Trendalelke - Blogmagazin nőknek http://trendalelke.hu Mon, 18 Nov 2019 04:07:18 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3313-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3313-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek
Közepes termetű (staff keverék) anyakutya kölyke, testvéreivel együtt szerető gazdira vár.

 

Mit kell tudnod erről a kutyusról, aki épp Rólad álmodik?

 • Neve: Bamboo-K243
 • Ivara: szuka
 • Fajtája: keverék
 • Színe: fekete
 • Szőre: rövid
 • Tömege, marmagassága: 1 kg, 13 cm
 • Születési ideje: 2019. 09. 16.
 • Bekerülés dátuma: 2019. 11. 05.
 • Chip: nincs
 • Tetoválás: nincs

 

Szeretnéd örökbe fogadni őt vagy valamelyik sorstársát? Keresd fel a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Közhasznú Alapítványt!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 15 Nov 2019 08:53:41 +0100
Hangolódj az adventre Kecskeméten a legszebb magyar szerzeményekkel és Csórics Balázzsal http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3309-hangolodj-az-adventre-kecskemeten-a-legszebb-magyar-szerzemenyekkel-es-csorics-balazzsal http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3309-hangolodj-az-adventre-kecskemeten-a-legszebb-magyar-szerzemenyekkel-es-csorics-balazzsal Hangolódj az adventre Kecskeméten a legszebb magyar szerzeményekkel és Csórics Balázzsal
Ha a lelkedet is igazán a karácsonyra szeretnéd hangolni, ha nem szeretnél beleőrülni és belefeledkezni az ünnepvárás körüli teendőkbe és a nyüzsgő világba, ha nem elégszel meg a pompás díszek nyújtotta látvánnyal, és inkább az ünnep eredeti, valódi mondanivalója nyomába…

 

 

 

Egy Csillag gyúlt

 

Helyszín: EYVA HÁZ - testnek, léleknek, szellemnek, Hoffmann János utca 10.

Időpont: 2019. november 30., szombat, 17:00–18:30

 

“Imádom a mítoszok és mondák világát, mert jelképeik az emberi lélek elképesztő mélységeiből képesek energiát felszabadítani!

Három király szeli át a világot.

Haladnak éjjel és nappal.

Alig pihennek, csak mennek és mennek.

Fontos dolguk van. Hívják őket.

Időben kell érkezniük, hogy köszönthessék azt, aki ‘eljött végre.’

Hogy pontosan hova tartanak és mikorra kell érkezni: nem tudják.

Nem tudják. Érzik.

 

 

Érzik a hívást, érzik az erőt, a szeretetet, a tisztaságot, ahogy a Világegyetemet, a Mindenséget átható, mozgató és éltető ‘Valami’, Isten egyetlen aprócska kis testbe sűríti önmagát, testet ölt itt, a Földön, megszületik.

Nem kaptak meghívót SMS-ben, vagy mailen, nincs GPS, nincs repülő, nincs busz, nincs limuzin, nincs minden sarkon szálloda. Nincs sarok se. Út sincs. Csak a hitük.

És ők mennek.

Egy Csillag vezeti őket.

Legyünk ezen az estén mi is a Három Királyok.

Keljünk útra! Menjünk végig sivatagon, kőtengeren, tűzön-vízen, árkon-bokron, mert ‘megszületik a Fény!’.

A Csillag fényét, aki minket vezet, ismét költőink, íróink, dalszerzőink adják. Az ő fényük sugárzik a Csillagból, ami minket elvezet Önmagunkban a Fény születéséhez.

Várunk mindenkit szeretettel!

A Csillag, a gitárom, és én.”

 

Az est belépődíja: 2500 Ft, megvásárolható a jegy.hu-n. 

 

 

Az adventi zenés estek további időpontjai:

 • 2019. december 7., 17:00 - Reménysugár
 • 2019. december 14., 17:00 - Örömóda
 • 2019. december 21., 17:00 - Mindenható

 

 

Nem jártál még az Eyva Házban?

 

Kecskemét egyik legbékésebb, mégis lüktető rendezvényhelyszínén rendszeresen olyan programokat, előadásokat tartanak, amelyek a test mellett a lélek és szellem fejlődését is szolgálják minden korosztály számára.

A ház neve is e szellemiség jegyében lett Eyva Ház. Eywa a képzeletbeli Pandora bolygó mindent átfogó Istennője. A bolygó lakói egyetlen élő szervezetnek tekintik a bolygót . Ezen a bolygón az emberszerű lények szerves egységben, tökéletes összhangban élnek az összes létformával, egy kollektív intelligencia részeként. Mint egy mindent átjáró entitás, Eywa körül fogja és részét képezi mindennek Pandórán. A legfontosabb üzenete a földi ember számára, hogy tanuljuk nap mint nap összhangban élni magunkkal testünkkel – lelkünkkel- szellemünkkel, a környezetünkkel és a természettel.

