak – 4 kollekció elvet már csak egy szűk réteg követi, az ultra fast fashion modell 25-50 kollekcióval önti el a piacot.


Minden gyártó zöldül, van, aki komolyan gondolja, van, aki csak green washingban jó, azaz  a tényleges intézkedések helyett túlzásokban, ferdítésekben és féligazságokban tobzódik, ezért az egyéni felelősség, azaz a vásárlói döntéseink még fontosabbak.


Mit tehetünk?


Válaszd a környezetbarát alapanyagokból készült ruhadarabokat és lakástextileket!

(kender, bambusz, banánfa törzséből nyert szöveg, kókuszdió héjából készült anyag)


Változtass a mosási szokásaidon!

(alacsonyabb hőfok, kevesebb mosás, szárítógép használatának kerülése)


Szelektálj és hasznosíts újra!

Gardróbrendezés után irány a gardróbvásár vagy az adománybolt, vagy adj új funkciót a megunt ruhadarabnak, és gondold újra kreatívan. Felfrissítenéd a ruhatárad? Nézz be a turkálóba, és adj új esélyt egy korábbi szekrénylakónak.

Kapszula ruhatár

Ismered az alkatodat, színeidet? Állíts össze alapvető, mégis sokoldalú és könnyen variálható, minőségi ruhadarabokat, amikkel szinte végtelen számú szettet alakíthatsz ki.

 Milyen hatással van a farmerod a bolygónkra?


A farmer, ami Magyarországon hosszú ideig a politikai a rendszer elleni lázadás jelképe volt, az egyik leginkább erőforrásigényes, környezetkárosító ruhadarab, amit vásárolhatsz, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen farmert választasz. Ha már az előállítása ilyen mértékben terheli a környezetet, akkor válassz olyan farmert, amit évekig tudsz hordani. Puha Évi, a Fashion Reggeli műsorvezetőjének gardróbjában igazi jolly joker volt 14 éven át egy GAS farmer: zakóval, magassarkúval elegáns, lapos talpúval sportos outfitet varázsolt neki. Ez a farmer Évi és a bolygó egyik legjobb befektetése volt.

A minőségi alapanyag és gyártás mellett az sem mindegy, hogy mennyi hulladék keletkezik a divatiparban. Segesdi István, a GAS Jeans marketing és PR menedzsere elmesélte, hogy 86-90 %-os szabászati hatékonysággal készülnek a farmerek, de kvázi nincs is gyártási hulladékuk, hiszen az utolsó szálig mindent felhasználnak: hajpánttá, tányéralátétté, céges reprezentációs ajándékká lényegülnek át a leeső anyagdarabok.


Claudio Grotto cégalapító már a rendszerváltás előtt meghódította farmer termékeivel Magyarországot. Azóta számtalan trend jött-ment a divatvilágban, skinny vagy répa fazon, szaggatott vagy felsliccelt, batikolt vagy gyöngyökkel applikált, de ha nem követed a divat legújabb őrületeit, hanem ragaszkodsz a stílusodhoz, akkor a GAS kínálatában az örök klasszikusokat  mindig megtalálod. Végső soron a bolygó jövőjéről is döntesz a farmervásárlásoddal: ami divathóbort helyett évekig szolgál, azért a természet is hálás lesz neked.

 

 Zöld színház?

A Malom Központ CSR partnere, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is zöldül két olyan elkötelezett munkatársnak hála, mint Märcz Fruzsina vezető színművész és Sárdi Barbara marketing és kommunikációs vezető. Bár Barbi megingathatatlan etikai vegán és elkötelezett környezetvédő, de azt már rég megtapasztalta, hogy erőszakosan nem lehet „téríteni”, a változáshoz apró lépéseken át vezet az út, főleg egy olyan nagy szervezetben, mint a színház, ahol közel 200-an dolgoznak. A szelektív hulladékgyűjtés, a színészház mozgásérzékelős lámpái, az évadzáró vacsora egyszer használatos műanyag tányérjainak és evőeszközeinek tartós darabokra való cserélése már egy új korszak kezdetét jelzik.


Egy nagy múltú színház, évadonként több mint 10 bemutatóval, az utóbbi évek méltán népszerű grandiózus musicaljeivel szinte falja a díszletet és a jelmezeket, mégis lehet zöldülni ebben is. A Kovács Lehet rendezte Macbeth szinte 0 forintos költségvetéssel, újrahasznosított díszletek és jelmezek alkalmazásával valósult meg. Fruzsi Lady Macbethként a Képzelt betegben viselt cipőjét és a Rómeó és Júlia musical fekete elegáns ruháját vetette be a színpadon, és a szabadidejében gyakorolt rúdsport is megjelent a darabban. Egy régi díszlet rozsdás csövét újították fel a műszakis kollégák, hogy Fruzsi extravagáns Lady Macbethként varázsoljon el minket a rúdon bemutatott produkciójával.


Nem mindennapi fába vágta a fejszéjét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva vállalták, hogy a jelmezraktárban kidobásra ítélt, megmaradt anyagokból használati tárgyakat készítenek, amelyeket megszerezhettek maguknak a lelkes színházrajongók, miközben a környezetvédelem mellett egy további jó ügyet szolgálnak vele. A jelmezek nagy részét olyan közkedvelt színművészek viselték a Kecskeméti Nemzeti Színház előadásaiban, mint Szemenyei János, Orth Péter, Horváth Alexandra vagy Jankovics Anna. A jótékonysági adománygyűjtés keretein belül számos kézitáskára, retikülre, hátitáskára és neszeszerért licitálhattak a színházkedvelők.  A kezdeményezés minisztériumi díjat nyert, és a héten, Dublinban az európai elsőségért versenyeznek. Szurkolunk nekik!

 Merre van a te Szív utcád?


„A múlt végül mindannyiunkat utolér. Ott visszhangzik indulatos mondatainkban, zátonyra futott kapcsolatainkban, megmagyarázhatatlan testi tüneteinkben. Ahhoz, hogy rájöjjünk, a nagyon is mainak gondolt életünket át- meg átszövi az elmúlt idő, el kell kezdenünk az ismerkedést. Az ismerkedést anyáink, nagyanyáink, dédanyáink bánataival, örömeivel, szenvedéseivel, veszteségeivel. Ezekből, mint apró igazságdarabokból, végül összeállíthatjuk sorsunk képletét. Megérthetjük döntéseinket, vonzalmainkat, választásainkat” – ezekkel a sorokkal ajánlotta Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus Gurubi Ágnes lebilincselő könyvét, a Szív utcát.

A lebilincselő családregény visz, sodor magával, mintha egy színes, szélesvásznú filmet néznénk. „Nem akartam író lenni, az élet sodort a könyvíráshoz” – vallotta meg Ági, aki egy 2017-es autóbaleset után jött rá, hogy nem akarja szerkesztőként mások szekerét tolni, mert neki is van egy saját története. Főhőse, Anna az anyáról lányra öröklődő lenyomatokat követi, meg akarja törni a rossz mintázatokat, és keresi, hogy ki volt a megfagyott szívű nő a felmenői között.


