Legolvasottabb https://trendalelke.hu Wed, 08 Apr 2020 20:48:05 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek! https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3400-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3400-kecskemeti-arva-vagyok-gazdit-keresek Kecskeméti árva vagyok, gazdit keresek!

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 16 Jan 2020 13:45:47 +0100
Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók! https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3483-csomagolasmentes-bolt-nyilt-kecskemeten-mi-voltunk-az-elso-vasarlok https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3483-csomagolasmentes-bolt-nyilt-kecskemeten-mi-voltunk-az-elso-vasarlok Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók!

 

 

 

Egy klasszikus nagybevásárlás listájának jó részét kipipálhatjuk a Zöld Misszió kínálatából: az az alapélelmiszerek, mint lisztek, rizs, só, cukor, tészták, fűszerek mellett olyan finomságok is csábítanak a polcokról, mint házi készítésű kencék, szószók, szörpök, ivólevek, granolák, müzliszeletek, illetve friss kekszek, krékerek, sütemények várják, hogy beugorhassanak a saját dobozunkba.

Merthogy ez a lényeg: semmi sem előre csomagolt, mindent az otthonról hozott szütyőnkbe, dobozunkba, üvegünkbe mérhetünk ki saját magunk, hiszen tudjátok, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik! Ha eddig még nem szerelkeztél fel ilyesmivel, semmi baj, a boltban az említett tárolók beszerezhetők a cuki mintájú ökoszatyroktól a különböző méretű üvegekig. Ha üveges terméket vásárolunk, azt pedig visszavihetjük az üzletbe attól függetlenül, betétdíjas-e.

 

 

Ha már az élelmiszereket felpakoltuk a dizájnos fa bevásárlókocsira, jöhetnek a környezetbarát takarítószerek: durva vegyszerek helyett növényi alapú mosó-, mosogató- és tisztítószereket találsz. Kizöldül a fürdőszobánk is: kozmetikumok, eldobható tisztálkodószerek tartós alternatívái közül böngészhetünk, amelyek a bőrünknek és a természetnek egyaránt a legjobb választást jelentik. Sőt, még a pénztárcánknak is!

Egy ideje már vadásszuk az öko, állatokon nem tesztelt, növényi alapú takarítószereket és kozmetikumokat, de bizony igencsak borsos áron találkoztunk velük eddig. A Zöld Misszióban tulajdonképpen semmi sem luxuscikk, nem kell egy termék többszörösét fizetnünk, ha környezetbarát szemlélettel szeretnénk vásárolni.

 

 

Melissza ügyel rá, hogy amit csak lehet, Kecskemét környékéről vagy legalább Magyarországról szerezzen be, főként kistermelőktől. Így találunk a boltban például Kisújszálláson termett rizst, fajszi fűszerek garmadáját, kalocsai, pálmaolajmentes mogyorókrémet, hamarosan pedig még lajosmizsei bio citromot is, ugyanis szezonális zöldség, gyümölcs ugyancsak helyet kap a boltban. Melissza top 3 kedvenc terméke a Mamka málnaszörp, a Berta majonéz és a Borza dezodor.

A bolt a tervek szerint rendszeresen közösségi térré alakul majd: workshopok keretében magunk varrhatjuk meg például az ökoszatyrunkat, készíthetünk szappant vagy éppen nyersételt, illetve megismerkedhetünk egy-egy termék készítőjével.

 

 

Melisszát egyébként egészen fiatalon elkapta és magával repítette a zöld hullám. “Már gyerekkoromban értek ilyen irányú impulzusok, az általános iskolai biológiatanárom például nagy hatással volt rám, igyekezett bevezetni minket a környezettudatosságba. Később, az egyetemen, mivel pénzügy-számvitel szakon diplomáztam, több kurzusunk kapcsolta össze a környezetet és a gazdaságot, amik nagyon érdekeltek. Aztán összeköltöztünk Kecskeméten a párommal, és ahogyan elkezdtem saját háztartást vezetni, elborzadtam, mennyi hulladékot termelünk. Nekiálltam a zero waste home-ról olvasni cikkeket, könyveket - nagy hatással volt rám például Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő és Bea Johnson, a hulladékmentes életvitel mozgalom szülőanyja. 2018 augusztusa óta próbálkozom én is minimalizálni a hulladéktermelésünket. A kommunális kukánk azóta kb. háromnegyedik telt meg, a szelektív szemetünk 1,5-2 hónap alatt tölt meg egy sárga zsákot, és amit lehet, komposztálok. Most már úgy érzem, ez is rengeteg, szeretném tovább csökkenteni a kidobott dolgok mennyiségét. Eddig, ha más ügyből kifolyólag Budapesten jártunk, akkor több hónapra előre bevásároltam az ottani csomagolásmentes boltokban” - meséli Melissza.