Az Eyva Ház megalakulása óta folyamatosan vonzza sokszínű, érdekes programlehetőségeivel, szakmailag képzett előadóival azokat, akik tenni akarnak magukért. Azokat, akik fejlődni szeretnének, tudatosabban élnék az életüket a boldogabb jövő érdekében. Vagy éppen a napi rohanásban lazítani, feltöltődni vágynak egy igényes, kellemes környezetben.

Facebook oldal

Honlap

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (barbara) Programok Fri, 15 Nov 2019 08:00:00 +0100
A legjobb hétvégi programok Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3312-a-legjobb-hetvegi-programok-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3312-a-legjobb-hetvegi-programok-kecskemeten A legjobb hétvégi programok Kecskeméten
Csak annyit árulunk el elöljáróban, hogy a gyerkőcökre fantasztikus hétvége vár rengeteg játékkal, de a felnőttek is igazi kuriózumokra lelhetnek:

 

 

Környezetünk energiatakarékos összefüggései - Talajépítés és mélymulcs

 

Helyszín: Széchenyivárosi Fiókkönyvtár, Széchenyi sétány 6.

Időpont: 2019. november 14., 16:30

 

Vendég: Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet elnöke

Az emberi egészségmegőrzés egyik alapfeltétele az egészséges táplálék, „azzá leszel, amit eszel”, tartja a mondás. De nemcsak a mi egészségünk függ az egészséges tápláléktól, de egészséges állatot is csak egészséges növényeken, egészséges növényt pedig csak egészséges talajon lehet termeszteni. Vagyis az egészséges táplálék kiindulópontja az egészséges talaj.

Az ökotudatos szemléletformáló előadások kéthetente csütörtökön, a Kecskeméti Szatyor Egyesület közreműködésével valósulnak meg.

 

 

Amundsen

 

Helyszín: Otthon Mozi, Kossuth tér 4.

Vetítések:

 • 2019.11.14. csütörtök, 18:00
 • 2019.11.15. péntek, 18:00
 • 2019.11.16. szombat, 18:00
 • 2019.11.17. vasárnap, 18:00

 

Norvég-svéd-cseh dráma, 125 perc, 2019, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

R. Espen Sandberg Sz. Katherine Waterston, Pal Sverre Hagen

1911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

Az Amundsen a skandináv film legjobb hagyományait követi, s az északi történelem újabb fontos állomását dolgozza fel. Espen Sandberg (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), a film rendezője nem először készít filmet a norvég történelem hőseiről: a legendás hajós, Thor Heyerdal csendes-óceáni útjáról (a többszörös díjnyertes Kon-Tiki) vagy a II. világháború idején a norvég ellenállás egyik legizgalmasabb szereplőjéről (Max Manus) is rendezett már sikerfilmet. Amundsen szerepében a Thor Heyerdahl-t is alakító Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Palackposta, Hét nővér, Lótolvajok) látható, a női főszerepet pedig Katherine Waterston (Beépített hiba, Steve Jobs, Legendás állatok és megfigyelésük, Logan Lucky – A tuti balhé , Legendás állatok – Grindelwald bűntettei) alakítja.

Jegyár: 850 Ft

 

 

Kicsi vagyok én - délelőtt a koraszülöttekért

 

Helyszín: Koramentorház, Rákóczi út 32-34.

Időpont: 2019. november 15., 10:00

 

Magyarországon minden tizedik újszülött korábban érkezik a világra.

November 17-én, a koraszülöttek nemzetközi világnapján ezekre a PIC-i hősökre és az őket segítő családok, barátok, valamint szakemberek erejére, gondoskodására és küzdelmére, a koraszülöttségben érintetteket támogató sorstárs-segítők jelenlétére, valamint magára a koraszülöttségre hívják fel a figyelmet. Ezért Ti se felejtsétek magatokra ölteni a koraszülöttség színét, a lilát!