A Szív utca 9 hónap alatt készült el, pont amíg a várandósság tart és megszületik egy új élet. 3 éve jelent meg, jelenleg az ötödik kiadásnál tart.  Ági nagymamájának Buenos Aires-ben élő húga még olvashatta a családtörténetet magyarul, a spanyol fordítást sajnos már nem érhette meg, 93 évesen elhunyt. Mindenkinek van egy Szív utcája, talán ezért is fordulhatott elő szinte csodával határos módon, hogy Ági közösségi finanszírozásból látogathatott el az argentin fővárosban élő idős rokonához.


Ági hamarosan három könyves szerző lesz, hiszen a Szív utca után Másik Isten címmel tavaly megjelent a második kötete, sőt, ősszel újabb könyvvel jelentkezik. Már alig várjuk!

 

 A természet alkimistái


Jártál már úgy, hogy tele volt a fürdőszoba polcod alig használt kencékkel? Bizony a rossz választásainkkal is terheljük a környezetet, erre hívta fel a figyelmet Schubert Évi, az APIVITA kozmetikai márka képviselője.


Az 1979-ben Athénban két gyógyszerész, Niki és Nikos Koutsianas a méhek társadalmát és a görög növények egyedülálló biológiai sokszínűségét tanulmányozva inspirálódtak, és megalkották létrehozzák az első természetes, méhészeti termékek és gyógynövénykivonatok felhasználásával készített kozmetikumokat. A krémek, szappanok hamar meghódították a vásárlók szívét. Amikor már más gyógyszertárak is bejelentkeztek náluk, hogy forgalmaznák a termékeiket, akkor léptek túl a gyógyszertári kereteken, és megalapították vállalkozásukat, ami az APIVITA (a méhek élete) nevet kapta. Amikor a környezetvédelem fogalma még tudományos folyóiratokban fordult elő, Nikos és Niki már akkor elkötelezettek voltak a természeti környezet iránt: gyáruk egy olajfaültetvény mellé épült, és a gyár kellő közepén található olajfát nem pusztították el, hanem köré tervezték az épületet, így az APIVITA főhadiszállásán a mai napig ez a méltóságteljes olajfa fogadja a vendégeket.


Az APIVITA jóvoltából a Fashion Reggeli vendégei háromszorosan is megtapasztalhatják a márka kényeztetését: fantasztikusan krémes habzó arctisztítóval és két bőröregedés és fáradtság jelei elleni gél-krémmel ajándékozták meg a hölgyeket, amelyek 93-96% természetes eredetű összetevőket tartalmaznak.

 

 

 

Bio és finom?

„A bio szőlő nem az, amikor éjszaka permetezünk, amikor senki sem látja” – ezzel az erős felütéssel indított Fehér Anna bortechnológus, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője. Csak 4 év vegyszermentesség után illethetjük bio jelzővel a szőlőt, de utána még egy sor kérdés felmerül, hogy tényleg ízletes és árban elérhető nedű csábítsa a vásárlókat. Van, aki a mai napig nem hisz a globális felmelegedésben, bár ők biztosan nem borászok, hiszen ez a szakma a saját bőrén érzi az időjárási anomáliákat. „A szüreti fesztiválon már kész boraink vannak szeptemberben, ez talán mégsem megszokott, és az Irsai kedvelőinek rossz hír, hogy ez a fajta záros határidőn belül eltűnik majd a kínálatunkból” – festett nem túl rózsás képet a helyzetről Anna. Az éghajlati változások miatt a Koch Borászat 15 éve együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy rezisztens fajtákat kísérletezzenek ki, amik ebben a régióban, ezen a talajon, ilyen időjárási adottságokkal is jól termő szőlőt adnak.


Három bio bor is debütált a Koch Borászat kínálatában, ebből kettőt a helyszínen kóstolhattak a vendégek, illetve a kraftosabb Castellumból és a gyümölcsösebb Isterből 1-1 palackkal a résztvevők haza is vihettek, hogy tesztelhessék az újdonságokat. A Koch Borház Kecskemét zöld vállalása, hogy hozzájuk bármilyen boros üveget vissza lehet vinni, hiszen az üveg szinte végtelenszer újrahasznosítható.
„Borozzatok jókat, sokat, környezettudatosan”, így búcsúzott Anna a Fashion Reggeli közönségétől.

 

 


Egy csipet Bretagne Kecskeméten


Yves Rocher 60 évvel ezelőtt Bretagne csodás természeti adottságaira alapozva hozta létre cégét, amellyel pár éve már Kecskeméten is találkozhatunk. Az Yves Rocher nem csak egy gyártó cég: saját ültetvényeik botanikusai és szüretelői biztosítják az elsőrangú alapanyagokat a természet legjavából. Botanikus kertjük 1500 növényfajból áll, melyek termékeik természetes hatóanyagául szolgálnak. Mivel mindent maguk végeznek, az értékláncuk teljes ellenőrzés alatt áll, ezért a környezetre gyakorolt hatásuk az alapító örökségének megfelelően, fenntartható.

 

 A legstílusosabb hölgyvendég


Az izgalmas beszélgetéseken túl másért is megéri jelen lenni: minden Fashion Reggelin díjazzák a legstílusosabb résztvevőt, akinek értékes meglepetés a jutalma.

 

Lemaradtál?


Naptárat elő! Október 7-én ismét Fashion Reggeli!

]]>
info@trendalelke.hu (Szponzorált tartalom) Köz - tér Wed, 31 May 2023 19:58:43 +0200
Hordd te is a kecskeméti színház legmenőbb darabjait! http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4098-hordd-te-is-a-legmenobb-szinhazi-darabokat http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4098-hordd-te-is-a-legmenobb-szinhazi-darabokat Hordd te is a kecskeméti színház legmenőbb darabjait!
Nem mindennapi fába vágta a fejszéjét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva vállalták, hogy a jelmezraktárban kidobásra ítélt, megmaradt anyagokból használati tárgyakat készítenek, amelyeket megszerezhetnek maguknak a lelkes színházrajongók, miközben a környezetvédelem mellett egy további…

 

 

Európai hulladékcsökkentési hét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal: Hordja ön is a legmenőbb színházas holmikat!

Időpont: 2022. november 21-27. között

Helyszín: a színház Facebook oldala

 

Az eredeti jelmezek tervezői: Kovács Yvette Alida és Szűcs Edit. Az anyagokból készült, adománygyűjtésre bocsátott termékeket Bertalan Henriett készítette.

 

 

 

 

Hogy működik a licit?

