Gyorsan jót http://trendalelke.hu Wed, 09 Jul 2025 16:09:46 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Gasztro-képrejtvény: bacon vagy banánhéj? http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/3967-gasztro-keprejtveny-bacon-vagy-bananhej http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/3967-gasztro-keprejtveny-bacon-vagy-bananhej Gasztro-képrejtvény: bacon vagy banánhéj?
A család felhúzott szemöldökkel fogadta a hírt, hogy én bizony most bacont fogok sütni banánhéjból, noha már egészen hozzászoktak a formabontó konyhai megoldásaimhoz, a különös nevű fűszereimhez és hogy szinte bármilyen hagyományos fogásnak prezentálom a vegán alternatíváját. Igen, ezek szerint…

 

A receptre a svéd áruházlánc nemrég kiadott, ingyenes szakácskönyvében bukkantam. A gyűjteménnyel az a céljuk, hogy a pazarlásmentesség irányába tereljék az embereket. Egyszemélyes vegán háztartásként sokszor elképedek, mennyi zöldhulladékot termelek a mindennapi ételkészítések során. Panellakó lévén az otthoni komposztálás igen macerás lenne, de szerencsémre afféle komposztszövetséget kötöttünk egy kedves kolléganőmmel, aki hetente befogadja a zöldség- és gyümölcsmaradványaimat. Ennek ellenére is kutatom a lehetőségeket, hogyan lehet minimalizálni a kidobandó dolgokat. Ehhez pedig kiváló ötlettár az IKEA receptfüzete

A ropogós banánhéjbacon első nekifutásra az édeskömény-krémlevesben landolt, de el tudnám képzelni sült zöldségek mellé, főzelékekhez vagy például csicseriomletthez. (Bevallom, magában is igen kellemes ropogtatnivaló.)

 

Bacon banánhéjból (4 főre)

 

Hozzávalók:

  • 2–3 érett banán (most nem hátrány, hanem előny, ha barna pöttyös)
  • 3 evőkanál (45 ml) szójaszósz
  • 1 evőkanál (15 ml) juharszirup
  • ¼ teáskanál (¾ g) csilipor
  • ¼ teáskanál (1 g) füstölt paprika
  • ½ teáskanál (2½ g) fokhagymapor
  • 2–4 evőkanál (30–60 ml) szőlőmagolaj a sütéshez

 

Elkészítés:

  1. Alaposan megmossuk a banánokat. Itt nagyon fontos megjegyeznem, hogy mindenképp vegyszermentes legyen (legalábbis feltételezzük, hogy a bio tényleg bio). Eltávolítjuk a héját. A banánokból máris készülhet egy finom turmix, például bogyós gyümölcsökkel vagy spenóttal kombinálva.
  2. Egy kanállal lekaparjuk a héjon maradt fehér húst és csíkokra vágjuk a héjat.
  3. A marináláshoz szükséges hozzávalókat összekeverjük egy tálban és belehelyezzük a csíkokra vágott banánhéjat. A minimum pácolási idő 10 perc, de akár két órát is érlelhetjük. Én mindössze 15 percig pihentettem, elégnek bizonyult.
  4. Szőlőmegolajon oldalanként kb. 2-3 percig sütjük – az igazi baconhöz hasonlóan buborékok fognak megjelenni és szép színt is kap a banánbaconünk. Az igazán vékony csíkok egészen ropogósakká sülnek.

 

Édeskömény-krémleves (4 főre)

 

Hozzávalók:

  • 1 db nagy édeskömény
  • 1 db nagy répa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj

 

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük.
  2. Egy fazékban olívaolajat hevítünk, amin kissé megpirítjuk a zöldségeket, majd hagyjuk fedő alatt puhára párolódni.
  3. Felöntjük zabtejjel, natúr ételízesítővel, sóval, fehérborssal ízesítjük és hagyjuk egyet rottyanni.
  4. Összeturmixoljuk, és a felkockázott banánbaconnel tálaljuk.

 

Jó étvágyat és bátor kísérletezgetést! ;)

 

 

Tetszett a cikk?

 

Ajánlj másnak is bennünket!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Gyorsan jót Wed, 14 Apr 2021 14:28:20 +0200
Így karácsonyoznak a kecskeméti gasztronómia jeles szereplői #3: Molnár Éva http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/3362-igy-karacsonyoznak-a-kecskemeti-gasztronomia-jeles-szereploi-3-molnar-eva http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/3362-igy-karacsonyoznak-a-kecskemeti-gasztronomia-jeles-szereploi-3-molnar-eva Így karácsonyoznak a kecskeméti gasztronómia jeles szereplői #3: Molnár Éva
Pulai Katalin és Kovács Sándor után Molnár Évával folytatjuk a sort ünnepi gasztrokalandozásunkban. A Veyron Ebédlő és Rendezvényház ügyvezetője mesél nekünk, hogyan éli meg a karácsonyi rendezvények végeláthatatlan sorát, mennyi finomság kerül az asztalra a családi összedolgozásnak hála és természetesen…

 

 

Néhány nap és itt a karácsony, bizonyára a Veyron Ebédlő és Rendezvényház tájékán már folyamatos az ünnepi sürgés-forgás.