A kecskeméti Koramentorház és a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa idén is szervez koraszülött világnapi rendezvényt Kecskeméten, amelynek programja:

 • Pintér Edit gyógypedagógus előadása: Mit játszunk a gyermekkel? Hasznos tippek a 0-3 éves korú gyermekekkel való játékhoz.
 • Emlék az első időkből - fényképtartó készítése. Ehhez kérjük, hogy hozzátok el kedvenc rólatok készült fényképeteket!
 • Teázás, beszélgetés
 • A gyermekek megajándékozása apró lila ajándékokkal

További információ az alábbi telefonszámokon kérhető: +3670/678-7922 és +3670/678-7926

 

 

Modern Gyárak Éjszakája

 

Időpont: 2019. november 15.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium immár harmadik alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Modern Gyárak Éjszakáját, ahol a hazai okos gyárak és nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek a lakosság számára engednek bepillantást mindennapi működésükbe. Kecskeméten három gyárban vehetünk részt az interaktív programokon:

 • A kecskeméti ACPS Automotive Kft. (korábban BOSAL) Magyarország egyik legdinamikusabb, legstabilabb autóipari nagyvállalata, amely a világ neves autógyárainak (például: VW, TESLA, VOLVO, BMW, Daimler, PSA, TOYOTA) vonóhorgokat és más alkatrészeket, berendezéseket szállít.
 • A Knorr-Bremse Csoport a fékrendszerek globális piacvezetője, valamint a biztonsági szempontból döntő fontosságú vasúti és haszongépjármű-alrendszerek vezető szállítója. Termékei döntő mértékben járulnak hozzá a világ javuló vasúti és közúti biztonságához és energiahatékonyságához.
 • Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft.-t 2011-ben alapították azzal a céllal, hogy Kecskeméten létrejöjjön egy „innovációs műhely”, ahol lehetőség van a kutatásra, ipari fejlesztések kidolgozására és kezelésére.

Részletek

 

 

Food Tourist

 

Helyszín: Vágódeszka, Széchenyi tér 4.

Időpont: 2019. november 15., 19 óra

 

A FOOD TOURIST formája improvizációs színház, tehát a nézők aktív alakítói lehetnek az előadásnak, az ő közreműködésükkel alakulnak ki a karakterek, gördül tovább a cselekmény. A színészek pedig érzékenyen, kreatívan és vidáman rögtönöznek a nézők reakcióira, valamint a különböző nemzetek konyhái ihlette ételkülönlegességekre. A színházi előadás menete kvázi reagál az ételek nemzetiségére! Magyarországról indulunk mivel a Mangalica egy ízig vérig Magyar sertés fajta! Ezek után átruccanunk Vietnámba egy jó kis Pho leves erejéig! Majd irány az USA egy jó Hamburgi átszállással hiszen annak idején Hamburg kikötőiből indultak az európai bevándorlók New York irányában a híres a hamburgi darálthússal a zsebükben amiből aztán később kialakul a világhírű étel aHamburger! És a végére még egy kellemes krémes élmény erejéig átpattanunk a napsütötte Sienába ahol a 17.században Cosimo de Medici kedvére készítette egy ottani cukrász a szintén világhírű Tiramisut! Az egész estét és az ételsort még izgalmasabbá teszik majd Magyar Zoli kiváló és különleges világszínvonalú sörei!

Színészek: Boncsér Sára Luca, Bárnai Péter

Gitár: Ozorai Gábor

Rendezte: Fodor Dávid

A 4 tételes vacsora, az Ugar Brewery sörkóstoló, valamint a színházjegy ára: 8900 Ft/ fő. Jegyek a helyszínen kaphatók!

 

 

Kisautó készítése fából

 

Helyszín: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Gáspár András krt. 11.

Időpont: 2019. november 16., 10:00-12:00 és 14:30-16:30

 

Fűrészeléssel, csiszolással, szögeléssel készülnek a parafa kerekű kis faautók!

 

 

Fuvolával a Föld körül

 

Helyszín: Kecskeméti Pagony, Szabadság tér 2.

Időpont: 2019. november 16., 10:30–11:30“Interaktív zenés utazásra invitállak kedves fiatal közönség, ahol együtt alkotva járhatjuk be erdők,tengerek hangzását, levegőben és szárazföldön utazva élhetünk át kalandokat mindezt a Ti fantáziátok és az én fuvolá(i)m segítségével. Megismerhettek kortárs fuvolás hangzásokat és részleteket hallhattok Bach, Bartók, Debussy, Grieg, Faure, Prokofjev zenéiből.”

A foglalkozást tartja: Szanyi Kata, zenész

Korosztály: 4-8 éves

Belépődíj: 1000 Ft

Bejelentkezés: kecskemeti@pagony.hu

 

 

Lakatos Levente Kecskeméten

 

Helyszín: Libri Kecskemét Malom Könyvesbolt, Korona u. 2.

Időpont: 2019. november 16., 16:00–17:00

 

A négyszeres Aranykönyv-díjas író Kecskeméten dedikál.

Első kötete, a Legyél Sikeres Fiatal! 2008 telén, magánkiadásban jelent meg. 2010 nyarán, az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában debütált első regénye, a Barbibébi című kötet, mely hamarosan a fiatal generáció egyik kedvenc könyvévé vált. Második regénye, a LoveClub 2011 nyarán jelent meg, mellyel belépett a kőkemény thrillerek világába. Bomlás című harmadik regénye 2013 tavaszán került a könyvespolcokra.