 

A hátizsákokért, neszeszerekért, retikülökért, ökotasakokért a teátrum Facebook-oldalán, az adott poszt alatt, kommentben lehet jelentkezni. Minden termékhez adott egy kezdő ár, onnantól kezdve 500 forinttal lehet feljebb lépdelni; egy-egy termék a legmagasabb összeget ajánló adományozóé lesz.

A Facebook posztból az is kiderül, hogy a színház mely művésze melyik darabban viselte az adott textíliából készült jelmezt.

Az adománygyűjtés keretein belül befolyt összeggel a Színészek az Ifjúságért Alapítványt támogathatják a nézők.

Az adománygyűjtés nyerteseinek kihirdetésére november 28-án hétfőn kerül sor.

 

 

Zöldül és zöldít a színház

 

A Kecskeméti Nemzeti Színház Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán folytatott tevékenysége hirdeti a környezettudatosságot: elsősorban az újrahasznosítás fontosságát, különösen a divatcikkek terén. A megvásárolható termékek mellett továbbá a színház varrodájának dolgozói tippekkel, szabásmintákkal szolgálnak. A cél, hogy a zöldülni vágyók otthonaikban is könnyedén, néhány lépésből elkészíthessék saját tárgyaikat a megunt textíliákból.


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Wed, 23 Nov 2022 11:08:14 +0100
3000 Ft egy kecskeméti bántalmazott és reménytelenségben élő nő életéért. Segítesz? http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4096-3000-ft-egy-kecskemeti-bantalmazott-es-remenytelensegben-elo-no-eleteert-segitesz http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4096-3000-ft-egy-kecskemeti-bantalmazott-es-remenytelensegben-elo-no-eleteert-segitesz 3000 Ft egy kecskeméti bántalmazott és reménytelenségben élő nő életéért. Segítesz?
M. történetének kezdete sajnos tipikus, durván elhanyagoló, bántalmazó családban nőtt fel, ahonnan rossz házasságba menekült. A házasságból egy gyönyörű kislánnyal és egy szörnyű adóssággal tudott kilépni. Adóstárs volt a férje svájci frankos hitelében. A férj nem fizetett, a házukat elvitte…„Bár elmagyarázta, felfogni is képtelen vagyok, hogyan csinálja. A nehézségek ellenére képes mosolyogni, a következő lépésre koncentrálni, egyedülálló anyaként a gyermekét iskoláztatni, magát fenntartani, új szakmát elsajátítani és abban egyre sikeresebbnek lenni. Tanul kiállni magáért, feldolgozni a feldolgozhatatlan bántalmazásokat és megaláztatásokat, amit el kellett szenvednie. Ő egy csodanő, aki megérdemli a csodát – hangsúlyozza a pszichológus.

És ez a csoda bekopogtatott az ajtaján. Egy újabb válság kellett hozzá, hogy a végrehajtó tegyen egy ajánlatot. Ha befizeti a tartozása 10%-át, november 30-ig, elengedik a fennmaradó összeget és életében először szabad lehet.

3 millió forint. Ennyibe kerül a szabadság.

 

„Ha lenne ennyi pénzem, nekiadnám. Sajnos nincs, valami másom viszont van. Vannak ismerőseim, akik M. ügye mellé állnak és segítenek”

Leskovics-Ortelli Andrea hívására elsőre igent mondott az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány,  és segít a gyűjtésben hogy ez a Csodanő végre szabad legyen!

Az idő rövid, kevesebb, mint 2 hét van megtalálni ezer embert, aki segít 3000 Ft-tal.


Te lennél egy ebből az ezerből?

Hozzájárulnál M. szabadulásához? Pénzadományodat juttasd el az alapítvány számlájára:

Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány
11732002-20410229
Közlemény: Szabadulás

Persze utalhatsz többet is, mint 3000 Ft, ha megteheted, hogy minél hamarabb valóság legyen a reményteljes élet M. számára.

 

Segíthetsz azzal is, ha megosztod ezt a bejegyzést, hogy minél több emberhez eljusson!

Légy az, aki segít egy csodás nőnek, hogy végre szabad lehessen!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Fri, 18 Nov 2022 10:13:44 +0100
Távol az Instagram tökéletes világától: ilyen volt az őszi Fashion Reggeli http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4094-tavol-az-instagram-tokeletes-vilagatol-ilyen-volt-az-oszi-fashion-reggeli http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4094-tavol-az-instagram-tokeletes-vilagatol-ilyen-volt-az-oszi-fashion-reggeli Távol az Instagram tökéletes világától: ilyen volt az őszi Fashion Reggeli
Azt gondolhatnád, hogy a Fashion Reggelin boltkórosok hada gyűlik össze, hogy inspirálódjanak a legőrültebb divattrendekről, amik aztán visszaköszönnek majd a tökéletesen megkonstruált Instagram oldalukon. Ez a hipotézis elég távol áll az igazságtól. Nagyon is valóságos kecskeméti nők meséltek az útkeresésükről…

 

 

Mókus, aki kiszökött a mókuskerékből, de még nagyon egyensúlyozik


Anya, feleség, édesanyja pici lánya, testvér, barátnő, munkavállaló, kolléga és még jó néhány szerepkör – így azonosította magát Schonerné Emődi Edit HR vezető, business és life coach, ami bizony sokunknak ismerős lehet. Edit szerint a Nagy Feró-féle matek nem jön ki, a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás nem köszön vissza rá a hétköznapokban. Szeptemberben beindult a verkli: új projektek a munkában, iskolai, óvodai intéznivalók, logisztikai kihívások – kész mókuskerék, amiből nem találjuk a kiutat. „Összeomlani ér, de nem úgy, mint ahogyan Michael Douglas teszi az Összeomlás című filmben” – vallja Edit, és lelkünkre kötötte, hogy semmiképpen se reagáljunk fegyveres erőszakkal, ha nem szolgálnak ki rögtön a McDonald’s-ban.


Tudod, mi tölti és mi szívja le az energiatankodat? Nyomozd ki, hogy mi tart meg, és mi az, ami megérett az elengedésre, mert ez hozza el az életedbe az egyensúlyt, nem pedig a patikamérlegen kimért work-life balance. Kicsit olyan, ez mint a mókus, aki kiszökött a mókuskerékből, és már érzi a szabadság édes ízét, de még sokat egyensúlyozik.  „Nagyjából legyen minden a helyén az életedben, és akkor elégedett lehetsz. Ha nagyon nincs meg az egyensúly, akkor viszont bontsd ki egyik este azt a bort, amit Fehér Anna ajánlott” – így búcsúzott Edit a Fashion Reggeli közönségétől.