 

 

Gyerekkorunkban bizonyára mindannyian imádunk boltosat játszani, de aztán nem sokan választjuk ezt a hivatásunknak. Melissza viszont elérkezettnek látta az időt, hogy kiszolgálja a kecskeméti zöldek igényeit egy bolttal.

“Egyre jobban beleástam magam a hulladékmentességgel kapcsolatos témákba, elvégeztem egy tanfolyamot, majd elkezdtem a környezetemben élőkkel finoman megismertetni, hogy másképp is lehet. 2019-ben létrehoztam a Zöld Misszió Facebook és Instagram oldalt, ahol igyekeztem a saját példámon keresztül ötletekkel, tippekkel szolgálni az egyre növekvő, érdeklődő tábornak. Mivel egyre nagyobb lelkesedést tapasztaltam és sokan kérdezősködtek, szerveztem két pikniket, majd hívtak előadni intézményekbe, rendezvényekre. Több olyan visszajelzés érkezett, hogy szuper, ahogyan én élek, de sokan nem tudják megoldani, hogy Pestre vagy Szegedre utazzanak csomagolásmentes boltba vásárolni. Gondoltam, miért ne nyithatnék akkor én egy boltot Kecskeméten? Bízom benne, hogy továbbra is lelkesek maradnak a kecskemétiek, mert rengeteg energiám, tudásom, erőforrásom és szeretetem tettem a bolt megnyitásába.”

 

 

Melissza egy személyben az árubeszerző és az eladó, de igazi családi vállalkozás a projekt: a férfi erő a bolt berendezésében segítkezett, a nagymama jön és segít az adódó problémákban, az üzlet hangulatos dekorációja és a szülők zavartalan vásárlását biztosító gyereksarok pedig Melissza leendő anyósának keze munkáját dicsérik.

 

 

Büszkék vagyunk, hogy mi lehettünk a Zöld Misszió legelső vásárlói. Vettünk kóstolót a kézműves granolából, a különféle ízesítésű tésztákból, teszteljük a környezetbarát mosószert, visszatérünk a gyerekkorunkban megszokott textil zsebkendőhöz, holnaptól pedig luffa tökből készült szivaccsal mosogatunk. Még nagyon sok termékkel szemeztünk, de véges volt a biciklink kosarának befogadóképessége, mert hát ugyebár ez is a környezettudatos életmód része, hogy amikor csak tehetjük, két keréken közlekedünk a városban. Biztatunk mindenkit, próbálja ki a csomagolásmentes boltot, amellett, hogy jót teszünk a bolygónak és magunknak, igazán szórakoztató saját kezűleg adagolni a termékeket.

 

 

Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt

 

Cím: Kecskemét, Vágó utca 3., fsz. 5. ajtó

Nyitvatartás:

 • Kedd-csütörtök 9.00-17.00
 • Péntek: 9.00-18.00
 • Szombat: 8.00-12.00
 • Vasárnap-hétfő: szünnap

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya

Facebook oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Mar 2020 23:46:39 +0100
Beköltözik a kecskeméti színház a nappalinkba! https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3521-bekoltozik-a-kecskemeti-szinhaz-a-nappalinkba Fotó: Illatszertár

 

 

Fotó: Ballada a 301-es parcella bolondjáról

 

Jönnek az online előadások!

 

Április 7-től minden kedden jelentkezik négy héten keresztül a kecskeméti színház egy-egy előadásközvetítéssel, amelyet az intézmény Facebook-oldalán nézhetnek majd meg az érdeklődők. A vezetőség olyan előadásokat emelt az áprilisi online programok közé, amivel részben kárpótolhatja az elmaradt bérletes előadások nézőit. Április 7-én a Péter és a farkas zenés mesejátékot, április 14-én az Illatszertár romantikus vígjátékot, április 21-én a Ballada a 301-es parcella bolondjáról szóló példázatot tűzi műsorára a teátrum. A hónap grátiszelőadása A bohóc című monodráma lesz, amelyet április 28-án láthatnak majd az érdeklődők.