Nekem a karácsonyi készülődés november végétől szilveszterig tart, hiszen a Veyronban egymást érik a kisebb-nagyobb céges évzáró rendezvények. Karácsonyra az összes klasszikus ünnepi ételt - töltött káposzta, aszalt szilvás pulyka, harcsapaprikás, ropogós kacsacomb és társai - többször felvonultatjuk a gyertyafényes, szépen díszített asztalokon, hosszú, több száz főt kiszolgáló terülj-terülj svédasztalokon. Ezeken a rendezvényeken újra és újra átélem az ünnep varázsát.

 

Hogyan és hol töltöd az ünnepeket?

A szentestét a szűk családommal töltöm, mindig ugyanazzal a forgatókönyvvel: fadíszítés, majd vacsora. A kidobott karácsonyfák utáni részvétünkből kifolyólag pár éve már műfenyőt díszítünk. A vacsora sült libamáj és pulyka valamelyik módozata. Aztán karácsony első és második napja vendégeskedéssel, meghitt beszélgetésekkel és rengeteg finomsággal telik.

 

Mesélj, mi kerül az ünnepi asztalra nálatok! Lesz nagy sütés-főzés?

Idén anya gyermekkorunk legendás kacsasültjét készíti el a népes családnak, ami egyenesen a baromfiudvarból kerül a serpenyőbe. Vera nővérem pedig zserbót süt. Miután a nagy évzáró rendezvényeink lementek, otthon már könnyű dolgom van. Szerencsés vagyok, mert van két lányom, akikkel közösen osztozunk a sütés-főzés örömein. Léda - aki már egy ideje elkápráztatja a családot gasztronómiai tudományával - idén Rákóczi-túróst és Feketeerdei tortát készít.

 

 

Ajánlanál egy előételt a trendalelke.hu olvasóinak?

Léda receptjét hoztam el nektek, amit a Trendalelke Karácsonyi Vállalkozónői Partyn résztvevők már meg is kóstolhattak a mindenmentes vegán menüben. Fogyaszthatjátok előételként, de akár egy könnyű főételként is megállja a helyét.

 

Arany quinoatabulé

Hozzávalók:

  • 1 bögre quinoa (jól megmosva)
  • 1dz csicseriborsó konzerv
  • 2 db paradicsom
  • 1db érett avokádó
  • 1 db uborka
  • póréhagyma ízlés szerint
  • tépett leveles saláta, rukkola
  • petrezselyem vagy mentalevél
  • kurkuma, só, bors

Öntet: olívaolaj, citrom, víz, méz (vegánoknak nyírfacukor) keveréke

Elkészítés:

  1. A quinoát alacsony hőfokon lefedve 1 és 3/4 bögre vízben főzd meg kb. 15 perc alatt! Jól csepegtesd le!
  2. Amint kihűlt, add hozzá a leöblített csicseriborsót és a felkockázott zöldségeket! Finoman keverd össze, és öntsd nyakon az öntettel!
  3. Lefedve legalább egy órára hűtsd le!
  4. Friss leveles salátával tálald!

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Gyorsan jót Wed, 18 Dec 2019 14:02:06 +0100
Remek hétvégi desszert: meggyes rizsfelfújt http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/1785-remek-hetvegi-desszert-meggyes-rizsfelfujt http://trendalelke.hu/szerda-villamkonyha/item/1785-remek-hetvegi-desszert-meggyes-rizsfelfujt Remek hétvégi desszert: meggyes rizsfelfújt
Egy recept a kilencvenes évekből, de még milyen! Rizskoch felturbózott változatban: krémes rizs, savanykás meggy és kakaó triumvirátusa. Anyukám fedezte fel a receptet egy kilencvenesévekbeli receptújságban, és azóta is része a repertoárjának. Most már az enyémnek is. Nincs vele semmi…



Hozzávalók:

  • 12 dkg kerek szemű rizs
  • 6 dl tej
  • 2 dl víz
  • 3 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy vaníliarúd
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • Fagyasztott vagy befőtt meggy
  • Késhegynyi kurkuma
  • A kikenéséhez zsiradék, zsemlemorzsa

 



Elkészítés:

1. A rizst elkezdjük főzni, mintha rizottót főznénk. Először 1 dl vízben kezdjük főzni, és ha beszívta, a maradék vizet is hozzáöntjük. A tejet is deciliterenként adagoljuk hozzá. Közben kurkumával ízesítjük.

2. A meggyet szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, és lecsepegtetjük.

3. A puhára főtt rizshez hozzákeverjük a cukrot és a vaníliát, és kihűtjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

5. A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját vajjal kikeverjük.

6. Először a tojássárgás-vajas részt keverjük a rizshez, majd könnyed, légies mozdulatokkal a habbá vert fehérjét is hozzáadjuk.

7. A habos massza felét a kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba (én kapcsos tortaformába tettem) terítjük. Erre kerül a kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggy.

8. A maradék rizst kakaóporral elkeverjük, és a meggyes rétegre simítjuk.

9. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-40 percig, tűpróbáig sütjük.

Tálaláskor tejszínhabbal, csokiöntettel, porcukorral dobhatjuk fel.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Gyorsan jót Fri, 03 Feb 2017 14:00:31 +0100