 

 

 

Távol az Instagram tökéletes világától


Egy egyedülálló anya 3 kamasz gyermekkel és egy szeparációs szorongással küzdő tacskóval, na meg 3 munkahellyel megspékelve. Így konferálta fel magát Puha Éva kommunikációs vezető és műsorvezető, aki reggel 6-tól este 11-ig pörög, ennek ellenére az egyensúly nem kizárt nála, de egy pohár bor sokat lendít az ügyön. „Az Instagram tökéletes világától nagyon messze vagyok” – mesélte Évi a Fashion Reggeli hölgyközönségének, aki szerint a teljesítmény egy túlértékelt dolog a világunkban. „Lehetek akkor is értékes, ha aznap nem feltétlenül csináltam hasznosat” – vallja Évi, aki az energiatankját zenével és olyan emberek társaságával tölti, akikkel önmaga lehet. Sokszor merít erőt a nagymamájából, hiszen az a generáció túlélt több embertelen történelmi érát is. „Nincs időm nyavalyogni, mert azonnal vége lehet mindennek” – erre legjobb barátnőjének elvesztése döbbentette rá Évit, aki azóta még inkább a sallangmentes életre, a vidámságra és az élet örömeire koncentrál.

 Hello rétegezés!


Igazán gardróbbarát megoldást hoznak számunkra az őszi trendek: kimaxolhatod a ruhásszekrényed kínálatát, ha rétegzed a ruhákat! Persze azért van néhány aranyat érő jó tanács, amiért Csernus-Farkas Ágota szín- és stílustanácsadónak lehetünk hálásak. Bár a divatszakma 165 cm alatt nem ajánlja ezt a trendet, Ágota szerint nyugodtan bevetheted a rétegzést, de csak vékony ruhadarabokkal kísérletezz. Alma testalkatúként viszont tényleg kerüld ezt a módszert. Hogy mit mivel érdemes párosítani, arra nincs egyetlen jó válasz, mert a kombinációk száma szinte végtelen.  

 

 


Ősz ide vagy oda, nem kell a szekrény mélyére száműznöd a kedvenc nyári darabjaidat a Fashion Reggeli divatszakértője szerint. A lenge ingruhák farmerrel, bőrdzsekivel és garbóval kombinálva születnek újjá ősszel, de kigombolva, egyberuhával társítva is trendi outfit. A nyári szoknyáid sem fognak kihasználatlanul szomorkodni a hűvősebb időben, bátran vesd be őket a szürke napokon, farmer kabát és sportcipő, vagy akár csizma kíséretében. „Ha nincs még selyem top a ruhatáradban, gyorsan szerezz be egyet a Malom Központban, mert télen fűt, nyáron hűt”- hívta fel Ágota a figyelmet erre a visszafogottan elegáns ruhadarabra, ami a gardróbod jolly jokere lehet.  


A cipődivatról idén vagy jót vagy semmit – majdnem ennyiben maradtunk a lábbeli trendek kapcsán. Minden divat, ami brutál vastag talpú: bizony még a legújabb gumicsizmák is megirigyelték a Spice Girls-éra holdjáró cipőit.
„Bár minden okod meglenne rá, hogy elbújj a gardróbodba, kérlek, ne tedd, inkább tekints rá játszótérként ” – így ösztönöz mindenkit a szakértő válság idején kreativitásra az öltözködés terén.

 

 

 


Jelszó: szín-fény-természetesség


Az új évszak nemcsak az öltözködésben hozza magával a változás szelét: a nyári meleget váltó hűvősebb napokon az otthonunkban is más hangulatokra vágyunk.  Eső, szél, szürkeség – itt a bekuckózós időszak, amihez Somoskövi-Mancz Tímea otthontervező lakberendező szolgált lakásdekorációs tippekkel. Az őszi dekorációt színekkel, fényekkel és természetes anyagokkal idézhetjük meg az otthonunkban. 

A nyár friss árnyalatait felváltják a természet változását szimbolizáló őszi levélszínek, a mustárszínek, padlizsánszínek, narancssárgák, elegáns bordók,barnák és mély zöldek. A meleg színek mellett a lelkünknek a meleg fények is jobban esnek ősszel, ezért a lámpások, gyertyák, izzósorok kötelező részei az őszi otthondekornak.  Timi magánemberként és lakberendezőként is szívesen becsempészi a négy fal közé a természetet: az új évszakban jöhetnek a falevél koszorúk, a termésdekorációk makkból és gesztényéből, a különféle méretű és színekben pompázó tökök, amik igazán otthonossá és organikussá teszik a tereket.

 

 

Viszlát hajbaj!


Nem nő? Törik? Hullik? Zsírosodik vagy éppen túl száraz?  Ezekre a hajbajokra kínál megoldási alternatívát a Malom Központ egyik közkedvelt üzlete. Ha csak sejted, hogy mi az a hajdiagnosztika, de még nem volt benne részed, akkor irány az Yves Rocher hajápolási tanácsadása, ahová bejelentkezés nélkül is érkezhetsz szakértő tanácsokért és személyre szabott hajápolási rutin kialakításáért. Ha a hajad egészsége és szépsége mellett a környezetvédelemre is igent mondasz, akkor a samponodat is „zöldítheted”. Kalász-Fúrós Melinda, az Yves Rocher üzletvezetője jó szívvel ajánlotta termékkínálatukból a szilárd samponokat. „Szappannak, néz ki, mégsem az” – mesélte Melinda a 60 grammos, papír csomagolású hajápolóról, ami 2 darab, 300 ml-es flakonnak megfelelő mennyiségű sampont rejt magában, így műanyag hulladék nélkül szépítheted a hajkoronádat.

 

 


Őszi smink újragondolva


„A tökéletes sminkhez nem a legdrágább készítmények kellenek. Legyen rendben a bőröd, hogy lehetessen rá szépen sminkelni. Nem elfedni akarunk, hanem megtartani az egyéniséget, ezért a bőrápolás a szép smink alapja” - ez a szakmai ars poeticája Juhász Barbara sminkesnek, biokozmetikusnak, aki Ágotához hasonlóan kreatív játszótérként tekint a szépészeti szerekre. Nincs szükség ezerféle ecsetre a rohanós reggeleken, az ujjad pont kéznél van felvinni a rúzst vagy a pirosítót. Akár vészhelyzet, akár válság sarkall rá, kísérletezz bátran a különböző sminktermékek kombinálásával és felhasználási helyével. Tudtad, hogy rúzsból és alapozóból kiváló szemhéjpúdert kreálhatsz?
Kétségtelenül őszi szín a narancssárga, de szemhéjon furán mutat, ezért Barbi a különös sminkújdonságok követése helyett inkább a klasszikusabb vonalat ajánlotta a Fashion Reggelin: ha rúzs, akkor jöhetnek a bogyós gyümölcsök minden színben és árnyalatban.