 

 

Piros Ildikó Abigél titkai - Töredékek Szabó Magda írónő életművéből

 

Helyszín: Ráday Múzeum, Kálvin tér 1.

Időpont: 2019. november 16., 17:00–19:00

 

Szabó Magda írónő életművéből - halálának évfordulójára emlékezve - szólalnak meg töredékek Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában és szerkesztésében. Az írónő talán legismertebb műve az Abigél, amely 1970-ben jelent meg, a belőle 1977-ben készült film tette halhatatlanná a történetet, s abban Piros Ildikó emlékezetes alakítását. Piros Ildikó színművészként hitelesen emlékezhet Szabó Magdára, hiszen közel álltak egymáshoz. A kecskeméti kötődésű színésznő emlékestjéhez szokatlan formát választott. A felolvasásos, bejátszásokkal színesített produkció nem követi a hagyományos előadóestek dramaturgiáját, így lehetővé teszi, hogy Piros Ildikó több karaktert is megszemélyesítsen. Az összeállítás Szabó Magda több művét érinti, az Abigél, Az ajtó és a Katalin utca mellett kisebb írásból is elhangzanak részletek. Az est a Szabó Magda életét is megidézi, olyan életrajzi elemek felvillantásával, melyek az írónő számára kiemelkedően fontosak voltak, mint a hazája iránti szeretet, a családi háttér és a támogatás ereje.

A jegy ára: 2000 Ft

Jegyek vásárolhatók a Ráday Múzeum pénztárában nyitvatartási időben - keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Telefon: +36 76 486 226

 

 

Légvárvilág Játszóház

 

Helyszín: Messzi István Sportcsarnok, Olimpia u. 1/a

Időpont: 2019. november 17., 9:00–18:30

 

Jegyek a játszóház napján vásárolhatóak meg belépéskor. Pénztárnyitás turnuskezdés előtt két órával.

Gyermekjegy: 2000 Ft/ 2h (1 turnus)

Napi gyerekjegy: 2600 Ft (korlátlan időre szól, turnustól független, bármikor lehet érkezni és visszatérő jegy is egyben)

Kísérőjegy: 500 Ft/fő

 

 

Márton Nap és Madarak Napja

 

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1.

Időpont: 2019. november 17.

 

Délelőtt:

 • 09:00 A Vadaskert megnyitja kapuit
 • 10:00-15:00 Ajándék arcfestés a gyermekeknek
 • 10:00-10:30 Látványetetések: ormányos medvék, rézusz makákók, csacsik
 • 10:30-11:30 Állati jó bemutató! a színpadnál (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)

Délután:

 • 12:00-13:00 Állati jó bemutató! (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)
 • 14:00-14:30 Látványetetések: kapucinus majmok, Hógolyó, a sarki róka, lámák

 

 

Családi nap a Kecskeméti Fürdőben

 

Helyszín: Kecskeméti Fürdő, Csabay Géza krt. 5. - élményfürdő zóna

Időpont: 2019. november 17., 14-18 óra

 

Használható zónák:

 • élményfürdő
 • termálfürdő
 • versenyuszoda

Programok 14-18 óra között:

 • játékos ügyességi feladatok képzett játékanimátorokkal
 • kézműves foglalkozások
 • aquafitness (TST Tánc és World Jumping Stúdió)

Az ingyenes programokon felül a résztvevők között egy lackenhofi családi síhétvégét sorsolnak ki a Mistral Travel Utazási Iroda és a Kecskeméti Fürdő felajánlásában.

Belépőjegyek:

 • Családi jegy (2 felnőtt, és 1 gyermek vagy diák számára) 5.500 Ft helyett 4.000 Ft.
 • Családi jegyhez további nappali tagozatos diák vagy gyermek belépőjegy 600 Ft helyett 400 Ft.

 

 

Előzetes: Japán italkóstoló

 

Helyszín: Hotel Három Gúnár, Batthyány u. 1-7., különterem

Időpont: 2019. november 22., 18:30

 

A Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Barát Kör és állandó partnerei tartják évnegyedes japán italkóstolójukat. A hatféle ital mellé húsos alapú sushi-box is társul.

A bemutatóval és képes prezentációval színesített program időtartama: 120 perc.

A nagykorúak számára szervezett programon való részvétel ára: 4.800,- /fő, amely összeg a helyszínen fizetendő. Előzetes regisztráció, helyfoglalás folyamatosan történik; végső határideje: november 18. éjfél. - Lemondás: november 20-ig.

