TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Viszlát, szívószál és műanyag társaid! No, de mi lesz helyettetek?
05
2019 ápr.

Viszlát, szívószál és műanyag társaid! No, de mi lesz helyettetek?Nem telik el úgy nap, hogy a hírportálokon vagy a közösségi médiában ne jöjjön szembe egy műanyagszennyezéssel kapcsolatos szomorú és egyben dühítő hír. Műanyag van a bálna gyomrában, a madárra tekeredve, de mondunk elkeserítőbbet, a Greenpeace szerint mikroműanyag úszik a hazai folyókban, a csapvízben és a palackozott vizekben is. Épp ezért a legnagyobb örömmel fogadtuk a bejelentést, miszerint az Európai Parlament támogatja az egyszer használatos műanyagok, például tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók betiltását az Unióban 2021-től. Ugyancsak örvendetes, hogy a hazai áruházláncok is kapisgálják: zöldülni kell. De mik lesznek a környezetbarát alternatívák?

 2021-től az alábbi műanyag termékeket tiltják be az Unióban:

 

  • egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
  • egyszer használatos tányérok,
  • szívószálak,
  • fülpiszkálók,
  • léggömbök pálcikái, és
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

 

 

A tagállamoknak ezen felül 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

A jogszabály emellett többek között a dohánygyártók esetében megerősíti a „szennyező fizet" elvet: bevezeti ugyanis a gyártók kiterjesztett felelősségét. Hasonló rendszer lép életbe a halászfelszerelések terén is, ahol ezentúl a gyártók (nem pedig a halászok) tartoznak felelősséggel a tengeren elvesztett halászhálók begyűjtésének költségeiért.

 

 

A jogszabály szerint kötelezővé kellene tenni a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetést, amely szerint a műanyag füstszűrős cigaretta eldobása káros a környezetre. Ugyanez vonatkozik a műanyag poharakra, a nedves törlőkendőkre, és az intimbetétekre.

Mi felhívnánk a figyelmet - a sort folytatva - a lufikra. Tényleg megéri az az egy perc bámészkodás, míg az égbe száll egy-egy rendezvényen az a sok lufi, a madarak legnagyobb ellensége?! Hollandiában egyre több településen tiltják be a reptetését, nagyon díjaznánk, ha Kecskemét is a nyomdokaikba lépne!

 

 

Talán a legnagyobb mumus: a nejlonzacsi

 

Kezdenek zöldülni az áruházláncok

A Spar például idén több intézkedést vezet be a fenntarthatóságot szem előtt tartva: csökken a műanyag csomagolások mennyisége, és egyre több újrahasznosítható papír kerül felhasználásra. Több helyen lesznek elérhetőek a hulladéküveg-gyűjtő szigetek és csökken a szórólapok súlya is. A műanyag hőszigetelős táskákat olyan R-PET mélyhűtőtáskákkal váltják ki, amik újrahasznosított PET-palackokból készülnek, a műanyag szalagfüles bevásárlótáskákból pedig olyanokat árulnak, amiket kizárólag biológiailag lebomló anyagokból előállítanak elő. Lebomló, komposztálható szalagfüles táskákat, valamint további PP- és R-PET-típusú, környezetbarát táskákat vezetnek be, és már újrahasználható polyester táskákkal is találkozhatnak a vevők a zöldség-gyümölcs részlegen. A friss tojást idén már kizárólag papírcsomagolásban árulják. A vállalat emellett tervezi az összehajtható kartondobozok áruházi alkalmazását is. Az újrahasználható polyester táskákkal személy szerint mi nem értünk egyet, hisz a műszál továbbra sem környezetbarát, és ugyanúgy a kukában fogja végezni, mint a nejlonzacsi, csak talán kicsit később, viszont akkor ugyanúgy egy le nem bomló hulladékot termeltünk.

A Lidl 210 tonnával mérsékeli a műanyag-felhasználását a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentése, a kupakméret csökkentése és egységcsomagolásának továbbfejlesztése révén. Az üzletlánc 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását, saját márkás termékei plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100 százalékig biztosítani fogja.

 

 

Vigyázz! Nem minden környezetbarát, ami elsőre annak tűnik!

 

Tényleg lebomlik?

A lebomlónak hirdetett műanyagok többsége továbbra is kőolaj alapú és tulajdonképpen csak annyi történik velük, hogy fény és levegő hatására apróbb darabokra esnek szét - így keletkeznek a másodlagos mikroműanyagok. (Várhatóan 2019. július 1-jétől betiltják ezeket.)

A kukoricakeményítőből készült társaik ugyancsak macerásak, mert csak akkor képesek lebomlani, ha ipari komposztálóba kerülnek. Erre Magyarországon nagyjából zéró esélyük van Ha a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják és a futószalag mellett álló válogató emberek nem veszik észre, még az újrahasznosított anyag minőségét is gyengíthetik.

A papír ugyan gyorsan lebomlik, de az előállítása, szállítása jelentős erőforrást emészt fel, e téren a szövetzacskók sem állnak jobban, elég nagy az ökológiai lábnyomuk. A biopolimerek noha egyre felkapottabbak, a tömeges elterjedésük fenntarthatósági problémákat szül: az alapanyagot biztosító növények termesztéséhez egyre több termőföld és erőforrás kell majd, és ez a globális élelmiszerválság küszöbén nem túl jó hír.

 

 

Az a tuti, ha tudatos vásárló vagy!

A legkörnyezettudatosabb megoldás tehát továbbra is az, ha felkészülten indulunk vásárolni, természetes anyagból készült szatyrokkal, dobozokkal, üvegekkel vagy akár saját készítésű, megunt függönyből, pólóból, párnahuzatból, farmerből, stb. varrott tasakokkal, táskákkal. Az sem mindegy, ezeket mennyi ideig használjuk. Egy 2019-es dán tanulmány a különféle alternatívák teljes életciklusát összehasonlította, és elég megdöbbentő eredményre jutottak: Egy papírból vagy valamilyen biopolimerből készült zacskót 43-szor kellene újrahasználni, hogy hogy kevésbé terheljük a környezetet, mintha egy hagyományos polietilén zacskót egy alkalom után eldobnánk, egy organikus szövetszatyrot pedig 20 ezerszer kellene telepakolnunk vásárláskor, hogy szintén egyetlen nejlonzacsit kiváltsunk vele környezetbarát módon.

Szóval, ha egy vászontáskát kihajítunk 1-2 év után, mert már kicsit fakó a mintája, meguntuk vagy már nem olyan trendi, akkor megint csak adtunk egy pofont a… Földnek.

 

Mondj nemet az eldobható műanyag szatyorra!

A tudatos vásárláson felül a Greenpeace-en keresztül hallathatjuk a hangunk. Eddig több mint 165 ezren írták alá az egyszer használatos nejlonzacskók betiltására irányuló petíciójukat Magyarországon. Csatlakozz te is ehhez a táborhoz!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 05 április 2019 08:23
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449