A színház ezúton köszöni az összes alkotónak, színművésznek és közreműködőnek, akik lehetővé teszik az online sugárzást, valamint az előadások közvetítését.

 

 

Best of…

 

A legemlékezetesebb, leghumorosabb, vagy éppen a leginkább szívet melengető történeteiket mesélik el a Kecskeméti Nemzeti tagjai a színház új videósorozatában. Az első részt április 2-án láthatják a rajongók.

 

 

Zenei-és balett-tartalmak, mémek és karanténnovella

 

A Kecskemét City Balett tagjai is készülnek online produkcióval: a táncművészek a közvetlen környezetük bevonásával (bútorok, tárgyak, szobarészek) készítenek egy-egy művészi mini-koreográfiát otthon. Ezekből az etűdökből áll majd össze egy hosszabb videó, ami szintén a színház Facebook-oldalán lesz elérhető a közönség számára.

A nemzeti Zenei tagozata karantén-himnuszt komponál, sőt a művészek - a táncművészekhez hasonlóan -, már táncos és zenei kihívásokat indítottak saját oldalaikon, a társulat pedig hamarosan egy karanténnovellával is jelentkezik majd. A fenti tartalmak mellett a jelenkori eseményekhez, korlátozásokhoz kapcsolódva a színház előadásainak vicces jeleneteiből készült mémekkel is találkozhatunk a közösségi oldalon, kiemelve az otthonlét előnyeit és annak humoros oldalát.

 

Videó-rejtvényben található ki a 2020/2021-es évad

 

Különleges évadbejelentés keretében derül ki idén a Kecskeméti Nemzeti 2020/2021-es évada, ugyanis videó-rejtvény formában jelenti be a teátrum a 2020/21-es évad műsorát. A Facebook-videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, a társasjátékból ismert mutogatás, körülírás és rajzolás ’technikájával’, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat. 24 óra elteltével a helyesen tippelt kommentelők között pedig nyereményjegyeket sorsolnak az adott előadásra. A videókról készült werkfotók a színház Instagram-oldalán láthatók.

Az első helyes megfejtés már napvilágra került: a Légy jó mindhalálig című musical lesz a nagyszíház első bemutatója.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 03 Apr 2020 10:38:16 +0200
Kecskeméti kiskertészek, figyelem! Indul az ingyenes Ökokert tanfolyam! https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3439-kecskemeti-kiskerteszek-figyelem-indul-az-ingyenes-okokert-tanfolyam https://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3439-kecskemeti-kiskerteszek-figyelem-indul-az-ingyenes-okokert-tanfolyam Kecskeméti kiskertészek, figyelem! Indul az ingyenes Ökokert tanfolyam!

 

 

 

Ökokert tanfolyam

 

A foglalkozások helyszíne: KINCS Egyesület Közösségi Ház, Kecskemét, Vacsi köz 11. Jó idő esetén a közösségi ház kertjében történik az elméleti és a gyakorlati oktatás is, rossz idő esetén a házban.

Időtartama: 1 év, minden hónap harmadik péntekén

Kezdő alkalom: 2020. február 21., 16:00-19:30

 

Az Ökokert tanfolyam a Tudásközpont a Hírös Agórában program (EFOP - 3.7.3-16-2017-00112) keretében zajlik, amelynek jelmondata: mert tanulni jó egy életen át. A támogatásnak köszönhetően teljesen ingyenes, úgyhogy csupán elköteleződniük kell a résztvevőknek.

 

 

A tanfolyam vezetőjét, Bérces Dórát kérdeztük, mi mindenre lehet számítani ebben az egy évben.

 

Trendalelke.hu: Kiknek ajánlod a tanfolyamot?

Bérces Dóra: Azoknak, akiknek van kis vagy nagy kertjük, gyümölcsösük vagy szeretnének egyet, tanyára költöztek, netán ezt latolgatják és szívesen fogadnának ötleteket, miként lehet kertészkedni vegyszermentesen, a lehető legszelídebb, legtakarékosabban és leginkább természethez közeli módon.

