TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre
09
2019 nov.

Új állatok érkeznek a Kecskeméti Vadaskertbe és a játszótér is megszépül jövőre

 

Lámaetetés, teve-, kecske- és csacsisimogatás - ilyen egy tökéletes délután egy újságíró életében. A Kecskeméti Vadaskert szakmai bejárásra invitálta a sajtót, a város vezetését és mindazokat, akik az állatkert életének mozgatórugói. A hagyományos őszi értékelőn összegezték az idei évet és meséltek a 2020-as tervekről.

 

 

90 ezer látogatóval büszkélkedhetnek

Dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány elnöke folyamatos látogatószám-növekedésről számolt be, míg néhány éve 50-60 ezren jártak az állatkertben évente, addig idén minden bizonnyal elérik a 90 ezret.

Tokovics Tamás, a létesítményt működtető Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, sikereik egyik alappillére a remek csapatmunka és a magasfokú szakmaiság, a másik pedig, hogy az évek folyamán az állatkert passzív kiállítóhelyből interaktív közösségi térré avanzsált. Minden hétvégén látványetetésekkel várják az állatszerető érdeklődőket, de az év folyamán számos ünnephez, világnaphoz kapcsolódva tartanak előadásokat, bemutatókat, nyáron pedig a táborozó gyerekek töltik meg a Vadaskertet élettel.

 

 

Muflon és dámszarvas érkezik

A lassan 50 éves Vadaskert néhány területen felújításra szorul, hogy a biztonsági előírásoknak és az esztétikai szempontoknak egyaránt megfeleljen, ezek elvégzése mellett a gyerekeket megújult játszótérrel várják 2020 tavaszán.

Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes lajstromba vette az állatállományt: a Vadaskert 4-5 őshonos állatfajjal indult, mára pedig 120 féle állattal ismerkedhetünk meg közelről, akik a világ legkülönbözőbb pontjain őshonosak. Magyarországon kizárólag Kecskeméten találkozhatunk petymeggel, mandrillal, örvös medvével és alaszkai fehér farkassal.

Csakis olyan fajokat tartanak, amelyek hozzá tudnak szokni az állatkerti körülményekhez. Igyekeznek minden lakójukat nemcsak az előírásoknak megfelelően gondozni, hanem extra odafigyeléssel biztosítani a jólétüket. Erre kiváló bizonyíték, hogy nincsenek kényszercselekvései az állatoknak, makk egészségesek, a legtöbbjük abszolút megbarátkozott az emberekkel, és sok kifutóban rendszeres a természetes létszámnövekedés - idén közel 40 egyed született lámától a csacsiig.

A jövő évben muflon és dámszarvas költözik a Vadaskertben még üresen álló kifutókba.

 

 

A szemerkélő eső a legtöbb állatot mit sem zavarta

A sajtótájékoztatót követően keresztül-kasul körbejártuk a Vadaskertet: A tigrisek délutáni sziesztájukat töltötték a kellemesen hűsítő zuhany alatt, a lámákat mi magunk is megnassoltattuk néhány szál roppanós répával, Tóbiás, a teve érdeklődve figyelte a szakmai bejárás történéseit, végül meg is simogattuk puha orrát. Megcsodáltuk Hógolyó, a sarki róka vakító fehér téli bundáját, szemtanúi lehettünk a makákók uzsonnájának.

A nemrég érkezett afrikai leopárd kölyök egyelőre meglehetősen bizalmatlan az emberekkel, így belőle csak egy fekete szőrkupacot láttunk, de bízunk benne, hogy jövő héten érkező fajtársával együtt nagyokat fognak majd hancúrozni a kifutójukban.

A bejárás közben rengeteg humoros történetet hallhattunk a Vadaskert dolgozóitól, például, hogyan próbálnak a szökési terven munkálkodó, egymással kiválóan összedolgozó majmok túljárni a gondozók eszén.

A Vadaskert még a hűvös, szitáló esős őszi időben is erős mágnesként marasztalt minket. Nem csoda tehát, hogy ez a kis ékszerdoboz a város egyik jelentős turisztikai vonzerejévé vált. Most vasárnap is érdemes lesz kilátogatni, íme az aktuális programkínálat:

 

 

Márton Nap és Madarak Napja

 

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1.

Időpont: 2019. november 10.

 

Délelőtt:

  • 09:00 A Vadaskert megnyitja kapuit
  • 10:00-15:00 Ajándék arcfestés a gyermekeknek
  • 10:00-10:30 Látványetetések: ormányos medvék, rézusz makákók, csacsik
  • 10:30-11:30 Állati jó bemutató! a színpadnál (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)

Délután:

  • 12:00-13:00 Állati jó bemutató! (egér, patkány, görény, nyest, róka, borz, kutya)
  • 14:00-14:30 Látványetetések: kapucinus majmok, Hógolyó, a sarki róka, lámák

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 09 november 2019 08:09
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449