 

 

Új év, új lehetőségek


Bár már/még messze van  január 1-je, a borászok szívének kedves újév még csak most jön, hiszen szüreti időszak van, és készülnek az új borok. „A kandalló mellett már nem rozé fröccsre vágyunk, ugye?” – tette fel a kérdést Fehér Anna Luca, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője. A hideg idő beköszöntével nemcsak színekben és fényekben vágyunk melegségre, hanem a boroknál is a melegítő hatást keressük. Ha ősz, akkor vörösbor, ami igencsak megosztja az amatőr borkedvelők táborát. Sokan keresik, kutatják az édes vörösborokat, amit Magyarország nem tud kínálni, legfeljebb „zsákos napfény” nevű hozzáadott anyaggal dúsított verzióban.  A spanyol és olasz vörösborok édes íze itthon nem köszön vissza, hiszen a mediterrán országokhoz képest jóval kevesebb napfény kényezteti a hazai szőlőszemeket.


Az őszi kuckózáshoz jól jönnek a díszpárnák és hangulatos fények, de Anna szerint még jobb stresszoldó a bor. Persze nem egyedül és nem egy egész palackkal, de a nap lezárásaként magyar bort kortyolni igazán menő dolog. A Fashion Reggelin az évszakhoz és a divatszínekhez is passzoló bort kínált a szakértő: a Szentpéteri Borpince 2022-es, tehát idei Néró Rozéjával koccinthattak a hölgyek.

 

 

A legstílusosabb hölgyvendég


Az izgalmas beszélgetéseken túl másért is megéri jelen lenni: minden Fashion Reggelin díjazzák a legstílusosabb résztvevőt, akinek értékes meglepetés a jutalma. Az esemény egyik résztvevője szinte hozzáöltözött Csernus-Farkas Ágota egyik prezentációs diájához. A selyem top és a hozzáillő kosztüm meghozta számára a legstílusosab hölgyvendég díjat.

 

 

Kedvet kaptál a Fashion Reggelihez?

December 3-án jön a karácsonyi Fashion Reggeli! Kövesd be az eseményt a Facebookon, hogy ne maradj le!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Mon, 19 Sep 2022 18:36:23 +0200
Kecskeméti vállalkozónők a roma gyermekekért: idén is megtöltöttük az iskolatáskákat! http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4091-kecskemeti-vallalkozonok-a-roma-gyermekekert-iden-is-megtoltottuk-az-iskolataskakat http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4091-kecskemeti-vallalkozonok-a-roma-gyermekekert-iden-is-megtoltottuk-az-iskolataskakat Kecskeméti vállalkozónők a roma gyermekekért: idén is megtöltöttük az iskolatáskákat!
Egy újabb tanév, újabb reményekkel. Hogy minden gyermeknek legyen alapja a jó jegyekhez, kellenek a kecskeméti tündérkeresztanyák. Olyan kecskeméti női vállalkozók, akiknek szívügyük a hátrányos helyzetű roma gyerekek beiskolázása. Idén, a sok rossz hír és a vágtató árak mellett még…

 

 


A Műkerti sétány 38. sz. alatt található tanodában Bárdos Péterné Edit vezetésével délutánonként, a kötelező iskolai oktatás után folytatódik a tanulás a hátrányos helyzetű gyerekekkel, némi játékkal és kreatív foglalkozással fűszerezve, ezáltal csökkentve a szakadékot és lehetőséget adva az esélyek kiegyenlítésére.

 

 

 

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022-ben harmadik alkalommal szervezett gyűjtést a rászoruló családokban élő, nehéz sorsú gyermekek iskolakezdésének megkönnyítésére. A jótékonysági ügyhöz magánszemélyek és cégek egyaránt csatlakoztak, és vállalkozónői közösségünk is első szóra igent mondott a kezdeményezésre. A vállalkozónők 31 gyermek tanszereit vásárolták meg, ebből 27-en a tanoda pártfogoltjai.

 

 

 


Társadalmi befektetés színes ceruza és füzet képében

Sokan kérdezték, hogy mi motivál bennünket a roma gyerekek beiskolázásában. Ha tudományosan nézzük, az iskolák kérései alapján összeállított tanszerek komplett beszerzésével tulajdonképpen társadalmi befektetővé váltunk a vállalkozónői közösséggel. Ha nőként, anyaként szemléljük, akkor „csupán” örömöt szerzünk. Akár így, akár úgy, de mindenképpen megéri! Ugyanolyan szeretettel válogattuk össze a tanszereiket, mintha a saját gyermekeinket készítettük volna fel az iskolakezdésre, így a tanszerlistákon felül gyerekszívnek kedves meglepetéseket is rejtettek a csomagok. Gondoskodó keresztanyaként igyekszünk végigkísérni a választott gyerkőcöt az általános iskolai gyermekeket, mert ők nem csupán egy-egy nevet jelentenek egy listán, hanem reménysugarakat.

 

 


Tényleg ragyognak!


Nem minden pártfogó vállalkozónő tudott személyesen részt venni az átadón, és ez bizony okozott némi szomorúságot. Ezek a gyerekek nem csak a tanszereknek örülnek. Hálásak egy kedves szóért, a bátorításért, hogy valakik, akiket más körülmények között talán soha nem ismertek volna meg, fontosnak tartják az ő jövőjüket.


Egy anyuka téblábolt dossziéval kezében az átadó utáni kötetlen beszélgetések idején. Kereste velem a szemkontaktust, így megszólítottam. „De kár, hogy nem tudott eljönni Ferike keresztanyja. Ferike megígérte neki tavaly ilyenkor, hogy jól fog tanulni. És elhoztuk a bizonyítványát, hogy megmutassuk neki. Ugye meg tetszik nézni helyette? Ugye milyen jól tanul? Egy fiútól ez nagyon jó bizonyítvány, ugye?” – kérdezi a hölgy tőlem, és én csak elismerően tudok nyilatkozni egy jó nevű iskola által kiállított 4,61-es átlagú bizonyítványról.

 


Ferikén túl is vannak még jó példák a tanoda életéből. Pusztai Dorina saját költeményével arany minősítést kapott az Aranyhíd cigány vers- és prózamondó versenyen, ráadásul most szeptembertől a pécsi Gandhi Gimnáziumban, Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében tanul tovább. Dorina az átadón nekünk is elszavalta versét.


Mélyszegénységben élve könnyű elkallódni, de tündérkeresztanyaként jövőre is fogjuk majd a kezüket, hogy élhető életet élhessenek ezek a gyerekek. A tanszerekért cserébe csak mosolyokat és jó jegyeket kértünk az ellenőrzőkbe.

