TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Agyhalállal indult a mai reggelünk
23
2018 ápr.

 

Csodálkozunk, hogy nincs elég szelektív hulladékgyűjtő sziget Kecskeméten? Miért is lenne?

 

Tavaly az őszi TeSzedd akcióban a Trendalelke szerkesztőségével kitakarítottuk az árpádvárosi Tóth László sétány szelektív hulladékgyűjtő szigetének környezetét. Elképesztő kupleráj volt, legótól az alátétig sok "kincset" találtunk. 2 nap múlva arra jártam. Sírni tudtam volna. Ugyanolyan mocskos volt minden, mint a ténykedésünk előtt.

Ma egy széchenyivárosi szelektív hulladékgyűjtő sziget felé vettem az irányt a szelektív szemetemmel. Ez a látvány fogadott:

 

Ez most komoly?

Igen, valakik tényleg komolyan gondolták.

A karton dobozokat csak úgy belehajigálni a konténerbe. Nem hiszem, hogy világrekord kísérletre készültek volna, és a Guinness-szel akarták hitelesíttetni a párját ritkító kartondoboz-tornyot.

Hogy akkor mi vezérelte őket?

A lustaság.

Mit érdekli őket, hogy felnyitva hagyják a konténer tetejét, és a szél majd szerte fújja, az eső meg szétáztatja a papírhulladékot. Az sem érdekes, hogy a többiek nem tudják normálisan elhelyezni a papírhulladékot, mert ők képtelenek voltak lapjára hajtani a dobozokat.

Itt élnek a környéken, erre látnak rá az ablakból, nap mint nap elmennek a szemétkupac mellett, de hát ez nem az ő gondjuk.

Majd valaki eltakarítja a mocskot.

Majd valaki.

Ez olyan mint télen a hóeltakarítás. Az utak állapotán totál ki vagyunk akadva, de a saját járdánkat nem takarítjuk.

Hogy mennyire nem egyedi esetről van szó, azt a szerkesztőségi értekezleten állapítottuk meg. Barbival is szembejött reggel egy elvadult szelektív sziget, íme teljes "pompájában":

 

 

"Nem mondom, hogy ez az állandósult állapot felénk, de időnként bizony látni furcsaságokat. Ma épp én is le akartam vinni a szelektív hulladékunkat, (büszkeségemre immár egy hónap alatt csak egy szatyornyit), de esélytelennek tűnt, mivel az összes tárolót telipakolták. Persze nem teljesen odaillő dolgokkal. Bennem az fogalmazódott meg elsőre azon felül, mekkora igénytelenségről árulkodik a látvány, hogy ez egyszerűen mások munkájának a semmibevétele. Merthogy 21. század ide vagy oda, a szemétszállítást egyelőre még hús-vér emberek végzik Magyarországon, nem robotok. Akiknek bizonyára hasonló az első reakciójuk, mint nekünk, amikor meglátják ezeket a förtelmes körülményeket a gyűjtők körül. Hisz nem gondolom, hogy szerepel a munkaköri leírásukban, hogy nemtörődöm lakosok után takarítsanak."


Mi a megoldás?

Biztosan nem a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetése, mert már így is alig maradt belőlük. Az utóbbi hónapokban csak ezen a környéken 3 sziget szűnt meg.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kulturált keretek közé tereli a szétválogatott szemét ügyét, de csak kéthetente szállítják el a szemetet, ami kevésnek bizonyulhat egyedüli megoldásként.

Elkerített, zárható kapuval ellátott hulladékgyűjtő sziget, ami távol tartaná a lomisokat, illegális hulladéklerakókat?

Plakátok, információs anyagok kihelyezése a lépcsőházakban? Ugyanis sokszor nem csak a kukázók számlájára írható a kupleráj.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449