A kurzus a gyakorlatot helyezi az előtérbe és tudásmegosztásra ösztönöz, interaktív és bizonyos dolgokban rendhagyó. Például a tavalyi résztvevők bizonyos témákban idén témavezetőként vesznek majd részt. A tudás anyagát a résztvevők igényeihez alakítjuk és nagy szeretettel fogadunk valamilyen szempontból hátrányos helyzetű embereket, nálunk mindenki egyenrangú. A csoportfolyamat alakulása majdnem olyan fontos szempont, mint az ökológiai kertészkedés trükkjeinek átadása. Jöhetnek teljesen kezdők és gyakorlott kertészek is.

Aki szigorúan szabott keretekre, frontális oktatásra, rengeteg tananyagra vágyik vagy nem szereti összekoszolni magát, barkácsolni, annak nem ajánlom. Annak sem, aki az egyedüli, a tuti módszert keresi, aki szeretné, ha a titkos és mindenre mindenkor érvényes tudást megkaphatná lehetőleg egy óra alatt.

 

 

Milyen témákat boncolgattok majd, illetve mennyire mentek bele részletesen egy-egy témakörbe?

Összeállítottam a képzés vázát, amely kitér a talajra és annak javítására - ezzel sokat foglalkozunk - , a veteményezésre (palántázás, magvetés, magfogás, vetőmagok), a különféle ökológiai módszerekre, fák nevelésére, a kertben élő élőlényekre és azok életterének kialakítására, megóvására, a kerti munkát javító ügyes módszerekre (magaságyás, walpini, palántanevelő, üvegház, fűszerspirál, stb.) és azok elkészítésére.

A kezdő alkalommal megbeszéljük, alakítjuk a megjelentekkel, hogy melyik téma kapjon nagyobb hangsúlyt, mit szeretnének a valóságban kipróbálni a közös kiskertben, mit építsünk, barkácsoljunk. Tavaly például thermokomposzt készítéssel kezdtük, de építettünk magaságyást, fűszerspirált, dugványoztunk, ültettünk gyümölcsfát, oltottunk fatörzsbe gombát, alkottunk madárodút, darázsgarázst, madáritatót.

A gyakorlatra óriási hangsúlyt fektetünk, és nagy önbizalmat adott mindenkinek, hogy tevékeny részese volt a folyamatnak. Az előző tanfolyam résztvevői kettő kivétellel nők voltak. Nagyon felszabadító látni, hogy egy idő után készségszinten fúrnak, kalapálnak, csavaroznak, fűrészelnek, vagy hogy magától értetődően állnak neki az egyébként férfimunkának tartott folyamatoknak. Nagyon sokszor láthatatlan lelki gátak állnak annak útjában, hogy nők beleálljanak a kertészmunkák egy részébe. Amit férfiasnak gondol a társadalom. Még egyszerűbbet mondok. Fogalmuk sincs, hol lehet beszerezni bizonyos dolgokat, vagy ha belépnek egy fémrácsot megvenni a komposztálóhoz a speckó boltba, netán a komposzttea készítéshez szükséges berendezéshez szereznének csövet a vízszerelős üzletben, elvesznek az első keresztkérdésnél. A gyakorlat azért is nagyon fontos, mert teljesen más a bevésődés akkor, ha pusztán az információt hallja valaki, vagy ha látja is, illetve ha meg is csinálja. Ez utóbbi a legeredményesebb.

 

 

Miért tartod fontosnak az ökokertészkedést?

Mert úgy gondolom, hogy ez ésszerű. A tájjal, az élőlényekkel, a természeti folyamatokkal összhangban lehet jól termelni. Ahol méreg, irtás és kiszorítás van, ott nincs egészség. Az élet élni akar és az ökokertészek ezt tiszteletben tartják, nem gondolják, hogy vannak élőlények, amelyeknek jobban van joga élni, mint másoknak.

 

Egyáltalán hogyan lesz öko egy kert?