Kapcsolat, jelentkezés: kecskemet.aomori@gmail.com

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 13 Nov 2019 17:20:11 +0100
Az év legmegrázóbb magyar filmjét láthatjuk az Otthon Moziban http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3311-az-ev-legmegrazobb-magyar-filmjet-lathatjuk-az-otthon-moziban http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3311-az-ev-legmegrazobb-magyar-filmjet-lathatjuk-az-otthon-moziban Az év legmegrázóbb magyar filmjét láthatjuk az Otthon Moziban
"Visszajöttem Auschwitz-Birkenauból, mert az volt az érzésem, hogy ez nekem jár." Fahidi Éva 90 évesen másodmagával eltáncolja a holokausztot - két nő, két világ egy tragikus, mégis bátor történetben. Szabó Réka filmjét, A létezés Eufóriáját mi személy szerint attól a…

 

 

A létezés eufóriája

 

Időpont: 2019. november 22. péntek, 18:00

 

Színes, magyar dokumentumfilm, 83’

R. Szabó Réka Sz. Szabó Réka, Fahidi Éva

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.

90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.

Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

Előzetes

 

 

Hammarskjöld, döglött akták

 

Időpont: 2019. november 23. szombat, 18:00

 

Színes, feliratos, dán dokumentumfilm, 128’

R. Mads Brügger

A dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmje az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, ám eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

Előzetes

 

 

Colectív

 

Időpont: 2019. november 24., vasárnap, 18:00

 

Luxemburgi dokumentumfilm, 109 perc, 2019

2015-ben 27-en vesztették életüket a Colectív nevű szórakozóhelyen egy tragikus tűzeset során. 37-en a tragédiát követő hetekben haltak meg, de nem életveszélyes sérüléseik miatt, hanem a nem megfelelő kórházi kezelés és az ott elkapott fertőzések következtében. Egy közérdekű bejelentő segítségével oknyomozó újságírók csapata újabb és újabb leleplező információhoz jut, amelyek végül az egészségügy egy kiterjedt korrupciós hálózatához vezetnek. Az egészségügyi miniszter lemondását követően utódja felajánlja, hogy teljeskörű hozzáférést biztosít a korrupt rendszer átalakításához. A filmben újságírók, közérdekű bejelentők, túlélők és kormányhivatalnokok egyaránt megszólalnak, és teszik igazán lebilincselővé a megalkuvás nélküli nyomozást, amely a korrupció és az igazság valódi árára kíván rávilágítani.

 

Jegyár: 950 Ft / vetítés, online jegyvásárlás

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 12 Nov 2019 21:02:20 +0100
Tabudöntögető előadás: Milyen volt régen és mit jelent ma cigánynak lenni Kecskeméten? http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3310-tabudontogeto-eloadas-milyen-volt-regen-es-mit-jelent-ma-ciganynak-lenni-kecskemeten 1930, Kecskemét, Cigányváros - Fotó: Fortepan/Jurányi Attila
Keveset beszélünk róla, ha mégis szó esik róla, már is előkerülnek a sztereotípiák, az általánosítás és a rosszindulat. De vajon mennyit tudunk a múltjáról és aktuális kihívásairól? Székelyné Kőrösi Ilona és Somogyi Tímea elmesélik a kecskeméti cigányság történetét és betekintést…

 

 

Kecskemét cigánysága régen és most

 

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Piaristák tere 8.

Időpont: 2019. november 19., 17:00

 

Kecskeméten több száz éve élnek cigányok is, tudj meg róluk többet! Ez egy jó alkalom arra, hogy megismerjük régi mesterségeiket, szokásaikat és legendáikat. Értsük meg, mit jelent ma cigány embernek lenni és hogyan értelmezzük társadalmi jelenségeiket!

 

Előadók:

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató, főmuzeológus, a Katona József Emlékház vezetője és a helytörténet lelkes, hatalmas tudás birtokában levő kutatója a helyi cigányok történetét és a cigányvárost eleveníti fel.

 

 

Somogyi Tímea Anna szociológus pedig a mai cigánysággal kapcsolatos társadalmi jelenségeket, sztereotípiákat, előítéleteket boncolgatja.

Tímea nemcsak beszél róla, a mindennapokban reményt, lehetőséget és végtelen szeretetet áraszt környezetére a Védőháló Karitatív Egyesület, a Kecskeméti Református Egyházközség Cigánymissziója és a Pancsinelló Játszóház munkatársaként, afféle mindenki anyukájaként. Kifogyhatatlan erejét, hitét és motivációját az adja, hogy szeretne egy jobb világot látni maga körül. Szeretné, ha az emberek másként gondolkodnának - például a közös társadalmi felelősségvállalásról, hisz rajtunk múlik, milyen világban élünk. Ugyancsak szeretné, ha a legszegényebb gyerekek és a szüleik is tudnák, elhinnék, hogy mindenki egyformán értékes, és minden gyerek ezzel a tudattal indulna iskolába, és így vágnának neki az életnek, mert akkor telve lennének önbizalommal, mernének álmodni és dolgozni a céljaikért. Ebben segíti őket Kecskemét egyik Aranyanyuja napról napra. Teszi mindezt hétgyermekes cigányasszonyként...