 

Hálás köszönet mindenkinek tündérkeresztanyának:

 • Bálint Zsófia - Insignio Reklámügynökség
 • Balog-Jánó Andrea - Fly Air Légtorna Stúdió
 • Both Kriszina - Spaletta Étterem és Sörház
 • Csatos Erika - Álomjövő Pénzügyi Tanácsadó
 • Csomósné Verebéli Apollónia - Apolkanalak.hu
 • Dr. Klucsikné Bujdosó Irén - Dermaland Kozmetika
 • Fehér Anna - Koch Borház Kecskemét
 • Fehér-Szenti Adrienn gyógypedagógus
 • Fekete Anikó - Fortuna Casa Ingatlaniroda
 • Hegedűs Mónika gyógyító aromák tanácsadó
 • Jóka Alexandra - Hawaii Lomi Lomi masszázs
 • Kovács Fatime - Életesszencia
 • Kováts Vörös Ágnes oktatási tanácsadó
 • Dr. Lányi Krisztina fogorvos
 • Leskovics-Ortelli Andrea pszichológus
 • Marosi Tímea pszichológus
 • Meskó Kati
 • Molnár Netta - Hair by Netta
 • Nagy Ágnes - Kellegyhonlap.hu
 • Nagy Erzsébet - Fűszeráruház.hu
 • Nagy Zsuzsanna - Füzet nélkül soha
 • Nép-Fehér Adrienn - Életmód Fitnesz
 • Pajkó Andrea - Trendalelke Vállalkozónői Közösség
 • Perjési Anna - mAnna Műhely
 • Sebők-Vakulya Gizella sportrehabilitációs tréner
 • Szabó Annamária
 • Szabó Rita lakberendező
 • Viczián Helga könyvelő
 • Zala Szilvia - Szívszerész

 Hálás köszönet a fotókért: Csomós Nándor - nandography.hu, aki jótékonysági áron vállalta az esemény fotózását! 

 

{gallery}/trend/kozter/2022/Tanoda_atado{/gallery}

 

 

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Tue, 06 Sep 2022 17:53:50 +0200
Elstartolt a Varázstáska program: tegyél tanszert a kosaradba vagy fogadj örökbe egy tanszerlistát! http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4090-elstartolt-a-varazstaska-program-tegyel-tanszert-a-kosaradba-vagy-fogadj-orokbe-egy-tanszerlistat http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4090-elstartolt-a-varazstaska-program-tegyel-tanszert-a-kosaradba-vagy-fogadj-orokbe-egy-tanszerlistat Elstartolt a Varázstáska program: tegyél tanszert a kosaradba vagy fogadj örökbe egy tanszerlistát!
Sok kecskeméti szülő számára félelem társul az iskolakezdéshez: vajon hogyan tudják útnak indítani szeptemberben a gyermeküket? Ha nem érkezik segítség, akkor a színes-szagos tanszerek feletti öröm helyett szégyenérzettel ülnek be a hátrányos helyzetű gyermekek az iskolapadba. Immár harmadik alkalommal, Varázstáska…


Felsorakozott a kezdeményezés mögött a

 • Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület,
 • Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány,
 • Kecskeméti Egyszülős Klub,
 • Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia
 • Malom Központ,
 • Plazma Center,
 • Trendalelke Vállalkozónői Közösség.

 

Megteltek az első Varázstáskák!

Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere egy 1. osztályos kislány tanszereit vásárolta meg a szeptemberi iskolakezdéshez. A Malom Központ a helyszínbiztosítás mellett idén is 150 ezer forinttal támogatta a hátrányos helyzetű családokat, míg az újoncként csatlakozó Plazma Center 100 ezer forinttal járult hozzá az iskolakezdés megkönnyítéséhez. A kecskeméti női mikrovállalkozókat összefogó Trendalelke Vállalkozónői Közösség tagjai 27 hátrányos helyzetű gyermek komplett beiskolázását vállalták.

A városvezetés és az adományozók kérik, hogy minél többen csatlakozzanak a jótékonysági ügyhöz.

 

 

 


Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtés

Időtartam: 2022. július 26. és augusztus 22.

Gyűjtőhelyszínek:

 • Auchan Áruház
 • Firka Papír-Írószer
 • Malom Központ
 • Tesco Áruházak
 • Plazma Center

 

 


Hogyan segíthetsz?

 

1. Adományozz tanszert!

 • írószert (toll, ceruza, szövegkiemelő),
 • tanszert (füzet, tolltartó, vonalzó, körző, számológép, vízfesték, tempera, ecset, olló, papírragasztó, füzetborító, füzetcímke),
 • bármit, ami jól jön az iskolában (tornazsák, irattartó mappa, tisztasági felszerelés, uzsonnás doboz).

 

2. Fogadj örökbe egy komplett tanszerlistát!

Ha módodban áll, kérd el egy vagy több gyermek komplett tanszerlistáját a koordinátoroktól, és vásárold meg a szeptemberi iskolakezdéshez nélkülözhetetlen holmikat.

 

3. Pénzt adományoznál?

Ha nincs időd bevásárolni, vagy bizonytalan vagy abban, hogy milyen tanszerekre van szükséges manapság egy általános iskolás gyerkőcnek, pénzadománnyal ugyancsak támogathatod a kezdeményezést a civil szervezek által:

 

 • Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány - OTP Bank 11732002-20410229-00000000
 • Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület - Takarékbank 50800128-11037163-00000000
 • Közlemény: Varázstáska 2022

 

 

4.  Vegyél részt a tanszergyűjtésben önkéntesként!


A jótékonysági tanszergyűjtéshez önkénteseket keresnek a program koordinátorai 2022. július 26. és augusztus 22. között. Olyan önkéntesekre van szükség, akik a helyszíneken  segítik a vásárlók tájékoztatását. A leendő önkéntesek 4 óránként váltják egymást. Akinek belefér az idejébe, az akció időtartama alatt többször 4 órát is vállalhat.
Diákoknak a közösségi szolgálat leigazolására is lehetőség nyílik. 15. életévüket betöltött önkéntesnek jelentkezését várják

Jelentkezés és bővebb információ az önkéntes munkáról:

 • Család és KarrierPONT
 • telefon: 06 20 310 1850
 • E-mail: csak.kecskemet@gmail.com

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Tue, 26 Jul 2022 18:10:10 +0200
Kiürült a kecskeméti vasútállomás Rotary Tékája, várják a neked már feleslegessé vált olvasmányokat http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4085-kiurult-a-kecskemeti-vasutallomasrotary-tekaja-varjak-a-neked-mar-feleslegesse-valt-olvasmanyokat http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4085-kiurult-a-kecskemeti-vasutallomasrotary-tekaja-varjak-a-neked-mar-feleslegesse-valt-olvasmanyokat Kiürült a kecskeméti vasútállomás Rotary Tékája, várják a neked már feleslegessé vált olvasmányokat
Kiürült a kecskeméti MÁV főpályaudvar kultúr várójában lévő Rotary Téka, ismét utánpótlásra vár: minden ideszánt olvasmányt szívesen fogad a kezdeményezést életre hívó Rotary Club Kecskemét. Önkénteseik 2019-ben könyvespolcot telepítettek a váróba, hogy a várakozó utasoknak legyen mivel múlatni az időt.…


 
Az immár több mint száztíz éve létező és aktívan cselekvő jószolgálati világszervezet, a Rotary International kötelékében 20 éve vesz részt önálló munkájával a Rotary Club Kecskemét.