Attól, hogy a gazdája azt mondja rá. Van nagyon sok irányzat és elgondolás, nem gondolom, hogy egyik vagy másik vonal jobb vagy rosszabb. Az, hogy valaki biodinamikus vagy biointenzív módon termel, vagy ökológiai gazdaságot működtet, netán permakultúrás szemlélettel hozza létre az életterét, az az egyén vérmérsékletétől függ. Az elképzeléseit nagyban befolyásolja az életről alkotott filozófiája, az erkölcsi rendszere, a fizikai lehetőségei és a lelki beállítódása.
Mivel hozzám a permakultúra nagyon közel áll, én ezzel a szemlélettel adom át a tudásomat és ösztönzöm a résztvevőket arra, hogy ők is osszák meg a tapasztalataikat.

 

 

Mik az előnyei/hátrányai, nehézségei/könnyedségei a hagyományos kertészkedéshez képest?

Nagyon nehéz általánosságban beszélni a kétféle gazdálkodási módszerről. Hiszen ezernyi árnyalata van mindkettőnek. Ha mégis egyszerűsítenem kell, azt mondanám, hogy az ökológiai gazdálkodás több figyelmet igényel, olykor több munkát is, gondolkodást, kísérletezést. A több erőráfordítással olykor tudunk pénzt spórolni (tájfajta magok fogása, komposzt előállítás, talajjavító növények és növényi levek alkalmazása, stb.), illetve egy csomó dolgot nem kell ideszállítani, ami miatt kisebb lesz az ökológiai lábnyoma a gazdának. Emellett függetlenebbé tud válni. Ja, és vegyszermentes növényeket termel!

 

Te hol és mióta foglalkozol ökokerttel?

Pesti panelgyerek vagyok, 12 évesen költöztünk kertes házba, azelőtt kölcsönkertekben veteményeztünk. Akkor lett végre saját vegyszermentes kertünk, állataink. Az akkor nagyon hatott rám, de kamaszként elkanyarodtam más irányba. Harminc éves korom tájékán kanyarodtam vissza, a gyermekeim születése körül. Akkor kezdődött egy hosszú folyamat, hisz rájöttem, ha nem dolgozunk azon, hogy a világ fenntartható legyen, akkor számukra nem marad semmi. Csak szemétkupac. Rengeteg oktatáson vettem részt, tanfolyamokon, mozgalmakban, időközben gyakorlatot szereztem tudásmegosztó technikákban is. Negyven évesen költöztem tanyára és azóta gazdálkodom ott.

 

 

Hol tanultad meg a praktikákat?

Apámtól, kertészektől, gazdáktól, tanfolyamokon, könyvekből, internetről, útszéli pásztoroktól, falubeli idősektől, piacon áruló termelőktől, magcseréken, magyar és nemzetközi konferenciákon, hasonszőrüektől, külföldi gyakorlaton. Mindenhonnan és mindig. Ha ezt elkezded és szívedből szereted, akkor mindenkor ez jön szembe veled. És persze most is folyamatosan tanulok. Remélem, életem végéig!

 

Mi mindent termesztesz?

Tanyán élek, ahol vannak gyümölcsfák, tüzelőnek való fák, fának való fák, cserjék, fűszernövények, festőnövények, évelő és egynyári virágok, ehető növények. Meg állatok. Szóval például gyepkísérleteim is vannak. A nyulaknak való szénával kapcsolatban, meg úgy amúgy is. Szokványos dolgokat (paradicsom, paprika, krumpli, sütőtök, cékla, bab, mángold, stb.), meg izgalmas dolgokat (fűszerpaprika, chili, édesburgonya, szivacstök, lila árpa, stb.), illetve néha ezek kerveredhetnek, mert számomra izgalmas például, hogy amiből lehet, tájfajtát használok. Sokfélét termesztek és mindig van eltérés az előző évhez képest, rengeteget kísérletezem.

 

Részletek és jelentkezés: krisztina.labanczne@hirosagora.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (barbara) Programok Mon, 17 Feb 2020 17:43:50 +0100
Így neveli olvasóvá az alsós gyerekeket a kecskeméti tanítónő páros https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3453-igy-neveli-olvasova-az-alsos-gyerekeket-a-kecskemeti-tanitono-paros https://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3453-igy-neveli-olvasova-az-alsos-gyerekeket-a-kecskemeti-tanitono-paros Így neveli olvasóvá az alsós gyerekeket a kecskeméti tanítónő páros

  

Bálintné Mészáros Mónika és Pirisiné Dognai Krisztina osztályában a bagoly a tanítás mértékegysége: plüss bagoly jár minden nap a legizgalmasabb, legokosabb meglátásokért, és az olvasóvá nevelésben is élen járnak a madarak.