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 12 Nov 2019 16:04:49 +0100
Heti mottó http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3297-heti-motto http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3297-heti-motto Heti mottó
Te melyik vagy?

 

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Női percek Mon, 11 Nov 2019 09:00:00 +0100
Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3308-uj-allatok-erkeznek-a-kecskemeti-vadaskertbe-es-a-jatszoter-is-megszepul-jovore http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3308-uj-allatok-erkeznek-a-kecskemeti-vadaskertbe-es-a-jatszoter-is-megszepul-jovore Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre
Lámaetetés, teve-, kecske- és csacsisimogatás - ilyen egy tökéletes délután egy újságíró életében. A Kecskeméti Vadaskert szakmai bejárásra invitálta a sajtót, a város vezetését és mindazokat, akik az állatkert életének mozgatórugói. A hagyományos őszi értékelőn összegezték az idei évet és…

 

 

90 ezer látogatóval büszkélkedhetnek

Dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány elnöke folyamatos látogatószám-növekedésről számolt be, míg néhány éve 50-60 ezren jártak az állatkertben évente, addig idén minden bizonnyal elérik a 90 ezret.

Tokovics Tamás, a létesítményt működtető Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, sikereik egyik alappillére a remek csapatmunka és a magasfokú szakmaiság, a másik pedig, hogy az évek folyamán az állatkert passzív kiállítóhelyből interaktív közösségi térré avanzsált. Minden hétvégén látványetetésekkel várják az állatszerető érdeklődőket, de az év folyamán számos ünnephez, világnaphoz kapcsolódva tartanak előadásokat, bemutatókat, nyáron pedig a táborozó gyerekek töltik meg a Vadaskertet élettel.

 

 

Muflon és dámszarvas érkezik

A lassan 50 éves Vadaskert néhány területen felújításra szorul, hogy a biztonsági előírásoknak és az esztétikai szempontoknak egyaránt megfeleljen, ezek elvégzése mellett a gyerekeket megújult játszótérrel várják 2020 tavaszán.

Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes lajstromba vette az állatállományt: a Vadaskert 4-5 őshonos állatfajjal indult, mára pedig 120 féle állattal ismerkedhetünk meg közelről, akik a világ legkülönbözőbb pontjain őshonosak. Magyarországon kizárólag Kecskeméten találkozhatunk petymeggel, mandrillal, örvös medvével és alaszkai fehér farkassal.

Csakis olyan fajokat tartanak, amelyek hozzá tudnak szokni az állatkerti körülményekhez. Igyekeznek minden lakójukat nemcsak az előírásoknak megfelelően gondozni, hanem extra odafigyeléssel biztosítani a jólétüket. Erre kiváló bizonyíték, hogy nincsenek kényszercselekvései az állatoknak, makk egészségesek, a legtöbbjük abszolút megbarátkozott az emberekkel, és sok kifutóban rendszeres a természetes létszámnövekedés - idén közel 40 egyed született lámától a csacsiig.

A jövő évben muflon és dámszarvas költözik a Vadaskertben még üresen álló kifutókba.

 

 

A szemerkélő eső a legtöbb állatot mit sem zavarta

A sajtótájékoztatót követően keresztül-kasul körbejártuk a Vadaskertet: A tigrisek délutáni sziesztájukat töltötték a kellemesen hűsítő zuhany alatt, a lámákat mi magunk is megnassoltattuk néhány szál roppanós répával, Tóbiás, a teve érdeklődve figyelte a szakmai bejárás történéseit, végül meg is simogattuk puha orrát. Megcsodáltuk Hógolyó, a sarki róka vakító fehér téli bundáját, szemtanúi lehettünk a makákók uzsonnájának.

A nemrég érkezett afrikai leopárd kölyök egyelőre meglehetősen bizalmatlan az emberekkel, így belőle csak egy fekete szőrkupacot láttunk, de bízunk benne, hogy jövő héten érkező fajtársával együtt nagyokat fognak majd hancúrozni a kifutójukban.

A bejárás közben rengeteg humoros történetet hallhattunk a Vadaskert dolgozóitól, például, hogyan próbálnak a szökési terven munkálkodó, egymással kiválóan összedolgozó majmok túljárni a gondozók eszén.