A ROTARY TÉKA célja, hogy a könyvekhez ingyen, mindenféle regisztráció nélkül, bárki és bármikor hozzáférhessen. A már kiolvasott, megunt könyveiket pedig a könyvespolc segítségével elcserélhetik az utasok, hisz aligha történhet jobb egy otthon porosodó könyvvel, mint hogy új gazdára talál!

Akik útravalóként választanak maguknak olvasmányt, bátran tehetik: a szervezők remélik, hogy olvasás után visszakerül a mű vagy új könyv kerül viszonzásképp a polcra.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Wed, 13 Jul 2022 11:35:51 +0200
Hírösnagyi képzés indul Kecskeméten - 50 év feletti gyermekszerető hölgyek és urak kerestetnek http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4081-hirosnagyik-kepzes-indul-50-ev-feletti-gyermekszereto-holgyek-es-urak-kerestetnek http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4081-hirosnagyik-kepzes-indul-50-ev-feletti-gyermekszereto-holgyek-es-urak-kerestetnek Fotó: freepik.com
Szinte nincs olyan női beszélgetés, amelyben ne merülne fel, hogy mennyire kevés a nap 24 órája arra, hogy gyermeket neveljünk, karriert építsünk, ápoljuk a párkapcsolatunkat és baráti kapcsolatainkat, háztartást vezessünk, és akkor még feltöltődnénk, pihennénk is. A klasszikus nagyszülő pedig…


Sokan települtek be Kecskemétre a munkalehetőségek miatt, esetükben távol élnek a nagyszülők, de a tősgyökeres kecskemétieknél is sokszor előfordul, hogy a nagyszülők még aktívan dolgoznak, vagy épp az egészségük nem engedi, hogy az unokákkal töltsék az idejüket. Ilyen helyzetben valóságos kincs egy hivatásos nagyszülő, akinek mindenre van ideje: tehermentesíteni a fáradt szülőket, minőségi időt tölteni a gyerekekkel.

Bár a munkaerőpiacon egyébként hátrányos helyzetűnek számít az ötvenes, hatvanas korosztály, ebben a sziutációban értékes és hasznos tagjai a családoknak, a társadalomnak.

Nekem igazi élmény volt a HíörsNagyikkal dolgozni az elmúlt három képzés munkavállalási moduljának oktatásakor. Az ókori görögök szerint az ember negyven éves koráig csak felkészül az előtte álló életre. A szupernagyik ezek szerint a legjobb korban vannak ahhoz, hogy a bennük összegyűlt tapasztalatot, tudást és szeretetet átadják.

 

HírösNagyi képzés indul 2022.05.13-án!

A 46 órás képzésre azoknak az 50 év felettieknek a jelentkezését várják, akik szívesen foglalkoznak gyermekekkel.  Olyanokat, akik a  megszerzett tudást saját családjukban, saját unokánál  szeretnék alkalmazni, és olyanokat is, akik  hasznos elfoglaltságot keresnek, mellyel kiegészítő jövedelmet is szerezhetnek.

A HírösNagyi nem szakma, de egy olyan tevékenység, mellyel tehermentesítik, segítik a fiatalabb generációt azzal, hogy részt vesznek a családok életében, gondoskodnak a gyermekekről. Ezek a feladatok nem csak a fiatalokat segítik, hanem jót tesznek a „munkavállalóknak„  is.

A tanfolyamot egy izgalmas önismereti tréninggel indítják, mellyel ráhangolódnak a közös munkára. A következő találkozáskor  beszélgetnek a generációk közötti különbségekről és azonosságokról. A folytatásban szakember ismerteti a gyermek fejlődését a nevelés tükrében. Gyermekorvos beszél a gyerekek testi-lelki fejlődésének  szükségleteiről, a gyermekbetegségek felismeréséről, tüneteiről.   

Külön modulban foglalkoznak a mindennapok részét képező informatikai eszközök biztonságos használatával.

Fejlesztőpedagógus, és óvónő beszél a hagyományos, – lassan feledésbemerülő  – valamint a legújabb játékokról.  

A “Munkavállalási 1×1” modul keretében segítséget kapnak hallgatók  az önéletrajz íráshoz, a felvételi találkozón való megjelenéshez, valamint ahhoz, hogy a Nagyi hogyan illeszkedjen be a család életébe.  

Az élet, munka során eddig megszerzett tapasztalatokat a képzés alatt az oktatók  felfrissítik,  új ismeretekkel bővítik.

A képzés elvégzéséről tanúsítványt állít ki a CédrusNet Kecskemét.

Előadók: mentálhigiénés szakember, gyermekorvos, fejlesztőpedagógus, közgazdász, informatikai szakember,

A képzés heti 2 napon, napi 6-8 órás elfoglaltságot jelent: kedd és pénteki napokon /8-9 órai kezdéssel/.

Képzés várható befejezése: 2022. május 31.

Az alkalmasság feltétele: felvételi beszélgetésen való megfelelés és erkölcsi bizonyítvány bemutatása.

Jelentkezni lehet: a képzési díj első részletének befizetésével.

Jelentkezési határidő: 2022. május 06.

Képzés ára: 18.000 Ft, mely két részletben (2×9000 Ft) is fizethető. Cédruskör tagjainknak a képzés ára: 15.000 Ft.

A képzés helyszíne: 6000 Kecskemét, Kápolna u. 24.

Információ és jelentkezés: Gehér Éva – tel.: 20/9139-220, e-mail: geher.eva@cedrusnetkecskemet.hu

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. képzési nyilvántartási száma: B/2020/001471

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 04 May 2022 19:40:42 +0200
Bányai Júlia: sutba vágta a hagyományos női szerepet, és végigkalandorkodta a szabadságharcot http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4080-igazi-kalandorno-volt-banyai-julia-akirol-iskolat-neveztek-el-kecskemeten http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4080-igazi-kalandorno-volt-banyai-julia-akirol-iskolat-neveztek-el-kecskemeten Bányai Júlia: sutba vágta a hagyományos női szerepet, és végigkalandorkodta a szabadságharcot
Intézményeket, utcákat, tereket történelmi személyiségekről, irodalmi nagyságokról szokás elnevezni, de egy olyan nő, aki sutba vágta a hagyományos női szerepet, és férfinak öltözve kalandorkodta végig a szabadságharcot, igazán kiérdemelte a megtiszteltetést. A reformkor a nőket is magával ragadta, a főúri…


1849 nyarán az Erdélybe betört cári hadsereg tisztjeit egy párizsi táncosnő kápráztatta el előadásával. A művésznő elmesélte a franciául jól beszélő orosz arisztokratáknak, hogy a zűrzavaros magyarországi hadi események miatt elveszítette társulatát, és most egyedül bolyong az ismeretlen országban. A gáláns tisztek, miután a rögtönzött előadás után vörösre tapsolták tenyerüket, udvariasan elkísérték egy darabon a francia hölgyet, majd útbaigazították egy biztonságos város irányába. A táncosnő azonban nem a város felé vette az irányt. Egy rejtekhelyen férfi katonaruhát húzott magára, és nem sokkal később már Sárossy Gyula főhadnagyként jelentkezett Bem tábornoknál, akinek jelentést tett az orosz sereg hadállásairól.