Az Aranybagoly-díj keretében könyvklub működik az osztályban: 2-3 havonta, olvasásórán, kiscsoportban osztják meg egymással a könyvélményeiket a gyerekek.

 

 

Amikor náluk jártunk, épp három hónap terméséből szemezgettek. 14 gyerkőc előtt hihetetlen mennyiségű kötet hevert. Persze volt, aki szerényebb tempóban olvasott és csak 1 vagy 2 könyvet hozott, de jónéhányan igazi betűfalónak bizonyultak 8-10 kiolvasott könyvvel. Igen, másodikosokról beszélünk…

A baglyos szőnyeget körbeülve lelkesen mesélték egymásnak a könyvek lényegét, legizgalmasabb, legviccesebb részeit, miközben a tanító néni, Mónika kérdésekkel segítette az olvasmányok ajánlását.

Vajon miért Aranybagoly-díj a könyvklubként működő program neve? Minden kiolvasott és bemutatott könyvért jár egy nyakba akasztható papír medál bagoly matricával, amit lelkesen és sietősen aggatnak magukra a gyerekek a könyvajánlók során.

Azt, hogy a könyvklub mekkora sikerrel működik, az is jelzi, hogy kicsengetéskor senki sem rohant az udvarra, inkább beindult a kiolvasott könyvek csereberéje.

 

 

Elárulom, hogy a kisebbik lányom, Zsanna ebbe az osztályba jár, illetve Szonja is Mónikánál és Krisztinél kezdte az iskolai pályafutását. Mindketten úgy mentek szeptemberben iskolába, hogy nem tudtak olvasni. Decemberben még mindig nem ismertek pár betűt, de a lelkesedés óriási volt bennük. Szonja második osztályban kezdte a Harry Potter sorozatot, és 8 hónap kiolvasta (3-4000 oldal!) a hét kötetet. Zsannának sem igazán felelt meg az otthoni bőséges könyvállomány (állítólag úgy nem izgalmas olvasni, hogy mindegyik könyvet elmeséltük már), így az első osztály téli szünetében egy kezdő olvasóknak szánt csajos sorozat első kötetét vettük meg neki. 4 naponta jártam a könyvesbolta az újabb részekért. Tanév végén 25 könyvért kapott elismerést, ő lett a második legtöbbet olvasó az osztályban.

A lányok iskolai eredményeiről nem osztok meg képeket a közösségi médiában, de az Aranybagoly-díjról muszáj volt posztolnom, annyira büszke voltam rájuk. Lépten-nyomon megállítottak ismerősök, és faggattak, hogyan csináljuk. Többen mesélték, hogy ők kötetenként pénzt is ajánlottak a gyereküknek az olvasásért, de így sem csigázták fel őket. Ezek szerint a papír érem többet ér a pénznél…

 

Bálintné Mészáros Mónika

 

A baglyok által fémjelzett motivációs rendszerről kérdeztük a két tanító nénit.


Trendalelke: Hogyan született meg a könyvklub ötlete?

Bálintné Mészáros Mónika: Nagyon tetszik a mostani könyvpiac: rengeteg a kortárs író, akiktől remek gyerekkönyvek születnek. Körülbelül hat évvel ezelőtt, a most hatodikosokkal kezdtük kisebb léptekben az olvasóvá nevelést. Behoztam néhány könyvet, hogy el tudják vinni a gyerekek olvasni, és hamar rákaptak, aztán pedig szívesen be is számoltak az olvasottakról. Szerettem volna, ha elindul a könyvcsere, ha ajánlanak olvasnivalót egymásnak. Láttam a lelkesedést rajtuk, egyre több könyvet kiolvastak két alkalom között, ezért egyre gyakrabban tartottunk könyvklubot, hogy beszámolhassanak olvasmányaikról. Így született meg az alapötlet, ebből nőtte ki magát mostanra az Aranybagoly-díj. Fontosnak tartom az olvasásra nevelésben, hogy a megfelelő időben a megfelelő könyvet adjuk a gyermek kezébe, hogy mindenki a saját szintjéhez passzolót olvasson. Egy vaskos, nehezen értelmezhető szöveggel teli könyv könnyen elveheti a gyerkőcök kedvét. Persze, az ugyancsak nagy segítség, ha otthon a szülő olvas, ezzel akaratlanul is ösztönzi a gyermekét.