A Vadaskert még a hűvös, szitáló esős őszi időben is erős mágnesként marasztalt minket. Nem csoda tehát, hogy ez a kis ékszerdoboz a város egyik jelentős turisztikai vonzerejévé vált. Most vasárnap is érdemes lesz kilátogatni, íme az aktuális programkínálat:

 

 

Márton Nap és Madarak Napja

 

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1.

Időpont: 2019. november 10.

 

Délelőtt:

 • 09:00 A Vadaskert megnyitja kapuit
 • 10:00-15:00 Ajándék arcfestés a gyermekeknek
 • 10:00-10:30 Látványetetések: ormányos medvék, rézusz makákók, csacsik
 • 10:30-11:30 Állati jó bemutató! a színpadnál (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)

Délután:

 • 12:00-13:00 Állati jó bemutató! (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)
 • 14:00-14:30 Látványetetések: kapucinus majmok, Hógolyó, a sarki róka, lámák

 

Galéria:

{gallery}trend/kozter/2019/Vadaskert{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Sat, 09 Nov 2019 07:52:59 +0100
Debütált a Láthatatlan vacsora Kecskeméten: sötétben, bekötött szemmel ettünk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3307-debutalt-a-lathatatlan-vacsora-kecskemeten-sotetben-bekotott-szemmel-ettunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3307-debutalt-a-lathatatlan-vacsora-kecskemeten-sotetben-bekotott-szemmel-ettunk Fotó: Osztró Gábor
Egyszerre volt szórakoztató és szemnedvesítően tanulságos bekötött szemmel vacsorázni. Olyan világba csöppentünk egy este erejéig, amely sokak számára az életük végéig tartó valóság. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a…

 

 

 

Földön landoló brownie, repülő kelbimbók, céklafoltos harisnya - megküzdöttünk a háromfogásos vacsorával

Az elsötétített teremben szemkötőt öltöttünk magunkra Nagy Renáta, az Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetőjének vezényszavára, hogy azt követően bárminemű vizuális segítség nélkül tegyük próbára érzékszerveinket a 3 fogásos menü során. Talán a levestől rettegtünk a legjobban, mégis ez bizonyult a legkönnyebben beazonosítható és elfogyasztható fogásnak. A levescsésze mérete és mélysége jól behatárolta az ételt, amit aztán viszonylag könnyedén kanalaztunk be. A sütőtökkrémlevest túrógombóccal és pirított tökmaggal mindenki felismerte.

A főétel azonban igazi küzdelmet tartogatott számunkra. Arról elég hamar letettünk, hogy a megfelelő kombinációban ízleljük meg a finomságokat, örültünk, ha két üresjárat után végre valami fent maradt a villánkon. A sorminta így egészen meglepetésszerűen alakult: három óriási falat húst követett némi püré, egy üres villa, még egy üres villa, aztán horogra akadt egy darab zöldség. Minden asztaltársaságban akadtak olyanok, akik állították, ők bizony nem bénáznak, és hipp-hopp el is fogyasztották a fogást.. Később töredelmesen bevallották, nem fáradoztak azon, hogy villával kergessék a sok összetevős fogást, inkább kézzel ettek, és a zöldségpüréket is az ujjukkal fogyasztották el. Náluk valószínűleg makulátlan maradt a terítő. Nálunk nem. A kelbimbót alattomosan megpöckölte a hús vágás közben, így aztán röppályára állt az asztal körül. És valahogy a cékla is kilőtt a tányérról, hogy villanyfényben konstatálni tudjuk majd, hogyan fest a céklafoltos harisnya. A szuvidolt csirkemell őszi zöldségekkel, pürékkel, grillezett polentával igazi ízbomba volt és bizonyára impozáns látványt nyújtott a tányérunkon, az utóbbiban való gyönyörködésről ezúttal lemaradtunk.

 

 

A menüsort csokoládéorgia zárta, egyértelmű volt, hogy brownie-t szervíroztak nekünk sós karamell öntettel, a mentes étkezést igénylőknek pedig erdei gyümölcszselével borított, kókusztejes panna cottával. Nincs mit szépíteni, a záró fogást sem tudtuk esztétikusan és az etikettnek megfelelően elfogyasztani. A kelbimbót megirigyelve egyes brownie-k szárnyra keltek, és az asztal alatt landoltak.

Óriási sikerként könyveltük el, hogy szinte 100 százalékban megfejtettük, mi mindent tálaltak fel nekünk az est folyamán, igaz, a legtöbb felismerés nem az ízlelőbimbóinkkal való első találkozásra jött össze. Olyan érzésünk támadt, mintha egy érzékszervünk kiiktatásával a többi is romlott volna. A kelbimbó viszonylag karakteres íze ellenére sem volt elsőre egyértelmű, illat alapján pedig nagyjából semmit sem sikerült azonosítani a céklán kívül. Az asztaltársaságunk tagjaival folytatott beszélgetésnél különösképp hegyeznünk kellett a füleinket, hogy a másik mondandója ne vesszen el az alapzajba olvadva, mert a látásunk romlásával a megszokottnál jóval hangosabban beszéltünk.