A bátor felderítő nem volt sem francia táncosnő, sem Sárossy főhadnagy. Bányai Júlia műlovarnő – miután nőként nem csatlakozhatott a honvédő magyar sereghez – férfiruhában harcolta végig a szabadságharcot. Kiváló katona volt, ezt bizonyítja számos kitüntetése és gyors tiszti előmenetele.

Bányai Júlia egy szegény sóbányász lányaként született 1824-ben az erdélyi Vízaknán, s már fiatal lányként cirkuszi műlovarnőként dolgozott. Megismerkedett egy nemesi származású ügyvéddel, Sárossy Gyulával, aki hamarosan feleségül kérte. Júlia igent mondott, otthagyta a cirkuszt a házasságért, de a polgári élet örömeit nem sokáig élvezhette: a férj néhány hónap múlva belehalt egy váratlan betegségbe, így a fiatal özvegy újra műlovarnőként próbált szerencsét. Éppen Bécsben keresett fellépési lehetőséget, amikor megérkezett az egész Európán végigsöprő forradalmi hullám. A Pestről jövő hírek hatására a társadalom legaljáról érkező, edzett és okos nő elhatározta, hogy fegyverrel fog harcolni a hazájáért.

A szabadságharc bukása után sem adta fel, életét kockáztatva visszatért a török emigrációból Erdélybe az ellenállást szervezni. A szervezkedést azonban leleplezték, és közel 60 résztvevőt le is tartóztattak. Kivéve Bányai Júliát, aki afféle női James Bondként ismét kereket oldott, és újra török honba menekült. Hősiességét később elismerték, de élete végéig csodabogárnak tartották.


Végül második férjével, Matta Edével hazájától távol, Kairóban telepedtek le. A piramisok tövében magyar vendéglőt és panziót nyitottak, A Fáraóhoz címmel. Bányai Júlia 1883-ban, 59 éves korában hunyt el Kairóba, ma is valahol Egyiptomban nyugszik.

Forrás: Nyáry Krisztián - Igazi hősök - 33 magyar

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Tue, 15 Mar 2022 09:33:18 +0100
Somogyi Tímea Anna: Szeresd a nőt, és hajrá nők a nőkért! http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4078-somogyi-timea-anna-szeresd-a-not-es-ajandekozz-magabiztossagot-notarsaidnak http://trendalelke.hu/koz-ter/item/4078-somogyi-timea-anna-szeresd-a-not-es-ajandekozz-magabiztossagot-notarsaidnak Somogyi Tímea Anna: Szeresd a nőt, és hajrá nők a nőkért!
Mindig hálás vagyok azért, mert nő lehetek, pedig nem is egyszerűnek mondható az esetem. Hosszú évek szorgalmas önpusztító munkája kellett ahhoz, hogy az egyik mélységes pillanatban jöjjek rá: akár szerethetném is azt, aki vagyok. Hiszen aki szívünknek kedves, azzal törődünk…Minden állapotunkban nők vagyunk, kislányként és nagymama korban, soványan, gömbölyűen, párosan, egyedül, fáradtan, pihenten, jómódban és nehézségek között. Ez jár némi kockázattal olykor, de egy csomó lehetőséget rejt magában. A férfiak természetesen soha nem fognak megérteni minket, és soha nem vallanánk be, hogy gyakran előfordul, hogy mi sem értjük magunkat.  De nagyon jól esik, hogy gondolnak ránk nőnapon is, köszönjük!

 

 Eredetileg plus size nőnapi kampányt terveztünk az adománybolt javára, aztán szembejöttek velünk a saját korlátaink.  Amikor felmerült, hogy bemutatjuk magunkon a ruhákat, első gondolatainkban szembetaláltuk magunkat azzal, hogy talán szégyellnünk kellene a kerekded idomainkat. Szakmájukban elismert, sikeres nőknek megfordult a fejében, hogy a  képeken ne legyen rajta a fejünk, vagy hogy jó lenne egy hét alatt ötven kilót leadni, bár mint kiderült,  nem a szél hordta össze azokat a fránya plusz kilókat.

Végül egy nagyon vidám megbeszélést és fotózást sikerült összehoznunk. Nem vagyunk profi modellek és nádszálkarcsúak, de ez nem akadályozott meg közülünk senkit abban, hogy jó ügyek mellé álljon.

 

Nők a nőkért hajrá!

Minden nő szeretne jól öltözni, de van aki nem engedheti meg magának, hogy  szép és jó minőségű ruhákat vegyen. Többek között ezért dolgozunk mi, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt: nálunk alacsony áron is lehet valaki jól öltözött. Ez nem csak támogatást jelent, hanem örömöt, önbizalmat és magabiztosságot. Minden nap látom, hogy boldoggá teszünk nőket az adománybolt ruháival, cipőivel, kiegészítőivel: belenéznek a tükörbe, és csodát látnak, mert szegénységtől függetlenül mindenkiben ott él a vágy, hogy nőies és stílusos legyen.

Nőnapi figyelemfelkeltő akciónk kapcsán arra kérünk, hogy feleslegessé vált, jó állapotú ruháidat, alkalmit vagy hétköznapit, kisméretűt vagy plus size darabokat  juttasd el a Védőháló Karitatív Adományboltba, és ajándékozz nőiességet!

Minden alkalom jó, ami arra ad okot, hogy jól érezd magad !

Köszönöm a figyelemfelkeltő akciónk nagyköveteinek, hogy vállalták a tökéletes tökéletlenségeiket a fotózáson, és arcukat, nevüket adják az ügyünk népszerűsítéséhez:

Fotógaléria: {gallery}/trend/kozter/2022/nonap{/gallery}

 • Fehér Anna Luca, a Koch Borház Kecskemét üzletvezetője
 • Óváriné Bakó Mária, a a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt vezetőségi tagja, az Őszikék Idősgondozó Szolgálat vezetője
 • Pajkó Andrea, a Trendalelke Vállalkozónői Közösség vezetője és a Trendalelke Magazin alapító-főszerkesztője
 • Pázmány Patrícia, a Nefrit Stílus tulajdonosa

 

 


Külön köszönet a szépítészek csapatának, akiknek fantasztikus munkája nélkül a nőnapi kampányunk nem jöhetett volna létre:

 

Boldog nőnapot!

 

       

 

Somogyi Tímea Anna

szociológus, 7 gyermekes édesanya, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt vezetője

 


Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt

Facebook oldal itt

Adománybolt címe: Kecskemét, Zápolya u. 8.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9.00-17.00, szombaton 9.00-12.00

 

]]>
info@trendalelke.hu (Somogyi Tímea Anna) Köz - tér Tue, 08 Mar 2022 10:40:39 +0100