 

Ez azt jelenti, hogy felülmúlta a várakozásaitokat a program?

B. M. M.: Abszolút! Nagy örömmel tapasztalom, mennyire szeretnek olvasni a gyerekek.

 

Pirisiné Dognai Krisztina

 

Mennyire látjátok a versenyszellemet a gyerekeken?

Pirisiné Dognai Krisztina: Egymást közt szerintem nem versengenek. Azt tapasztalom inkább, hogy pusztán a könyvek szeretete motiválja őket. Persze, büszkélkednek, ki mennyit olvasott, de nincs rivalizálás.

 

Mi rendszeresen járunk könyvtárba. Ti mit tapasztaltok? Szeretnek kölcsönzött könyvet olvasni?

B. M. M.: Örömmel tölt el, hogy azt mondhatom, igen, egyre többen iratkoznak be a könyvtárba. Van osztálykönyvtárunk is, egy füzetben vezetjük, ki, mikor, mit vitt ki.

 

Nem kevés munka lehet a baglyos díjak tömeggyártásával.

P. D. K.: Nagyon szeretek kézműveskedni, és óriási a jutalom a munkámért: hogy láthatom, mennyire örülnek a díjnak. 100-120 díjjal szoktam egy-egy alkalomra készülni, ez azt jelenti, hogy ennyi könyvet olvasnak el két Aranybagoly-díj osztás között.

 

 

Nem sajnáljátok a tanórákat erre a programra?

B. M. M.: Legalább két tanórát kitölt, de megesik, hogy belecsípünk a harmadikba is, de olyan lelkesen mesélnek, hogy érdemes ennek teret engedni. Vannak, akik persze szűkszavúbban fejezik ki magukat, mások teljes átéléssel, szinte megállíthatatlanul mesélnék az élményeiket.

 

Melyek a leggyakrabban olvasott könyvek?

B. M. M.: Most egyértelműen az Egy ropi naplója a sztár főleg a fiúknál, de már a lányoknál is. Tavaly, első osztályban kedvelték a Tökmag-sorozatot és a Kuflikat. Nekem is sok újdonságot mutatnak, hoznak rendre olyan szerzőktől könyvet, akiket addig nem ismertem. A jelszavak mindenképp a vicces, izgalmas, kalandos. Régebben, a mostani hatodikosok számos ismeretterjesztő könyvet hoztak, most inkább a gyerekregények mennek.

 

 

Mennyire inspiráljátok a többi pedagógust?

B. M. M.: Más formában, talán kevesebb időráfordítással, de akad rá példa. Mi úgy gondoljuk, erre nem szabad sajnálni az időt. Az biztos, hogy nekünk, a két tanító néninek egy felé kell tartanunk. Szerencsére Krisztivel hasonló nézeteket vallunk és érzem a támogatását, amiért hálás vagyok.

 

Viszitek negyedikig ezt a programot?

P. D. K.: Megpróbáljuk.

 

 

Nemcsak a könyvklub dicséretes az osztályban, van nálatok Sakkpalota és 5-6 fős csoportokban tanulás is.

B. M. M.: Mindketten kiemelten fontosnak tartjuk az együttműködést, a kooperációs tanulási formákat, ezért már első osztálytól kezdve csoportokban tevékenykedve tanulnak a gyerekek egymástól, egymással, egymásért. A felnőtt életben lényegesek ezek a kompetenciák. Ha ebben a korban elkezdjük, apró lépésekben, akkor igaz, hogy mi csupán negyedikig látjuk ennek az eredményét, de hiszünk és bízunk benne, hogy a későbbiekben is könnyebbség lesz nekik az élet bármely területén helyt állni ezekkel a képességekkel felvértezve. Minket is ösztönöz, ahogy látjuk ennek a módszernek a hatékonyságát. Szerintem ez a jövő, én legalábbis ezt hatékonyabbnak érzem, mint a frontális oktatást. Keressük, ki miben ügyes, és azt igyekszünk támogatni.

 

Galéria:

{gallery}trend/kozter/2020/Aranybagoly{/gallery}

 

Fotók: Trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Tue, 25 Feb 2020 09:17:48 +0100