TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ 150 éve nem produkált ilyet a Hold - mindenképp nézz fel rá ma este!
30
2018 jan.

150 éve nem produkált ilyet a Hold - mindenképp nézz fel rá ma este!

 

2018. január 31-én az éjszakai égbolton szinte egyszerre lesz szuperhold, kék hold és holdfogyatkozás, vérhold. Nem baj, ha most hirtelen a túl sok földrajzi fogalommal nem tudtok mit kezdeni, mindjárt megértitek! ;)

 

A „kék” hold, a „vérhold”, illetve a szuperhold olyan ritkán fordulnak elő egy napon, hogy utoljára 150 éve figyelték meg együtt a három jelenséget. 

Szuperholdnak azt nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb, illetve fényesebb is a szokottnál. A tudósok szerint szabad szemmel inkább csak az utóbbi jelenséget tudjuk észlelni, a méretváltozást aligha.

Január 31-én ráadásul egy hónapon belül másodjára lesz telihold – legutóbb január 1-jén volt. Ezt az angol nyelvterületeken „kék” holdnak nevezik. Nincs köze az égitest színéhez, a megnevezés valószínűleg a “belewe” szóból ered, jelentése “áruló”, hisz ilyenkor a telihold átveri az embereket azzal, hogy a szokásosnál korábban mutatja meg magát újból. Kék holdat viszonylag gyakran, nagyjából 2,5 évente lehet megfigyelni.

Teljes holdfogyatkozás is lesz, igaz, a folyamat már azelőtt elkezdődik, hogy hazánk felett felkelne az égitest, ami ilyenkor látszólag narancsvörös színben pompázik, ezért az eseményt angolul sokszor „blood moon”-nak, magyarul „vérholdnak” nevezik. Sajnos Magyarországról ma ezt nem láthatjuk (bezzeg például az ausztrálok meg a japánok...), de itt nézhető online, kellemes zenei aláfestéssel. Ha szerencsénk van, akkor a légkörben elég por lesz ahhoz, hogy mi is színesben lássuk bolygónk hűséges kísérőjét (ez viszont már az a jelenség, amitől a Nap is gyakran izzik vörösben nyugváskor és keléskor).

Noha csillagászati szempontból nem egy jelentőségteljes alkalom a mai nap, mi azért várjuk, mert alapvetően egy teliholdas éjszakán is szeretünk bámészkodni, függetlenül attól, hogy szuper-e vagy színes. Kellemes leskelődést!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 31 január 2018 12:41
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449