 

 

Közelebb kerültünk egymáshoz

Nagyokat derültünk a vacsora közben adódott helyzetkomikumok sokaságán, de épp ilyen elánnal érintett meg minket az esemény komolysága és valódi mondanivalója. Hallhattuk látássérült társaink megindító, mélységekkel és magasságokkal tarkított életútjait, megismertük a mindennapi kihívásaikat.

Ahogyan oldódott a hangulat, egyre interaktívabbá vált a társaság, végre feszengés nélkül feltehettük a kellemetlen kérdéseket, és válaszokat kaptunk a dilemmáinkra, például, hogyan segítsünk, egyáltalán kell-e a segítségünk bizonyos szituációkban. Az akarata ellenére a zebrán átkísért vak hölgy sztoriját mindenki ismeri, aki nem is arra akarta folytatni az útját, de a lelkes segítők legalább megbonyolították a közlekedését. A vacsorán az is kiderült, segítségre akkor van szüksége a vak embernek, ha láthatóan bizonytalanul halad, tanácstalan, meg-megáll, illetve ő maga kér segítséget.

“A buszon gyakran elráncigálják őket egy szabad ülőhelyre, pedig nem az a fontos, hogy a vak ember mindenképpen leüljön” - mesélte sorstársairól Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének alelnöke. “A vak ember vak, nem mozgássérült. Van két jó lába, meg fog tudni állni.” A legfontosabb, hogy mielőtt a jármű mozgásba jön, fix, biztonságos kapaszkodót adjunk a kezébe, fix fogantyúra rakjuk a kezét.

 

 

A szervezet két elnökségi tagjának vállalkozását is romba döntötte a betegség. Tusori Nikoletta 10 évig volt vendéglátós vállalkozó, majd 32 évesen fény derült egy genetikailag öröklött, gyógyíthatatlan szembetegségére. A látása napról-napra fokozatosan romlott, emiatt vállalkozásáról is le kellett mondania. Fekete Attila fényképész-fotográfusként dolgozott, és a sors fintoraként pont azt az érzékszervét vesztette el, ami ehhez a szakmához nélkülözhetetlen. Az egész életüket felülírta a látásvesztésük, és Niki nem titkolta, hogy mélyre zuhant az életkedve, de az egyesületi munka újra értelmet adott a mindennapjainak.

A finom falatok, a kellemes beszélgetések, a megsüvegelendő életpályák ellenére a legegyszerűbb mozzanat jelentette számunkra az est fénypontját: amikor visszakaptuk a látásunkat. Aznap este hálával telve és jó adag érzékenységgel tértünk haza.

Köszönet mindkét szervezetnek és a Veyron Rendezvényteremnek az élményért!


Kövesd a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház oldalát és értesülj a hasonlóan klassz programokról!

 

Galéria - Fotók: Osztró Gábor

{gallery}trend/ESEMENY/2019/Lathatatlan_vacsora{/gallery}

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara - Pajkó Andrea) Köz - tér Fri, 08 Nov 2019 16:43:04 +0100
Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3304-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3304-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek!
Cirmit a Tiszakécske melletti erdő széléről mentették meg családtagjaival együtt, egy igazi doromboló gyönyörűség.

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni javítani a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 08 Nov 2019 11:22:52 +0100
Jön az ősz egyik legfényesebb estéje Kecskeméten! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3303-jon-az-osz-egyik-legfenyesebb-esteje-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3303-jon-az-osz-egyik-legfenyesebb-esteje-kecskemeten Fotó: Kovács László - http://foto.designest.hu/
Sötétedés után megtelik élettel a kecskeméti főtér, gyerkőcök és felnőttek együtt világítják meg a belvárost lámpásaikkal a Márton-napi felvonuláson.

 

Márton-napi lámpás felvonulás

 

Gyülekező a Főtéren, a 0-km kőnél

Időpont: 2019. november 8., 17 óra

 

Fotó: Kovács László

 

Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Ezt ünnepelhetjük meg a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat eseményén.

A lámpás felvonulás végén a Református Gimnázium udvarán libazsíros kenyérrel és forró teával kedveskednek a résztvevőknek, illetve a szülőket forralt bor várja.

A hangulatos eseményhez bárki csatlakozhat. A legegyszerűbb anyagokból is elkészíthető egy saját lámpás, ám arra ügyeljetek, hogy a szervezők elemes, LED-es gyertyák használatát kérik a tűzveszély elkerülése miatt.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 07 Nov 2019 14:29:44 +0100